Şimdi Ara

Deus Ex Human Revolution İncelemem [Ontes]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Site: Bağımsız
    Oyun Tam Adı: Deus Ex: Human Revolution
    Çıkış Tarihi: 21 Ağustos 2011
    PLATFORM: PC, Xbox360, PS3 [pc ve x360 ta denenmiştir]

Deus Ex: Human Revolution

Eidos, 6 yıl sonra bir efsaneyi canlandırıyor. Efsane demek zorundayım çünkü Deus Ex serisi RPG ile FPS yi harmanlayıpta, adını unutturmayıp efsane kalan yegane oyunlardandır. Anons edildiğinden beri heyecanla beklenen Deus Ex'in fragmanları, oynanış videoları yada tasarım videoları herkesi, özelliklede beni çok etkilemişti. Deus Ex, oyunsuz geçen yaz aylarından sonra suratlarımıza büyük tebessüm kondurmayı başardı. Genelde efsane olan, Eskiden şahane olan oyunlar uzun süre oyun çıkarmayıpte 6-10 yıl sonra canlandırılmaya çalışılsa hep EPIC FAIL olur. Özellikle bu EPIC FAIL'i Duke Nukem'de yaşadıktan sonra Deus Ex videoları her ne kadar güzel olsada içimde hep "Ya bu da kötü olursa" düşüncesi vardı. Ama Eidos oyunu çıkartı ve bu düşüncelerimde bitti. Çünkü oyun belkide 2011 in en iyilerindendi... Muazzam güzellikteydi. Neden mi? Haydi inceleyelim.

Teknolojinin akıl almaz ilerleyiş noktası...

Deus Ex: Human Revolution, eski Deus Ex oyunlarının devamı değil, tam tersi öncesidir. Deus Ex deki durumun nasıl meydana geldiğini açıklar. Peki Deus Ex deki durum nedir ? Teknolojinin abartılı bir şekilde gelişmesi ve bunun insanlık üzerindeki etkisi. Çok güzel bir konu değil mi ? Çok iyi malzeme çıkar bundan, çıktı bile. İşte o malzeme Deus Ex: Human Revolution. Oyunda artık bir şirketin teknolojisi ne kadar gelişirse o şirket ülkeye hükmediyor durumda. Artık insanların yarısı Robotlaşmış, hiç sakatlıkları kalmamış, körlerin gözü açılmış, kolsuzlara kol gelmiş, kalbi duranlara bile kalp gelmiş, ölümsüzlüğe yakın bir olay zinciri söz konusu. Bu teknolojinin adı Augmentation. Hikayenin kalbi bununlada yetmezmiş gibi bir de Augmentationa karşı olan, insanlıklarını geri isteyen bir halk söz konusu. Çık işin içinden çıkabilirsen şimdi... Bahsettiğim gibi oyunda teknolojiyi ve dünyayı ellerinde tutan şirketler var. Bu şirketlerden biride "SARIF Endustries". Karakterimizde bu şirketin en önemli elemanlarından ve bir numaralı güvenlik şeflerinden Adam jensen. Oyuna başladığımızda karşımızda sevdiğimiz, ve bizi seven kız yani kısacası sevgilimizi görüyoruz. Bize Teknolojik yeniliklerden bahsederek biz oyuncularında hikayeye alışmasını sağlıyor. Her şey çok normal gidiyor, şirkette hekres sıradan hayatını yaşıyor, sonra birden şirkete profesyonelce bir baskın düzenleniyor. Siz neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz. Ölüler, yaralılar silah sesleri ve daha bir çok olay üst üste geliyor. Sizde güvenlik görevlisi olarak hepsini elinizdeki "Assault Rifle" la biçiyorsunuz. Bu kısma kadar sıradan bir Shooter olarak ilerliyor, RPG öğeleri henüz devreye girmiş olmuyor. Herkesi biçtikten sonra bitane Augment li bir düşman abimiz sizin kafanıza pisolle sıkıp sizi öldürüyor. "Deus Ex: Human Revolution" burada başlıyor. Öldürüldükten sonra yarım yamalak bir şeyler görmeye başlıyorsunuz. Size enjekte edilen augment serumları, takılan kollar bacaklar ve doktorların sizi hayata döndürme çabaları... Bu cinematic çok dramatik çünkü o anda bütün hayatınızdaki güzel şeyler gözünüzün önünden geçiyor. Sevgiliniz size I love you diyor... Bu olaylar yaşanırken benim gözlerim faltaşı gibi açık, odaklanmış ve hayran olmuş durumdaydım. Sonra Bir kaç ay sonra iyileştiğinizde robotsunuz, ve işte oyunun mükemmel RPG olayı burada başlıyor. Şirkete baskın yapanlar sevgilinizi öldürmüş. Artık çok soğuk kanlı bir robotsunuz ve amacınız saldırıyı düzenleyenleri bulup sevgilinizin itikamını almak ve teknolojinin insanlığı mahfettiği bu evrime bir devrim yapmak, oyunun adıda burdan geliyor zaten "İnsan Devrimi". Bunları yaparken çok büyük sürprizlerle ve seçeneklerle karşılaşacaksınız. Yan görevlerin hikayeleriylede oyunun işleyişi değişecek ve hikaye olarak inanılmaz sağlam olacak... Oynayın görün, keyif kaçırmak istemiyorum.

Detaylı görev sistemi sizi sizden alacak!

Oyunun oynanışına geçtiğimizde bu oyunu muazzam yapan en büyük özellik seçim yollarıdır. Oyun neredeyse sırf bunun üzerine odaklanmış ve bu bir RPG oyununa %100 muazzam bir katkı sağlamış. Peki nedir bu seçim özelliği ? Gerçek hayattan örnek verelim. Mesela bir oyunu oynamak istiyorsunuz. Ama oynamanın bir sürü yolu var. Orjinal kutulu alabilirsiniz, Dijital olarak satın alabilirsiniz, Korsan olarak alabilirsiniz, arkadaşınızda bulup ödünç alabilirsiniz, Oyuncudan kiralaybilirsiniz, bu böyle gider. Deus Ex'dede görev sistemi böyle işte. Diğer çoğu oyundaki gibi tek bir yönteme başvurma yok, aklınıza bile gelemeyecek yöntemlerle çözüp "Oha, bu da oluyormuş!" diyebilirsiniz. Bunu özellikle oyunu 2-3 kere bitirenler çok iyi anlar. Her yaptığınız seçimin gerçek hayttaki gibi farklı etkileri oluyor. Farklı experience puanları, yan görev kaçırma yada farklı paralar alma gibi bir sürü şey. Oyun ne kadar aksiyon ağırlıklı bir RPG olsada bence bu seçim özgürlüğüyle bir Fallouttan bile daha çok RPG öğesi barındırdığını düşünebiliyorum. Oyun gerçekten çok detaylı hazırlanmış. Ortamlar gerçekten dolu dolu ve gerçekçi, sanki gerçek bir filmin interaktif bir parçası gibi. İnsanların yaşantıları, oda öğelerinin gerçekçiliği ve bolluğu, konuşmalar ve daha bir sürü şey. İnanılmaz derecede detaylı hazırlanmış. Oyunda ilk görevinize giderken size 2 tane oynanış şekli sunuluyor. "Lethal yada Not Lethal". Bunu türkçeye tam çevirirsek "Gizlilik mi ?" yada "Biç,Gebert önüne geleni" mi. Ben ilk gizliliği seçsemde New Game başlayıp tekrar Lethal ı seçtim çünkü aksiyonu, stealth e tercih eden bir yapıdayım. Gerçek hayatta madem adam öldüremiyoruz bari oyunlarda öldürelim. Ama şunu söylemeliyimki Gizlilik seçeneği oyuna daha ayrı bir hava katmış ve oyuncuya daha çok seçme imkanı tanımış. O yüzden gizlilik seven Lethal seçmesin diyorum. Oyundaki silahlara baktığımızda fazlasıyla yeterli seçeneğimiz olduğunu görüyorum. Bir Call of Duty kadar olmasada bir FPS, RPG yapımına göre sayısı fazla. silahlar başlı başına 2 ye ayrılıyor. Lethal ve Not-lethal silahları olarak. Lethal silahları öldürüyor, Not-Lethal silahları şok verip bayıltıyor. Lethal silahları: "10MM Pistol","Revolver (6 Patlar)", "Submachine Gun(Machine Pistol", "Assault Rifle", "Shotgun","Combat Rifle","Sniper Rifle","Heavy Rifle","Lazer Rifle","Crossbow","Grenade Launcher","Plasma Rifle","Rocket Launcher" Not-Lethal silahları ise "Tranquilizer Rifle", "Stun Gun" "Pulsed Energy Projection System"dir. Silahların her birinden teker teker bahsetmek istemiyorum oynayınca anlarsınız. Oyunun görev sistemine geldiğimizde iste Mass Effect benzeri bir sistemle karşılaşıyoruz. Görev adamlarıyla konuşup onlara ister agresif, ister pozitif, ister sorgulayıcı cevaplar verebiliyoruz. Zaten bu sistem bir RPG oyununun can damarlarından biridir. Görevler çok güzel ve detaylı hazırlanmış. Hikaye sunumuda güzel olunca görevlerde vereceğiniz cevaplar ve seçimler daha önemli bir hale geliyor. Oyun açık dünya bir oynanışa sahip. Yani şehirde istediğiniz gibi gezebiliyorsunuz. Şehirde yan görevleri bulabilirseniz alıp yapabiliyorsunuz. Yan görevlerde en az ana görevler kadar detaylı hazırlanmış. Oyunda etkileşim olarak PC leri karıştırıp, güvenlik kameralrını ve robotlarını etkisiz hale getirme, bazı kasa şifrelerini bulma. Oradan buradan item aşırma gibi özellikler oyunun oynanabiliritesini çok iyi arttırmış. Öldürdüğümüz düşmanın silahını alabiliyorsunuz ama o silah sizde önceden var ise 3-4 mermi geliyor. Öldürdüğünüz yada bayılttığınız adamlardan bir sürü item yada para bulabiliyorsunuz. Bu özellikler oyunun klasik RPG özellikleridir. Oyunun asıl Deus Ex RPG si özelliği ise praxis dağıtım ekranıdır. Şimdi praxis nedir diye soracaksınız, hemen anlatiyim. Her seviye atladığımızda 1 tane praxis gelir. Her görev yaptığımızdada gelir. praxis puanları çoğu oyunda olduğu gibi beceri puanı gibi bir şeydir ve dağıtılmaya yarar. Ama genelde RPG oyunlarında bunu şu silah kullanımı, intelligence, agility falan diye dağıtırsınız. Deus Ex de bu olayı biraz teknolojikleştirmişler ve Augmentationlara göre yapmışlar. Bu Aug lar "Hacking" "Stealth" "Görünemzlik" "Çanta boyunuzun büyümesi" "Enerji barımızın artması" gibi özellikler barındırıyor.

Üstteki resimdeki gibi bir ekran. Gördüğünüz gibi çok fazla özellik bulunmakrta o yüzden fazla bahsetmiyeceğim. Ama gereksiz praxis puanı harcamayın yada iyi dağıtın. Ben iyi dağıtmadığım için çok zorluk çektim. Oyunun haritasına baktığımda geniş olduğunu belirtmeliyim. Bir Oblivion beklemeyin, ama şehirleri böyle bir oyuna göre gayet ideal hazırlanmış. Rahatça gezip dolaşabileceğiniz alanlar bulunmakta. Oyunda şehirden şehire gidiyoruz. Detroitinden, Shangay ından tut ta montreale kadar uzanan geniş bir mekan sistemi var. Her birinde geçen olaylar ve insanların yaşantıları farklı. Oyunda silahları ve benzeri itemleri SHOP lardan alabiliyoruz. Shoplardan alabildiğimiz, yada bir mekanda radgele bulabildiğimiz şeylerden biri ise silah upgradeleri. Damage olsun, accuary olsun, mermi olsun her şeyi upgrade edebiliyoruz. ben Combat Rifle a abandım. Tüm upgradelerimi ona yaptım artık herkese tek atıp geçiyor durumuna geldim. Eğer Lethal oynuyorsanız işinize oldukça yariyacaktır. Oyunun inventory sistemi Titan Quest ve eski RPG ler gibi. Kutu kutu bir sistemi var. Ve inventory miz o kutular dolunca doluyor. Eskiyle yeni oyun teknolojisini harmanlama konusunda çok iyi bir adım olmuş. Oyunda mayınlar ve bombalar var. Bombalarda EMP yada direk damage veren bomba var, mayınlarda genelde öyle. Asıl oyunun güzel tarafı bombalarla mayınları birleştirmemiz. Bir EMP bombasıyla bir mayın kapsülünübirleitirince EMP Mayın olmasıda oyunun detay ve inanılmaz düşünülmüşlüğüne büyük bir örnek olmuş. Gelelim combat sistemine. Zurnanın zırt dediği noktaya. Öncelikle oyundaki Yapay Zekanın rezalet derecesinde olduğunu belirtmek istiyorum. Belkide şu ana kadar gördüğüm en kötü yapay zekaya sahip. adamın yanından yürürsün hiç bişey olmaz çarparsın ayaklanmaz yada seni görür, gördüğü yere gelmez. Çok noksan. Zaten Deus Exin kötlüğü ne 3 saniye içinde 2 şey söyle derseniz, Karakter suratları ve yapay zeka derim. O kadar göze batıcı. Oyunda combat sistemi olarak takedown özelliği var ve bu oyuna müthiş derecede katkı sağlamış. karakterin yanına gelip Q basarsanız karakteri bayıltıyor. Basılı tutarsanız ise kollarından çıkan bıçaklarla biçiyor. Mermi harcamama konusunda çok iyi bir yöntem ama malesef enerji barınızdan yiyor.. Enerjinizin 1 barı kendi kendine artsada diğer barları attırmak için enerji çubuklarını yada kitlerini kullanmanız gerekmekte. Ama augmentationu hızlı enerji dolumuna verirseniz, benim gibi hiç mermisiz sırf adamaları bıçakla, arasahnelerdeki o vahşetle biçebilirsiniz. Oyundaki düşmanların canları üstündeki zırhların bolluğundan anlaşılabiliyor. Bazı augmentli düşmanları öldürmek zor olabiliyor. Kafasına sniperla sıkıyorsunuz sıkıyorsunuz zar zor ölüyorlar. Ama bu oyuna zorluk katmış ve çok iyi olmuş. Oyunun zorluğuna geldiğimizde oyun zor. Yani normal zorlukta oynasakta zor. Ama QuickSave sistemi oyunu kolaylaştırmış. Her yaptığımız hatada quick save imize dönebiliyoruz ki bence Deus Ex'e pek yakıştıramadım ama RPG olduğu için gerekli bir özellik . O kadar seçme özgürlüğü ve geçrekçi detaylar tanınmış bir oyunda her yaptığımız hatayı 1 tuşla düzeltmemiz bence geçrekçiliği körüklemiş. Her ne kadar yapmayacağım desemde çok yaptım quicksave... Oyunun gidişatı sizi quicksave yapmaya zorluyor.. Bence koyulmasaydıda olabilirdi, Borderlands gibi auto save sistemi olmalıydı diye düşünüyorum. Oyunda bir düşmanı bayılttıktan yada öldürdükten sonra polisten saklamak için kolundan bacağından taşıyabilirsiniz. Lethal seçenler bu özelliği çok nadir kullansada Not-Lethallar için vazgeçilmez olacaktır. Gerçi ben bu özelliği eğlence ve psikopatça şeyler için kullanmıştım. Size oyun içi çektiğim bir screenshotu göstereyim.

Piskopatlık resmim için tıklayın.

Oyunlarda piskopatlığı sevdiğim çok belli değil mi ? :) Böyle özgürlük sunan oyunlarda böyle şeyler yapmak benim çok hoşuma gidiyor ve Deus Ex bu özgürlüğü en iyi sağlayan oyunlardan. Oyunda daha bahsetmediğim bir sürü daha oynanış açısından artılar var. Onları kendiniz keşfedin diye söylemiyorum. Çünkü hepsindne bahsetsem gereğinden fazla uzun bir yazı olur, ve keyif kaçırabilirim, keyfinde bırakalım. :)

Puanlama:

GRAFİK:

Teknik grafik yönünden ele alırsak ben suratları çok başarısız buldum. Ciddne suratlara şaşırıp kaldım, böyle güzel oyunda bu kadar rezalet suratlar nasıl olabiliyor diye. Sadece suratlar değil tüm doku öyle olmuş. Daha doğrusu oyunun grafikleri metal eşyalara odaklandığı için çoğu karakter metal gibi durabiliyor. Çektiğim resim için tıklayın Bu resimdede görebileceğiniz gibi çok parlak ve metalik. Ama kol, metal ve silah grafikleri çok güzel olmuş VE Deus Ex: Human Revolutionun grafiklerinde asıl tavan yapan atmosferdir. 4/4 lük kusursuz bir yakın gelecek atmosferi kurulmuş. Her şeyiyle detaylı. Her oda ağzına kadar dolu. Film karesi gibi... kusursuz... Deus Ex teknik özellikelriyle yılının çok geirisnde kalsada, sanatsallığıyla kusursuzluğu başarıyor.
    8.5/10

SES:
    Deus Ex'i satın alıp ilk oyunu açtığımda dikkatimi ilk çeken şey müziklerin inanılmaz başyapıtlılığıydı. Tekno ile Dram ı inanılmaz bir şekilde harmanlamış Soundtrackleri oyun boyunca sizi büyülüyor. Konuya tam oturmuş. Fevkalade. Seslendirmelerde pek ahım şahımlık olmasada gözüme batan bir eksik yada hata olmadı. Adam jensen'ın sesi Duke Nukem'inkinden kalın. Ki bence bu soğukkanlı bir karekter oluşturabilmek için kesinlikle pozitif bir şey olmuş. Silah sesleride muazzamdı. Özellikle bomba patlayınca seslerin buğulanması. Öldüğümüzdede seslerin yavaş yavaş bulanıklaşması , ve silahların yankılarının mekanlara göre değişmesi gözle görülür, kulakla duyulur şahaneliklerdi. Ses olarak son zamanların en iyilerinden diyebilirim.
    9.5/10

HİKAYE SUNUMU
    RPG lerin genelde zayıf kaldığı nokta olan Hikaye Sunumu, Deus Exe bir tehdit oluşturmuyor, hatta şu ana kadar gelmiş geçmiş en iyi hikayeli RPG lerden, hatta ve hatta en iyi hikayeli oyunlardan biri olmayı başarıyor. Ama daha çok takdir edilmesi gereken bir şey varsa, Hikayenin bu kadar muazzam kalıp, aksiyonunda azalmaması. Teknolojinin tüm dünyayı elinde tuttuğu bir anarşide, Augmentation'cılar ve buna karşı olanlar arasındaki çatışma... muazzam yahu. Üstelik sunumlarda, menü tarzı, sarımsı renk paletleri her şeyiyle kusursuz... Hayatımda gördüğüm en iyi hikaye sunumu diyememek için bir neden bulamıyorum.
    10/10

KONTROL / OYNANIŞ
    Yukarda yüksek detaylı anlatımı bulunduğu için, muazzamlığını anladığınızı düşünüyorum. Son zamanlarda görebileceğiniz en özgün ve sıradışı oynanış, özgürlük ve seçimlere sahip. Kusursuzluğunu bozan tek noktası Yapay Zeka ve Oyunu bitirdiğinde şehiri dolaşamama olayı olmuş. Onlardanda birer yarım puan gidiyor.
    9.0/10

GENEL ORTALAMA: 9.1/10
    EDİTÖRÜN SEÇİMİ SINGLEPLAYER

Editörün Notu: Oyunun İngilizce seviyesi çok yüksek, ve oyun tamamen hikaye üstüne kurulu. Eğer ingilizceniz yeterli değilse oyunu oynamamanızı tavsiye ederim.

İyi oyunlar dilerim.
    Onat ESENDAĞ

• Başarılı bir inceleme sonun kadar zevkle okudum.Hak ettiği ilgiyi göremeyen ama böylesine başarılı bir oyunu incelemek için seçtiğiniz içinde ayrı tebrik ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 2K

Başarılı bir inceleme sonun kadar zevkle okudum.Hak ettiği ilgiyi göremeyen ama böylesine başarılı bir oyunu incelemek için seçtiğiniz içinde ayrı tebrik ediyorum.

Asıl ben inanılmaz teşekkürlerimi sunarım. Video İncelemeler'in, yazılı incelemelere göre %99 daha fazla değer kazandığı, yazılı incelemelerin hiç önemsenmediği bir noktadayız ve beinm incelemelerimi başından sonuna kadar okuyan nadir olur, içtenlikle söylüyorum çok teşekkür ederim. Hak ettiği ilgiyi gördüğünü sanıyorum Deus Ex'in ki satış rakamlarından belli.
  • incelemelerini gerçekten seviyorum teşekkürler yine güzel bir inceleme...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.