Şimdi Ara

Dil Bilgisi ~ Ünlü düşmesi, Kaynaştırma, birkaç soru.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir süredir özellikle konuşma dilinde yapılan hatalara dikkat ediyorum. Bu dolayısıyla yazıya da yansıyor. Eskiden olsa umursamazdım ama siz kendinizi iyileştirdikçe eski hatalar kulak tırmalar hale geliyor.

En çok yapılan hata "gözükmek" tir mesela. "gözükmek" diye birşey yoktur. Onun doğrusu "Görünmek" veya "Görülmek" tir. Kullanım şekline göre hangisini kullandığınız değişir. Fiil köklerine bakarsak "Görünmek" ve "Görülmek" kelimesinin fiil kökü "Görmek" tir. Ama "Gözükmek" kelimesinin bir fiil kökü yoktur. "Gözmek" diye bir tabir duyan veya gören varsa en yakın belediye zabıta amirliğine bildirmeleri rica olunur.

Bu yanlışı öğrendikten sonra tüm çevirilerde "Görmek" fiilini "Gözmek" olarak çevirip ~gözüktü, ~gözüktüm, ~öyle gözüküyor ki, ~gözükür, ~gözükmez gibi çeviriler gözümü tırmalıyor. Dolayısıyla duyunca da kulağımı tırmalıyor.

Neyse konuyu açmamda ki amacım bu değildi ama söylemeden de edemedim.

Sormak istediğim yazı dilinde ünlü düşmesini kullanır mıyız? Kullanmazsak hata mıdır? Hangi türlü uygulanması gerekir? Örnek verecek olursak:
    "Siz ordakiler!" veya "Siz oradakiler!" aynı şekilde "Burda" ve "Burada" da görüldüğü (gözüktüğü değil!) gibi hangi yazım şekli doğrudur?

Bir sorumda kaynaştırmadan var. Mesela "fısıldamak" fiilini ele alalım. Bu fiili çoğul olarak kullanmak istediğimizde; örneğin şu şekilde: "Aralarında fısıldayanlar" olarak mı? yoksa "Aralarında fısıldaşanlar" olarak mı kullanırız? Aslında kullanım şekline (Önceki soru örneği: "Şekline" mi? "Şekiline" mi?) göre değişkenlik gösteriyorlar. Mesela "Aranızda fısıldaşmayın" doğru "Aranızda fısıldaymayın" olmaz "Aranızda fısıldamayın" olur. Kaynaştırma getirilmesi istenirse yalnızca "ş" kaynaştırma gelebilir. Ama seslenmek için bu şekilde bir kalıp kullanmak istediğimde her ikiside olası oluyor.

Örneğe dayalı, arkası olan yanıtlar istiyorum. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haplo -- 24 Aralık 2009; 0:48:44 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ünlü Düşmesi, Kaynaştırma ve Dil Bilgisi Soruları

Ünlü Düşmesi

Türkçede bazı kelimelerde ünlüler düşebilir. Bu duruma "ünlü düşmesi" denir. Ünlü düşmesi genellikle hızlı ve akıcı konuşma durumlarında meydana gelir. Örneğin, "gözükmek" kelimesi hızlı konuşmada "görünmek" olarak kullanılabilir.

Kaynaklaştırma

Kaynaklaştırma, iki veya daha fazla kelimenin birleşerek tek bir kelime haline gelmesi işlemidir. Bu işlem sırasında genellikle ünlü düşmesi de gerçekleşir. Örneğin, "göz" ve "görü" kelimeleri birleşerek "gözgörü" kelimesini oluşturur.

Dil Bilgisi Soruları

"Görülmek mi görünmek mi?" sorusu, ünlü düşmesiyle ilgili sıkça sorulan bir dil bilgisi sorusudur. Doğru kullanım "görünmek"tir, çünkü bu kelime hızlı konuşma durumunda da kullanılabilir.

"Görünmek mi gözükmek mi?" sorusu ise kaynaştırmayla ilgili bir dil bilgisi sorusudur. Doğru kullanım "görünmek"tir, çünkü bu kelime "göz" ve "görü" kelimelerinin kaynaşması sonucu oluşmuştur.

Örnek Cümleler

• Hızlı konuştuğumuzda "görünmek" yerine "görmek" deriz.
    • "Gözgörü" kelimesi "göz" ve "görü" kelimelerinin kaynaşmasıyla oluşmuştur.
    • "Görülmek" yerine "görünmek" kullanımı daha doğrudur.
    • "Gözükmek" kelimesi yerine "görünmek" kelimesi tercih edilmelidir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • quote:

Orijinalden alıntı: Haplo

Bir süredir özellikle konuşma dilinde yapılan hatalara dikkat ediyorum. Bu dolayısıyla yazıya da yansıyor. Eskiden olsa umursamazdım ama siz kendinizi iyileştirdikçe eski hatalar kulak tırmalar hale geliyor.

En çok yapılan hata "gözükmek" tir mesela. "gözükmek" diye birşey yoktur. Onun doğrusu "Görünmek" tir. Fiil köklerine bakarsak "Görünmek" kelimesinin fiil kökü "Görmek" tir. Ama "Gözükmek" kelimesinin bir fiil kökü yoktur. "Gözmek" diye bir tabir duyan veya gören varsa en yakın belediye zabıta amirliğine bildirmeleri rica olunur.

Bu yanlışı öğrendikten sonra tüm çevirilerde "Görmek" fiilini "Gözmek" olarak çevirip ~gözüktü, ~gözüktüm, ~öyle gözüküyor ki, ~gözükür, ~gözükmez gibi çeviriler gözümü tırmalıyor. Dolayısıyla duyunca da kulağımı tırmalıyor.

Sormak istediğim yazı dilinde ünlü düşmesini kullanır mıyız? Kullanmazsak hata mıdır? Hangi türlü uygulanması gerekir? Örnek verecek olursak:
    "Siz ordakiler!" veya "Siz oradakiler!" aynı şekilde "Burda" ve "Burada" da görüldüğü (gözüktüğü değil!) gibi hangi yazım şekli doğrudur?

Bir sorumda kaynaştırmadan var. Mesela "fısıldamak" fiilini ele alalım. Bu fiili çoğul olarak kullanmak istediğimizde; örneğin şu şekilde: "Aralarında fısıldayanlar" olarak mı? yoksa "Aralarında fısıldaşanlar" olarak mı kullanırız? Aslında kullanım şekline (Önceki soru örneği: "Şekline" mi? "Şekiline" mi?) göre değişkenlik gösteriyorlar. Mesela "Aranızda fısıldaşmayın" doğru "Aranızda fısıldaymayın" olmaz "Aranızda fısıldamayın" olur. Kaynaştırma getirilmesi istenirse yalnızca "ş" kaynaştırma gelebilir. Ama seslenmek için bu şekilde bir kalıp kullanmak istediğimde her ikiside olası oluyor.

Yazılırken "Burada" söylenirken "Burda" olması gerekmiyor mu? Operanın sözlüğüne göre "Burda" yanlış "Burada" doğru tabii operanın sözlüğü ne kadar güvenilir sayılır bilmem

• quote:

Bir süredir özellikle konuşma dilinde yapılan hatalara dikkat ediyorum. Bu dolayısıyla yazıya da yansıyor. Eskiden olsa umursamazdım ama siz kendinizi iyileştirdikçe eski hatalar kulak tırmalar hale geliyor.

En çok yapılan hata "gözükmek" tir mesela. "gözükmek" diye birşey yoktur. Onun doğrusu "Görünmek" veya "Görülmek" tir. Kullanım şekline göre hangisini kullandığınız değişir. Fiil köklerine bakarsak "Görünmek" ve "Görülmek" kelimesinin fiil kökü "Görmek" tir. Ama "Gözükmek" kelimesinin bir fiil kökü yoktur. "Gözmek" diye bir tabir duyan veya gören varsa en yakın belediye zabıta amirliğine bildirmeleri rica olunur.

göz değilmidir fiilin kökü ?
    neden göze mek eki getirelim ki :S
    gözmek olmaz tabi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx
    gözmek olmaz tabi.

Göz görür, gözmez, gözür de olmaz.
    "Görünen köy kılavuz istemez"
    "At görür aksar, su görür susar"
    "Elle tutulur gözle görülür"
    "Abdalın dostluğu köy görününceye kadar."
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx
    gözmek olmaz tabi.

Göz görür, gözmez, gözür de olmaz.
    "Görünen köy kılavuz istemez"
    "At görür aksar, su görür susar"
    "Elle tutulur gözle görülür"
    "Abdalın dostluğu köy görününceye kadar."

arkadaşım Göz kelimesinden Görmek türemiştir.
    Göz isimdir ve isim soylu sözcüklere -mek mak mastar ekleri gelmez.
    mastar eki gelmeyen sözcükler kök olmaz diye birşey yok.
    mesela senin mantığına göre
    parçalamak kelimesinin kökü parça ya
    parçamak diye de birşey yok ozaman parça kök değil midir ?

Gözükmek kullanımı doğrudur.

• Sende söyledin. Göz isimdir. Niye fiil olarak kullanmaya çalışıyorsunuz? Göz görür.
    Göz yalnızca bir organ ismidir. Gören, ışığı alarak beynimizde Görüntüyü oluşturmamızı sağlayan organdır. Yapılan fiil görmektir. Bahsedildiği gibi bir türemişlik yoktur. Olduğunu sanmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haplo -- 24 Aralık 2009; 1:16:47 >
  • hocam yanlışın var

gözükmek kelimesi dilimizde var...

göz isim kökü+ük isimden fiil yapım eki +mek te zaten fiillere getirilen mastar eki...

bizim ık ik uk ük diye bir isimden fiil yapım eki vardır...bir'den birikmek,aç 'tan acıkmak,geç 'ten gecikmek vs
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Sende söyledin. Göz isimdir. Niye fiil olarak kullanmaya çalışıyorsunuz? Göz görür.
    Göz yalnızca bir organ ismidir. Gören, ışığı alarak beynimizde Görüntüyü oluşturmamızı sağlayan organdır. Yapılan fiil görmektir. Bahsedildiği gibi bir türemişlik yoktur. Olduğunu sanmıyorum.

ozaman
    Ütülemek => ütü = isim

Ütüde isim neden fiil olarak kullanıyoruz ?

Aslında özü Ütü ütülemektir. ama Dil herzaman kolaya eğilim gösterir ve kullanım ütülemek olarak değişir.

Ayrıca isimden fiil yapan ekler diye birşey var. İsimlere ek getirerek fiil olarak kullanabiliyoruz.
    Senin dediğine bakılırsa

göz-le-m-le-mek fiili de yanlıştır.
    Görlemlemek mi olucak ?

• Gözlemek veya Gözlemlemek fiil kökü Göz'dür doğru. Çünkü Göz'den türemiştir.

Ama Görmek başlı başına bir olaydır. Göz'den türemiş değildir. Göz görmeye yardımcı olur. Yapılan olay görmektir. Neden Görmek fiili zaten varken Göz'den aynı anlamı içeren bir fiil daha üretmeye çalışıyorsunuz? Sırf ağıza böyle kolay geliyor diye mi? Böylesi alışılmış diye tüm yazım normlarını yıkacak mısınız? Bunu nasıl görmezden gelirsiniz?

Neyse geç oldu. Zaten diğer sorularıma cevapta alamadım dağıldı gitti. Yinede bunları yarın bir düşüneceğim.
  • quote:

Gözlemek veya Gözlemlemek fiil kökü Göz'dür doğru. Çünkü Göz'den türemiştir.

Ama Görmek başlı başına bir olaydır. Göz'den türemiş değildir. Göz görmeye yardımcı olur. Yapılan olay görmektir. Neden Görmek fiili zaten varken Göz'den aynı anlamı içeren bir fiil daha üretmeye çalışıyorsunuz? Sırf ağıza böyle kolay geliyor diye mi? Böylesi alışılmış diye tüm yazım normlarını yıkacak mısınız? Bunu nasıl görmezden gelirsiniz?

Neyse geç oldu. Zaten diğer sorularıma cevapta alamadım dağıldı gitti. Yinede bunları yarın bir düşüneceğim.

Aynı anlamda fiil türetmeye çalışmıyoruz ki biz.
    Zaten böyle birşey türetilmiş. Sadece kullanımının yanlış olmadığını söylemeye çalışıyorum.
    Dil herzaman bir değişim içindedir bu olay durdurulamaz.
    2000 yıl öncekiyle şuan kullanılan kelimeler birebir aynı mıdır ?
    2000 yıl sonra kullanılan kelimelerde bugün kullanılanlar ile aynı mı olur ?
    Yazım kurallarını yıkacak değiliz zaten bunu bir yazım kuralı olarak görmekte bana göre doğru değil.
    Bu bir kelimedir ve değişir.

Ayrıca hala da gözükmek fiilinin Türkçeye aykırı olduğunu düşünmüyorum.
    -ık, -ik ekleri ile isimden fiil yapılabilir.
    Fakat senin için yarın bu konuyu araştırabilirim.

• madem gözükmek diye bir kelime yok neden TDK buna anlam biçmiş?

gözükmek

(nsz) Görünmek: �Bazen hareketleriyle pek makul, bazen âdetleriyle garip ve gülünç gözükürmüş.� -A. Ş. Hisar.
    Güncel Türkçe Sözlük
  •  Dil Bilgisi ~ Ünlü düşmesi, Kaynaştırma, birkaç soru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İstanbul Beyefendisi -- 24 Aralık 2009; 3:54:40 >
  • Doğru olduğunu kanıtlamaz ama. Ne yazıyor? "Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü". Halk dilinde "Halk Dili" yani.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.