Şimdi Ara

Direksiyonla ilgili ilginç bir durum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

21000 km de 2010 model skoda fabia aracım var.

aracımın direksiyonunda sanki sola doğru çevirirken daha hafif, sağa doğru çevirirken biraz daha ağırmış gibi bir durum sözkonusu. mekanik olarak böyle bir durum olabilir mi yoksa bana mı öyle geliyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Energetic -- 28 Mart 2012; 1:54:41 >

• olabilir neden olmasın .direksiyon kontrolünü kapalı devre pnömatik sistem gibi düşünüsek sıvıya baskı yapan pistonumsu şeyin contasında sorun olmuş olabilir.

tarifim çok uçuk oldu çünkü hidrolik direksiyonun bileşenlerini bilmiyorum. pnömatik sistemleri baz alarak örnek verdim.
  • hidrolik yağını kontrol edin lütfen .
    ayrıca dediğiniz gibi mekanik bir problem olası olabilir.
  • Bir yakınımın 2000 model corsasını kullandım durum böyleydi, direksiyon sola yumuşak, sağa sert dönüyordu, merak ettim mesajım bulunsun sebebini.
  • aklıma direksiyon açı sensörü geldi benim, üstadlar bundan yapar mı acaba...
  • 2.1. HİDROLİK DİREKSİYON SİSTEMİNİN GENEL YAPISI

Sistem genel olarak hidrolik pompa, yön kontrol valfı, silindir, emniyet valfı, depo, filtre ve ara elemanlardan oluşur.

Hidrolik pompa: Otomobillerde kayış kasnak sistemi ile çalışır. Tamamen motor gövdesinden ayrıdır Depo ve pompa gövdesi tek parça halindedir Kamyon, traktör, iş makineleri gibi ağır taşıtlarda ise pompa ve depo tek parça olarak motor gövdesine bağlanmıştır. Pompa hareketini dişli sistemi ile motordan alır. Bu ağır taşıtların bir kısmında (özellikle traktörlerde) bu pompadan çıkan basınçlı akışkan aynı zamanda yardımcı aksamların kontrolünde (pulluk, pulvericator gibi ) kullanılır, bu devreler genellikle kapalı merkezli devrelerdir.

Şekil 2.1. Hidrolik direksiyon sisteminin parçaları

Yön kontrol valileri: Direksiyon ve rotlarla direkt irtibatlı olan birleşik komuta sistemi içerisinde yer alır.

Güç Silindiri: Rot ve şasi ile irtibatlıdır. Yön kontrol valfı tarafından kontrol edilir. Bağlantıda genellikle esnek borular kullanılır.

Emniyet Valfı: Pompa depo kompleksi üzerindedir. Pompadan çıkan fazla basınçlı akışkan bu valfden depoya gönderilir.

Depo: Depo pompa kompleksi üzerindedir. Depo sürekli kontrol edilir ve dolu tutulur. Depodaki yağ tamamlanırken silindirin en kısa konuma gelmesi sağlanır. Bu sayede piston kolundan dolayı meydana gelecek taşmalar önlenmiş olur.

Filtre: Emiş hattında yer alır. Genellikle öze! tel süzgeçler kullanılır. Bunlar kullanıldığında değiştirilemez, çıkarılarak temizlenir ve yerine takılırlar.

Ara Elemanlar: Genellikle esnek, basınca dayanıklı hortumlar oluşturur. Bu hortumlar kontrol edilip, çatlak ve delinme gibi durumlarda değiştirilirler. Pompada kullanılan V kayışları da gerginlik ve çatlak kontrollerine tabi tutulurlar.

2.2. HİDROLİK DİREKSİYONUN BASİT ÇALIŞMASI

Hidrolik direksiyonun direksiyon eforunu sağlayan iki ayrı tipi vardır, birinci tip motor gücünü kullanan hidrolik bir sistemdir. Diğeri ise bir elektrik motor kullanır. Birincisi için motor bir pompanın hareketinde kullanılır ikincisi için, ön bagaj kompartmanı içinde bağımsız bir elektrik motorlu pompa kullanılır, har ikisi de hidrolik basınç üretir ve bu basınç hidrolik silindir içinde bir piston üzerinde uygulanır, böylece hidrolik basınç kremayer eforu için pinyona yardım eder. Bu yardımın miktarı basıncın miktarına bağlı olarak pistonun üzerine uygulanır. Bu nedenle, eğer daha fazla direksiyon kuvveti gerekirse, basınç yükselmelidir. Hidrolik basınç içindeki değişim, direksiyon ana miline bağlı bir kumanda valfi ile sağlanır.

Nötr konumu (düz sürüş):

Şekil 2.2. Direksiyonun nötr konumu (Düz sürüş)

Hidrolik yağı pompadan kumanda valfıne gönderilir. Eğer kumanda valfı nötr konumu içinde ise hidroliğin hepsi kumanda valfinden geçerek emniyet valfı içine akar pompaya geri döner. Aynı zamanda, hemen hemen hiç basınç oluşmaz,çünkü silindir pistonunun her iki tarafındaki basınç eşittir ve piston bu durumda herhangi bir yöne hareket etmeyecektir.

Dönüş sırasında:

Direksiyon ana mili herhangi bir yöne döndüğü zaman, kumanda valfı de hareket eder ve hidrolik geçişinin biri kapanır. Diğer geçit açılır ve hidrolik akış hacmi oranında bir değişime neden olur. Aynı zamanda da, basınç oluşur. Sonuç olarak, pistonun her iki tarafı arasında bir basınç farkı meydana gelir ve piston daha düşük basıncın bulunduğu tarafa doğru hareket eder, böylece silindirin düşük basınç tarafındaki hidrolik, kumanda valfinden pompaya geri döner.

dediğim gibi valf te yada pistonuncontada sıkıntı olabilir. yada yağ özelliğini kaybetmiş olabilir.

bu arada sayeniz hidrolik direksiyonun çalışma prensibini öğrenmiş oldum :)

• http://www.obitet.gazi.edu.tr/

ayrıca bu siteyi göz atın derim çok yararlı bilgilerle dolu güzel bir sitedir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sigara ilgili bir sorun...
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • dipnot: direksiyon elektirik destekli yani elektro-servo direksiyon
  • Lastik havasından bile kaynaklanıyor olabilir.
  • yok hocam lastik basınçlarımı sürekli kontrol ederim, her zaman 30 dur.
  • aynen bak oda bir etken bir lastik diğerinden daha çok aşınmış ise oda sorun çıkartır. ama elektro servo ise büyük ihtimal elektronik pompadandır. kontrol edilmesinde fayda var.
  • birkaç ay araç kuzenimdeydi

sağolsun kara düzen bir rotçuya götürmüş

söylemişti şimdi aklıma geliyor

kendim lazerli rot balansa sokturdum sonra

birkaç bin km bozuk rot ayarıyla gitti araç doğal olarak

lastik aşınması bana da mantıklı geldi şimdi

eğer bundansa ön arka yaptırayım lastikleri

umarım bundandır..
  • Kayışından olabilir.
  • yukarı..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.