Şimdi Ara

DİNAMİK KONTRAST İLE STATİK KONTRAST FARKI NEDİR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
10.956
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bazı tvlerde statik, bazılarında dinamik oran yazıyor. Geneldede dinamik kontrast değerleri uçmuş oluyor 20.000:1 falan gibi. Burada hangisi daha önemli? dinamik kontrastı yüksek olanın statik oranıda kesin yüksekmidir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 13 Haziran 2008; 22:53:01 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Dinamik Kontrast Nedir?

Statik kontrast, bir görüntüdeki en açık ve en koyu pikseller arasındaki farkı ölçerken, dinamik kontrast bir görüntünün farklı alanlarındaki kontrast seviyesindeki değişimleri ifade eder. TV'lerde dinamik kontrast, ekranın parlaklığını otomatik olarak ayarlayarak daha derin siyahlar ve daha parlak beyazlar oluşturur.

Dinamik Kontrast ve Statik Kontrast Arasındaki Fark

Dinamik kontrast oranı, ekranın parlaklığını en parlak ve en karanlık noktalar arasındaki farkı en üst düzeye çıkarmak için dinamik olarak ayarlamasına izin verir. Bu, yüksek kontrastlı görüntülere yol açar ve daha sürükleyici bir izleme deneyimi sağlar. Statik kontrast oranı ise bir görüntünün sabit kontrast seviyesini ölçer ve ekranın tüm alanlarında tutarlılık sağlar.

Dinamik Kontrast Yüksek Olmalı mı?

Dinamik kontrastın yüksek olması, daha etkileyici bir görüntü kalitesi sağlar. Ancak, çok yüksek dinamik kontrast, görüntülerde yıkama veya kırpma gibi bazı sorunlara neden olabilir. İdeal dinamik kontrast oranı, görüntü kalitesini iyileştirirken istenmeyen artefaktları en aza indiren oran olmalıdır.

TV Dinamik Kontrast Nedir?

TV'lerde dinamik kontrast, HDR (Yüksek Dinamik Aralık) teknolojisinin bir parçasıdır. HDR ekranlar, daha geniş bir renk yelpazesi ve daha yüksek kontrast oranları sunarak daha gerçekçi ve sürükleyici bir izleme deneyimi sağlar.

Sonuç

Dinamik kontrast, statik kontrasttan daha gelişmiş bir kontrast türüdür ve daha etkileyici bir görüntü kalitesi sağlar. TV'lerde dinamik kontrast, HDR teknolojisinin bir parçasıdır ve daha sürükleyici bir izleme deneyimi sunar. İdeal dinamik kontrast oranı, görüntü kalitesini iyileştirirken istenmeyen sorunları en aza indiren orandır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ben de çok merak ediyordum, bir bilen subay yardımcı olur inş.
    tşkler

quote:

Orjinalden alıntı: allaturcha

Arkadaşlar bazı tvlerde statik, bazılarında dinamik oran yazıyor. Geneldede dinamik kontrast değerleri uçmuş oluyor 20.000:1 falan gibi. Burada hangisi daha önemli? dinamik kontrastı yüksek olanın statik oranıda kesin yüksekmidir?
  • Forumda bir abimiz ekran üstü kontrastın max 2000:1 olabileceğini yazmıştı.
  • bende merak ediyom dinamik ile statik arasındaki farkı ?
  • Geçn gün başka bir topikte yazmıştım. Oradan alıntılıyorum.

Dinamik ve gerçek kontrast birbirinden farklı tabi.

Dış ışık kaynaklarından yalıtılmış bir yerde panelin aynı anda üretebildiği siyah ve beyaz arasındaki fark ölçülerek gerçek kontrast değeri bulunuyor. Lcd'lerin arkasında ışık kaynağı bulunması nedeniyle bu kontrast değeri plazmalar kadar başarılı olamıyor (geneli).

Dinamik kontrast ise ekran üzerindeki siyah ve beyaz değerleri aynı anda değilde, örneğin siyah bir sahnede siyah, beyaz bir sahnede beyaz değeri ölçülerek bu iki değer arasındaki fark hesaplanıyor. Dolayısyla bu rakamlar çok yüksek çıkıyor.

Bizim için asıl önemli olanın, aslında gerçek kontrast değeri olduğunu, bu yarım yamalak yaptığım tariften anlayabilirsin.
  • Bende bir iki şey ekelemek istiyorum bu konuda.

Kontrast(Karşıtlık) renkler arasındaki ışık miktarının oranıdır. Yani en parlak renk ile en karanlık renk arasındaki ısık oranıdır. Siyah ve beyaz arasında ölcülür. LCD teknolisinde kontrast oranı düşüktür sebebide aydınlatma ortak noktadan yapılmasıdır her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılmaz genelde kenarlardan yapılan aydınlarma olduğunda ortalarda aydınlatma zor olur o yüzden lcd leri fazla büyük yapamıyor. Tabi yakın zamanda büyükleri yapıldı değişik tekniklerle. Neyse LCD ortak aydınlatma yüzünden aynı sahnedeki parlak ve aydınlık iki rengin konrastını yükseltemez iken faklı sahnelerde arka ışığın şiddetini ayarlayarak kontrast oranın dinamik olarak ayarlar. Şöyle özetlersek bembeyaz bir ekranda verilen ışık miktarı ile simsiyah bi ekranda verilen ışık miktarı arasındaki farkı arka ışığı açıp kısarak belirler, işte bu dinamik kontrast olur. Ama aynı ekranda siyah ve beyaz yan yana olduğu zaman bunu yapamaz asıl ozaman yapılan ölçüm gerçek kontrastı verir. O yüzden tv alırken siyahlara dikkat edin. Siyah la aynı sahnede olan diğer renkler varken ne oluyor. Siyahı parlak sahnederde takip edin , eğer kontrast düşük ise siyahlar simsiyah olamaz beyaza kaçar. Ama tamamen siyah sahlerden arka ışıkla olayı bitirirler.
    Umarım yardımcı olmuşumdur.

• hocam ben led tv aldım ondada şöyle bi şey var, siyahın ağırlıklı olduğu osahnelerr beyazlar tam beyaz değil
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • selam arkadaşlar,

kontrast, aslında çok önemli bir özelliktir. ancak maalesef firmalar son yıllarda, nasıl elde edildiği belli olmayacak şekilde, herhangi bir ölçüm standardına tabii olmayan ölçümlerinden elde ettikleri milyon değerleri aşan rakamlarla adeta bu önemli özelliğin dejenere edilmesini sağlayarak iyi ile kötü arasındaki farkın anlaşılamamasına sebep oldular. Elbette bunu özellikle pompalayan firmalar, aslında anlaşılacağı üzere bu konuda en zayıf olanlardır. Ancak pazarda söz sahibi olabilmenin kuralları kimileri için bel altı çalışmak da dahil her yönden saldırmaktan geçiyor.

Statik kontrast , bir başka deyişle gerçek kontrast , ekranda siyah ve beyaz aynı anda bulunurken elde edilen karşıtlık oranına verilen isimdir.
    Dinamik kontrast ise ekrana önce siyah rengin verilerek ölçülmesi ve sonra da beyaz rengin verilerek ölçülmesi yani ekranda siyah ve beyaz rengin aynı anda olmadığı durumda elde edilen karşıtlık oranına verilen isimdir. Siyah ve beyazın farklı anlarda ölçülmesi sonucunda değerler elbette ciddi şekilde yüksek çıkar.

Çünkü LCD teknolojisinde siyah ve beyaz aynı anda ekranda iken arka aydınlatma en şiddetli şekilde aktif olduğundan siyahlardaki değerler dinamik ölçüme nazaran daha düşük çıkar. Ancak dinamik ölçüm sırasında ekranın tamamına siyah verildiğinde arka aydınlatma şiddetini azaltacağından ışık sızmaları da ciddi şekilde azalacağından siyah değerleri bir hayli yüksek elde edilir.

Peki , siyah ile beyaz arasındaki farkın yüksek olması bize ölçümü yapılan ilgili ekranın en yüksek kalitede görüntü verdiğini ifade eder mi? cevap: HAYIR. Çünkü günümüzde halkın öğrendiği şekilde siyahın en siyah, beyazın en beyaz görülebilmesini sağlamak için uygulanan çeşitli teknikler, rakamları gerçekten manipule ederken, görüntü kalitesinden ise maalesef taviz vermektedir. Nasıl? örneğin siyahı koyulaştırmak için panelin ön yüzüne ekstra filtreler, katmanlar ilave edilebilmektedir. Bu paneller siyahı daha koyu gösterirken, koyu renkli görüntülerde detayların kaybolmasına, yani aslında görüntü elde edilebilen bölgelerin de siyah gözükmesine yol açabilmektedir. Beyazın değerlerini yüksek alabilmek için ise ışık şiddeti arttırılabilmektedir. Bu durumda da beyaza yakın açık tonlu görüntülerde beyazın patlaması olarak tabir edilen, görüntü veya renk olması gereken alanları da beyaz görmenize sebep olan durumlar oluşmaktadır.

Ne yazık ki kelimelerle bunları anlatmak hiç de kolay değil. Bu nedenle görüntünün tamamını çok iyi incelemenizi tavsiye ediyorum. Ancak bu noktada da karşınıza birçok satıcı kurnazlığı çıkıyor. şahsen ben kendim için LCD alırken mukayese ettiğim ürün ve markaların menülerinden fabrika ayarlarında olup olmadığını, ekonomik modlarda çalıştırılıp çalıştırılmadığını, bağlantı kaynaklarının eşit olup olmadığını vs gibi birçok noktayı da kontrol etmeye çalışıyorum.

yukarıda anlattıklarım özellikle CCFL LCD ler içindir. LED LCD ler için ise durum biraz daha farklıdır. LED lerde uygulanabilecek Lokal aydınlatma özelliği sayesinde kontrast değerlerini yükseltemek gerçekten mümkündür. Ancak bu özelliği Sony RGB LED X serilerinde görebilirken, geçen sene en fazla LED TV piyasaya süren samsung da göremedik. öyle sanıyorum ki LED lerden ucuz kalabilmek için white Led gibi, lokal aydınlatma yapmamak gibi (hakkıyla yapmak için çok uğraştırıcı bir özelliktir) seçenekleri azaltarak hem maliyetleri düşük tutup hem de zaman kaybetmeden hızlı bir çıkış yaratma stratejisi uyguladıklarını düşünüyorum. Bundan dolayı floresan mantığı ile Led çalıştırmalarından dolayı kontrasta artı bir değer katmamışlardır. Bence satışlarda bu anlamda başarılı da oldular. ancak ürün kalitesini , görüntü kalitesini karıştırmamak gerek. İşte bir arkadaşımızın yukarıda ifade ettiği Led Lcd sindeki sorunun açıklamasını da böylece yapmış olduk.

Son olarak, LED lerle ilgili bir noktaya daha şimdiden açıklık getirmek istiyorum. Kenardan aydınlatma uygulanan Led TV lerde zaten lokal aydınlatmadan bahsetmek doğru olmaz. Full LED Tv diye duyacağınız modellerde bu özelliği görebilirseniz kontrasta pozitif etkisi olacağını düşünebilirsiniz.

• Detaylı anlatım için teşekkürler benim de merak ettiğim bir husustu.Zira son zamanlarda dikkatimi çekiyordu reklamlarda sürekli kontrast oranlarını övüyorlardı.
  • firmalar reklamlarda sürekli olarak gözümüze, kontrast oranlarını ve tepki süresini sokuyorlar. bu kontrast ve tepki süreleride her firmaya göre farklılık arzettiğine göre, bence tv alınırken bu özellikler kriter olarak baz alınmamalıdır.
  • Faydalı konu. Güncel kalmalı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.