Şimdi Ara

Diriliş (Ertuğrul Gazi) (104. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.775
Cevap
45
Favori
88.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 102103104105106
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • .Meraxes. kullanıcısına yanıt
    Öyle aksiyon falan yok filmde.Daha çok tasavvufi tema ağırlıklı.Şeyh murid dergah seyri sulukkonuları güzel işleniyor.tasavvufi edep terbiye nefis terbiyesi falan vs.Ufaktan da olsa aşk falan var yine.Ben beğendim.Tavsiye ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: şazenuş

    Öyle aksiyon falan yok filmde.Daha çok tasavvufi tema ağırlıklı.Şeyh murid dergah seyri sulukkonuları güzel işleniyor.tasavvufi edep terbiye nefis terbiyesi falan vs.Ufaktan da olsa aşk falan var yine.Ben beğendim.Tavsiye ederim.

    Benim için aksiyondan çok işlenişi, kurgusu güzel olsun yeterli.. 3 bölüm bakayım beğenirsem devam ederim.

    Teşekkürler
  • Valla abi açık söyleyeyim, hiç beklediğim gibi çıkmadı dizi. O ilk fragmanda damaklarda Vikings tadı bırakmıştı akabinde ilk sezon yer yer hayal kırıklıkları olsa da yine şimdiki sezondan çok daha iyiydi. Esrarengiz bir havası vardı ilk sezonun, şimdi slowmotion dövüş sahnelerinden gına geldi. Hayır anlamıyorum 12-18 yaş arası dövüş filmi, amerikan güreşi vs hayranı gençler için mi çekiliyor bu dizi?

    Yani bu kadar güzel bir dönem, bu kadar güzel bir konu ancak bu kadar kötü bir senaryo ve kurgu ile hiç edilebilinirdi. Saçma sapan istihbarat kasılmaları nedir ya? Sungur Tekin'e ilk sezon Moğol baskınında izini kaybettik dediler, adamı Selçuklu ajanı yaptılar. Halihazırda Selçuklu gibi güçlü bir devlet ve başında Alaaddin Keykubat gibi, Moğolların bile saldırmaya çekindiği güçlü bir sultan varken Kurtlar Vadisi misali ak sakallılar diye bir konsey toplanıyor 5 dakikada kimler şehit olmak ister, tamam bu gurup şehit diğer gurupta beylikler kursun vs konsey kapanmıştır. Bu ne be? Nereye devlet kuruyorsun mevcut devletin varken. Ertuğrul Gazi ve dahi oğlu Osman Gazi son ana kadar Selçuklu uç beyi olarak kalmışlar. Ayrı bir devlet kurma fikri yok o dönem. Geçen sezonda Titus'a hitaben "soyumdan gelenler sizin kökünüzü kazıyacak", yok efendim "biz ayrı devlet olmadıkça Oğuzlara rahat yok" vs gibi terimler kullanılıyordu.

    Ertuğrul Gazi, Selçuklu'ya çok çok bağlı bir uç beyi. Selçuklu en zor zamanında iken bile ayrı devlet kuralım demiyor. Bizans sınırlarına gitmesi meselesi ise Süleyman Şah'ın ölümünden sonra çıkan görüş ayrılıkları sebebiyle. Süleyman Şah ölünce Ertuğrul Moğollar'ın Anadolu'ya kadar girebileceğini ön görmüş ve gidebileceğimiz kadar batıya gitmeliyiz demiş. Diğer iki kardeşi Gündoğdu ve Sungur Tekin o dönem Moğol işgalinde olmayan Kuzey İran'a doğru gidelim demişlerdir. Onların bunu istemesinin sebebi, benim tahminime göre o dönem Moğol işgaline karşı ciddi bir İslami hat oluşturulmuştu Kuzey İran'da. Kafirin kucağına gideceğimize orada daha güçlü oluruz diye düşünmüş olabilirler. Çünkü Selçuklu'nun batı sınırları ekseriyetle Rum/Ermeni ahaliden oluşuyordu. Bu yüzden oba ikiye bölünmüş ve çoğu Gündoğdu'nun peşinden gitmiştir. Ertuğrul ise kendisiyle gelen küçük bir güruh ile batıya yönelir.

    Hikaye böyle başlar, büyük ihtimalle Erzurum önlerinde Moğol-Selçuklu ön çatışmalarından birine denk gelir. Çatışmaya yanlış hatırlamıyorsam 500 atlı ile katılır ve 2000 kişi civarında ki Moğol ordusunu telef eder. Bu başarı üzerine Sultan önce Ankara, daha sonra da daha uçlarda olan Söğüt Domaniç'i Kayılara yurt olarak verir. Gazi ünvanını da bu savaş ile alır. Ünvan bizzat dönemin Selçuklu İslam ulemaları tarafından verilir, Sultan'ın onayı ile. Öyle ilk sezonda gösterdiği gibi Halime veremez o ünvanı. "Tapınakçıların kalesini basasın Ertuğrul Gazi olasın" falan diyalogları aklıma geldikçe tüylerim ürperiyor.

    İlk sezonda sorunlar vardı ama ilk sezon daha güzeldi. Arabi'nin gizemi, Titus, Kurdoğlu gibi karakterleri canlandıran adamların güzel oyunculuğu, hatta Ertuğrul'un imajı bile daha iyiydi. Şimdi motosiklet çetesi reisi gibi o saçları. Son kötü karakter Kocabaş'ın kötü olduğu daha ilk bölümden belliydi. Kurdoğlu ise o imajı bırakmıyordu başlarda. İşin özü senaristler çok çok çok berbat. Bu kadar güzel bir hikaye ancak bu kadar kötü yazılabilir.

    Vikings gibi çift yönlü ve karanlık bir atmosfer yaratıp o doğrultuda senaryo yazmak varken, Marvel süper kahramanlarına çevirdiniz koskoca Ertuğrul Gazi'yi. Hele de son bölüm Tangut arkası dönük Ertuğrul'un ense köküne bıçağı atacağına o Selçuklu bilmem nesine atıyor. Öncesinde de Tangut o kadar pusu kuruyor ama bir kaç okçu yerleştirmek gelmiyor aklına. Ya da avcılığı ile bilinen Ertuğrul ikidir elinden aynı şekilde kaçan Tangut'u yakalamak için yanında ok ve yay taşımayı akıl edemiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi san lorenzo -- 22 Ocak 2016; 10:08:17 >




  • dizi türkiye standartlarının üstünde eyvallah.
    orta çağ at avrat silah sevdiğim tema güzel.konu güzel tarih.
    ama neden 2 saatlik bölümde 5 dakikalık olayı anlatırsın bende bunu anlamam yahu.
  • Şu diziye kaliteli bi senarist dahil edilse, yabancı dizilerin yüzüne kimse bakmaz

    olaylar yavaş ilerliyor entrika sahneleri sıkıcı...

    haricinde türkiye şartlarında çok iyi bir dizi
  • Fragmandan anlaşıldığı üzere Sungur Tekin yaralanıyor. Zaten dizideki tüm karakterler en az bir kez sağlık çadırında yatıyorlar. Sungur Tekin karakteri de diziye girer girmez yaralanıp iyileşme klişesini yaşıyor. Ertesi bölümde hiç bir şeyi kalmaz.
  • Sungur tekin sonunda geldi dedik gelir gelmez yaralandı.
  • Açık ve net Game of Thrones ve Vikings gibi yabancı dizi izleyen adam için bu dizi inanılmaz kalitesiz malesef 5-10 dk'lık olayı 2:30 saate yaydırıyolar ilk sezon herneyse oyunculuklar ve karakterler kurtarıyordu bu sezon tam rezalet.
  • Ne zaman bölüm için yorumları okusam ekşide falan diyorlar gereksiz uzatmalarla sıkıcı ilerliyor eski tadı asla yok falan deniliyor ama ne hikmetse o kötü bölüm reyting rekorları kırıyor kesinlikle reytinglerde bi dümen olduğunu düşünüyorum..
  • Reytingde ne gibi dümen olabilir ki bende senaryonun basitliğinden şikayetçiyim ama genede izliyorum ve sadece ekşideki insanlar izlemiyor bu diziyi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Witsel

    Ne zaman bölüm için yorumları okusam ekşide falan diyorlar gereksiz uzatmalarla sıkıcı ilerliyor eski tadı asla yok falan deniliyor ama ne hikmetse o kötü bölüm reyting rekorları kırıyor kesinlikle reytinglerde bi dümen olduğunu düşünüyorum..

    Senaryo çok kötü ama bilmiyorum hiç izledin mi kostümler, mekanlar vs harcanan emek çok çok fazla. Ekşicilerin gazına fazla gelme bence. Son sayımlara göre 50.000 yazar vardı(ki çift hesaplı olanlarda mevcut). Ülke geneli 70 milyon desek yüzde kaç eder var sen hesap et. O yüzden onların demesiyle reyting hesabı oynamaz.

    Dediğim gibi senaryo gerçekten çok çok basit. Ama bende izliyorum göz ucuyla da olsa. Tarih yapımları her zaman ilgi çeker bu ülkede. Gülben Ergen'in oynadığı, okul müsameresinden getirilme kıyafetlerle çekilen Hürrem Sultan dizisi bile izleniyordu zamanında.7-8 bölüm mü ne sürmesine rağmen bayağı ilgi çekmişti. Ertuğrul'da ise atlı sahneler, kıyafetler, oyunculuk, Şaman ayinleri, ritüelleri, Nakşıbendi zikirleri vs ekip olarak çok emek verilmiş. Zaten dizinin tarih danışmanı Feridun Emecen gibi kaliteli bir tarihçi. Fakat senaryo ne yazık ki yerlerde sürünüyor. Bunun sebebi de açık dizinin senaristliğini yapımcısı yapmakta. Şaka gibi geliyor ilk duyunca. Adam bu kadar masraf yaptım ben yazayım demiş sanırım. Klasik bizim milletin zihniyeti.

    Mesela Vikings'i ele alalım. Yapımcısı 3 kişi; Steve Wakefield, Keith Thompson ve Eliza Mellor. History Channel etiketi ile dizinin yapımcılığını üstlenmekteler. Ama dizinin 3 sezondur senaryosunu yazan kişi Michael Hirst. Yani Elizabeth Altın Çağ filmi ile Tudors dizisi gibi iki kaliteli yapımın senarist ekibinde bulunan kişi. Yönetmen ekibi ise sürekli bölüm temposuna göre değişen 5-6 kişilik bir yönetmen gurubu. Fakat bizde yapımcı ya, senaryoyu da illa kendisi yazacak. Doğru düzgün eli kalem tutan kaliteli bir adam geçirmek varken senarist ekibinin başına, 10-15 dakikalık olayları türlü mantık hataları ile birlikte 2,5 saat izleten bir yapımcı bey geçmiş ekibin başına. Ekipte değil pardon tek kendisi yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Zaten bu ülkenin başına ne geliyorsa bir işi yanlış kişiye vermekten geliyor.

    Geçen sezon bu seneye nazaran daha iyiydi. O zaman da senaryo sırıtıyordu ama çok gizemli bi havası vardı. Bu sezon en cafcaflı döneme yani Moğol İstilasının adım adım yaklaşmasına denk gelirken, böyle güzel bir malzeme varken elinde resmen heba etti sezonu. Selçuklu'nun son güçlü padişahı Alaaddin Keykubat'ı daha tek karede göstermedi. Ne bir Selçuklu sarayı gördük, ne de Selçuklu döneminde yaşayış veya şehir hayatına dair herhangi bir emare.

    Yapımcı arkadaşta çok enteresan bir kafa yapısı var. Dizide kurguya göre Moğol öncü birlikleri Anadolu'da, Türkmen boylarını karıştırarak Selçuklu'ya yapmayı planladıkları olası saldırıda Anadolu'da daha rahat hareket etmeye çalışıyorlar. Buraya kadar eyvallah. Moğollar Selçuklu topraklarında fink atıyorlar, doğru düzgün 2 tane Selçuklu ordusu mensubu göremedik neredeyse. Diyorlar ki kış, Aladdin Keykubad orduyu bahara bekletiyor, kışın oralara gelmesi imkansız. E be kardeşim, kışta nasıl kış bu? Tek yağmurlu, karlı sahne yok dizide. Sürekli güneşli havada slowmotion dövüş sahneleri. 2 sezondur değişmiyen dobıra müziği. Tamam arkadaş milli çalgı anlıyorum ama sürekli kullanmaya mecbur değilsin. Cover yap ya elektro gitarla falan, biraz değişik müzikler oluştur ama nerede. Ara ki bulasın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi san lorenzo -- 27 Ocak 2016; 16:50:57 >




  • ee Halimegil Konya'ya gitmedi mi

    Edit: Gazamız mübarek olsun diye savaşa gidiyorlar, Tuğtekin'in ekip 10 kışı İnsan en azından 30 - 40 kişi yapar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vrataski -- 27 Ocak 2016; 21:45:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elemanlar savaşıyor. Liderler sırtsırta vermiş.
    Senarist harbi saçmaladı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tgezer -- 27 Ocak 2016; 21:55:01 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diziler tarihinin en saçma sahnesine imza attılar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tangut'un her başı sıkıştığında kaçabilmesi kabak tadı verdi artık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Savaş stilleri değişmiş farklı geldi gözüme

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En güzel bölümlerden biriydi. Son sahnede boğazım düğümlendi .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Özgü® -- 27 Ocak 2016; 23:27:37 >
  • Güzel bölümdü bu arada sungur tekin rolünde sezgin erdemir oynuyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son sahne çok duygusaldı. Güzel bölümdü ama şu savaş sahnelerini biraz daha kalabalık çekebilirlerse iyi olacak.
  • Kim ne derse desin savaş sahneleri Türk standartlarının bir tık üstünde. Hatta ne bir tıkı bayağı bir...
  • 
Sayfa: önceki 102103104105106
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.