Şimdi Ara

Dilencilere Para Verilmeli Mi??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.467
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar bazen öyle bir ayrımda kalıyorum ki anlatamam bir tarafta acıyorum..benbu kadar iyi bir yaşama sahip olmama rağmen sürekli yakınıyorum onlar ise aç susuz ve dileniyorlar böyle olmasın istiyorum...bir taraftanda bazıları derler ya para verdikçe alışırlar en iyisi vermemek diye bunada katılıyorum bazen...ve ayrımda kalıyorum..sizce vermeli mi??

• Kişiye göre değişir bence.Hani adam sakat olur,kör olur,sağır olur,dilsiz olur.O tip dilencilere çaresiz gözüyle bakılır,Allahtan acil şifa dilenir ve para verilir.

Ama eli ayağı tutan bi insansa(özellikle evladını kucağına almış dilencilik yapan,bebeğiyle kendini acındıranlar) ve sırf üstü başı kirli diye dilenci sanıp para verilmemelidir.

Çünkü dilenci eğer sağlamsa iş bulabilir.Hee tabi bu iyi bi iş olmaz.Ama sonuçta dilencilik yapmasını gerektirmeyecek bi iş bulabilir.
  • Dostum sana hemen şyle bi cevap vereyim...

Gerçek fakirler asla dilenmezler. Onlar gururlu insanlardır. Simit satarlar yinede dilenmezler. Dilenenler ise aç gözlülüğün kurbanı olmuştur kanımca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ynsbzkrt -- 15 Aralık 2006; 16:45:51 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: _jackal_

Kişiye göre değişir bence.Hani adam sakat olur,kör olur,sağır olur,dilsiz olur.O tip dilencilere çaresiz gözüyle bakılır,Allahtan acil şifa dilenir ve para verilir.

Ama eli ayağı tutan bi insansa(özellikle evladını kucağına almış dilencilik yapan,bebeğiyle kendini acındıranlar) ve sırf üstü başı kirli diye dilenci sanıp para verilmemelidir.

Çünkü dilenci eğer sağlamsa iş bulabilir.Hee tabi bu iyi bi iş olmaz.Ama sonuçta dilencilik yapmasını gerektirmeyecek bi iş bulabilir.

+1
  • Resulullah buyuruyor:

Dilenmek haramdır, zaruret olmadan dilenmek olmaz.

Dilenmek, sersefil, fakra düşmüş veya rüsvay edici borca batmış veya elem verici kana bulaşmış insanlar dışında, kimseye caiz değildir.
    Dilenci, at üzerinde gelse bile hakkı vardır.
    Eğer düşkün ve yoksullar yalan söylemeselerdi onları reddeden felah bulmazdı.
    Dilenmek üç şeyden dolayı haramdır.

Fakirliği açığa vurmak, Allah'tan şikayet etmek anlamına gelir. Birisinden birşey isteyen hizmetçi efendisinden şikayetçi etmiş gibi olur. Ancak zaruretten dolayı ve yakınılmadan istemek haram değildir.
    Kendini aşağı göstermiş olur. Oysa Allah'ın huzurundan başka yerde kendini aşağı göstermiş olması yakışık olmaz. Bundan kurtulmanın çaresi elden geldiğince, dostlarından, akrabalarından ve açık gönüllü kimselerden istemektir. Zira onlar hakaret gözü ile bakmazlar. YTine bu durumda da zaruret olmadan istememek gerekir.

Dilekte bulunduğu kimseye usanç verir o da gösteriş için vermiş olur. Zira ayıplanmaktan korkar. Bundan kurtulmanın yolu da açıkça değil ima yolu ile istemektir.

Dileneni Azarlamamak

"El açıp isteyeni de sakın azarlama." (Duha:10)

İsteyene gelince, sakın onu koğma. İsteyeni yahut soranı azarlama, yani azarlayarak koğma da lutfet: İhtiyacını gider, yahut yumuşak dille reddet.

"Mallarında dilenci ve mahrum için bir hak vardır."(Zâriyat, 51/19) âyetinde de buna işaret vardır.
    Bununla beraber demişlerdir ki,
    Dilenciyi azarlamanın yasaklanmış olması, istemede ısrar etmediği durumdadır.
    Eğer istemede ısrar eder de yumuşak bir şekilde reddetmek fayda vermezse o vakit azarlamada bir sakınca yoktur

Zira "İnsanlardan yüzsüzlük edip de ısrarla istemezler."(Bakara, 2/273) övgüsü, ısrarın yerildiğini ifade eder. Yerilen bir şey de azarlanmaya değer.

• öyle dilenciler var ki senden benden zengin.kişisine göre verilir tabi ama çocuğuyla dilenenlere çocuğu araç olarak kullanan pisliklere hayatta bi kuruş vermem
  • dilenci benden bile zengin kovuyorum onları allah versin diye deyyus ediyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Paralar Para Eder mi ?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • verme tabii....

ama yankesici olmasin diye belki vermende fayda gorulebilir

ben vermiyorumda acimiyorumda...yaptiklari is serefli bir is degil!
  • bence az miktarda verilmeli.. aç gözlülük yapılmamalı bence
  • quote:

Orjinalden alıntı: ringoplast

arkadaşlar bazen öyle bir ayrımda kalıyorum ki anlatamam bir tarafta acıyorum..benbu kadar iyi bir yaşama sahip olmama rağmen sürekli yakınıyorum onlar ise aç susuz ve dileniyorlar böyle olmasın istiyorum...bir taraftanda bazıları derler ya para verdikçe alışırlar en iyisi vermemek diye bunada katılıyorum bazen...ve ayrımda kalıyorum..sizce vermeli mi??

birincisi dinimizde dilenmek çok günahtır sonları cehennemdir bu kuranda açıkca yazılmıştır ve benim çevremde agzı burnu bile saglam olmayan eli kolu tam tutmayan insanlar sakız satıyor,tartı ile insanları satıyor peçete satıyor. Onlar işin kolayını bulmuş insanlar çünkü dilenmede daha fazla para var ama isterneniz bir peçete alır beş peçete parası verirsiniz dilenmek onursuzca bir şeydir sizler bunlara para vermekle onların günahına ortak oluyorsunuz eger müslümanlıga inanıyorsanız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi resoloti -- 15 Aralık 2006; 19:29:54 >

• Ben mendil,sakız, vb. satan kişilerden bir şey alıp, değerinden fazlasını veriyorum.

Sadece bir köşeye oturmuş dilenenlere üzülsem de vermiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beckhir -- 15 Aralık 2006; 19:28:26 >
  • küçük çocuklara da verilmemeli bence. en azından onları dilendirenler vazgeçerler dilendirmekten
  • Kesinlikle dilenciye para vermem, yanımdaki bir arkadaşım vermeye çalışırsa da engel olurum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Saltuk

Kesinlikle dilenciye para vermem, yanımdaki bir arkadaşım vermeye çalışırsa da engel olurum.

aynen
  • Milyarder dilenci

Erzurum'da üzerinden 172 bin YTL'lik banka cüzdanı çıkan dilenci, kendini ''Bankacı yanlış yazmış'' diyerek savunmaya çalıştı. Yakutiye Belediyesi zabıta ekiplerince düzenlenen operasyonda, cami önlerinde dilencilik yapan 15 kişi toplandı.

Bazı dilenciler zabıta ekiplerinden kaçmaya çalışırken, bazıları da zabıta minibüsüne binmemek için direndi. Ehram altına önce çocuğunu gizleyen daha sonra zabıtaya öfkelenen bir kadın dilenci ise taş ve terlikle kameramanlara saldırdı. Küfür ve hakaretler yağdıran dilenciler, ekipler tarafından güçlükle minibüse bindirilirken
    Lalapaşa Cami önünde dilenen Ferzande Koçak'ın üzerinde yapılan aramada, 150 YTL paranın yanı sıra emekli kimlik kartı ve banka cüzdanı çıktı.
    Zabıta memurları, kontrol ettikleri banka cüzdanında 172 bin YTL hesabın bulunduğunu görünce şaşkınlık yaşadılar. Dilencilik yapan Koçak ise ''Bankacı yanlış yazmış, benim bu kadar param yok'' diye kendini savunmaya çalıştı.
    Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, vatandaşların rahat ve huzuru için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirterek, yakalanan her dilenciye 54 YTL para cezası verdiklerini bildirdi.

• Samsun'un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri dün dilenci operasyonuna çıktı.
    25 Kasım 2006 Cumartesi 11:51
    Samsun'un İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri dün dilenci operasyonuna çıktı. Zabıtanın yakaladığı 9 dilenciden 85 yaşındaki Rukiye Dal'ın üzerinden 7 bin 212 YTL, 23 banka cüzdanı ve bu hesaplarda 84 bin YTL ve 3 bin 765 dolar olduğu belirlendi

İlkadım Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Cuma günü cami önlerini mesken tutan dilencelere yönelik operasyon gerçekleştirdi. Site camisi önünde dilenen 9 kişiyi yakalayan zabıta ekipleri, dilencileri minibüslerle İlkadım Polis Merkezi'ne götürüldü.

Üzerinden 7 bin 200 YTL çıktı
    Dilencilerin yapılan aramaları sırasında 85 yaşındaki Rukiye Dal, elindeki torbayı aratmamak için zabıta ekiplerine uzun süre direndi. Ağzında tek dişi bile bulunmayan Rukiye Dal'ın torbasını alan zabıtalar içini açtıklarında adeta şok oldu. Rukiye Dal'ın torbasının içinden 152 adet 1 YTL, 236 adet 5 YTL, 92 adet 20 YTL, 34 adet 50 YTL, 14 adet 100 YTL olmak üzere toplam 7 bin 200 YTL para ve tedavülden kaldırılmış 21 adet kağıt 50 lira çıktı.

23 banka cüzdanı var
    Yaşlı kadının üzerini arayan ekipler ikinci bir şok daha yaşadı. Dal'ın üzerinden 23 ayrı banka cüzdanı bulundu. Banka cüzdanlarını inceleyen zabıta, Rukiye Dal'ın bankalarda toplam 3 bin 765 dolar ile 84 bin YTL olduğunu belirledi. Dal'ın üzerinden çıkan tapuda ise üzerine kayıtlı Devgeriş köyünde 3 bin 240 metrekarelik bir arazisinin olduğu tespit edildi.

'Paramı verin gideyim'
    Zabıta ve Polis memurlarına oldukça zor anlar yaşatan 85'lik Rukiye Dal, dilencilik yaptığını söyleyerek, "3 kız 4 oğlum var. Ben kendi başıma yaşıyorum ve kendi başımın çaresine bakabiliyorum. Üzerimden çıkan para bir süre önce sattığım arazinin parasıdır. Beni hemen serbest bırakın da evime gideyim," dedi.

'El konulabilir'
    İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürü Alaattin Öznohut ise, "Yaşlı dilenci hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca üzerinde yakalanan para ile bankalardaki hesabında bulunan paraların dinelcilik yoluyla elde edildiği belirlenirse encümen kararı ve mahkeme kararıyla birlikte bu paralara el konulabilecek" diye konuştu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihat1551 -- 16 Aralık 2006; 0:00:15 >

• quote:

Orjinalden alıntı: _jackal_

Kişiye göre değişir bence.Hani adam sakat olur,kör olur,sağır olur,dilsiz olur.O tip dilencilere çaresiz gözüyle bakılır,Allahtan acil şifa dilenir ve para verilir.

o insanların yapabileceği işler de bulunur, bulunamazsa muhakkak yaratılır.
  • en çok soğukta mendil falan satan küçük çocuklara üzülüyorum ne zaman görsem aklımdan çıkmıyor sokakta olmasa bile evde ağlıyorum.yazık o çocukların ne suçu var
  • Ben de çoka cıyorum bazen içimden geliyo veriyorum .Fakat aslında vermemek lazım. Dinen dilenmek haram diye biliyorum ve bunlara para vererek onları dilenmeye alıştırmış oluyormuşuz gibi düşünüyorum. Adam ne vergi ne bişey nede çalışıyo allahın adını ağzına alarak insanların duygularını sömürerek para istiyor.

Geçenlerde Biri var çerşıda peçete satıyor tamam güzel uzaktan bakınca herşey normal ama yanına yaklaşınca peçete satmak için bin bir dua ediyo yalvarıyo size yemin ederim para verecem diye gidiyorum ama böyle yaptıkları için vermiyorum.

Gururu haysiyeti olan insan dilenmez zaten. Allah kimseyi açılıkla yoksullukla terbiye etmesin fakat işte bu insanlar böyle yaptı mı gerçekten aç olan gerçekten yardıma muhtaç olan insanlara inanamaz oluyoruz.

Bence dileneceklerine eline bi flüt bişey alsın çalsın yada bi kutu peçete koysun yanına satmaya çalışsın insanlar para versin. Fakat dilenenleri zorla para isteenleri hiç sevmiyorum tahammül edemiyorum.

Örnek vereyim özürlü çocuğun biri ne nota biliyo ne başka bişey ama dilenmek yerine almış eline bi gitar çalmaya çalışıyo şarkı söylemeye çalışıyor yani bir çaba içinde aslında orda oda bi hayat mücadelesi veriyor ve insanın ona yardım edesi geliyo.

• valla ankarada yasayanlar bılırler su mesrutıyet cıkısının orda metronun bıraz ılerısınde ust gecıde dogru dukkanlar vardır orada arabanın ıcınde oturuyoz (kız arkadasın arabası (megan coupe)) cocuk geldı para para para yok para dedım cocukta haklı abı ıcınde oturdugun arabaya bı bak dedıneyse ekmek parası acım abı fılan ındım arabadan dedım ulan sen acmısın ama bagırıyorum benı ızlıyo arkası ılerden yuru lan dedım orada bı kebabcıya soktum cocugu oturdu adamada dedım usta bu kardese bı ıskender getır yanına da bı kola yesın ıcsın ustunede bı kunefe verdım parasını cıktım arabaya gıttım yıne (bu arada kız arkadasımı beklıyom) neyse 10 dakka gectı fılan cocuk yıne geldı (lan ıyılık et pıslık bul dedım içimden ) neyse bu sırada kız arkadasım geldı bındı cocuk camı tıklattı actım yıne abı elını ver dedı lan dedım kesecek heralde uzattım bı tane selpak paketı bi tane de kırmızı gul koydu abı bunu da ablaya ver dedı allah razı olsn dedı gıttı cok kotu olmustum

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.