Şimdi Ara

[DIY] PAİNTİNG SCREEN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
10
Favori
2.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar öncelikle merhabalar;
    Konuyu uzun zamandır açmayı planlıyordum.Fakat bir türlü nasip olmadı.Kısmet bu güneymiş diyelim kolları sıvayalım.Kendi Fixed Frame perdemizi yapalım.Forumda perde ile ilgili bir çok yazı ve makale var.Ancak yazılanlar içinde perde yapmak için şu malzemeler alınır ve bu şekilde yapılır ardından ekranın karşısına geçip keyfe bakılır gibisinden bir yazı okumadım ya ben rastlamadım yada yok.Varsada buraya link yollayabilirsiniz.Önce şunu söyleyeyim profesyonel değilim bu konuda sadece meraklı bir vatandaşım.Forumda yeterli bilgiye sahip işin ehli arkadaşlarımız elbetteki var yazıları okuyorum.Belki onların bilgisindedir ben bilmeyenler ve DIY işleri sevenler için yazıyorum.Konu hakkında bilgiler yurtdışı home theater forumlardan alınmış olup kullanılan boyaların bazıları ülkemizde olmadığı için bende onların muadilleri olabilecek boyaları alıp kendi çapımda yaptığım denemelerde olumlu sonuçlar almış ve kendi sinema sistemimde salonumun duvarına 147" Diyagonal ölçülerde bir perde yaptım.Aslında dışarıda bu uygulamayı yapmış yapan ve hala yapmakta olan bir çok sinema sever arkadaşlar var. Burada yapacağımız perde akşam sinemamız için bize yüksek kazançlı,canlı renkler üreten,yüksek kontrastlı,izleme açısı olan net bir görüntü alabileceğimiz bir gümüş beyaz perde olucak. Aşağıda yazacağım malzemeleri alıp doğru şekilde uygulama yaptığınız taktirde sonuçlar normalden çok daha iyi olacaktır.Memnun kalacağınızı garanti ederim. Başlayalım;

    EKRAN MALZEMELER:

    1- MDF Panel isteğe göre 8mm yada daha kalın.Ben kendim 8mm 183x325 aldım.
    Ekran büyük olacak ise yüzeyde atıklık oluşmaması için kalın almanızı tavsiye ederim.
    2- Sünger zımpara 100 yada 150 numara olabilir.
    3- Sünger rulo 23cm olanı tavsiye olunur.Kaliteli olsun.Daha büyük bulursanız onu alın.
    İsteğe bağlı olarak "HVLP" boya tabancası kullanılabilir daha iyi sonuç almak istiyorsanız.
    MDF yüzeyi mat beyaz yada açık gri olarak temin edebilirsiniz.Sünger zımpara ile güzelce zımparalama işlemi yapıyoruz 2 defa bu gerekli, zımpara yapmazsanız sonuç olumsuz olur.Boya dökülebilir ekranda yansıma yapabilir.Buraya dikkat.Sonra yok arkadaş ben aynen dediğin gibi yaptım ama ışık ekrana yansıyor gibisinden mesajlar atarsınız buraya.Aşağıdaki örnek resme bakabilirsiniz;

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN


    BOYADAN ÖNCE:

    16 oz. (İsteğe göre miktar) Su bazlı akrilik astar.(Kendim şeffaf akrilik astar kullanmıştım)
    Aslında bu astar son kat poliüretan olması lazım ben bulamamıştım o yüzden bunu aldım.
    Yapılırken boyaya karıştırılabilir ben karıştırmayıp önce astar sonra boya vurdum.2 kat olarak uygulayın.Kutu üzerinde Katlar arası kuruma süresine mutlaka bakın.

    YANSITICI BİLEŞENLERİ: Güncellenmiştir. 07/2014

    20 oz. Artdeco Metalik Beyaz Sedef (KOD:620) Yerine: Plaid Folkart 659 Pearl White
    20 oz. Liquitex Basics Silver (KOD:236) Yerine: Plaid Folkart 662 Silver Sterling
    10 oz. Liquitex Basics Titanium White (KOD:432)
    1.5 oz.Liquitex Basics Gold (KOD:234) İsteğe bağlı kullanılır.

    Verilen oz. değerleri referans değerlerdir.Yapacağınız perdenin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.Örnek verecek olursam eğer kendim 32 oz. kullandım. 147" ekrana. Yani 32 - 32 - 16 - 3 şeklinde.

    24 - 36 oz.Damıtılmış yada filtre edilmiş temiz su kullanıcaksınız.Hazır su yani.Ölçüyü tam olarak siz kendi miktarınıza göre belirlersiniz ne kadar kullanıcaksanız eğer. Şudurki boya sulu olmamalı çok koyuda olmamalı kıvamlı olması yeterli.Yani viskozite orta koyulukta olabilir bence ideal. Çok sulu yaparsanız parlama yapar aklınızda bulunsun koyulaştıkça matlaşır.Tüm boyaları birbiri ile karıştırın yazılan değerlerde mix yapın.Boyacıların kullandığı karıştırıcı gibi mixer ile yapın karışımı, mesela bir matkaba karıştırıcı uç takarak yapabilirsiniz.İyice karıştırın gerekli kıvama gelene kadar.Boyama işlemi en az 4 kat tavsiye olunur.1 yada 2 kat boyayıp bırakmayın sakın.
    (Ölçülerde belirtilen 1 oz. Yaklaşık 30ml)

    Aşağıda sünger zımparayı ve yapılan işlemi görüyoruz.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN


    RULO İLE BOYAMA

    Ruloyu iyice boyaya doyurun ve tepside fazlalığı bırakın.Rulo ile merkezde başlayıp dikey şeritler halinde yuvarlayın.Öncekine bitişik şerit uygulanır ve şeritler arasında 4/1 boşluk bırakılır.Çok fazla bastırmayın gevşekte olmasın.Gidip gelirken kesinlikle ruloyu durdurmayın.rulo yüzeye yapışmış olsun kaldırmayın.Sağa sola oynatmayın iz kalır ekranda ve bu yansıtmada belli olur.Şimdi aradaki boşluğun üzerinde gezdirin ruloyu 2 şerit arasında boşluğu doldurun yine dikey olarak düz bir şekilde ilerleyin ruloyu durdurmadan son olarak yine şeritler üzerinden eşit miktarda geçiş yapabilirsiniz tarama ile.Yani burada boyayı yüzeye eşit miktarda vermeye çalışıyoruz olabildiğince her ne kadar şeritler belli olur gibi olsada bu yansımada pek belirgin olmuyor.Düzgün yapıldığı sürece.Rulo ile uygulama biraz zahmetlidir sıra görüntüyü yansıtmaya geldiğinde rulo izlerini yüzeyde görebilirsiniz buda olumsuz bir etki.O yüzden çok dikkatli olmalısınız.Burda rulonun kaliteside çok önemlidir ben 3 farklı rulo aldım ve bir tanesi ile finish yaptım.Aralarında bariz farklar vardı yüzeyde bıraktığı doku kiminde ince kiminde kalın olur.Bizim için bu önemli oluşacak görüntü kalitesi için.Tabi burda boyanın viskoziteside önemlidir onu atlamayalım mesela sulu yaptık yüzeyde köpük oluşabilir süzülme ile karşılaşabiliriz.Çok koyu olur ise bazı noktalara fazla basınç uygulayabilirsiniz doku fazladan kalınlaşır daha fazla boya sarfiyatı olabilir yapışma olur ve buda iz bırakır.Kısaca akrilik boya ile çalışma zordur.Ama yaparsanız olur.En iyisi yüzeyi tabanca ile boyamak buda yine maliyeti artıracaktır yada bu işleri yapan bir dostunuz vardır size kendi tabancası ile boyar takdir size kalmış.Daha yazılacak çok şey olabilir.Unutmuş olabilirim.Her türlü yorumu ve soruyu burada paylaşabilirsiniz.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN



    Aslında bunun öncesinde daha farklı boyalarda işin içerisinde bulunmaktadır ben sadece yansıtıcı yüzey ile ilgili olanları yazdım.Yani yansıtıcı yüzey boyası yapılmadan önce ben daha profesyonel olsun istiyorum diyorsanız 2.ci uygulama olarak İsteğe bağlı aşağıdaki boyaları uygulayabilirsiniz.Burada bir mix daha yapmamız gerekiyor.Bunuda yukarıdaki boyaları karıştırıp vurmadan önce alt kata uyguluyoruz.Aşağıda veriyorum.

    RENKLENDİRİCİ BİLEŞENLERİ:

    100ml- Damıtılmış yada filtre edilmiş temiz su.
    50ml - Liquitex Basics - Napthol Crimson Red (KOD:292)
    25ml - Liquitex Basics - Phthalocyanine Green (KOD:317)
    14ml - Liquitex Basics - UltraMarine Blue (KOD:380)
    10ml - Liquitex Basics - Cadmium Yellow - Deep Hue (KOD:163)

    Aşağıdaki resimde 2 karışım yanyana gözükmektedir.Soldaki alt tabaka için olan RGB karışım.Sağdaki bizim yapacağımız.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN


    Not: Karanlık ortam Daha fazla kazanç için gümüş (silver) 10 oz. artırabilirsiniz.
    Düşük ortam ışığında ise yukarıdaki uygulama geçerlidir.
    Projeksiyon düşük lümene sahip ise metalik beyaz sedef 10 oz. artırabilirsiniz.
    Şimdilik bu kadar aklıma bir şey gelir ise buraya yazarım gerekli güncelleme yapılır.Şu anda kullanılan bunlardır.
    Eklemek istediğiniz olur ise yada sormak istediğiniz bir şey buraya yazabilir yada PM atabilirsiniz.Herkese iyi seyirler diliyorum.

    Burayada örnek olması açısından yapılan uygulamalardan resim ekliyorum merak edenler için.Resimler birebir uygulama yapan kullanıcılardan gelen resimlerdir.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN


    Bunlarda ben yapmadan önce 2 resim almıştım.Alttada 3 caps ekliyorum 5 kat boyadan sonra aldığım ekran görüntüsüdür.Resim değil film içerisinden çektiğim resimlerdir.Sıradan bir foto mak ile çektim.Fotolar yanıltmasın.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN


    2 yeni resim eklendi; Soldaki 07/14 tarihinde eklenen yeni boyalar. Sağdaki fixed frame gri contrast perdedir.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EVGA -- 22 Ekim 2014; 14:22:35 >







  • Çok güzel topic olmuş. Tebrikler. Fakat kullanılan boyaları Türkiye'de bulmak zor sanırım. Amazondan mı sipariş ettiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quatroxx -- 19 Haziran 2014; 12:36:52 >
  • ben baya severim kendim yapıp kullanmayı...su anda beyaz projeksiyon perdeyi kendi gerdigim cerceve ekranda kullanmaktayım... perdeyi boyamak gibi bir düşüncem var ama perde boyanır mı onu bilmiyorum...ben portatif yaptıgım için o ebattaki bir mdf kaldırıp indirmek sorun olabilir... yabancı forumlarda da boyama ile ilgili arastırma yaptım biraz, perde boyama yapanlar var ancak hangi boya oldugunu bulamadım( aslında buldum ama o boyalar türkiye de var mı bilmiyorum, anlamıyorum bu boya işinden)

    dediginiz bu boyama işini perde üzerinde gercekleştirebilir miyiz? olmazsa ise bir süre sonra bende mdf üzerine boya yapmayı düşünüyordum zaten...boyaları nerden temin edebiliriz türkiye de...

    bu arada görüntüler etkileyici, bende forumdaşlara kendi yapıp kullanmalarını öneririm( eger ellerinden geliyorsa böyle işler), insan her baktıgında daha bir hosuna gidiyor...
  • Yazmayı unuttum herhalde kusura bakmayın boyaları tabiikide buradan aldım.Hobi ve sanat malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.Uygulamadaki boyalar birebir dışarıda bu uygulamayı yapanların kullandığı markadır.Site ismi vermiyorum isteyen olursa PM ile cevaplarım.Yapmayı düşünen arkadaş olur ise zaten buradan yardımlaşırız sıkıntı yok.Bu arada bir önceki mesajım silinmişti maliyet konusu sorulmuştu MDF board 115tl akrilik boyaların tanesi 12TL civarı 118ml 400ml olanıda 25tl civarı diğer artdeco ise tanesi 5tl civarı 120ml rulo 7tl sünger zımpara tanesi 1tl diğer ıvır zıvırlarla beraber çerçeve falan vida dübel kanca her neyse bana 300tl gibi bir rakama mal oldu yaklaşık.Tabi işçilik size ait.
  • Faydalı bir konu olmuş Sonuçlar gerçekten çok güzel duruyor. birde standart olarak satılan perdelerle bir karşılaştırma yapılsa aslında kullanılan materyaller iyileştirilip daha kaliteli ve başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ama bu hali ile de muazzam bir görüntü var..
  • 07/14 tarihinde Yeni eklenen boyalar alınıp denenmiştir ve sonuç olarak konunun altında 2 yeni resim ekledim. Daha detaylı resimler eklenicek.
    Not: Boyalar referans konunun muadilleridir. Orjinal marka "Rustoleum" markasıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EVGA -- 19 Kasım 2014; 2:39:49 >
  • Konuyu takip eden ve merak eden arkadaşlar için. Perdenin gündüz performansı ve ışık açık iken performansı hakkındaki resimleri konuya ekliyorum. Fotoğraflar sadece örnektir. Gerçeğini görmediğiniz sürece detayları ve netliği tam olarak anlayamazsınız. Yinede resimler yanıltıcı olmasın fotoğraf makinası sıradan bir makina ve amatör çekimlerdir. Kendi görüntüsü daha canlı ve başarılıdır. Gündüz perdeler çekili iken ve yine aynı şekilde ışığıda açarak çekim yaptım bu arada perdeler karartma perde falan değil normal perdedir. Kullanılan cihaz optoma HD20 eco mod ve normal mod ikiside kullanıldı. Aşağıda ekliyorum;

    Gündüz perdeler çekili lamba kapalı iken.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN


    Gündüz perdeler çekili lambada açık iken.

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN




  • EVGA kullanıcısına yanıt
    Süper! Tebrik ederim! Özellikle de ışık açıkken büyük ekran olmasına rağmen görüntü çok iyi. TV gibi izlenebilir. Acaba projektörünüzün modeli nedir?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kultablasi

    Süper! Tebrik ederim! Özellikle de ışık açıkken büyük ekran olmasına rağmen görüntü çok iyi. TV gibi izlenebilir. Acaba projektörünüzün modeli nedir?

    Teşekkür ediyorum. Mesajımda yazılıdır zaten cihaz =>Optoma HD20
  • Merhaba bu konuda yeni gelişmeler var mı acaba?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • xmen73 X kullanıcısına yanıt
    Bu konuda yazan tüm boya ve değerlerde değişim yoktur hala günceldir.
  • konuya varmı paylaşımcı arkadaş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: EVGA

    Bu konuda yazan tüm boya ve değerlerde değişim yoktur hala günceldir.

    Merhaba bende lg pw600g var. 100 inç için nasıl bir karışım tavsiye edersiniz? Birde bu boyaları nerden buluruz benim yaşadığım sehir küçük bi ilçe internette satan yer var mı?
  • Yukardaki boyaları referans alarak yaptım tabanca ile boyadım bence başarılı oldu fotolardan nekadar görünüyor bilmiyorum ama açıklamalara uyunca oluyor sadece zimparayi iyi yapın boyadan önce. ilktabaka içinde önerilen boyaları kullandım şu rgb tabakası ama hala alttaki boya karısımı görüntüyü nasıl etkiliyor anlamış değilim ama yapayım dedim





     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

     [DIY] PAİNTİNG SCREEN

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • "ondergiz" Çalışmanız iyi olmuş memnun kaldıysanız güzel.Ben konuyu daha çok ucuz yada lümen değeri az olup perde almak isteyip pahalı gelen alamayan iyileştirme yapmak isteyenler için yazmıştım ama her türlü cihazda sonuç iyi olacaktır eminim, ben mesela optoma hd20 kullanıyordum o zaman azdı ışığı bu boya ile canlanmıştı şimdi AT6000 var hazır perde kullanıyorum yetiyor yaptığım perde duruyor kenarda ama hiç denemedim muhtemelen AT6000 ile daha parlak gösterecektir.Hatta gündüz bile izlenir.Ama sinemacı adam gündüz film izlemez diye düşünüyorum.
  • Çalışmayı çok başarılı buldum. Renklerin gerçeğe yakınlığı ve aydınlık değerleri gayet iyi. Kesinlik de tatminkar. Yakından bile gayet iyi görünüyor. Tebrik ederim. Değerli bilgiler için de teşekkür ederim arkadaşlara güle güle kullansınlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.