Şimdi Ara

Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor (47. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.502
Cevap
41
Favori
171.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4546474849
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: vayacondıos

Merhaba,

Benim üst dişlerimin arası çok açık. Özellikle 2 yerde bir diş kadar boşluk var diğerleri daha küçük ama yine de baya açık.Ve biri üst birisi alt diş olmak üzere 2 dişim gözle görülür ölçüde yamukluk var.Üst dişim Öne doğru alttaki arkaya doğru. Sorum şu yamukluğu gidermek için tel takmam mecburi mi ? Bir de hem açıklıkları gidermek hem de yamuklukları gidermek için ne yapılabilir? Ne kadar bir sürede tamamen düzelir?

Ortodontik tedavi ya da kaplama seçenekleriniz var.
    Tel yerine şeffaf plak kullanabilirsiniz. Kaplama ile neler yapılabilir dişleriniz uygun mu ancak muayene ile belli olur.
  • Seffaf plak tedavi süresi tel kullanim süresi ile aynimi....

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Iyi gunler hocam, gomulu dis cekimi sonrasi yanagim cok sisti, sislik artiyor sanki surekli. Ne yapmaliyim sislik icin?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben diş hekimliği istiyorum siz diş hekimi olarak tıp okumadığınıza pişman oldunuz mu ?

• quote:

Orijinalden alıntı: frhtoztrk

Seffaf plak tedavi süresi tel kullanim süresi ile aynimi....

Hemen hemen aynı. Biraz daha az ya da biraz daha uzun sürebiliyor vakalara göre.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ferryu67

Iyi gunler hocam, gomulu dis cekimi sonrasi yanagim cok sisti, sislik artiyor sanki surekli. Ne yapmaliyim sislik icin?

24 saati geçmedi ise buz uygulayın; geçti ise sıcak.
    sıcak su koyduğunuz bir şişeyi ya da ısıttığınız havluyu 5dk tutun şişliğe, 10 dk dinlenin bu şekilde 1 saat kadar devam edin.

Şişlik yanında ağrı kesiciyle dinmeyen ağrınız da varsa ya da diş çekiminin üzerinde 3 gün ve daha fazla geçti ise kontrole gidin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guattro

Ben diş hekimliği istiyorum siz diş hekimi olarak tıp okumadığınıza pişman oldunuz mu ?

Ben hiç tıp istememiştim ki :)
  • Merhabalar hocam diş etlerim sürekli kanıyodu fırcaladıgımda hatta fırcalamadan agzımı calkaladımda bile tadını alıyodum doktora gittim diş taşı temizligi yaptılar fakat hala kanıyor bunun nedeni nedir acaba

• Tuğba Hanım merhaba!
    kanal tedavisi yapılan dişim iki sene sonra ağrıdı,
    ;başka bir doktora gittim ,röntgende sinirin hepsini tedavi yapamamış bende gördüm ,ama diş bu sırada şişikti hatta 5 gün istirahat aldım. Neyse largopen içtim bir hafta, şişlikte geçti ,ağrıda. Şu an 12 gündür ağrı, mağrı yok.Sorum şu :dişim tekrar şişer ve ağrı yaparmı?doktor" ilaç bitince gel açalım tekrar kanal tedavisi yapalım" dedi ama benim gitmeye niyetim yok.
  • Ben 20lik dişlerimin 4ünüde çektirdim , 1 ay önce hepsinin çekimi bitti ve dikişler alındı , ben birde damaklıklı tel kullanıyorum acaba başlasammı?
    http://www.saglikpaneli.com/images/image/orto2.jpg
  • Aaa, bu konuyu fark etmeden konu açmışım.

http://forum.donanimhaber.com/m_95266178/tm.htm

Burada da sorayım, bilgi verirseniz sevinirim.

Diş beyazlatma tedavisi hakkında bilgi ve öneri almak istiyorum.

Şu an dişlerimde tel var; ama önümüzdeki ay çıkacaklar. Teller çıktıktan sonra dişlerimi beyazlatmayı düşünmüyor değilim.

Amacım dişteki lekeleri yok etmek değil, komple beyazlatmak. Dişlerimi ne kadar kuvvetli, iyi, ayrıntılı ve çok kez fırçalarsam fırçalayım, hafif bir sarı renk kalıyor, tamamen beyazlamıyor. Ağzımda çürük diş de yok şu an.

Bunun yöntemleri nelerdir? Çay, kahve, kola, alkol, diğer asitli içecekler vb. yasağı var mı sıkı bir şekilde? Uygulanan kimyasal madde dişlere zarar verebiliyor mu? Önerir misiniz?

Porselen diş vb. demeyin. Onu yaptıracağıma sadece diş fırçalamakla yetinirim, daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 27 Temmuz 2014; 18:15:54 >

• merhaba hocam

salı günü kalıcı diş teli taktırdım.Bugün de dişlerimi fırçalarken alt sağ tarafın en sondaki braket'in haraket ettiğini gördüm.Şu anda doktorumda bayram tatilinde.Sizce ne olmuştur? Kırılmışmıdır ? yerinden mi oynamıştır ? Bu braket 5-10 gün böyle kalsa sorun yaşarmıyım ?

Şimdiden teşekkürler hocam
  • Merhaba acaba köprü diş en fazla kaç diş boslugunda yapılabilir?Yani 3 tane yan yana olmayan dişler için köprü yapılabilir mi?
  • Benim şöyle bir sorum olacak, tükrüğüm kıvamlı ve diş fırçalamaya kalkıştığımda mide bulantısı oluyor ve düşlerimin uzun fırçalayamıyorum. Buda dişlerin sararmasına neden oluyor bu konuda ne yapılabilir

• Merhabalar hocam, iyi bayramlar. Yaklaşık 2 ay önce kanal tedavisi yaptırmıştım birkaç gün öncesine kadar hiç sorun yaşamadım ama birkaç gün önce sıcak yemek yerken dişim birden ağrımaya başladı. Kanaldan önceki ağrıdan çok daha şiddetliydi. O günden beri normalde zonklama oluyor hafif sızlıyor diş, bir şey de yerken ağrı oluyor o dişte, sebebi ne olabilir? Ne önerirsiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epicurus -- 28 Temmuz 2014; 10:44:53 >
  • merhabalar :) benım sorunum allaha sukur butun dıslerım duzgun sadece arkada bır tane dısım dısardan cıkmıs ve bu dıs gulerken cok sorun yaratıyor cırkın duruyor.18 yasındayım cevremdekıler o dıs duser dıyor falat 4*5 senedır var.o dısı cektırebılme sansım yok mu.zirkonyum tedavısı olabılır mı acaba..pek bılgım yok bu konularda arastırıabıldıgım kadarıyla sanırım zırkonyum boslugu dolduruyor yardımcı olursanız cok sevınırım en yakın zamanda da zaten doktora randevu alıcam.
     Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cantshutmymouth -- 28 Temmuz 2014; 15:33:04 >

• Orijinalden alıntı: sınavbenikazansın

Merhaba , küçükluğumden beri dişlerimde plak ve tartar oluşuyor yılda 1 kere diş kontrolune gidiyorum sanırım 11 ve 14 yaşlarimdayken gittigimde (tam emin değilim) çürük başlangici var diye toplamda 3 dişime dolgu yapıldı bunun dışinda hiç çürügum olmadi Allaha şükür 20lik diş hariç hiçbir dışim de ağrimadi doktorum sağlikli olduklarini söylemisti ama ne kadar dikkat etsemde sürekli diş taşı olusuyor ve her yıl gittigimde temizliyorlar bunun diş açısindan bi zararı olur mu ? Ve benim dişlerim hiç bembeyaz olmadi doktorum kemik renginin böyle olabileceğini söyledi sizce de doğru mu ? Simdi ise dolgu olan bi disde diş taşi oluşmus acaba temizlerken dolguya bi zarar verme ihtimali var mı ? Arkadaşlarimin özelde yaptırmalarina rağmen birinin 1-2 yıl sonra birinin 1 kac ay sonra dolgulari düştu benimse çocuklugumda yaptırdigim dolgu hala sapasağlam bi zarari olur mu diye korkuyorum yanlışlikla felan dolguyuda delerse diye .. cok soru sordum kusura bakmayin :)

Zararlı bir işlem olsa diş taşı temizliğini heralde yapmaz diş hekimleri...

Dişlerinizin doğal rengi sarı olabilir, bu temizlikle düzelmez. Füme rengi aracınızı temizlettiğinizde aracınız beyazlamıyor, değil mi? Ama isterseniz dişlerinizi çok rahat beyazlatabilirsiniz. Size bunun bir kaç öneride bulanabilirim.

Temizlerken dolguya zarar verilirse bile tekrardan yaptırırsınız, dolgu sonuçta bir atla bir de deve parası ödenmiyor. Ama temizletmeyip dişlerinizi diş eti iltihabından kaybederseniz, yeniden dolgu yaptıracak diş bulamazsınız.

Arkadaşlarınız dolgularını yaptırırken özel bir muayenehane veya polikliniği değil de ucuz olsun diye merkez ya da hastane tercih etmiş olabilir, dişlerini sıkıyor olabilirler, kürdanla kurcalıyor, dişleriyle birşeyler kırıyor veya çok yapışkan yiyecekler yiyor olabilirler.... Sonuçta birkaç bile düşmeden duruyorsa o dolgu yapan kişinin hatası değil, kullanan kişinin hatasından kaynaklanıyordur, dediğim gibi ya ucuza kaçmıştır, ya da iyi kullanmıyorlardır. Belki dişleri fırçalamamaya devam ediyordur, sonuçta duvardaki çivi ne kadar sağlam olursa olsun, eğer duvarı sonrasıdna çürütürseniz o çivi orada durmaz.

Orijinalden alıntı: ahmetix82

merhaba hocam

sakız çiğneme esnasında köprüm düştü ve ben tekrar yerine taktım.10 gün sonra köprü ayaklarından biri ağrımaya başladı , gün geçtikçe ağrı arttı.
    hastaneye gittim , doktor kanal tedavisi olması gerekli dedi ben istemedim , o zaman ilaç koyalım köprüyü yapıştıralım dedi , tamam dedim.
    fakat bir kaç saat sonra ağrı tekrar başladı ve nitekim 2 gün sonra tekrar gittim , kanal tedavisini yapalım dedim.
    dt.önce 3 yerden iğne yaptı , sonra köprümü çıkarmak için uzun saplı kancayı köprüme taktı , yanakların , dudaklarım ve dilim uyuşmasına rağmen müthiş acı çektim.
    biraz dinlendirip tekrar devam ettinihayetinde köprüyü çıkarıp kanal tedavisine başladı.
    seans bitip köprüyü yerine yapıştırmadan taktı.2 gün sonra tekrar çagırdı.fakat iğnenin etkisi geçtikten sonra köprünün altındaki sağlam dişimde depremler oluyo sanki.müthiş acılar çekiyorum.dt. aradım antibiyotik veya ağrı kesici alayımmı diye sadece ağrı kesici almamı söyledi. 3 saat ara ile 3 tane ağrı kesici (mazejik , apranax fort , nimes) aldığım halde ağrım geçmedi.
    sağlam dişimin ağrıması köprünün zor çıkmasından kaynaklanabilirmi.
    köprüm çıktıktan sonra küçük bir porselen parçası kırıldı bunun bi zararı olurmu.

Köprü zor çıkmış olduğu için de olabilir, kesik durumdaki diş de ağrıyabilir, biraz zaman geçsin, muhtemelen tedavi bittikten sonra ağrı geçecektir, eğer geçmezse yapacak bir şey yok, tedaviniz biraz daha devam edecek.

te]Orijinalden alıntı: eylül3410

mhb tuba hanım dün sağ en arka dişime kanal tedavisi yapıldı. dolgu yapılıp kapatıldı.bu işlem esnasında hiç agrı olamadı.ama 2 saat sonra dayanılmaz agrılar başladı gece 2 defabugünde bir defa anestezi yapıldı agrılarım devam ediyor birde yanagımda şişlik oluştu.agrı geçermi yoksa çektirmelimiyim ne kadar beklemeliyim .teşekürler.

Bu tarz işlemlerde 3 hafta kadar ağrı olabilir. Tedaviniz daha bitmemiş ve size tekrar bir randevu da verilmiş olabilir.

Orijinalden alıntı: Fırtınam..

Merhaba arka tarafta sağ alt kısımdaki dişime kanal tedavisi yapıldı doktorum iki seansta tedaviyi tamamladı son seans dün yapıldı ilk seanstan sonra ağrı yaşamadım ancak dünden beri yemek yerken ağrılar yaşıyorum. Ayrıca sol alt da arka tarfta derin bir çürük vardı sinirlere yaklaşmış epey orayada dolgu yapıldı ve gıda maddeleri tüketirken sızlıyor. Arada sırada da aniden sızlama oluyor. Bunlar normalmidir ?

Ek olarak ben dolgu ve kanal tedavilerinde uyuşturma yapılıyor diye biliyordum ancak bana iki tedavidede uyuşturucu yapılmadı hali ile kanal tedavisinde acıyı hissetim. Uyuşturucu yapılmaması normalmidir ?

Ayrıca şimdiye kadar diş bakımına pek önem vermiyordum ama çektiğim acılardan sonra önem vermeye başladım. Şimdiik sadece dişlerimi fırçalıyorum başka nasıl bir bakım önerirsiniz ?

Ağrı olabilmesi normaldir, 2. seansda benim doktorlarım da pek fazla uyuşturmaz. Böylesi tedavinizin daha uzun ömürlü olması için daha iyi.

Orijinalden alıntı: bloodwindfreedom

Merhaba hocam. Perşembe günü kanal tedavimin 2. seansı tamamlandı. 2. seans sırasında tedavisi yapılan değil fakat en üstteki arka dişimi alttakine bastırdığımda hafif ve geçici bir ağrı hissettiğimi söylemiştim. Doktor bey de küçük bir düzeltme yapalım, üstteki dişin yüksekliğiyle ilgilidir demiş ve 2 dakikalığına müdahale etmişti. Şimdi tedavi yapılan dişim değil de yine o dişim bastırdığımda ağrı yapıyor. Ayrıca bugüne kadar ateşim de vardı ama bugün geçmiş görünüyor. Sizce sorun nedir acaba?

Dişiniz yüksek olabilir, ya da öbür dişinizde de bir sıkıntı var olabilir...

Orijinalden alıntı: alper.06

Doktor hanım merhaba

Benim 2 adet sorum olacakktı.Ben 2 sene önce kanal tedavisi ve üstüne porselen kaplama yaptırmıştım ama şimdi o porselenin altına gelen dişle bir birine değdiği zaman bir acıma oluyor bugünde sanki porselenin yan tarafı şişmiş gibi ne yapmam lazım yada tedavi nasıl olur.

2. Sorum Geçen Ay sağlam dişim durduk yere sallanmaya ve acımaya başladı dişçiye gittim direk dişi çekti ve diş eti tedavisi olmam gerektiğini söyledi.Bu süreç sıkıntılımıdır.Çündü tedavi olmassam diğer dişlerimede yansıyacağını söyledi.

Cevap verirseniz çok sevinir.

Birde sizin Ankarada önere bileceğiniz iyi bir doktor varmı.

Anlaşıldığı kadarıyla dişlerinize yaptırdıktan sonra pek iyi bakmamışsınız, doğal olarak dişeti problemleriniz ve diş çürükleriniz oluşmaya başlamış. Doktorunuzun bakım önerilerine uysaydınız böyle sorunlar yaşamazdınız.

Orijinalden alıntı: vayacondıos

Merhaba,

Benim üst dişlerimin arası çok açık. Özellikle 2 yerde bir diş kadar boşluk var diğerleri daha küçük ama yine de baya açık.Ve biri üst birisi alt diş olmak üzere 2 dişim gözle görülür ölçüde yamukluk var.Üst dişim Öne doğru alttaki arkaya doğru. Sorum şu yamukluğu gidermek için tel takmam mecburi mi ? Bir de hem açıklıkları gidermek hem de yamuklukları gidermek için ne yapılabilir? Ne kadar bir sürede tamamen düzelir?

Size ortodonti yapabilen bir diş hekimine gitmenizi öneririm.

Orijinalden alıntı: ferryu67

Iyi gunler hocam, gomulu dis cekimi sonrasi yanagim cok sisti, sislik artiyor sanki surekli. Ne yapmaliyim sislik icin?

Olabilir, doktorunuzu arayın, tekrar bir baksın, muhtemelen dişinizin durumuna göre ya ilaç yazacaktır, ya cerrahi bir işlem yapacaktır, ya da sıcak uygulama önerisinde bulunacaktır.

Orijinalden alıntı: tugaydurukan

Merhabalar hocam diş etlerim sürekli kanıyodu fırcaladıgımda hatta fırcalamadan agzımı calkaladımda bile tadını alıyodum doktora gittim diş taşı temizligi yaptılar fakat hala kanıyor bunun nedeni nedir acaba

Temizlik yapıldıktan size bir takım bakım önerilerinde bulunulmuştur, ya onları yapmamışsınızdır, ya da derin bir tedavi için tekrar çağırdılar ise gitmemişinizdir.

Orijinalden alıntı: luna167

Tuğba Hanım merhaba!
    kanal tedavisi yapılan dişim iki sene sonra ağrıdı,
    ;başka bir doktora gittim ,röntgende sinirin hepsini tedavi yapamamış bende gördüm ,ama diş bu sırada şişikti hatta 5 gün istirahat aldım. Neyse largopen içtim bir hafta, şişlikte geçti ,ağrıda. Şu an 12 gündür ağrı, mağrı yok.Sorum şu :dişim tekrar şişer ve ağrı yaparmı?doktor" ilaç bitince gel açalım tekrar kanal tedavisi yapalım" dedi ama benim gitmeye niyetim yok.

Ben olsam 2 sene sorunsuz kullanılmış bir tedavi için başka bir meslektaşı için "yapamamış" diyen birine gitmezdim. kendisinin de yapıp yapamacağı garanti değil sonuçta.

Orijinalden alıntı: teoska

Aaa, bu konuyu fark etmeden konu açmışım.

http://forum.donanimhaber.com/m_95266178/tm.htm

Burada da sorayım, bilgi verirseniz sevinirim.

Diş beyazlatma tedavisi hakkında bilgi ve öneri almak istiyorum.

Şu an dişlerimde tel var; ama önümüzdeki ay çıkacaklar. Teller çıktıktan sonra dişlerimi beyazlatmayı düşünmüyor değilim.

Amacım dişteki lekeleri yok etmek değil, komple beyazlatmak. Dişlerimi ne kadar kuvvetli, iyi, ayrıntılı ve çok kez fırçalarsam fırçalayım, hafif bir sarı renk kalıyor, tamamen beyazlamıyor. Ağzımda çürük diş de yok şu an.

Bunun yöntemleri nelerdir? Çay, kahve, kola, alkol, diğer asitli içecekler vb. yasağı var mı sıkı bir şekilde? Uygulanan kimyasal madde dişlere zarar verebiliyor mu? Önerir misiniz?

Porselen diş vb. demeyin. Onu yaptıracağıma sadece diş fırçalamakla yetinirim, daha iyi.

Mutlaka önce bir diş hekimine gidinç Beyazlatma hakkında size gerekli bilgileri o verecektir. Elbette bazı boyalı yiyecekelr dişlerinize zarar vrecektir. Kaldı ki dişlerinizde tel varken de kola falan içmemeniz gerekirdi... Dişlerinizi porselen yaptırmaya gerek kalacağını sanmıyorum, tabi çok kola içip dişleri tellerin altıdnan çürütmedi iseniz.

Orijinalden alıntı: xx123

merhaba hocam

salı günü kalıcı diş teli taktırdım.Bugün de dişlerimi fırçalarken alt sağ tarafın en sondaki braket'in haraket ettiğini gördüm.Şu anda doktorumda bayram tatilinde.Sizce ne olmuştur? Kırılmışmıdır ? yerinden mi oynamıştır ? Bu braket 5-10 gün böyle kalsa sorun yaşarmıyım ?

Şimdiden teşekkürler hocam

Sıkıntı olmaz, tel tedavisinin en güzel yanı, hataların düzeltilebilir olmasıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: korn18

Merhaba acaba köprü diş en fazla kaç diş boslugunda yapılabilir?Yani 3 tane yan yana olmayan dişler için köprü yapılabilir mi?

Bunun kesin olarak olabilir, ya da olamaz yanıtının internetten verilebileceğini sanmıyorum. Bunu etkileyen bir çok faktör vardır ve en iyi doktorunuz bilecektir.

quote:

Orijinalden alıntı: cantshutmymouth

merhabalar :) benım sorunum allaha sukur butun dıslerım duzgun sadece arkada bır tane dısım dısardan cıkmıs ve bu dıs gulerken cok sorun yaratıyor cırkın duruyor.18 yasındayım cevremdekıler o dıs duser dıyor falat 4*5 senedır var.o dısı cektırebılme sansım yok mu.zirkonyum tedavısı olabılır mı acaba..pek bılgım yok bu konularda arastırıabıldıgım kadarıyla sanırım zırkonyum boslugu dolduruyor yardımcı olursanız cok sevınırım en yakın zamanda da zaten doktora randevu alıcam.

Pek bir dişiniz değil gibi, sanırım bir çoğu sorunlu ama doğal olarak eğitimini almadığınız için farkına varmıyorsunuz. Siz istediğiniz kadar araştırın, diş çekilecek mi, zirkonyum mu yapılacak, yoksa diş hiç çekilmeden tel mi takılacak haftada en az 40 saatten, yılda en az 11 aydan 5 yıldan daha uzun bir eğitim almadan bunu bilme şansınız olmayacaktır... Derhal bir doktora görünseniz iyi olur.

• Hocam iyi bayramlar ben sol üst tarafa 5. Dişime tek Dis Metal alt yapılı kaplama yaptırdım dişim kesildi ortasına dolgu yapıldı o sekilde bir hafta kadar açık gezdim hassasiyet vs vardı sonra biraz yüksek bir kaplama hissi ile takildi(doktor daha fazla kesme durumunda destegin yetersiz olacağını söyledi) sonra klasik ilk gün sizlama alışma yükseklik hissi ile gecti bu arada kaplamamın alt kısmı amalgam dolgu var gibi inceltildigi icin görüntü icin bir sıkıntı yok arka tarafta olduğu icin sorum su sekilde

Yaklaşık olarak 5-6 gün once takıldı
    Hassasiyet az olarak var
    Dişe baskı uyguladığımda hafif ağrı seyrediyor (dayanılmayacak kadar degil ama rahatsız ediyor)
    saga sola oynatinca ağrının dozu kose kısımlarda artıyor ve oynuyor gibi milimetrik olarak

(Bu konuda adsm acil kısmında yaptırdığınız doktora görünün sallanma var gibi geldi banada diyerek ağrı kesici verip yolladı)

Çözüm ? Birde adsm de bu işlemlerde hiç anestezi kullanılmadı ve hava tutup protez takilirken gözüm Yaşardi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boatswain -- 30 Temmuz 2014; 14:06:19 >

• Merhaba hocam üst dişlerimin en solundaki(en arkadaki) dişime bakarken yanlışlıkla kendi elimle sertçe dişimi çizdim o anlık bi ağrı girdi daha sonra neredeyse her sabah düzenli olarak ağrımaya başladı unutunca ağrıda geçiyordu ama sinirlenince, heyecanlanınca tekrar ağrımaya başlıyor dayanılmayacak kadar değil ancak sinir bozuyor ve işin garibi sol kulağımda ağrımaya başladı sizce dişim ile bir ilgisi var mı ? Bu arada o dişimde yaklaşık 2 aylık dolgu var. Sizce dişimdeki sorun nedir ? Soğuk su falan geldiğindede ağrıyor. Ayrıca ağzımda o olaydan sonra kötü bir tat var sürekli. Teşekkürler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 4546474849
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.