Fabrikayı devlet mi açar? Devlet mi işletir? Yoksa özel müteşebbis mi? Sık sık AKP fabrika açmıyor diye eleştiriliyor. Avrupaya bakalım. Almanya, Fransa gibi avrupanın ekonomide lider ülkelerinde otomotiv, teknoloji, sağlık ve sanayi gibi sektörlerde üretim yapan ve tüm dünyaya ürün satan fabrikaların tamamı özel müteşebbislere ait. Devlet bunlardan vergi alıyor. Bizde neden fabrika açma görevi devletin mi gibi bir algı yaratılmaya çalışıyor? Peki fabrika açmak isteyene hayır açamazsın deniliyor mu? Hayır. Varsa paran, imkanın küçük, orta, büyük fabrika açabilirsin. Yol, hastane, köprü yapacağına Fabrika aç, millet işsiz saçmalığını kim uydurduysa gerçekten ağır ahmakmış. Kaldı ki mevcutta çalışan otomotiv, teknoloji, makina, inşaat gibi sektörlerde üretim yapan pek çok fabrikalarımız da var. Eleştirirken mesnetsiz, bilgisizce eleştirmek nedense hastalık halini aldı. Trump gibi bir adam bile önüne gelen her olaydan ve herkesten para kesmenin derdinde, orada bile abd devleti bizzat herhangi bir fabrika işletmiyor? Bence abidik gubidik şeylerle uğraşacağımıza yada bilgimizi arttırmaya çalışacağımıza öncelikle zihnimizi nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz lazım. Not: CHP li değilim. |
Devletimiz neden yeni fabrikalar açmıyor?



-
-
Devlet ülkede kapital olmayınca fabrika açar, tıpkı kurtuluş savaşından sonra olduğu gibi.
Burada fabrika aç derken , girişimciyi yüksek vergiler ile, yüksek işçi maliyetleri ( SGK primi vs gibi ) , yüksek girdi maliyetleri ( Doğalgaz, elektirik, yakıt vs gibi ) durumlardan koruyarak, ekonominin çarklarının işlemesine izin ver anlamı çıkartmak lazım.
Şimdi bir fabrika açmaya kalksan daha marşa basmadan, kdv + stopaj + damga vergisi üzerine biniyor, içine makine koymaya kalksan ( TR de üretilen bulabilrsen ne ala ) KDV + ÖTV üzerine birde özel ithalat vergisi geliyor. Tabiki durum böyle olunca adam fabrika açmak yerine gidip akarı kokarı olmayan inşaat işine giriyor ve para betona gömülmüş oluyor.
Birde tüm bunların üzerine ülkedeki ticari hayatın bir kişinin iki dudağının arasında olması var, mesela uber olayı, şimdi gündemde olan martı olayı gibi. Tıkır tıkır işleyen vergisini verdiğin , ailene ekmek götürebildiğin, işçi çalıştırdığın işletmen bir gecede çöp oluyor. Fabrika açsından kasıt bu tarz şeyler.
Sen girişimciye el vermezsen, girişimci elindeki sermaye ile al+sata girer, üretimden kaçar, istihdam yaratamazsın. 50 kişilik bir fabrika açıp birşeyler üretmek yerine 2 kişilik home office açar, çinden ithal ürün getirir, dövizi yurt dışına çıkartır yada emtia, gayrimenkul alıp satar bakar dalgasına büyür.
-
Komünist rejim değil çünkü devlet fabrika açmaz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"Devlet fabrika açmaz" derler sonra gidip devletin açacağı otomobil fabrikası ile övünürler.
Karar verin devlet fabrika açar mı açmaz mı?
-
geçen 520 tane mi ne açmışlar
durun link buldum
https://www.birgun.net/haber/inanmayan-saysin-bu-yil-gunde-3-fabrika-acilmis-307258
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naganzo -- 7 Ağustos 2020; 12:2:40 > -
Zaten anlamışyık chpli olmadığını.
Belirtmenr gerek yoktu.
Yukarıda kapaklardan beğendiğini seç.
Yada hepsini.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Mugetsuga"Devlet fabrika açmaz" derler sonra gidip devletin açacağı otomobil fabrikası ile övünürler.
Karar verin devlet fabrika açar mı açmaz mı?
Nerde?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Göklerde
-
-
quote:
Orijinalden alıntı: buradan bir taytlı geçti
Zaten anlamışyık chpli olmadığını.
Belirtmenr gerek yoktu.
Yukarıda kapaklardan beğendiğini seç.
Yada hepsini.İnan olmak istiyorum. Önce KK ya, sonra Ekoya, sonra muharreme ve nihayet hepsinin tüm söylem, eylem ve başarılarına(!) bakıyorum ve her seferinde yok arkadaş diyorum, olamıyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Basma kalıp düşüncelere gerek yok her ülkenin ve zamanın şartları farklı olabilir. En efektik neyse o yapılmalıdır. Önemli olan kaliteli, nitelikli insanların çok olması, milletimizin birlik içinde olması. Gerisi kendiliğinden oluır zaten. O yüzden bir hükümetin yapacağı en iyi şey bunu sağlamaktır.
-
amaçları hiçbir zaman fabrika açmak değildi demek
-
Açanlara engel olmasalar yeterli. Vergilerden kafasını kaldıramıyor girişimciler.
-
Muhalifin bile akıllısına hasret kaldı bu ülke. Hani 20 yıl önce olsa anlarım, o zamanlar bilgiye ulaşmak şimdiki kadar kolay değildi fakat şimdi 5 dakika araştırsanız 2020 yılında devletin kaç tane (hatta kaç yüz tane) fabrika açtığını öğrenebilirsiniz. Her yerinizden cahillik fışkırıyor.
-
-
Açabilir. Devlet fabrika açmaz diye birşey yok. İşinize gelince batıdan örnek verirsiniz. İşinize gelmeyince batı uşağı başkaları olur.
Şu devlet hiçbirşey yapmayacaksa vergileri azaltsın. Yolu yap işlet devretle yaptırıyor, havalimanı öyle, tünel öyle. Peki aldığın vergiler nereye gidiyor? Herşeyden vergi alacaksın ama altyapıyı özele yaptırıp kullanan vatandaştan fahiş para isteyeceksin. Neyin karşılığında vergi alıyorsun sen?
Sorunca silah cart curt diyorlar. Bütçenin sadece %5'i savunmaya gidiyor geriye kalan %95 meçhul.
-
Devlet yol gösterebilir, göstermeli, bizim durumumuz bunu gerektiriyor, gören yok cidden. İnsanına destek olabilir, olmalı da, görülmüyor ısrarla da beklenen bu. İş kolları yok oluyor, her imkan kalkıyor, bol bol trol ve tetikçi salınıyor piyasaya üretilip, insanlara kulak vermek lazım.
"Devlet fabrika açmaz" derler sonra gidip devletin açacağı otomobil fabrikası ile övünürler. Karar verin devlet fabrika açar mı açmaz mı? |
Devlet ülkede kapital olmayınca fabrika açar, tıpkı kurtuluş savaşından sonra olduğu gibi. Burada fabrika aç derken , girişimciyi yüksek vergiler ile, yüksek işçi maliyetleri ( SGK primi vs gibi ) , yüksek girdi maliyetleri ( Doğalgaz, elektirik, yakıt vs gibi ) durumlardan koruyarak, ekonominin çarklarının işlemesine izin ver anlamı çıkartmak lazım. Şimdi bir fabrika açmaya kalksan daha marşa basmadan, kdv + stopaj + damga vergisi üzerine biniyor, içine makine koymaya kalksan ( TR de üretilen bulabilrsen ne ala ) KDV + ÖTV üzerine birde özel ithalat vergisi geliyor. Tabiki durum böyle olunca adam fabrika açmak yerine gidip akarı kokarı olmayan inşaat işine giriyor ve para betona gömülmüş oluyor. Birde tüm bunların üzerine ülkedeki ticari hayatın bir kişinin iki dudağının arasında olması var, mesela uber olayı, şimdi gündemde olan martı olayı gibi. Tıkır tıkır işleyen vergisini verdiğin , ailene ekmek götürebildiğin, işçi çalıştırdığın işletmen bir gecede çöp oluyor. Fabrika açsından kasıt bu tarz şeyler. Sen girişimciye el vermezsen, girişimci elindeki sermaye ile al+sata girer, üretimden kaçar, istihdam yaratamazsın. 50 kişilik bir fabrika açıp birşeyler üretmek yerine 2 kişilik home office açar, çinden ithal ürün getirir, dövizi yurt dışına çıkartır yada emtia, gayrimenkul alıp satar bakar dalgasına büyür. |
Zaten anlamışyık chpli olmadığını.
Belirtmenr gerek yoktu. Yukarıda kapaklardan beğendiğini seç. Yada hepsini. ![]() |
Benzer içerikler
- furkan bölükbaşı sevgilisi
- kızlık zarı dikimi
- google maps bulanık giderme android
- türkiye"nin en büyük hırsızı kim
- adnan menderes uçak fabrikasını neden kapattı
- tango yasaklandı mı
- redmi note 14 pro türkiye"ye ne zaman gelecek
- the line projesi
- deprem hasar sorgulama
- turkcell şebeke sorunu son dakika
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X