Şimdi Ara

^^^DH FİAT UNO CLUBU^^^ (368. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8.154
Cevap
100
Favori
1.453.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 366367368369370
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar herkese merhaba.

    Ben Ankara'da oturuyorum. Iş yerim ile evim arası 40 km. Ekonomik, beni yolda bırakmayacak bir araç arıyordum ki Fiat Uno 70s i buldum. Kısmetse ilk aracım olucak. 10-14 bin tl bandında para verebilirim. Aklımda bazı sorular var ve bu nedenle size danışmak istedim.

    Birincisi kışın Ankara özellikle geceleri çok soğuk oluyor. Kış mevsiminde sabah çalıştırma konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Düzenli binebilecegim bir araç istiyorum. Yani beni ayda bir iki kez yolda bırakmasın. Çevre yolu kullancagim için çok perişan olurum böyle bir durumda. Bir de daha önce hep dizel araç kullandım. LPG li araç biraz daha zor galiba kullanması. Alismakta sıkıntı yaşar mıyım acaba?

    Onun dışında çekisi, performansı çok önemli değil benim icin. Şu an toplu tasima kullanıyorum ve iki saat git iki saat gel 4 saatim gidiyor. Amacim bu rakamı 1.5 saate indirmek.

    Eniştem arabalardan anlıyor ve uno almama şiddetle karşı. Karbüratörlu motoru olması yaz kış gaz ayarı yapılması gibi unsurlardan bahsediyor. 12 bin unoya verene kadar üç -dort ay daha bekleyip Corsa vb. almanın dhaa mantıklı olacağını düşünüyor.

    Ben de size danışmak istedim. Ne dersiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • yusufselim Y kullanıcısına yanıt
    selam,
    enişteniz haklı, uzun yıllar kullanacaksanız palio-corsa-fiesta-getz araştırmak daha mantıklı ...
  • Uzun yıllar kullanmayı düşünmüyorum. Kafamdaki plan maksimum bir sene sonra Peugeot 206 ya geçmek. Bir an önce taşıt sahibi olmak istiyorum çünkü geç aldığım her gün zamanım yollarda heba oluyor.

    Yani 1 sene civarı kullanicam Unoyu. Amacım ayağımı yerden kesmesi. Beni yolda bırakmaması haricinde başka hiç bir beklentim de yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yusufselim Y kullanıcısına yanıt
    bu durumda uno iyi tercih ...
    lpg ağırlıklı kullanacaksanız 70s (karbüratörlü), benzinle kullanacaksanız 70sx (enjeksiyonlu) uno öneririm ...
    70sx'lerin kışın benzinle ilk çalıştırması kolaydır ...
    60s hiç düşünmeyin ...
  • yusufselim Y kullanıcısına yanıt
    Uno tercihinize hitaben söyleyeceğim şeyler;
    Eğer soğuk bir bölgede oturuyorsanız, enjeksiyonlu model alırsanız sabah çalıştırmakta hiç sorun yaşamazsınız, tabii ki kesin şartları var;
    1- enjeksiyonlu modeli; sadece benzinde kullanacaksınız, nedeni ise hem benzinde hemde gazda kullanamyorsunuz, bu model benzin için üretilmiş. kullanabilmeniz için önce benzinde çalıştırıp motor ısındıktan sonra gaza almanız gerekecek, fakat enjeksiyon beyni orjinalde buna izin vermiyor, benzinden gaza veya gazdan benzine geçişlerde lambda sensörü ölçümünde yakıt hava karışımı farkı yaratıyor ve araç teklemeye ve stop etmeye başlıyor.
    2- Zaten ie modeli (ECU programı) benzine göre tasarlanmış lpg ye göre bir ECU programı bulunmuyor. Bu sorun modifiye edilip çeşitli yöntemlerle çözülmüş, kutup başını sökmek takmak, emülatör takmak, beyne devre kesici anahtar yerleştirmek vs. ancak bunu yapsanız bile birkaçgün sonra yine sorun yaşayacaksınız, sürekli lpge de çalışmaktan dolayı benzin pompası, benzin filtresi, ve enjektör tıkanacaktır, kısacası ie (enjeksiyonlu tip uno) modelini soğuk bölgelerde kullanacaksanız; ya sadece benzinde kullanacaksınız, yada bu modelden çok iyi anlayan bir usta bulup lpg adaptasyonunu sorunsuz yapacaksınız, hergün mutlaka benzinde bir süre çalıştıracak ve sık sık yakıt sistemini (Benzin) ve lpg sistemini kontrol ve temizlik için bakıma alacaksınız.
    3- Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız soğukta iyi çalışan temiz bir Karbüratörlü model alacaksınız.
    Ekstra tavsiyem Uno ların kaportası ve ısı izolasyonu zayıftır, soğuk havalarda ....nız donabilir, ve klimalı modeli yok denecek kadar azdır, kısacası unolar benim gibi İzmir vs ılık bölgelerde daha başarılıdır.
    Diğer bir tavsiyem unoların frenleri zayıftır, aslında ılık bölgelerde kullanıyorsanız ve benim gibikeyif alarak yavaş ve sakin kullanıyorsanız sorun yok, fakat hızı seviyor ve soguk havalarda buzlu yollara çıkmayı düşünüyorsanız hiç heveslenmeyin, izmirde bir gün buzlu hava yaşadım ve sonuç felaket, ön tampon gitti, tutanak felan o soğukta işe geç kalmak mı dersiniz, unoların lastik ebatları 155x65r13 sx modeller 165x65r13, lastiğin yola teması bence az, araç hafif olduğu için lastiğin yola tutunması da zayıf, kısacası angara yollarında kayak yapmak istiyorsanız siz bilirsiniz, 175x65r13 lastik takabilirsiniz fakat bu lastiklerde araç yakıtı artar ve unocanın az yakar efsanesi sona erer, ayrıca 175 lastikler 3 yolcu alınca çamurluklara sürtüyor. 165 lastikler 4 yolcuda sürtüyor.
    Biraz karamsar bir tablo çizdim ancak ben bir UNO sahibiyim ve belkide ılık bir bölgede yaşadığım için UNO Candır ve Tek geçerim, her ne kadar sakin bir sürücü de olsam, trafik ışıklarında dikiz aynasına baktığımda 100-150binTl lik araçlarla arayı açma ve aynada küçülmeleri zevkini yaşamak müthiştir!... Modifiye ederken öyle çok fazla paralar harcamanız gerekmez, hele birde Allah göstermesin kaza yaptığınızda başka araçlara nazaran çok az miktarlara tamirinizi yapabiliyorsunuz, geçen ay benim ustam kia cerato ile başka araca çarptı, sadece su radyatörü 750tl klima radyatörü 800tl fan ve davlumbaz 250tl uno radyatörü 150-200tl , kia kaput 800tl kaput izolatörü 250tl kaput nikelajı 150tl uno kaput 300-400tl, kia far reflektörlü 400 tl uno far 75tl, kia tampon 450tl uno tampon 75tl vs sadece önden çarpmanın maliyeti adama 10.000 tl. Kısacası mazda falan ben anlamam, japondan ve birkaç model hariç diğer modellerden uzak dururum.
    Uno motoru tempra tipo ile aynıdır, alt takım bazı parçalar marea parçaları ile aynısıdır, kısacası parça sorunu yaşanmaz.(60lık modeller hariç, 60lıkların parça sorunu var, bunu forumda daha önce konuştuk)
    Seçiminizde başarılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazar4002 -- 29 Temmuz 2019; 1:42:34 >




  • Çok teşekkür ederim hocam . Çok detaylı ve açıklayıcı yazmissiniz. Sanırım temizinden bulabilirsem 70s Alicam. Tekrar teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar, uno hobby arac aldım yaklaşık 1 yıl önce, ve çok memnunum.. Aracımın bir kaç sorunu var, lpg de iyi çalışırken benzin de sıkıntılı, benzin kokusı geliyor ve arada stop ediyor bi kaç usta baktı ama sorunu çözemedi.. Arabadan fazla anlamam....
    Arabamı genelde şehir içinde kullandım.. Bayram sonu önce antalyadan istanbula oradan erbaaaya oradan tekrar antalya yapmak istiyorum. Arabamla gidebilir miyim bakımlarını yaptırıp, yani bu kadar uzun yolu kaldırabilir mi? Dinlene dinlene gitsem diyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • harunsey07 kullanıcısına yanıt
    Merhaba, Uno Hobby araçlar; sx modellerinin bir üst versiyonudur, fiat-tofaş'da bilenler bilir, KOÇ grubunun Türk Milletine kazığımı desem, vatan hainliğimi desem, yahudi ticaretimi desem, önce bir aracın tamamen soyulmuş özellikleri çalınmış, sade ve basit aksesuarsız, kütük gibi modeli piyasaya sürülür, sonra aslında aracın ilk mühendislik tasarımında kaportasında delikleri bile hazır delinmiş, takılması gereken fakat takılmayan tüm özellik ve aksesuarlar yıldan yıla yeni modelmiş gibi piyasaya sürülür, Uno TR'de 146'lık kasa üzerinde değişikliklerle üretildi 60'lık, ve 70'lik olarak iki farklı motor türünde üretildi, 60'lıkların motor parça sorunu yüzünden tutulmadığını biliyoruz, 70'liklerin karbüratörlü ve enjeksiyonlu modelleri var. Motor farkından başka, Aksesuar farkı var, düz 70'lik modelde aksesuar yok, mekanik camlar, süngeri ve döşemesi zayıf koltuklar, boyasız ayna ve tamponlar, Zayıf ve şekilsiz direksiyon simidi, sis farsız vs. 70S modelde birkaç ekleme, SX'de sis farları, kapı kolçakları, otomatik camlar, kapı ve çamurluk bantları, far yıkama, gibi birçok ekleme var, Hobby model SX ile aynı olup tek farkı tek tip olarak mavi kasa üzerinde kapı yanlarında gri renk ve plastik bir bagajı vardır.
    Gelelim Motora, Hobby aracınızın motoru sx ler gibi 1.4 tek nokta enjeksiyonlu modeldir, tempra tipo motoru diye de geçer, bu nedenle parça sorunu bulunmaz, ancak tamircilerimizin bu araçta düştükleri hata, tek nokta enjeksiyonlu olması ve enjeksiyon beyninin tamircilerimiz tarafından tanınmamasıdır, LPG yi montaj yapan arkadaşlar bu motoru tanımadıkları için standart montaj yaparlar ve sadece kendilerini düşünürler, LPG iyi çalışıyormu? Çalışıyor! Gerisi onları ilgilendirmez!... Sonra başlar benzinde çalışma sorunları, size bir ustaya baktırın diyeceğim ama sanırım uğraşacak bir usta bulamamışsınız!...
    Size en kestirme tavsiyem, bu uzun seyahatinizde sadece lpg de kullanın, Uno uzun mesafe aracı değildir, alt takımı zayıftır, yola çıkmadan alttakımınızı iyice uzun yola hazırlatın, ve benim gibi sakin bir sürücü iseniz, nerede hızlı nerede yavaş gidileceğini biliyorsanız, iyi yolculuklar!...
    Uzun yol tecrübem yok diyorsanız, işte size fırsat.. Seyahatin keyfini çıkarın!... Tabii dönüşte alt takımınızı mutlaka yeniden kontrol ettirin...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yazar4002

    Merhaba, Uno Hobby araçlar; sx modellerinin bir üst versiyonudur, fiat-tofaş'da bilenler bilir, KOÇ grubunun Türk Milletine kazığımı desem, vatan hainliğimi desem, yahudi ticaretimi desem, önce bir aracın tamamen soyulmuş özellikleri çalınmış, sade ve basit aksesuarsız, kütük gibi modeli piyasaya sürülür, sonra aslında aracın ilk mühendislik tasarımında kaportasında delikleri bile hazır delinmiş, takılması gereken fakat takılmayan tüm özellik ve aksesuarlar yıldan yıla yeni modelmiş gibi piyasaya sürülür, Uno TR'de 146'lık kasa üzerinde değişikliklerle üretildi 60'lık, ve 70'lik olarak iki farklı motor türünde üretildi, 60'lıkların motor parça sorunu yüzünden tutulmadığını biliyoruz, 70'liklerin karbüratörlü ve enjeksiyonlu modelleri var. Motor farkından başka, Aksesuar farkı var, düz 70'lik modelde aksesuar yok, mekanik camlar, süngeri ve döşemesi zayıf koltuklar, boyasız ayna ve tamponlar, Zayıf ve şekilsiz direksiyon simidi, sis farsız vs. 70S modelde birkaç ekleme, SX'de sis farları, kapı kolçakları, otomatik camlar, kapı ve çamurluk bantları, far yıkama, gibi birçok ekleme var, Hobby model SX ile aynı olup tek farkı tek tip olarak mavi kasa üzerinde kapı yanlarında gri renk ve plastik bir bagajı vardır.
    Gelelim Motora, Hobby aracınızın motoru sx ler gibi 1.4 tek nokta enjeksiyonlu modeldir, tempra tipo motoru diye de geçer, bu nedenle parça sorunu bulunmaz, ancak tamircilerimizin bu araçta düştükleri hata, tek nokta enjeksiyonlu olması ve enjeksiyon beyninin tamircilerimiz tarafından tanınmamasıdır, LPG yi montaj yapan arkadaşlar bu motoru tanımadıkları için standart montaj yaparlar ve sadece kendilerini düşünürler, LPG iyi çalışıyormu? Çalışıyor! Gerisi onları ilgilendirmez!... Sonra başlar benzinde çalışma sorunları, size bir ustaya baktırın diyeceğim ama sanırım uğraşacak bir usta bulamamışsınız!...
    Size en kestirme tavsiyem, bu uzun seyahatinizde sadece lpg de kullanın, Uno uzun mesafe aracı değildir, alt takımı zayıftır, yola çıkmadan alttakımınızı iyice uzun yola hazırlatın, ve benim gibi sakin bir sürücü iseniz, nerede hızlı nerede yavaş gidileceğini biliyorsanız, iyi yolculuklar!...
    Uzun yol tecrübem yok diyorsanız, işte size fırsat.. Seyahatin keyfini çıkarın!... Tabii dönüşte alt takımınızı mutlaka yeniden kontrol ettirin...
    Hay Allah razı olsun, çok iyi anlatmışsın,....
    Bu benzinde çalışma sorununu halledebilecek bir usta bulamaz mıyız antalyada?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Merhaba arkadaşlar

    96 Model Uno 70 sx ie

    Türkçe kullanım kılavuzunu nette çok aradım ama bulamadım.

    Elinde olan var mıdır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xerxer -- 2 Ağustos 2019; 4:22:13 >
  • xerxer X kullanıcısına yanıt
    Kullanıcı El Kitabı Türkçe
    https://manuall.info.tr/fiat-uno-2000/

    Teknikservis El Kitabı Türkçesi yok İngilizce
    www1.ci.uc.pt
    404 Not Found
    http://www1.ci.uc.pt/pessoal/soniap/uno
    haynes manual.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazar4002 -- 3 Ağustos 2019; 0:38:39 >




  • Arkadaşlar 98 ie unom var şöyle bir problem oldu akşam aracı park ettim sabah geldim kumanda çalışıyor radyo çalışıyor fakat kontağ elektrik gelmiyor gösterge ışıkları ve marş hiç çalışmıyor elektrik yok hiç akü dolu bu tarz sorun yaşayan oldumu acaba şarj dinamosunda problem olabilirmi yada kablosunda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: maxidextr

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Aracım enjeksiyonlu model.
    2 gün önce sanayiye gittim,usta benzinde stop ediyor dedim,1 dakika kontrol etti ve benzin pompası(90 tl) arızalı dedi(benzinde sık binilmediği ve deponun yarımadan aşağıda olmamasına deyindi)değişti,enjektörüne sağına soluna iyice baktı ayarladı (bu arada önceki sahibi bantlamış hepsini söktü araç orijinaline döndü) ve benzinde ki tüm sıkıntı gitti çalışması iyi oldu,rölanti motoruda çalışıyormuş ki devir yükseliyor ısınınca orta yolu buluyor.Tüpte bir sıkıntı yok saat gibi.Elim değmişken sibop ayarıda yaptırdım(200 tl) araç baya rahatladı,motor sarsıntılı çalışması gitti sessiz bir araç oldu...içeri çok ses alıyor diye düşündüğüm şeyde arka teker bilyası (100 tl)bozukmuş değişti.Araç şuan süper oldu.herşeyinden memnunum.Bir depo benzinde bineceğim.Bide jant kapağı(35 tl)yapıştırdım.Unutmadan sis(120 tl)de taktırdım.BİTTİ :) iyi harcamışım..Aslında sadece benzinde stop problemini halledip dönebilirdim ama sanayinin parıltılı dünyası insanı cezbediyor ;) Ama içime sindi.
    Evet harcıyoruz ama oldummuda güzel oluyor.
    Merhabalar. Benim aracımda yaşadığım sıkıntıları sanırım sizde yaşamışsınız ve sorunu çözmüşsünüz. bir önceki mesajınızda bahsettiğiniz gibi bende ısı müşürünün fişini çekince rolanti motoru çalışıyordu ancak daha sonra rölanti motorunu değiştirmemi ve ısı müşürünü değiştirmemi söylediler ikisini de değiştirdim ama şu anda aynı şekilde ısı müşüründe ki fişi çektiğimde rolanti motorunda bir hareketlilik olmuyor. Sanırım ikisi de tamamen bozuldu.. sibop ayarı yaptırdıktan sonra aracımın rolantisi düzeldi ama yinede arada kafayı yiyebiliyor.
    Şu anda tek sorunum aracın LPG'de aşırı fazla yakması 65 TL tam depo gaz ile maksimum 155 km yol gidebiliyorum şehir içinde.
    LPG için yaptırmadığım ayar vs. kalmadı son çare lpg beynini değiştirecem sanırım, burada yazılanlara göre 70 sx ie ile LPG'nin çok uyumlu olmadığı söylenmiş ama yinede yakıtın bu kadar fazla olması çok mantıklı gelmiyor bana. bu durumla karşılaşan veya önerisi olan var mı acaba ?




  • tfnmr T kullanıcısına yanıt
    Merhaba, eski rölanti motorunu ve ısı müşürünü atmamışsınızdır inşallah, size boşuna değiştirtmişler, dediğiniz gibi ısı müşürünün fişini çekince rölanti motoru birkez dahi olsa hareket etmişse ikiside sağlam demektir, yeni aldığınız ısı müşürü sökülen renk ve parça kodunda ve bosch marka değilse atın onu çöpe, aynı şekilde rölanti motoruda bosch değilse ve yine aynı parça kodunda değilse boşuna almışsınız, yok muadil yok farklı iyi marka dinlemeyin kimseyi, bu rölanti motorunun tıpkısının benzeri reno9 larda ve sanırım puntolarda kullanılıyor ama unoların parça kodu sizinkiyle aynı değilse doğru çalışmaz kesinlikle, arada kafayı yiyor demek, sizin sorununuz lpg demek, lpg benzin geçişlerinde enjeksiyon beyni sapıtır, lpg montajında hava filtresinin ağzının bantlanması ve lpgde sorun yaratmadığı için hava filtresinin ve bağlandığı hortumların montajına dikkat edilmemesi sonucu yoldaki sarsıntılarda gevşeklikler nedeniyle hava kaçaklarından oluşan benzinde çalışırken sapıtma sorunu meydana gelir, elektrik tesisatındaki bağlantılarda eskime sonucu ateşlemeyi etkiler ve çalışmada küçük sorunlar yaşatabilir.
    65tl ile 155km şehiriçinde doğrudur, çok yakar, siz şehir dışı deneyin gerçek değeri orada göreceksiniz, şehiriçi çok yanıltır, kullanımdan kullanıma yoldan yola çoook farkeder, mesela ben sürekli aynı yolda şehiriçi gidiyorum onlarca trafik ışığı ve kötü sürücülerin sayesinde çok yakıyorum, trafik ve ışık düzeni sanki trafiğin akışını nasıl engellerim düşüncesiyle tasarlanmış, yıllar önce 10 dakikada gittiğim yolu şimdi 25 dakikada ve ışıklarda boşa yakıt harcayarak bekleyerek gidiyorsam bu; belediyedeki görevlilerin kasıtlı ve vatan haini olduklarını düşündürüyor bana, hele şimdi okullar kapalıyken böyle birde okullar açılınca görün siz ışıklarda yüzlerce aracın boşa yakıt yakarak bekleye bekleye gitmesini.
    şehir dışı 100km 29tl yakıyorum, şehiriçi 155km 64tl yakıyorum, bazan 52tlye düşüyor, dediğim gibi yol şartlarına göre değişir şehiriçi, şehirdışı dur-kalk olmadığı için gerçek değeri görürsünüz.




  • tfnmr T kullanıcısına yanıt
    Valla güzel kardeşim ne yaparsan yap istediğin randımanı alamıyorsun bu ie lerde.Sebep lpg ile binmemiz.malum benzinde pahalı mecbur biniyoruz.Şu ilk çalıştırmada gaz vermezsen ya stop ediyor yada aşırı sarsıntılı çalışıyor lpg ye geçinceye (ısınıncaya)kadar.ama sabit benzinde binince sıkıntı yok.Şuan şehir içi lpg de 32 krş yakıyo.rne yapalım idare edeceğiz şöyle 2001 crv alana kadar ;).
  • yazar4002 kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim. Daha önce üzerinden sökülen motor bosch marka ve hala duruyor. Isi musuru de açık maviye yakın bir renk oda hala duruyor elimde. Bunları geri taktirayim o zaman tekrar çalışır hale gelecektir öyleyse? Lpg bağlantısında ve elektrik bağlantısında kontrol etmem gereken neresi var? Yani lpg de en sık yapılan yanlış veya elektrik kablolarının en çabuk eskidigi belli bir nokta var mı bunlarda? Tekrar teşekkürler. Yakıtta en azından içime biraz su serptiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tfnmr T kullanıcısına yanıt
    Evet, daha önce dediğim gibi, eski rolanti motorunuz açık mavi ısı müşürünün fişini çekince eski rölanti motorunuz hareket ediyorsa ikiside sağlamdır, tamircinizin size değiştirtme nedeni ise, uno ie araçlardan anlamamasından dolayıdır, uno ie lerde lpg den benzine geçince motor sapıtır, gaz vermeden çalışmaz, çalışıncada kendi kendine gaz verip kesmeye başlar, tamirci arkadaş hemen rölanti motorunu suçlar ve değiştirtir, aslında biraz düşünse rölanti motorunun çalıştığını sorunun orada olmadığını anlayacaktır, rolanti motorunu kontrol eden enjeksiyon beynidir, enjeksiyon beyni üç sensörden aldığı bilgiye göre rölantiyi arttırır azaltır, birincisi motor soğukken; ısı müşüründen aldığı bilgiyle motor ısınana kadar rölantiyi arttıracaktır, motor ısınınca ısı müşürü bunu beyne bildirecek ve rölanti normale düşecektir, ikincisi gaz kelebek sensörüdür ve gaz verdikçe beyin enjektörün az ve fazla püskürtmesini kontrol edecektir, gaz verince normalde motor devri artıp azalıyorsa gaz kelebek sensörüde sağlamdır, tabii bu uzun züre devam etmez üçüncü sensör lambda sensörüdür, eksoz borusunun üzerindedir ve tıpkı eksoz emisyon istasyonlarında ve lpg'cilerde bulunan, eksoza takılan çubukta olduğu gibi eksoz gazını analiz eder, benzinde çalışırken eksoz gazlarının yanma analizini yaparak beyne bildirir, beyin bu değerlere göre rölanti motorunu ve enjektörü kontrol ederek gerektiğinde rölantiyi arttırır gerektiğinde enjektörün püskürtmesini kontrol eder.
    Sonuçta uno ie araçlarda beyin benzin yakıtına göre ayarlıdır, siz lpg yakıtı kullandığınızda beyin yakıt hava karışımı oranındaki değişimi hata kodu olarak kaydedecek ve benzine geçişte bu hata kodları nedeniyle beyin sapıtacaktır.
    Kısacası uno ie lerde bu sapıtma bir arıza değildir, beyin ayarları fabrika çıkışlı olarak benzine göre programlanmıştır, lpg ye göre programlanmadığı için bu sapıtmalar meydana gelir.
    Peki ne yapacaksınız? siz bir karar vereceksiniz, ya benzin kullanacaksınız, yada lpg. illede ikisini beraber kullanacağım diyorsanız, işiniz zor, bazı kurallara uyacaksınız, ve sürekli aracınızla ilgileneceksiniz, araçlardan anlamam diyorsanız bunu bir tamirciye yaptıracaksanız, anlayan birini bulup bu tamirciye abone olmanız gerek, siz anlamadığınız için sık sık yapılması gerekenleri yaptırmanız gerekecek.
    Siz bu üç durumdan birine karar verince seçeneğe göre yol gösterebilirim.
    Bir başka durumda şu, uno ie benzinde uzun süre kullanılmazsa enjektör kurur ve kilitlenir, depodaki filtre kurur ve tıkanır, depodaki benzin pompası kurur ve kilitlenir ve en sonunda yanar, hergün mutlaka sorunlu çalışsada benzinde birkaçdakika çalıştırın, ve depodaki benzini her ne surette olursa olsun çeyrek depo altına düşürmeyin, mümkünse daima yarım depo bulundurun.
    Bayramda uzun yola çıktım yine, ben hep shell'den alırım, bazanda aygaz, lpg fiyatı daha önce 3.29 iken, şimdi 2.99 oldu, hatta bazı yerlerde 2.59'a rastladım milangaz falan, shell yakıtı ile bu bayram 113 tl ile 355 km yaptım, 0.32 kr yakmışım, bence normal.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazar4002 -- 15 Ağustos 2019; 1:59:36 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: yazar4002

    Evet, daha önce dediğim gibi, eski rolanti motorunuz açık mavi ısı müşürünün fişini çekince eski rölanti motorunuz hareket ediyorsa ikiside sağlamdır, tamircinizin size değiştirtme nedeni ise, uno ie araçlardan anlamamasından dolayıdır, uno ie lerde lpg den benzine geçince motor sapıtır, gaz vermeden çalışmaz, çalışıncada kendi kendine gaz verip kesmeye başlar, tamirci arkadaş hemen rölanti motorunu suçlar ve değiştirtir, aslında biraz düşünse rölanti motorunun çalıştığını sorunun orada olmadığını anlayacaktır, rolanti motorunu kontrol eden enjeksiyon beynidir, enjeksiyon beyni üç sensörden aldığı bilgiye göre rölantiyi arttırır azaltır, birincisi motor soğukken; ısı müşüründen aldığı bilgiyle motor ısınana kadar rölantiyi arttıracaktır, motor ısınınca ısı müşürü bunu beyne bildirecek ve rölanti normale düşecektir, ikincisi gaz kelebek sensörüdür ve gaz verdikçe beyin enjektörün az ve fazla püskürtmesini kontrol edecektir, gaz verince normalde motor devri artıp azalıyorsa gaz kelebek sensörüde sağlamdır, tabii bu uzun züre devam etmez üçüncü sensör lambda sensörüdür, eksoz borusunun üzerindedir ve tıpkı eksoz emisyon istasyonlarında ve lpg'cilerde bulunan, eksoza takılan çubukta olduğu gibi eksoz gazını analiz eder, benzinde çalışırken eksoz gazlarının yanma analizini yaparak beyne bildirir, beyin bu değerlere göre rölanti motorunu ve enjektörü kontrol ederek gerektiğinde rölantiyi arttırır gerektiğinde enjektörün püskürtmesini kontrol eder.
    Sonuçta uno ie araçlarda beyin benzin yakıtına göre ayarlıdır, siz lpg yakıtı kullandığınızda beyin yakıt hava karışımı oranındaki değişimi hata kodu olarak kaydedecek ve benzine geçişte bu hata kodları nedeniyle beyin sapıtacaktır.
    Kısacası uno ie lerde bu sapıtma bir arıza değildir, beyin ayarları fabrika çıkışlı olarak benzine göre programlanmıştır, lpg ye göre programlanmadığı için bu sapıtmalar meydana gelir.
    Peki ne yapacaksınız? siz bir karar vereceksiniz, ya benzin kullanacaksınız, yada lpg. illede ikisini beraber kullanacağım diyorsanız, işiniz zor, bazı kurallara uyacaksınız, ve sürekli aracınızla ilgileneceksiniz, araçlardan anlamam diyorsanız bunu bir tamirciye yaptıracaksanız, anlayan birini bulup bu tamirciye abone olmanız gerek, siz anlamadığınız için sık sık yapılması gerekenleri yaptırmanız gerekecek.
    Siz bu üç durumdan birine karar verince seçeneğe göre yol gösterebilirim.
    Bir başka durumda şu, uno ie benzinde uzun süre kullanılmazsa enjektör kurur ve kilitlenir, depodaki filtre kurur ve tıkanır, depodaki benzin pompası kurur ve kilitlenir ve en sonunda yanar, hergün mutlaka sorunlu çalışsada benzinde birkaçdakika çalıştırın, ve depodaki benzini her ne surette olursa olsun çeyrek depo altına düşürmeyin, mümkünse daima yarım depo bulundurun.
    Bayramda uzun yola çıktım yine, ben hep shell'den alırım, bazanda aygaz, lpg fiyatı daha önce 3.29 iken, şimdi 2.99 oldu, hatta bazı yerlerde 2.59'a rastladım milangaz falan, shell yakıtı ile bu bayram 113 tl ile 355 km yaptım, 0.32 kr yakmışım, bence normal.
    Sizde ustalık var mı 😀 hangi şehirdesiniz. Sağlam bir uno ustasına tüm grubun ihtiyacı var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tutuksuz_17 T kullanıcısına yanıt
    Merhaba, Öncelikle İzmir'de yaşıyorum.
    Maalesef sanayi ustası değilim, yani herhangi bir oto tamiri ile alakalı biryerde çalışmıyorum ve geçimimi bundan sağlamıyorum, bir dükkan veya atelyem olmadığı için bu işin ticaretini yapamıyorum, hobi olarak ilgilebiyorum dersek yanlış olmaz.
    Ben Selçuk Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksek Okulu Motor Teknikerliği mezunuyum ve Motor Teknikeri'yim, Liseyi de İzmir Motor Meslek Lisesinde okudum, ancak şu an ve uzun zamandır mesleğimi ticari anlamda yapmıyorum, ne bir işyeri nede işçilik alamında.
    Şunu söyleyebilirim; her zaman bir aracım oldu ve çevremdekilerin de aracı oldu, bu sayede Teknikerliğin vermiş olduğu Temel ile bu işin ticaretini yapmasamda uzak kalmadım. Ben Tekniker olduğum için makinalara sizin baktığınız gibi bakmıyorum, Siz fren pedalına basınca lastiklerin durduğunu düşünürsünüz fakat Ben pedala basınca hareket eden tüm parçalar beynimin içinde dolanır durur, sadece mekanik alanında değil elektrik-elektronik-metal malzeme bilgisi-kimya-matematik-tarih(otomotiv tarihi) bilgilerim nedeniyle bir sanayi ustasından farklı düşünürüm, bu nedenle piyasada iş yapamam, müşterilerle veya işverenlerle çok kavga ederim, benim yapacağım şey değil.
    Şu an ne iş yapıyorsun derseniz, basit bir elektrikçi dükkanında çalışıyorum, ampul değiştiriyorum, uydu çanak işleri, avize takma işleri, elektrikli ev aletlerinin tamirini, ev ve sanayi elektriği panoları arızalarını tamir ediyorum. Boş vakitlerimde dükkanın önünde Uno'm ile ilgileniyorum, kimse bana karışmıyor, Bundan dolayı çok huzurlu bir hayatım var.
    Sizlere bilgim dahilinde yardımcı olmak isterim tabbikide gerçekten bu başlık altında 360 küsurdan fazla sayfa dolusu zaten arkadaşlar cevaplar vermiş, aynı şeyleri konuşmak biraz bana bilgi kirliliği yaratacakmışım gibi geliyor, iyi niyetli usta arayışınızı anlayışla karşılamakla beraber, iş ve özel hayatımdan buraya harcayacak zamanımın kısıtlı olmasından dolayı sizi hayal kırıklığına uğratmak istemem, kaldı ki forum da Uno'lardan anlayan başka değerli arkadaşlarımız da var ve dediğim gibi birçok soruya daha önce cevap verilmiş ve google amcayla beraber yanıtlara daha kısa zamanda ulaşabileceğinizden eminim.
    Farklı olarak size şöyle yardımcı olabilirim belki, Uno aracımla ilgileniyorum derken Bir Tekniker kafasıyla çalıştığım için, bu aracın özellikle elektrik devre şemaları ve mekanik Teknik ölçülerle ilgili dökümanlara ulaştım, Uçuk Kaçık olduğum için Aracımın Tüm parçalarını en küçük vidasına kadar söktüm dağıttım, camlardan tutun, yer izolasyonlarına, depodan tutun, tüm borular ve elektrik kablolarına kadar hepsi elimden geçti, sökmek marifet değil asıl zor olanı toplayabilmektir, hangi renk kablonun nereye gittiğini bile biliyorum, aracı daha önce tamir eden ustanın kangi parçayı söküp sökmediğini bile kesik kablolardan, anahtar ile sıyrılmış civatalardan, sökülüp atılmış plastik koruyucu aksamlara kadar hepsini tespit edebiliyorum.
    Üzülerek söylemeliyim ki bunu paranoyak dercede Teknik hassaslıkla yaptığım için acelesi olan arkadaşlar beklediğini bulamayabilir, örneğin 7545789 parça kodlu muhafaza, türk oto sanayi ustaları tarafından alt takım bakımı sırasında gereksiz görüldükleri ve işlerini çok uzattıkları, sıradaki araca geçip para kazanmaları gerektiği için takılmaz ve atılır, bu muhafaza takılmaz ise ki; takılması gerçekten çok zordur ve özel ekipmanlarınız yoksa zor takarsınız; bu muhafaza olmadığı için aracın altından motor bölmesine sıçrayan çamurlu su kayış, kablo, rulman vs ne varsa ömrünü kısaltır, bu muhafaza Uno üretimi kalktığından bu yana yıllardır piyasada satılmıyor, ve uzun araştırmalar sonunda çoook eski bir satıcının deposunda kaldığını öğrendim ve ulaştım satın aldım.
    İşte bu tür manyak biri olduğum için beklentilerinizi ne kadar karşılarım bilemem.
    Tabii çözülemeyen zor problemleriniz var ise işte O Benim işim. Bundan müthüş bir heyecan duyacağımı ve renk katacağımı bilmelisiniz!...
    Şimdilerde, Uno'm ile iki yıldır hala uğraş içerisindeyim, hem çalışırken ve özel hayatımda bazı şeylere harcadığım zamandan kalan zamanlarımda, birçok şey yaptım, 1995 Uno Sx aracım, orjinalde ön iki cam elektrikli, arka camlar manuel ve arka camlara göre elektrikli mekanizma bu güne kadar hiç üretilmemiş, ben arka camlara mekanizma yaptım bu kapılara cam açma düğmeleri taktım ve sol ön kapıdaki ikili cam açma düğmesine iki tane daha ekleyerek arka camlarıda kontrol ediyorum, daha ileri gittim ve 4kapı otomatik cam kapam modülü taktım ki bunu için tüm kapıların döşemeleri ve mevcut elektrik tesisatında uzun zaman cebelleşmeniz gerekiyor, tabii ben takıntılı olduğum için kablo kalınlıkları ve renklerinin olması gereken renklerde, fiş ve soketleri bantlayarak değil, özel tekli-ikili-üçlü-dörtlü-altılı ve sekizli soketlerle, fişleri özel pense ile sıkarak ve bantlamadan daralan makaron ile izolasyon sağlayarak tüm bunları otomobil fabrikalarında üretimde kullanılan yanmaz bantlar ve gırtlak hortumlar ile yaptığım için bunu fiat servislerinin bile yapmayacağını bildiğim için eserimle gurur duyuyor ve araçtan camları sağa sola uzanıp kapamadan iniyor, alarm kumandasına basıp camların otomatik kapanmasını seyrediyorum, ve bunu yaparken elektrik tesisatında yangın çıkma ihtimalini en aza düştüğünü benden başkasının bilmemesi heyecanlandırıyor.
    Bunungibi hikayesi birçok geliştirmem var, Uno da mevcut olmayan; elektrikli aynalar, gösterge ve iç dış tüm ampullerin led yapılması, arka bagaj altında audi'lerde olduğu gibi sağa sola kayar sinyalli frende çakar özellikli turkuaz park lambaları özellikli ledler, arka bagaja kamera ve double teypte geri görüş, türkçe konuşan ve göstergeli park sensörleri, spoiler ve üzerinde kırmızı fren lambası, Duster tarzı alüminyum bagaj ve orta atkıları, Sürgülü bölmeli ve kaldırılabilir tip kolçak, Gösterge ledlerinin RGB yapımı(oyuncu klavyelerindeki gibi sürekli değişen renkte ledler), orjinalde düz olan yan aynaların görüş açısı dar olduğu için geniş açılı kavisli aynalar ile değişimi, Mavi göz Mercekli farlar ve içine beyaz ışık xenon led far ve en sonunda!.

    Start-Stop.
    Bu arada başka mesleklerim de oldu; Motor öğretmenliği yaptım, Direksiyon öğretmenliği yaptım, Sürücü kursu işlettim devrettim, Shell-Yakut-Baransay Akaryakıt Tesisatı Teknikeriyim, Aliağa Petkim Pertokimya Tesislerinde çalıştım, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Otobüs Tamir-Bakım Atelyesinde çalıştım, Makine Mühendisleri Odasına Profesyonel Araç Tadilat Projeleri çizdim, Norm Civata Fabrikasında Kalite Kontrol Teknikeri olarak çalıştım, İnşaat Firmalarında Şantiye Teknikerliği ve Şantiye Şefliği yaptım, Bilgisayar Tamircisiyim, Cep Telefonu Tamircisiyim, Sıhhi Tesisatçıyım, Bina Isı yalıtım Teknisyeniyim, Mobilya Tasarımcılığı yaptım, Karayolları Yol Çizgileri Kontrol Teknikeri olarak çalıştım,
    Pazarcı ticareti ve esnaflığı, tek başıma 1200 adet rekoru ile seyyar çaycılık bile yaptım.
    Şimdi sadece basit bir Elektrikçiyim.
    Şimdilik iyi geceler!...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazar4002 -- 18 Ağustos 2019; 4:12:37 >




  • yazar4002 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevabınız ve detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim. İnternette gezmediğim yer bakmadığım forum kalmadı ama malesef doyurucu bir cevaba ulaşamadığım bir konuydu. Ülkemiz şartlarında benzinde binmek benim açımdan çok mümkün görünmüyor. hem lpg hem de benzinde kullanmak istiyorum. Araçlardan sizler kadar olmasa da bilgim var ve bir çok iş elimden gelir. Aracım şu an için benzinde sorunsuz çalışıyor ancak bir kaç km yol yaptıktan sonra durduğumda rölanti 2000 lere kadar çıkıyor ve düşmüyor, yine benzinde de yolda araçta bir tekleme söz konusu biraz zor gaz yiyor. Bu durumda ilk yapacağım iş anladığım kadarı ile eski açık mavi renkli müşür ve orjinal rölanti motoruna tekrar geri dönmek olacak sanırım. devamında daha önceki bahsettiğim soruna (rölantinin çok düşük veya çok yüksek çalışması) yönelik olarak nasıl bir yol izlemem gerekir. dilerseniz özelden veya telefon ile de irtibata geçebiliriz. yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum ve baya bir dua ederim size




  • 
Sayfa: önceki 366367368369370
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.