Şimdi Ara

DH |Psikiyatri Bölümü (Sorunlar,Sorular,Cevaplar)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
1.973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ***********
    UYARI
    Öncelikle burdaki bazı bilgiler çeşitli kaynaklardan alınmış olunmakta bazı bilgiler ise tarafımdan yazılmakta olup doğruluğu kesin değildir . Sadece araştırmacı olarak ve bu bilim dalına gönül verdiğim için konu açıyorum.Bilgiler %100 doğru olmayabilir. Sorumluluk okuyana aittir.
    ***********
    Bende zamanında tedavi edilmemiş ve yaş ilerledikçe sosyal fobi vb. sorunları beraberinde getiren Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu var.Yıllardır düzeltemediğim bu sorunu tek bir tablet anında düzeltti.Ayrıntısıyla anlatacağım bu durumu.
    quote:

    Psikiyatri, insanın davranış dinamiklerini biyopsikososyal olarak açıklamak üzerine çalışan ve normal ile normal dışı (hastalık) davranış örüntülerini sınıflandırarak tedavi etmeye çabalayan tıp bilimi, ruh hekimliği.[1][2][3]
    Psikiyatri, insanların duygu, düşünce ve davranışlarındaki sapmaları tanımlayıp çok farklı tekniklerle tedavi ederek insanlara yardım eden bir tıp disiplinidir. Psikiyatristler, öncelikle doktordur.
    İnsan duygu, düşünce ve davranışlarının öznel (subjektif) doğası ve yirminci yüzyıldaki Freud etkisi nedeniyle, kuramı ve uygulaması yıllarca eleştiri oklarına hedef olmuştur.
    1960'larda başlayan antipsikiyatri hareketiyle, toplumu "norm"lara indirgeme ve işlevselliği bozulan kişilerin kapatılması/dışlanması çabasının uygulayıcısı olarak itham edilmiştir. Oysa ki temelinde hekimlikten ibarettir.
    Psikiyatri, Türkçede "ruh hekimliği" olarak isimlendirilse de, yalnızca beyinle uğraşır. Psikoterapi de dahil olmak üzere tüm tedavi yöntemleri, etkisini yalnızca beyinde gösterir.


    Psikiyatri herkesde var olabilen muhtemelen irade dışı var olan beyindeki hormonların dengesizliği sonucu ortaya çıkan rahatsızlıkları ilaç ile tedavi eden bilim dalıdır. Nasıl başınız ağrıdığında ağrı kesici alıyorsanız , hastalandığınızda antibiyotik alıyorsanız bu ilaçlar da böyle birşeydir.Konuşarak,psikologla,psikoterapiyle vb. beyin kimyası düzeltilmez fakat destekleyici olarak kullanılabilinir.Psikiyatrik ilaçlar 1950lerden sonra çıkmaya başlamıştır(büyük çoğunluğu) başlarda ağır yan etkileri olmasına rağmen günümüzde çoğu ilacın yan etkileri hafif derecede olmakta ve ilaç tedavisi gören biri günlük yaşamını hemen hemen aksatmadan sürdürebilmektedir.Çeşitli kişilik ve davranış bozuklukları tedavisinde ilaç etkili olmayabilir bunun için bir psikolog yardımı almak en uygunudur.

    SSS ( Sıkça Sorulan Sorular)
    1.Psikolog ile Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir ? : Psikolog üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünü okumuş kişilere denir.Çeşitli davranış,düşünce bozukluklarını konuşarak(psikoterapi) ile tedavi etmeyi amaçlar. Çoğu hastalığı tek başına tedavi etmesi mümkün değildir. Genelde uzun seanslara katılarak büyük bir meblağ ödemenize neden olur. Psikiyatrist ise Tıp Fakültesini okumuş ve Psikiyatri alanında uzmanlık yapmış Doktora denir.
    Size tanı koyup ilaç yazma yetkisine bir tek psikiyatrist sahiptir.Fakat ülkemizde psikiyatrist fazla olmadığı için nörologlar da psikiyatriyle ilgilenebilmektedir.Hastaların en sık yaptığı hata "ben deli değilim" diyerek psikiyatrist yerine psikologa gidip tedavi olmaya çalışmalarıdır.İlaçlar psikoterapiye kıyasla çok daha etkilidir.Üstelik sadece zenginler değil sigortası olan her vatandaş psikiyatriden yararlanabilir.
    2. Psikiyatrist Deli Doktorumudur ? : İlk öncelikle delilik kavramına bir açıklama getirmemiz lazım.Çevredeki insanlardan farklı olan farklı görünen birine çoğu zaman bu sıfat yakıştırılmaktadır. Delilik diye bir hastalık yoktur. Psikiyatriye kendini psikolojik olarak iyi hissetmeyen herkes gidebilir. Psikiyatriye giden hastalar da her yaştan ve senin benim gibi insanlardır.
    3. Psikolog ilaç yazabilirmi ? : Psikologun ilaç yazabilme yetkisi yoktur.Psikoterapi ile tedaviyi amaçladıkları için ilaç kullanımını da tavsiye etmezler (işlerine geliyor tabiki)
    4.Yani Psikologa Gitmemeliyim ? : İlk tercihiniz psikiyatri olmalı ilaçlarla düzelmeyen veya karmaşık bir durumunuz varsa psikolog ile görüşmeniz de faydalı olabilecektir.
    5.Psikiyatristin verdiği ilaçlar uyuşturucumudur ? : Öncelikle uyuşturucu oldukça dar açılı ve sadece içine haşhaş türevi ağrı kesicileri alan bir kavramdır.Merkezi sinir sistemini etki eden her madde uyuşturucu kapsamına girmektedir (Türk ceza kanununda da öyle). İngilizce terimi drug olmakla beraber suistimal edilen(keyfi kullanılan,tedavi dışı kullanılan,aşırı bağımlılık yapan) maddeler yasaklanmıştır. Kahvenin bile bir yükselişi,düşüşü ve bağımlılığı vardır.
    6.Psikiyatrik ilaçlar bağımlılık yapar mı ? : Özellikle "Antidepresanlar Bağımlılık Yapıyor" diye yanlış bir düşünce var.Psikiyatrik ilaçların aniden kesilmesi hastalığı tekrar ortaya çıkaracağından dolayı hissedilen hoşnutsuzluk bağımlılık sanılmaktadır. Bir kaç istisna hariç tüm psikiyatrik ilaçlar bağımlılık yapmamaktadır.
    7. Suistimal edilen ilaçlar varmı ?: Suistimal edilen ilaçlar mevcuttur fakat doktor her gelene o ilaçlardan yazmamaktadır. O yüzden psikiyatrik ilaçların suistimal edilmesi çok zordur. Suistimal edilen ilaçlar yanlızca aşırı dozda ve düzensiz kullanılırsa bağımlılık oluşturabilir.
    8.İlaçları düzenli kullanmam gerekir mi ? : İlaçtan ilaca göre değişir. Antidepresanları günün herhangi bir saati alabilirsiniz. Öğlen ile akşam arasında belirgin fark yoktur.Fakat bazılarında bir saat bile önemlidir.
    9.İlaçlar kesinlikle tedavi eder mi ? : Doktor yanlış teşhis koyabilir(gayet olağan bir durum),ilaçlar kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilir.İlaç etkili olmuyorsa başka bir ilaca geçilir.
    10.İlaçların ağır yan etkileri var mı ?: İlk kullanılmaya başlandığı zamanlar hissedilir derecede yan etki olur.Antidepresanlarda uyku,uyuşukluk,iştah azalması,bulantı gibi yan etkiler vardır. Bunlar ilacın düzenli kullanılmasıyla zamanla azalır.
    11.İlaçlar ne kadar süreyle kullanılır ?: Bazıları kişinin yaşamı boyunca kullanılmaktadır. Antidepresanlar en az 6 ay kullanılmalıdır. Hastalık geçti sanılıp ilaç bırakılınca tekrar ortaya çıkabilir.
    12.Psikiyatriye gitmeden zamanla düzelirmiyim? : Bazı durumlarda yıllar boyu sorununuz sürer,yaşam kaliteniz düşer,hayattan zevk alamazsınız. Zamanla tedavi edilmeden düzelen sorunlar olduğu gibi belli bir yaşta ortaya çıkıp ömür boyu devam eden rahatsızlıklar da vardır (şizofreni gibi)
    Psikiyatriye giden birini gözünde küçük,değersiz olarak görebilen insanlar olabilir.Psikiyatrik bir bozukluk kişinin iradesinde değildir aynı başka bir hastalık gibi ortaya çıkmaktadır.
    13. Hastalıklar tam nasıl ortaya çıkmaktadır ? : İnsan beyni dünyanın en karmaşık cismi olduğu için açıklanması da en zor sorulardan biridir bu. Genel olarak beyinde bulunan beyin aktivitesiyle ilgili kimyasalların çokluğu/azlığı sebep olmaktadır.
    14.Psikiyatrik hastalıklar kimlerde görülür ? : Hemen herkeste görülebilir.Fakat dış etmenler hastalığın oluşmasında etkilidir.Genetik vb. sebepleri de olabilmektedir.
    --------------
    İnsanımız psikiyatri konusunda çok bilgisiz ve önyargılı.Bunun sonucunda gazetelerde eşini öldüren kocaları görüyoruz,birbirini nedensiz yere öldürenleri görüyoruz,sınavda kriz geçirenleri görüyoruz.Toplum yapısı,yaşam kalitesi ve diğer şeyler ülkemizde psikolojik bir sorun geçirmeyi oldukça olağan kılıyor.
    Son sözüm olarak Psikiyatriye gitmeye çekinmeyin,korkmayın.Psikiyatri sayesinde benim hayatım kurtuldu bir sonraki yazımda anlatacağım.







  • mesajım bulunsun sorarım bi ara doktor
  • Farkediyorum ki toplumda çok yanlış bilinen şeyler ve kontrolsüz ilaç kullanımı var. Unutmayın ne hipnoz ne tek başına terapi ne de ilaç dr. kontrolü olmadan uygulanılmamalı veya kullanılmamalıdır. "Hipnoz sizi %100 tedavi eder" gibi iddialı söylemleri olan yerlerden kişilerden de uzak durun derim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turcica -- 16 Ekim 2012; 23:26:08 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turcica


    Yardımcı olabileceğim sorularda
    'sorun-danışın'
    www.erhanakinci.com
    Sevgiler saygılar

    madem psikiyatri bölümü hazır hocamızda var danışalım. adını yeni öğrendiğim fakat 3 yıldır kendi içimde çözümlemeye çalıştığım şey sosyal fobi. sanırım dikkat bozukluğumda var biraz anlatayım. başlangıç noktası ndir çözemedim fakat aşağı yukarı 3yıldır insanlarla fazla muhabbet edemiyorum aslında geri baktığımda ilkokul yıllarımda da fazla arkadaşım yoktu şu an lisedeyim koskocam okulda konuştuğum kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. aslında bakarsanız hocalarımın gözünde okula başladığımdan beri konuşmayı çok seven ve hiç susmayan kişiliğim fakat nedendir bilinmez artık insanlarla konuşamıyorum. sanırım onların beni pek iplemediklerini düşünüyorum. onlarla konuşmak istememe rağmen nasıl yapmam gerektiğini bilmiyorum aslında dışarıdan baktığınızda çok basit gibi görünür sadece "git ve konuş". artık benim için bu kadar basit değil belki de ebeveynlerimin söylediği gibi bunu yapan insanlardan beni soğutan şey internet olabilir. biraz uzun oldu sanırım okumayacaksınız aslında bu sefer önemli değil çünkü bunları yazmak beni rahatlatıyor. devam etmek gelmiyor içimden.




  • Sosyal içe çekilmeyi internete bağlamışsınız; bu doğru olabilir
    Yaşınız 18 yaş altı sanırım, durumunuz hakkında aceleci davranıp yorum yapmak ve bu şekilde teşhis koymak yanlış olabilir.
    Fakat unutulmaması gereken şey sosyal fobi denilen durumun kendisi başlı başına bir hastalık olabilirken başka hastalıkların öncüsü olabilme ihtimalinin olmasıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turcica -- 16 Ekim 2012; 23:25:33 >
  • ilgilendiğiniz için teşekkürler. yaşım 17 henüz lisedeyim. sorunumu biraz anlatayım. arkadaşlarımla sohbet etmeyi istiyorum fakat yeteri kadar samimi olamadığımdan mıdır bilmem ne söyleyeceğimi bulamıyorum. bazı insanlar vardır çabuk samimi olurlar ben de eksik olan bu olabilir çünkü arkdaşımla konuşurken aklıma söyleyecek bir şey gelmio bana bir şeyler soruo sohbet açmak için ama aklıma söylicek bir şey gelmio saçmalayıp duruyorum -özellikle de karşı cinse- :/ bana gelen söze bir cevap vermem gerekli fakat söylicek tek kelimem yok. onlarca makale okudum kişisel gelişim, etkili iletişim üzerine artık okumuyorum farkettimki nasıl konuşacağımı anlatıyorlar ne konuşacağımı hala bilmiyorum.
  • Benim de bir psikiyatra görünmem lazım aslında. Kişilik bozukluğu var bende, çift kişilikliyim sanırım

    Çok bencilim, paraya ve harcamaya düşkünüm, aşırı derecede asosyal ve içime kapanığım. Arkadaşlarım aşırı ilgim yüzünden benden soğuyabiliyorlar ... daha neler neler, tonla problemim var Ne yaptığımın, herşeyin farkındayım. Bazen diyorum niye böyle yapıyorsun diye ama düzeltemedim şu davranışlarımı bir türlü.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Geçmiş olsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turcica -- 14 Şubat 2014; 20:51:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: turcica

    http://www.erhanakinci.com/?Syf=26&Syz=153045&/Şizoid-Kişilik-Bozukluğu:-Yalnızlığı-Severim
    okuyabilirsiniz
    Geçmiş olsun...


    Bipolar dan supheleniyorum bende

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi bir konu,yukarılarda bulunmalı
  • Hiçbir şey söylemeden ilaç yazıp göndermekle yetinen doktorlara pek güvenim yok açıkçası.
    Ülkemizde ilaç yazmak ne kadar kolay!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.