Şimdi Ara

DH Doğa ve Çevreyi Koruma Kulübü- 129 üye olduk- Türkiye Çöl Olmasın! (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
368
Cevap
1
Favori
42.398
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yukarı
  • SUYUN İNSAN İÇİN ÖNEMİ


    Su gerçekten hayattır. Bedenimizin % 65'i sudan oluşur. Su yaşamımızın sürdürülmesi için temel besinlerdendir. Bedenimizin ısı dengesi, hücre içi yaşamın devamı, besinlerin yakılması, sindirilmesi suya bağlıdır. Suyun az alınması halinde ciddi sağlık sorunlarına kapı açılmış olur.



    Su az tüketildiğinde bedenimizdeki yağ oranı yükselir, böbrekler yeterli su alamayınca karaciğerin görevi ağırlaşır ve böbreği ikame etmeye çalışır. Yağ deposunu enerjiye çevirmesi gereken karaciğer işini aksatır ve yağların eritilmesi yavaşlar.



    Su aynı zamanda bedenimizdeki toksinlerin temizlenmesinde de etkilidir. Soğuk içildiğinde kana daha hızlı karışır.



    Bir yetişkin günde yaklaşık 10 bardak su kaybeder. Bu sebeple kaybedilen suyun yerine yenisinin konulması gerekir. Her ne kadar diğer içeceklerden de su ihtiyacımızı karşıladığımızı düşünsek de kahve, çay ya da colalı içecekler aslında idrar söktürücüdür ve bedenimizin ihtiyacı olan suyu kaybetmemize sebep olurlar.



    Su kalori içermez. Bu sebeple diyetlerde öne çıkan bir içecektir. Bununla birlikte suyun yağı yakmaya yardım etmesi, toksinleri temizlemesi özellikle diyet ve egzersizlerde abartılmaması gereken bir durumdur. Zira aşırı su tüketimi halinde bedenimiz ihtiyaç duyduğu vitaminleri de kaybedebilir. Sudaki kristal maddeler ise aşırı tüketim halinde böbreklerde birikerek taşsal kalıntılara sebebiyet verebilir.



    Diyet ya da sağlık amaçlı yapılan egzersizlerde suyun egzersizden yarım saat sonra ve egzersiz bittikten on beş dakika sonra içilmesi daha uygun olacaktır.



    Su yaşamımızda vazgeçilmez olmasına karşın temel problem, su içme kültürünü geliştiremeyişimizdedir. Hem kendimiz hem de çocuklarımız için su içme kültürünü kazanmalıyız. İşte ya da evde mutlaka suyu yakınlarımızda tutmalıyız. Hatta su içmeyi kendimize hatırlatmalıyız. Günlük içeceklerden su almak yerine suyu olduğu gibi karışımsız içmeliyiz.




  • Arkadaşlar buraya "beni de ekle" , "yukarı" , "hoşgeldiniz" gibi anlamsız sözcüklerin yanında bilinçlendirici içerikli yazılar da yazalım. İmzalarımıza kodları yapıştırıp forumda geyik yapacağımıza, burada bildiklerimizi paylaşırız, bilmediklerimzi de öğreniriz.

    Saltuk arkadaşımızın konuyu başlatması ve son olarak su kirliliği ile ilgili tercüme yazısından sonra bizim de buna benzer bigileri bu başlık altında yazarak paylaşabileceğimizi düşündüm. Bununla beraber su (yazıldı), toprak, hava kirliliği, su kaynakları (yazıldı), su döngüsü, azot döngüsü, doğal denge vs içerikli yazılar yazmaya davet ediyorum. İster kopyala yapıştır yapın, ister Saltuk arkadaş gibi çeşitli kaynaklardan yazın. Amaç bu yazıları bir başlık altında toplamak. Siz bu fikre nasıl bakarsınız bilmem ama ben bu konuda karalıyım.
  • elimden geldiğince yazı bulmaya çalışıorum tech duyarlılığın için teşekkurler...


    quote:

    Orjinalden alıntı: tech_türk

    Arkadaşlar buraya "beni de ekle" , "yukarı" , "hoşgeldiniz" gibi anlamsız sözcüklerin yanında bilinçlendirici içerikli yazılar da yazalım. İmzalarımıza kodları yapıştırıp forumda geyik yapacağımıza, burada bildiklerimizi paylaşırız, bilmediklerimzi de öğreniriz.

    Saltuk arkadaşımızın konuyu başlatması ve son olarak su kirliliği ile ilgili tercüme yazısından sonra bizim de buna benzer bigileri bu başlık altında yazarak paylaşabileceğimizi düşündüm. Bununla beraber su (yazıldı), toprak, hava kirliliği, su kaynakları (yazıldı), su döngüsü, azot döngüsü, doğal denge vs içerikli yazılar yazmaya davet ediyorum. İster kopyala yapıştır yapın, ister Saltuk arkadaş gibi çeşitli kaynaklardan yazın. Amaç bu yazıları bir başlık altında toplamak. Siz bu fikre nasıl bakarsınız bilmem ama ben bu konuda karalıyım.





  • Ben de teşekkür ederim @spyfox. Şu anda vaktim yok ama sonra hava kirliliğini yazmayı planlıyorum. (Ancak yarın olabilir.)
  • yarın belki bende bişiyler yapabilirim iyi forumlar...



    quote:

    Orjinalden alıntı: tech_türk

    Ben de teşekkür ederim @spyfox. Şu anda vaktim yok ama sonra hava kirliliğini yazmayı planlıyorum. (Ancak yarın olabilir.)
  • tech_türk güzel bir konuya değinmişsin.

    Yalnız ben kaynaklardan değil hocalarımın anlattıklarından tercüme ediyorum, bu anlattıklarım okuldaki Introduction to Environmental Engineering yani Çevre Mühendisliğine Giriş dersinden.
  • Up.
  • TOPRAK KİRLENMESİ

    Biyosferin önemli bir parçası olan toprağın dolaylı veya dolaysız kirlenmesi, canlılar açısından son derece önemli problemleri de berabrinde getirir. Toprak kirlenmesi, su ve hava kirlenmesine göre daha karmaşık olduğundan önlenmesi çok daha zordur.

    Toprak Kirlenmesinin Nedenleri ve Çeşitleri

    1. Kimyasal Kirlenme:
    - Toprağın verimini artırmak için toprağı tanımadan, yanlış kimyasal gübre kullanımı
    - Gereğinden fazla kimyasal gübre kullanımı
    - Tarım ürünlerinin azalmasına veya bozulmasına neden olabilecek bitki hastalıkları, zaralı böcekler, yabancı otlar gibi çeşitli etmenlere karşı kimyasal maddelerin gelişi güzel kullanımı
    - Endüstri, ulaşım, ısınma faaliyetleri sonuvunda havaya karışa kirletici gzların neden olduğu asit yağmurları, toprağın kimyasal kirlenmesşne yol açmaktadır.

    2. Nükleer Kirlenme:
    Nükleer silahların kullanımı veya nükleer enerji üretimi aşamasında oluşabilecek kazalar sonucunda ortaya çıkan radyoaktif maddeler, insan ve çevre sağlığı için son derece tehlikelidir. Ortaya çıkan radyoaktif maddelerin canlılar üzerindeki etkisinin uzun süre geçmemesi ve radyoaktfi etkilerin toprağa geçerek ekosistemlerin tehdit etmesi, nükleer enerji kullanımına endişe ile bakılmasına neden olmaktadır.

    3. Atıklar:
    Toplumların çeşitli sosyoekonomik etkinlikleri sonucunda işe yaramaz hâle gelen madde ve malzemeler, katı atıklar olarak tanımlanır. Katı atıklar; evsel katı atıklar, ticari ve kurumsal katı atıklar, park, bahçe ve pazar yeri atıkları, sokak ve süprüntü atıkları, inşaat, yıkım ve harfiyat atıkları, endüstriyel katı atıklar, tıbbi atıklar, arıtma çamurları olarak gruplandırılabilir. Günümüzde katı atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve zararsız hâle getirilmesi büyük önem kazanmaktadır. Atıklar içindeki cam ve plastik gibi madelerin ayrışması uzun yıllar alacağından, kalıcı olarak toprağın kirlenmesine neden olur.

    4. Diğer Nedenleri:
    - Verimli toprakların çeşitli nedenlerle konut alanları, sanayi alanları, turistik tesisi alanları, kamu yatırımları ve diğer kullanım lanları olarak tarım dışı amaçlarla kullanımı
    - Su ve rüzgârın aşındırma sonucu verimli toprakların başka yerlere taşınması olarak tanımlanan erozyon
    - Tarımsal değeri yüksek olan topraklardan, çeşitli yapı malzemelerinin yapılması
    - Maden ocaklarının kullanılması sırasında, doğal çevrenin tahribi, toprağın kirlenme nedenlerindendir.




  • Bravo tech_türk güzel çalışma.
  • Ağaç ve Ormanların Yararları

    Yüz ağaca orman diyemeyiz. Çünkü orman dememiz için binlerce, onbinlerce ağaç olmalıdır. Bir evin önünde yirmi ağaç varsa sel gibi felaketlerde o eve hiçbir şey olmaz. Çünkü ağaçlar toprağı kökleriyle tutar. Bazı insanlar piknik yapınca ormanda ateş yakarlar. Ormanda kurumuş otlar olduğu için otlar tutuşur yangın çıkar.



    Ormanları yakmamalıyız. Çünkü insanlar ormandaki ağaçların altında dinlenirler. Ağaçlar doğaya verdikleri oksijenle doğayı temiz tutarlar. Tusunamiye karşı insanları korurlar. Ağaçları kesmeyelim. Yaşlı ve hasta olanları keselim ki öteki ağaçlara zarar vermesinler. İmkanımız oldukça yeni ağaçlar dikelim. Küçük çocuklarımıza da ağaç dikmelerini, ağaçların dallarını kırmamalarını, ormanları yakmamalarını söyleyelim. Bizim köyde orman olmadığı için her yıl su basıyor. Ağaçlar ve ormanlar olmasaydı başka köylere şehirlere de su basacaktı.




  • up
  • bende varım
  • Ekledim Murat hoşgeldin.
  • up
  • yukarı
    bugün bi işitme cihazları satan yerde cam kavanoza bitmiş pilleri toplamışlar bizde böle şeyler yapsak ?
    ben başladım 7 tane zor pil buldum
  • pekala nolacak o piller..
    cevreye cok mu zararlidir..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: :::_MuR@t_:::

    yukarı
    bugün bi işitme cihazları satan yerde cam kavanoza bitmiş pilleri toplamışlar bizde böle şeyler yapsak ?
    ben başladım 7 tane zor pil buldum


    Biz hocamızla bu konuyu konuştuk, kullanılmayan piller öğrenciler tarafından toplanmış ve bir yere koyulmuş.
    Ancak bunları alacak tesis bulunamadığı için piller toplu bir şekilde daha çok zarar vermişler.
  • himm gercekten birsuru pil bir arada felaket..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Saltuk

    Bravo tech_türk güzel çalışma.


    Teşekkür ederim Saltuk.


    Ayrıca hava kirlenmesini de ekleyeceğim. Şu anda iyi bir kaynak bulamadım. (Bir tane var ama içeriği zengin değil.)


    Ayrıca, yukarı!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paramedik 112 -- 15 Mart 2007; 22:33:07 >
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.