Şimdi Ara

Devrelerdeki giris pinleri hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
485
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Öncelikle hepimizin bayramı mübarek olsun.

Epeydir aklıma takılan bir soruydu. Sormak şimdi kısmet oldu.
    İncelediğim çoğu devre herhangi bir girişte genelde hep aktif sıfır bağlantı var. Yani girişler
    genelde pull-up. Bu tür giriş şeklinin seçilmesinin nedeni ne olabilir. Aklıma girişin boş kalmaması
    gerektiği geliyor. Etraftaki sinyallerden etkilenmesi için. Sizce ne olabilir.

Hayırlı işler.

• Şema koy açıklayalım
  • Misal aşağıda temsili olarak çizdiğim devrenin girişi;
    Yorumlar icin teşekkürler.

img214.imageshack.us/my.php?image=pullupgirisrj9.jpg
  • Verdiğin resimde butona bastığında ilgili pin 0 (yani 0V) çektiğinde 1 (yani 5v) olur. Mesela direk 5v yada direk ground la pin arasına buton konulasa buton 1 kere çalışır ve birdaha hep o değerde kalır. Bu şekil pull up buton basılmadığında pini 5v a çeker. Bide bunun pull down u var oda bu devrenin tam tersi basılmadığında 0v da kalıyor.

Bir kullanım yeri de bazı pinlerin kullanımı için gerekli. Mesela 628 de RA4 pini pull up yapılmadan output olarak kullanılamıyor. Bunun nedeni de bu pin den akım çekilmemesi için bildiğim kadarıyla.

İyi çalışmalar.
  • Ben şöyle düşünmüştüm.
    Hani CMOS entegrelerin girişi boş bırakılmayıp fonksiyona göre ya VCC ye ya GND ye çekiliyor ya
    dış etkilerden korumak için. Bu nedenle daima ya VCC ye ya GND ye bağlı kalıyor. Böylece entegre
    üzerine parmağımızı vs. yaklaştırdığımzda entegre saçmalamıyor. Dediğin gibi pull up/down yapılmadığında
    (pull down kısmını düşünmemiştim bu adrada) direkt ya VCC ya GND ye bağlı olduğunda mesela
    buton basılk olmadığında pin'de herhangi bir sinyal olmadığında çevreden etkileniyor bazen.

Bu arada Aklıma geldi. Pull down olayı mı daha fonksiyonlu Pull up olayı mı ? pull up da sürekli
    vcc seviyesinde iken pull down da hep 0 seviyesinde. pull down olayı daha mantıklı gibi me geliyor.
    Bu söylediğim giriş için.

Yorumlarına teşekkürler.
  • Çok güzel bir soru sormuşsun. Daha bilgili bir arkadaş yanıtlar inşallah ve hep birlikte öğreniriz. Ben iyi veya kötü olarak harcanan güç olarak bakıyorum. Çok bir fark olucağını sanmıyorum ama bildiğim kadarı ile yanıtlamaya çalışayım.

Şimdi pull up yaptığımızda input olarak yönlendirdiğimiz pin 5v a bağlanmış oluyor. Eğer pic e doğru bir akım akması durumu oluyorsa (Ayrı voltaj kaynakları ile beslemekden kaynaklanabilir) ki zannetmiyorum orada bi kayıp olur. Bu pull down da olmaması lazım ancak genel bi ground yapılmamışsa da bi akım geçer ve boşa güç harcanır. İkisinde de butona basıldığında 5v - 0v arası direnç üzerinden aynı akım harcanıcağından bi fark yok gibi gözüküyor.

İlginç bir anımı aktarayım bu konu ile ilgili.

Bu konunun neden böyle olduğunu pic ile ilgili kurs verirken input almamız gerektiğinde öğrendim. Yeni başladığmda her pini output yapıyordum mesela pini output yapıp buton ile direk ground a bağlıyordum ve pinin değerini 5V a ayarlıyordum. Butona basıldığında picin pini ground oluyor çektiğimde 5v oluyordu. Doğal olarak çok dayanmıyordu denetleyiciler . İnput özelliğinin neden gerkli olduğu sorulduğunda ne kadar yanlış birşey yaptığımı anlamıştım.

• quote:

Orjinalden alıntı: erman374
    İlginç bir anımı aktarayım bu konu ile ilgili.

Bu konunun neden böyle olduğunu pic ile ilgili kurs verirken input almamız gerektiğinde öğrendim. Yeni başladığmda her pini (output) yapıyordum mesela pini (output) yapıp buton ile direk ground a bağlıyordum ve pinin değerini 5V a ayarlıyordum. Butona basıldığında picin pini ground oluyor çektiğimde 5v oluyordu. Doğal olarak çok dayanmıyordu denetleyiciler . İnput özelliğinin neden gerkli olduğu sorulduğunda ne kadar yanlış birşey yaptığımı anlamıştım.

Burda yeni başladığımda her pini output yapiyordum... daki ve sonraki outpuk kelimelerinin input olması
    ihtimali yok mu. Ben mi yanlış anladım yoksa klavyenin düşünce hızınıza yetişemeyip size mi output
    yazdırdı.

Edit: Şimdi fakına varabildim. Meğer siz yeni başlarken pinleri output olarak ayarlayıp ayrıyeten de
    beslemeye pullup yapıyormuşsunuz ki entegreler bozulmuyor. Çok komik yaa. Sevdim bu anıyı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi os2warptr -- 13 Ekim 2007; 11:28:20 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kapıları bir şekilde sonradan değiştirmeyeceksek,gnd veya vcc olması önemli değil,kapı mantığına göre seçebiliriz.

Sonradan yazılım ve ya sistem tarafından değiştirilecekse,değiştirecek işaretin durumuna göre gnd ve ya vcc ye çekeriz(uygun dirençle).

Öncelikli tercih vcc den yana olmalı.Sitemdeki istenmeyen etkilerin (işimiz bozcak olanların) işaretleri artıya doğrudur.
    Kritik bir değerde iken istenmediği halde artı olup durum değiştirmemesi için zaten artıda durması mantıklı.

Bu aynı zamanda kapıların (cmos-ttl) iletim-durum değişikliği "eşikleri" ile de ilgili.
    Bu konuyu ayrıntılı incelemenizi öneriyorum.
  • Teşekkürler.
    Çok aydınlatıcı bir bilgi oldu yorumlarınız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.