Şimdi Ara

Din hakkında konuşurken dikkat edilmesi gerekenler (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
340
Cevap
2
Favori
10.152
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • gimmeluck kullanıcısına yanıt
    Seni yanlış anlamışım. Ben bu hadisler yüzünden Islam'ı reddediyorsun sanmıştım. Girişteki sorum alakasız olmuş.

    Hz. Muhammed böyle sözler söylemiş midir demişsin.

    Verdiğim cevaptan anlayacağın üzere bana göre Hz. Muhammed böyle sözler söylemiş "olabilir". Arap dilini bilmeden, arapça deyimleri bilmeden, mecazları göz ardı edip sadece çeviriyle karar verilebilecek şeyler değil bunlar. Bizim bugün anlamakta zorlandığımız ifadeleri o zamanın insanı rahatlıkla anlıyor olabilir.

    Kendi yazdığım şeyi kendi inandığım şeyle "örnek vermek açısından" (ispatlamak açısından değil) destekliyorum, çünkü Firavunun onca işaret görmesine rağmen reddedebileceğine hem kendi iç dünyama bakarak hem de çevremdeki insanlara bakarak ikna oldum. Bu sadece bir kıssa, belki açıp okursunuz. Bilimsel veya akademik çalışmaların nasıl yapıldığını bilmiyor değilim.

    Madem objektiflikten ya da bilimsellikten bahsediyoruz, kıvırmaya çalıştığımı söyleyebilmeniz için öncelikle bu sözlerin ne kastedilerek söylendiğini %100 bilmeniz lazım. Siz ne kastedildiğini bildiğinizi zannediyor olabilirsiniz.

    Kur'an esastır. Hadis değiştirilmiş olabilir.

    Peki siz hadis yazarlarının hangi yöntemleri kullanarak kitaplarını derlediklerini biliyor musunuz?

    Bu kitapların nasıl yazıldığına dair düşünceleriniz sizin kendi senaryolarınız, farkında mısınız?

    Lütfen siz de keskin zekalı insanların sadece 21. yüzyılda türediğini zannetmekten vazgeçin.

    Biz Google'da varsa var, yoksa yok yaparken, adamlar deve üstünde şehir şehir geziyordu bilginin peşinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Kasım 2019; 18:29:8 >




  • Ne karanlık madde hakkında, ne bilim hakkında, ne de islamiyet hakkında bi bilgin yok. Vakit kaybısın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • gimmeluck kullanıcısına yanıt
    Çünkü senin anladığın gibi olmak zorunda olmadıklarını biliyorum. Peygamberin sözleri arasından başını sonunu yok sayıp, hangi durumda, hangi şartlar altında söylendiğini yok sayıp cımbızla söz seçmekle olmuyor.

    Tekrar yazayım.

    Deve idrarının özel bir durum için ilaç olarak kullanıldığını görmek zor mu? Çöldeki türlü çeşit (insan için zehirli olan bazıları dahil) ot yiyen bir hayvanın idrarında tedavi edici kimyasalların bulunma ihtimali yok mu? Bugun hala içindeki vitamin için geyik dışkısı yiyen insan toplulukları var. Dürüst olalım.
    Islamda kısas prensibi vardır. Çobanın ne şekilde öldürüldüğünü bilmiyorsunuz. Ihanetin cezasını bilmiyorsunuz. Hırsızlığın cezasını bilmiyorsunuz.

    Allah'ın Hz. Muhammedi ve diğer peygamberleri ne şekilde yarattığını bilemeyiz. Onun farklı olamayacağı sizin kabulunuz.

    Uğursuzluk hadisini okuduğumda aklıma gelen şey başka insanların bu üç şeye göz dikmesi veya bu üç şeyin güzeline sahip olan insanların davanışlarının (genelde) bozulmasıydı.
    https://sorularlaislamiyet.com/peygamber-savasta-kadinlarin-ve-cocuklarin-oldurulmesinin-bir-sakincasi-olmadigini-soyledi-hadisin-0
    Üzücü, istenmeyen bir şey. Ancak bazı durumlarda yapacak bir şey yok. Sen olur da savaş ne demek görürsen ayıklarsın.

    Balık konusu: Arapça kelimeler fiilden gelir. Balık dediğimiz şey aslında "yüzen" gibi şey olabilir. Araştırabilirsin. Her çeviriye direkt atlamamak lazım. Ayrıca bir yerde balık ile kastedilenin bir takım-yıldız olduğunu izlemiştim. Böyledir demiyorum, başka bir şey de olabilir.

    Özellikle Hz. Muhammed sonrası ilk dönem liderlerinin mutlaka Kureyş kabilesinden seçilmesi bence en mantıklısı. Çünkü Islam'ın nasıl doğduğuna, zor şartlarda ne yapıldığına bu kabilenin insanları şahit oldu. Hz. Muhammedi en uzun süredir tanıyanlar onlar. Sonradan öğrenenlerle bir olamazlar. (Tabi sen dinin bütün mesajlarını yok sayıp hala kabilecilik yapabileceğini düşünüyor olabilirsin peygamberin. İç dünyanla alakalı bir durum.)

    Şeytan kelimesi insanlar için de kullanılır. "Uzak durulması gereken" gibi bir anlamı olabilir. Senin aklına gelen şey olmak zorunda değil yani. Belki de bir köpek ırkının taşıdığı hastalığa karşı dönem şartları içinde alınan bir önlemdir.

    Karganın insanlara güçlük çıkaran bir hayvan olup olmadığını Atatürke sor. (Burası espri, yanlış anlamayın).

    Cinsel güç sahabeden birisinin kendi yorumu. Arapça deyim bile olabilir. Ama benim de en az bi 5-10 erkeğin cinsel gücüne sahip arkadaşlarım var.

    İçinde yaşadığın toplum cinselliği anlamamış da olabilir. Bu konuda sana öğretilenleri ve senden beklenenleri sorgula. Cinsellik ya da şehvet duymak kötü değil. Bu enerjinin sana ne yaptırdığı önemli. Tarafsızca baktığımda çok makul bir çözüm.

    Bunlar benim kısıtlı imkanlarla ulabildiğim sonuçlar. Islama mal edilemez. Derdi tarafsızlık olanlar için bir değeri olabilir. Herkes cımbızla söz seçebilir çeşitli kitaplardan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Kasım 2019; 19:6:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Davidzwezda

    Muhammed mekkede putlari yıkinca putlara tapanlar ne hissetti ? Ümmetci seni
    Kabe Allah için inşa edildi. Bunu ilk söyleyen de Hz. Muhammed değil. Hz. Ibrahim'i putperest Araplar da kabul eder. Hangi amaçla inşa edildiyse o amaca geri döndürüldü bina.

    Putu yıkılanlar ne hissetmiş... Tapındıklara sıfatlara sahip olsalardı putları korurdu kendilerini.
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Ben modern fizik dersi aldım hocam. String theory'nin neden ortaya atıldığını da biliyorum. String theory'nin kaç farklı versiyonu olduğunu da biliyorum. Newton fizikçilerinin zamanında kendilerinden ne kadar emin olduklarını da biliyorum. O yüzden kendini rahat hissetmek için karşındakinin ne olduğu hakkında fantezi yapma.
  • Neye inanıyorsan neye tapınıyorsan tapın. Asla inkar edemeyeceğin bazı şeyler:

    - dinde zorlama yoktur
    - görevin bildirmek
    - başkasının inancına ve geleneğine saygı duymak


    Bu 3 kuralı hiçbir insan inkar edemez. Bunlar dinin direğidir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elbette ki. Teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-288644A72

    Kabe Allah için inşa edildi. Bunu ilk söyleyen de Hz. Muhammed değil. Hz. Ibrahim'i putperest Araplar da kabul eder. Hangi amaçla inşa edildiyse o amaca geri döndürüldü bina.

    Putu yıkılanlar ne hissetmiş... Tapındıklara sıfatlara sahip olsalardı putları korurdu kendilerini.

    Alıntıları Göster
    Bu yazdığınız açıkçası hiç olmamış ve pagan inançlara hakaret sayılır fakat tabii bilgi eksikliğiniz nedeniyle herhalde af görür.

    Putperestler put aracılığıyla sonsuz güçlü tanrıya taparlar. Klasik hazret i Süleyman hikayesini din öğretmenimiz bir otuz sene kadar önce derste anlatmıştı. Hazreti Süleyman bir vuruşta ikiye bölmüş putu ve “bunun kendine hayrı yok” demiş.
    Ben de söz aldım “hocam camiler veya minareler yıkıldığında Allah da evini koruyamıyor o zaman. Onun da bu anlamda gücü görünmüyor onun da hayrı yok bir farkları yok ki” dedim. Sınıftan sonradan teneffüste bir kız beni destekledi. Teneffüste yaşadıklarım filan artık kafir, dinsiz cehennem şu bu derken karambol vesaire.
    Neyse işin özeti put sadece bir aracıdır
    Tapılan ve güçlü olan put değil sonsuz güçlü Tanrı veya Tanrılardır.
    Din hakkında dikkat edilmesi gerekenler diye başlık açmışsınız. Kimsenin kutsalını yıkmamak, onlara saldırmamak gerektiğini, putperestlik konusunda zannettiklerinize dikkat etmek gerektiğini de konuya yazalım.
    Ne bir müslümanın kutsalına saldırmak ve yıkmak, ne budist ne de putperestin kutsalına saldırmak doğru değildir. Umarım bu konudaki doğruları görebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 9 Kasım 2019; 20:32:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Hakaret etmiyorum. Asıl hakaret, Allah için adanmış bir yapıyı putla doldurmak.

    Ayrıca diyorum ki madem putperestlerin iddia ettikleri gibi putlar ilah, öyleyse kendilerini korusunlar.

    Cami yıkmakla Allah'a zarar verilmez. Allah'a zarar vermek diye bir konsept konuşulamaz bile. Çünkü bizim kendi subjektif açımızdan kar veya zarar olarak gördüğümüz her şeyi Allah kapsamıştır ve her şey O'na döner. Allah'tan eksilmez.

    Insan ne yaparsa kendi kazancı için yapar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Kasım 2019; 20:37:40 >
  • Ders almakla olsaydı, fetocuların hepsi alim olurdu.

    Karanlık madde, bizim galakside olması gerekenden fazla çekim gücü olduğunun hesaplanmasıyla bulunan bir kavram. Ne olduğu henüz zaten bilinmediği için öyle isim verildi. Yani etkisi zaten gözlemleniyor, gözle görülüyor, nasıl değişecek. Ne olduğu da zaten bilinmiyor ki! O yönden değişmesi için de bişey denmesi lazım önce.

    Newtondan 200 yıl sonra Einstein'ın zamanın göreceli olduğunu bulmasıyla bilimde kesinlik kabul edilmiyor artık.

    Fakat bilimin bıraktığı açık kapı, melek şeytan gibi tanımlara "nerden biliyorsun olmadığını" denebilecek gibi bir açık kapı değil. O "yanlış olduğu görüldü" dediğin newton formülleri ortaokul fiziğinden, öte gezegen bulmaya yarayan astronomi formüllerine kadar hala kullanılıyor. Cennetle şeytanla kıyaslanamaz, aynı cümlede kullanılamaz.

    Bilimi, fiziği, mitolojik hikayelerin farklı bir yorumu gibi göstermek cahaletin, insanları aldatmanın en ileri halidir. Verdiğin örnekler külliyen yanlış, şeytanın karşılığı unicorndur. İnanırsın o ayrı, ama bilimsel deneylerle aynı cümlede anmayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yazdıklarımı iyi okursanız ama daha da önemlisi putperestlik konusunda bilgi edinirseniz putperestlerin asla putları tanrı olarak görmediklerini, onları sonsuz güçlü Tanrıya veya tanrılara aracı olarak gördüklerini anlarsınız.
    Tanrı olan put değil. Tanrı olan sonsuz güçlü yaratıcı. Putlar ise onun temsili.
    İnançlarına saygı duymanız gerekir. Tabii ki onların kutsallarına saldırı da kabul edilemez bir davranıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 9 Kasım 2019; 20:41:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-CECCBCE5F

    Neye inanıyorsan neye tapınıyorsan tapın. Asla inkar edemeyeceğin bazı şeyler:

    - dinde zorlama yoktur
    - görevin bildirmek
    - başkasının inancına ve geleneğine saygı duymak


    Bu 3 kuralı hiçbir insan inkar edemez. Bunlar dinin direğidir.
    Dinde zorlama yoktur ,diyorsun bu konuyu biraz açarmısın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    "Nereden biliyorsun olmadığını?" sorusuna delil olarak kullanılamayacağını düşünmen kendi muhakeme yeteneğinle alakalıdır.

    Gayet de aydınlık maddeden insan oluştuğu gibi karanlık maddeden de canlılar oluşmuş olabilir ve hatta bizimle iletişime giriyor olabilir.

    Eğer "Unicorn aslında at değil, göremediğimiz bir varlık türüne insanların yaptığı benzetme" desen bunu inkar edebilecek bir argüman olmaz elimde.

    Bilim ile din arasındaki bağı cehalet olarak yorumlamak senin kendi zihnine kurduğun bir engel. Bunların ayrı olması gerektiğini çakılı kalırsan elbette ki şu anki tutumun içinde olursun.

    1000 yıl önce de bilim vardı, 500 yıl önce de, 100 yıl önce de. Bilim öğrenmeye "çalışıyor". Din öğretiyor.

    Senin aklının almadığı kavramlar bilimsel olarak imkansız değil, imkansız demek bilimin haddi de değil.

    Durum bu kadar açıkken hala "Yok da yok" diyorsan buna yapılabilecek bir şey yok.

    200 sene önce birisi "Oturduğumuz yerden Akdeniz'in ötesiyle konuşabileceğiz dostlar" deseydi, birileri bu adama ve böyle bir şeye ihtimal verenleri küçümseyerek kendilerini rahatlatacaktı. Zekiler ya...


    Her şeyden önce kafandaki düşünsel örgüyü analiz etmelisin bence. "Bu bunla bir arada olamaz, bu şöyledir, bu böyledir" gibi çok fazla iddiada bulunuyorsun. Sen öyle dedin diye öyle olmak zorunda değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cemsinan

    Yazdıklarımı iyi okursanız ama daha da önemlisi putperestlik konusunda bilgi edinirseniz putperestlerin asla putları tanrı olarak görmediklerini, onları sonsuz güçlü Tanrıya veya tanrılara aracı olarak gördüklerini anlarsınız.
    Tanrı olan put değil. Tanrı olan sonsuz güçlü yaratıcı. Putlar ise onun temsili.
    İnançlarına saygı duymanız gerekir. Tabii ki onların kutsallarına saldırı da kabul edilemez bir davranıştır.
    Dediklerine katılıyorum. Okudugum Dinler Tarihi'nde her zaman Putperestlerin taptigi iddia edildigi putlar sadece tapinilan ilah/ilahlara karsi bir iletisim gorevinde oldugu belirtiliyor. Yani Kur'an taptiginiz putlar derken Allah bunlari derken yaniliyor muydu veyahut gelecegi mi goremiyordu acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cemsinan kullanıcısına yanıt
    Putperestler putlar için "ilahlarımız" ifadesini kullanıyor.

    Dua ederken de putlara yönelip, putlardan istiyorlardı. Ayrıca onlar için kurban da kesiyorlardı.

    Saygı konusunu Hz. Ibrahim'in Tek Tanrı için inşa ettiği yapıya put doldurarak işgal etmek penceresinden de inceleyin.


    Saygı konusunda bir de şöyle düşünmek lazım. Bir inanış batıl da olsa takipçi kazanabilir. Mesela düz dünyacılar. Böyle bir gruba nasıl saygı duyabiliriz? Onların yazılarını ve makalelerini akademik çalışmalar arasına alarak mı? Onlara da akademik camiada veya teknoloji yatırımlarında pay sağlayarak mı? Putperestlik de buna benzer bir açıdan incelenebilir.
  • Açıkçası bu gerçeği çarpıtan kuran değil de bu konunun sahibi olan arkadaş da dahil bazı bireyler.
    Kuran tam tersi putperestlerin bir ilaha taptıklarını söyler fakat bu gerçek hep çarpıtılır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilmiyorsun diyorsam bir bildiğim var ama zaten bilmediğin için haliyle anlayamıyorsun. Bunu hakaret olarak kullanmadığım halde forumdakiler bunu hakaret olarak algılayıp tepki gösteriyor.

    Herkesin bilmediği şey bildiğinden fazladır, bunda gocunacak bişey yok. Yanlış olan bilmediği halde bildiğini sanıp ısrar etmektir.

    "bilim ile din arasındaki bağ" diye bişey yoktur tabiiki. Bilim yanlışlanabilir şeye denir, din ise bilimsel olmayan inanç demektir. Onun için zaten "inanç" denir.

    Bu "tanımlar" ışığında son kez tekrar ediyorum (ok vakit harcadım). Şeytan, cehennem gibi "şeylerin" karşılığı unicorn, ejderha falandır. Karanlık madde, sicim teorisi gibi bilimsel konularla uzaktan yakından hiç bir alakası yoktur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yahu tek ifade ile değerlendireceksek ohoo. Biraz putperestlik tefsirleri okuyun ve Sümerce ve Arapça’daki farklı anlamlara gelen çok sayıda kelimeyi doğru değerlendirin. Epi topu bilgileneceksiniz. Google’a putperestlik yazıp okuyun hiç olmadı. O kadarcık bilgi bile biraz temel oluşturur bari. Putlar temsilidir. Sonsuz güçlü tanrı ya da tanrıları temsil eder. Ayrıca bu inanç. Dünya düzdür ile alakası yok. Kibele’nin olmadığını asla ispat edemezsiniz. Kibele figürlerini yok etmeye çalışmanız da inanç özgürlüğüne saldırmanız da kabul edilemez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 9 Kasım 2019; 21:45:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cemsinan

    Bu yazdığınız açıkçası hiç olmamış ve pagan inançlara hakaret sayılır fakat tabii bilgi eksikliğiniz nedeniyle herhalde af görür.

    Putperestler put aracılığıyla sonsuz güçlü tanrıya taparlar. Klasik hazret i Süleyman hikayesini din öğretmenimiz bir otuz sene kadar önce derste anlatmıştı. Hazreti Süleyman bir vuruşta ikiye bölmüş putu ve “bunun kendine hayrı yok” demiş.
    Ben de söz aldım “hocam camiler veya minareler yıkıldığında Allah da evini koruyamıyor o zaman. Onun da bu anlamda gücü görünmüyor onun da hayrı yok bir farkları yok ki” dedim. Sınıftan sonradan teneffüste bir kız beni destekledi. Teneffüste yaşadıklarım filan artık kafir, dinsiz cehennem şu bu derken karambol vesaire.
    Neyse işin özeti put sadece bir aracıdır
    Tapılan ve güçlü olan put değil sonsuz güçlü Tanrı veya Tanrılardır.
    Din hakkında dikkat edilmesi gerekenler diye başlık açmışsınız. Kimsenin kutsalını yıkmamak, onlara saldırmamak gerektiğini, putperestlik konusunda zannettiklerinize dikkat etmek gerektiğini de konuya yazalım.
    Ne bir müslümanın kutsalına saldırmak ve yıkmak, ne budist ne de putperestin kutsalına saldırmak doğru değildir. Umarım bu konudaki doğruları görebilirsiniz.

    Alıntıları Göster
    Kimse camiden medet ummuyor ki

    ''Tapılan ve güçlü olan put değil sonsuz güçlü Tanrı veya Tanrılardır''

    Aracı koydukları için müşrik deniliyor

    İnançsızlar müşrik adını almıyor

    Son kertede ontolojik varlığın son nedensel vasıtaya bağlanması maji yoluyla bağlanmaması anlamına gelmiyor.Belki tengrizm gibi inanışlarda nispeten hafiftir(erken paganizmde tanrılar yoktur hayaletler vardır) Ama gene de etkisini sürdürür




  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Zodyon bey puttan da bir şey bekleyen yok. Putperest o kadar salak mı da ey yaptığım nesne bana şunu bunu bahşet desin
    Sonuçta seslenilen sonsuz güçlü Tanrı değil mi? Kibele ise Kibele işte. Çok memeli figürünün altında dua eden adam başka yerde etmez diye bir durum da yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemsinan -- 9 Kasım 2019; 21:50:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.