Şimdi Ara

doğu türkistanda zülum var mı yok mu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
83
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • kimi doğu türkistan'a yakın iran,pakistan ve arap kaynaklar yok diyor,onlar için anarşik terorist bir düşüncede olduklarını söylüyorlar.İsrailliler,Azeriler ve bazı Orta Asya Türki Cum'lar ise var olduğunu iddia edip çeşitli video ve resimler paylaşıyorlar.Türkiye ise bu konuda sessiz.Siz ne düşünüyorsunuz ?

• Önce zulmün tanımını yapmak lazım. Çin kendine göre iyilik yapıyor. Diyor ki bunlar Müslüman, olmayan şeye inanıyorlar, ayrıca Çince bilmiyorlar, kurduğum sisteme entegre olamıyorlar. Bu yüzden ben bunları zorla kendime benzeteceğim. Ne yapıyor? Tüm kültürel öğeleri yok ediyorlar. Kaşgar bildiğiniz gibi tarihte yeri olan bir yer. Old Kashgar denilen yeri yıkıp yok ettiler. Yerine modern bina yapıyorlar. Uygurca eğitim yasaklandı. Bu zamana dek anadilde eğtim alabiliyorlardı. Çocuk yapmaları ikiyle sınırlı. Övündükleri şey ise diğer Çin halklarına bir hak verilirken Uygurlara iki hak verilmiş. doğu türkistanda zülum var mı yok mu ?  Uygur nüfusu 10 milyonun altında. 10 milyon / 1398 milyon. Yani Çin'in sadece 0.7'si Uygur. Ama sahip olduğu topraklar Çin'in 1/6'sı kadar. Kültürel entegrasyon kapsamında zorla evlilikler mevcut. Bölgede yaşayan Han Çinlileri ile Uygurları evlendiriyorlar. Zorla olması da şöyle: Tüm ekonomiyi devlet kontrol ediyor. Çiftçi değilsen neredeyse devlete çalışıyorsun demektir. Memuriyette de böyle zorluyorlar. Yükseltmiyorlar, iş vermiyor falan filan.

En aşırısı ise son zamanlarda oldu. Bildiğin toplama kampı inşa edip yine kültürel entegrasyon diye milyonlarca insanı rızası olmadan burada propaganda eğitimine tuttular. Dünyada olay oldu.

Uygurların ise istedikleri basit: Burası benim toprağımda. Sen işgal ettin. O da yetmiyormuş gibi dinime, dilime ve kültüre karışıyorsun.

Uygurların şansızlığı Doğu'da olmaları. Biraz da Kuzey'de olup Ruslar işgal etseydi şu an devletleri olurdu ama Çin işgal etti ve Çin kendi halkına acımıyor ki otonom gördüğü Uygurlara acısın. Bir de az üremeleri de sebep olabilir. Sonuçta komşuları milyarı bulan bir ülke. Klasik difüzyon mantığıyla yoğunluk çok olandan az olana doğru hareket eder. 10 milyon nüfusunla nasıl savunacaksın kendini? Hindistan ile Çin neden rakip çünkü denkler.

Asıl sorun Çin'in zihninde. Bir numara olacağım diye her şeyi mubah görüyor.

doğu türkistanda zülum var mı yok mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 24 Haziran 2021; 10:5:52 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İran dost mu düşman mı ?
    6 yıl önce açıldı
    İran kaynıyor. Sırada ne var?
    5 gün önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.