Şimdi Ara

Deprem kafesi, mühendisler konuya lütfen.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
5.740
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle merhabalar, ülkemizde olan bu yıkıcı deprem benim için gerçekleri bütün yüzüyle açığa çıkarmış ve beni büyük bir korku sahibi yapmıştır.

Bu konuda ise kendi dairemiz için aklıma gelen deprem odasını anlatacağım.

23 yaşındayım, bir depremin bu kadar yıkıcı, ürkütücü ve çaresiz bırakacağını hiç hayal etmemiştim.

Açığa çıkan korkularım, kendim ve ailem için önlem almam konusunda beni büyük bir dert sahibi yaparak, kafamdan fantastik fikirler geçmesine sebep oluyor...

Umarım bu konuyu okuyan inşaat mühendisleri, mimarlar vs. vardır ve bana yardımcı olabilmek için fikirlerini konu altına yazarlar, böylece benim durumumda olan bir çok kişi de faydalanabilir.

İstanbulun Esenyurt ilçesinde yaşıyorum, 1999 depreminden 9 gün sonra doğdum.

Şuan yaşadığımız apartmandaki daire bize ait ve depremden hemen sonra yapılmış, evi bitmiş inşaat şeklinde almışız ve apartmanda oturmaya başladığımız ilk andan itibaren aynı kişiler ile komşuyuz.

(20-22 yıldır)

Apartman sakinleri ve mahallede yaşayan eskiler, binayı yapan müteahhitin evi kendisine yaptığını söyler, yani adam kendisi oturacakmış ve bunun için de dönemin en iyi malzemelerini kullanarak yapmış. (Sözde)

Sonrasında değişen bazı koşullar yüzünden, evi bitmiş, kaba inşaat şeklinde satmak zorunda kalmış ve bizler almışız.

Bina tam olarak şudur, bunun fotoğrafını paylaşma sebebim evin dayanıklılığını sormak değil tabii ki de, amacımı daha net anlatabilmek.

Gönül ister ki hiç böyle şeylerle uğraşmadan sağlam zeminli bir ilçede sıfır daire sahibi olmak fakat malum ülkenin ekonomik durumu belli, bizim durumumuz da iyi sayılmaz...

Önemli detaylar:

- En üst katta biz yaşıyoruz, yani üstümüzde sadece çatı var.

- Yapı denetim olayına ekonomik sebeplerden dolayı apartman sakinleri yanaşmıyor.

- Apartmanımızın bir yanı arsa, bir yanı başka bir apartman ki o hiç sağlam değil, çatlakları mevcut, arka kısmında ise bitişik bir bina yok, arada üç metre kadar mesafe var.

( Olası çöküş senaryoları için önemli olabilir )

Konu:

Ben bir kafes yaptırmak istiyorum, hazır satılanları da var biliyorum fakat hem ciddi derecede pahalılar hem de benim amaçlarıma hizmet etmiyorlar.

Yüzeysel bir araştırma yaparak bu kafeslerin bina statiğine zarar vererek çok daha kötü felaketlere yol açabileceğini öğrendim, çünkü bu malzemeler ciddi derecede ağır ve 40-50 ton ağırlığa kadar da dayanıklılarmış. ( Bitmiş halleri )

Ama ben en üst katta yaşamanın avantajını kullanarak, daha hafif, çok fazla ağırlığa dayanmasına gerek olmayan, olası bir deprem anında bizim için hayat üçgeninden çok daha fazlasını sağlayabilecek bir kafes inşaa ettirmek istiyorum.

Her evde olduğu gibi bütün odaları birbirine bağlayan bir koridora sahibiz, yani olası bir deprem anında herkesin en hızlı ulaşabileceği yer koridor.

Şimdi ben şöyle çelik çubuklar buldum;

Koridorun bir kısmına, parkeleri söküp çelik sac oturttuktan sonra köşelerine ve yanlarına bu çelik çubukları monte edicem, üstüne de çelik sac oturtup kuş kafesine benzer bir görüntü vereceğim.

Bu sadece iki yan taraf için böyle olacak, yani duvar kısımları için.

Koridor şu şekilde

Kapıların olduğu kısımlar açık, diğer taraflar kuş kafesi şeklinde hayal edebilirsiniz, alt taraf çelik sac, üst taraf çelik sac.

Sonrasında sac üstüne parkeleri monte edip, tavan ve çelik çubukların olduğu kısımlara da önce süngerimsi yumuşak malzemeler, sonra ise alçı yapılarak ev normal görünümüne kavuşturulacak.

Aradaki askılık ve dolap olarak kullandığımız mobilyayı da bu kafesin içine almış bulunarak buraya çok sayıda powerbank, konserve yiyecek, radyo, el feneri, kesici delici aletler, gerekli ilaçlar ve içme suyu gibi hayati önem taşıyan şeyleri stoklamayı planlıyorum.

Olası bir bina çöküşü senaryosunda bu oluşturduğum alanın bizi hayatta tutacağına inanıyorum, fikirleriniz nedir?

Gerçekten bunu yapmaya değer mi?

Tavsiye ve yorumlarınıza sonuna kadar açığım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gray Hat Ghost -- 11 Şubat 2023; 22:59:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bence bunu yapana kadar uzman çağırın, binanızın beklenen İstanbul depremine ne kadar hazırlıklı olduğunun etüdü yapılsın. Onlar size söylerler zaten yıkılma riskini. Eğer sağlam raporu verirlerse oturmaya devam, kafese de gerek kalmaz. Yok sağlam değil büyük ihtimalle ağır hasar alır derlerse, binadakilerin güçlendirme için mali durumu da yeterli olmadığına göre, çökeceğini ya da ağır hasar alacağını bildiğin bir binada, bir kafese güvenerek oturmaya devam etmenin de bir anlamı yok bence. Satar sağlam bir binaya geçersiniz. Bence en iyi çözüm bu.

Yapay Zekanın Yanıtı

Deprem Kafesleri: Evini Depreme Karşı Güçlendir

Giriş: Depremlerin yıkıcı sonuçlarından korunmak için evini güçlendirmek esastır. Deprem kafesleri, konutlara deprem sırasında ek koruma sağlayan etkili bir yöntemdir.

Deprem Kafesleri Nedir? Deprem kafesleri, çelikten yapılmış ve evinizin duvarlarına ve tavanına sabitlenen sağlam yapılardır. Deprem meydana geldiğinde kafes sallanarak evin göçmesini önler.

Deprem Kafeslerinin Faydaları: * Evinizin çökme riskini azaltır. * Yaşam alanınızı ve eşyalarınızı korur. * Depremden sonra evi terk etmeyi kolaylaştırır.

Deprem Kafes Fiyatları: Deprem kafeslerinin fiyatları, büyüklüğüne, karmaşıklığına ve kullanılan malzemelere göre değişir. Çelik deprem kafesleri tipik olarak diğer malzemelerden yapılan kafeslerden daha pahalıdır, ancak daha fazla koruma sağlarlar.

Çelik Deprem Kafesleri: Çelik deprem kafesleri, en yüksek koruma seviyesini sunar. Yüksek dayanıklılıkları nedeniyle, deprem riskinin yüksek olduğu bölgeler için idealdirler.

Deprem Kafeslerinin Kurulumu: Deprem kafeslerinin kurulumu profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Kafeslerin doğru şekilde takıldığından ve evin yapısına zarar vermediğinden emin olmak önemlidir.

Sonuç: Deprem kafesleri, evini depremin yıkıcı etkilerinden korumak isteyenler için etkili bir çözümdür. Çelik deprem kafesleri en yüksek koruma seviyesini sunarken, fiyatları diğer malzemelerden yapılan kafeslerden daha yüksek olabilir. Deprem kafeslerinin kurulumu profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Evinin güvenliğini sağlamak için deprem kafeslerini değerlendirmelisin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Mesele çeliğin bağlantı noktaları. Ya geçmeli yapman lazım veya vidalı ya da pin/vidalı. Geçmeli için ona göre üretilmiş olması lazım bu da maliyeti arttırır. Piyasadan toplayacağın malzemeyi ancak vida ya da pinle birleştirirsin. Bunun için de vida ya da pinlerin kalın ve güçlü olması lazım. Dolayısıyla deleceğin profillerinde taşıma gücünü kaybetmememesi için epey kalın olması gerek. Bunlar çelik miktarını arttırır, maliyeti arttırır, sonuçta ortaya çıkan şey çok ağır olur ve binanın statiğini kesinlikle etkiler. Uzman değilim kişisel görüşüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Primat Operatörü -- 12 Şubat 2023; 1:8:46 >
  • Hocam görüşleriniz için teşekkür ederim, tahminimce 100-120 bin tl gibi bir fiyata bu dediğim sistemi yapabilirim diye hesapladım, maliyeti 5 tane candan daha değerli olmaz, olamaz.

Önemli olan bina statiği sanırım, bu sorunu aşmanın bir yolunu bulabilir miyim bilmiyorum, ama şuan için İstanbuldaki bir çok insanın alabileceği en mantıklı önlemin bu ve buna benzer projeler olduğuna eminim.

Umarım bilgili ve tecrübeli insanların görüşlerini bu konu altında alabiliriz.

• Gray Hat Ghost kullanıcısına yanıt

Bence bunu yapana kadar uzman çağırın, binanızın beklenen İstanbul depremine ne kadar hazırlıklı olduğunun etüdü yapılsın. Onlar size söylerler zaten yıkılma riskini. Eğer sağlam raporu verirlerse oturmaya devam, kafese de gerek kalmaz. Yok sağlam değil büyük ihtimalle ağır hasar alır derlerse, binadakilerin güçlendirme için mali durumu da yeterli olmadığına göre, çökeceğini ya da ağır hasar alacağını bildiğin bir binada, bir kafese güvenerek oturmaya devam etmenin de bir anlamı yok bence. Satar sağlam bir binaya geçersiniz. Bence en iyi çözüm bu.

• Onu da düşündüm aslında ama şöyle bir durum söz konusu;

Hasar alacağını bildiğim bir binayı satarak başka birilerine mezar yapmak istemem, bu kasten cinayettir zaten.

Eğer hasar alacaksa evin yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor, başka bir eve kiraya çıkıp, bir de yıkılan evin yeniden yapılma maliyetlerini düşünmek benim için korkutucu.

Evde oturulabilir, sağlam raporu çıksa bile yine içim rahat etmeyecek, deprem eninde sonunda olacak ve şiddetini asla bilemeyiz.

8-9? Ya yandaki bina üstümüze doğru devrilirse? vs. vs.

Eskiden bu kadar korkmaz, hatta hiç umursamazdım ama her şey çok farklıymış... Deprem kafesi, mühendisler konuya lütfen. 

• Gray Hat Ghost kullanıcısına yanıt

Zaten çıkan sonucu satacağınız kişiye söylersiniz hocam. Hele de sağlam raporu çıkarsa satmak kolay olur. Sorun aslında en temelde deprem olacağını bildiğiniz bir yerde oturmaya devam etmek. Ben de Kadıköy merkezdeyim. Son 3 gün içinde satıp gitme kararı aldım. Bizim bina sağlam olmasına rağmen. Başka yerlerde olduğunda tüm İstanbul'da hissedilen depremleri biz hiç hissetmedik. Şu an şehire karar verme aşamasındayım.

Artık İstanbul'da oturmanın hiçbir anlamı kalmadı çünkü bu deprem olacak. Binanız yıkılmasa bile İstanbul ve ekonomisi çökmüş olacak. Çok uzun yıllar gerekecek toparlanması için. O sürede zaten İstanbul'da oturmanın bir anlamı yok. Evlerin değeri de düşecek o aşamada. Diğer illere göç başlayacak. En sonunda olacak şey en başında olsun dedim ve taşınmaya karar verdim. Olduktan sonra taşınacağıma olmadan önce taşınırım.

• Teoride mantıklı görünsede pratikte bir halta yaramaz. Binanın olduğu yere çökeceğinin garantisi yok. Yan yatsa sana hiçbir fayda sağlamaz. Binanın statiğini çok etkilemez bina ağırlık merkezine yakın yaptığın sürece. Hatta ağırlık merkezine yakın yaparsan statik anlamda biraz daha rijitleşmesine olanak verir. Bunlar yapılana kadar herkes elini taşın altına koysa her daire 120 bin lira güçlendirme parası ödese zaten sıkıntısız bir binada oturursunuz ama Türkiyedeki adam 120 bini güçlendirmeye vereceğime bu daireyide satar üstüne koyar, biraz daha iyi yerden daire alırım kafasında. Zaten ne oluyorsa bu mantıktan oluyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • benim aklımda bir proje var çelik kafes sadece bir odaya yapılacak yatak odası olabilir tabi diğer odalarada maliyet bakımından fazla olabilir

geçmeli bir şekilde yapılacak kaynak yok vida yok IPE Çelik Profil yerede sabitledin mi tamam

• tundra202006 kullanıcısına yanıt
    Kaynak neden olmaz? Vidalı sistem daha mı iyi oluyor? Bende yatak odasındaki giyinme odasına çelik profillerden kafes yapmayı planlıyorum. Küçük bir alan ama yaşam kurtarır. Küçük olacağı içinde binanın statiğine etki etmez

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • konuda bahsettiğin paslanmaz çelik malzemeler çok pahalıdır normal çelik ya da demir düşün. Boyarsın.

Verdiğin 40*40 malzeme bina ağırlığı gibi yük altında hiçbir işe yaramaz, işin içine eğilme yani duvarların oynaması da girince etkisiz. yapı elemanları içi dolu malzeme olmaz direngen kenarları daha geniş olur. Cetveli yan ve dik tutarsan yük kaldırması nasıl olur? Kılıcına diye tabir vardır.

En üst kat olduğunuzdan üstünüzde fazla yük yok.... Bahsettiğin uygulamayı bulduğun en küçük mekan için düşün.

BUlabildiğin en küçük mekanın duvar tuğlalarını söküp, komple içi inşaat demirleri ile örülü ve bu demirlerin de kolon ve kirişlere, alt tavana üst tavan içine (delinip çakılarak ya da önce küçük bir parça delinip çakılıp sonra diğerine kaynatılarak) oturtulduğu beton atsan daha kolay olur. DUvarla aynı kalınlıkta ve ya biraz kalın yani duvardan farksız ama tuğla gibi değil kolon gibi beton. Bunun için kalıp çakılması ve içine beton dökümesi lazım, kolay değil ama yapılır. Ne kadar ufak alan seçilirse o kadar kolay.

farklı bir yöntem olarak Çelik demir destek için fazla uzatmadan yapı çeliği alınıp uygun bir yerden tavana destek atılabilir ve tavanın alt kısma kapanması önlenebilir. bu yapı çeliği duvardan yuarıdan aşşağıya çizgisel olarak tuğlalar kırılarak yapılableceği gibi geniş ebatlı(20-30cm) köşebentin duvar köşesine yerleştirilmesiyle de olabilir. Bu malzeme duvara da sık sık vidalanırsa bükülmeye karşı gayet dirençli olur.

farklı bir yöntem; nasılsa yukarıdan aşırı yük yok, tavan ve duvar kolonu olan yerlerde tavan kolon arasına bayrak dediğimiz üçgensi destek yapılır. tavanın yan yatması engellenmeye çalışılır ve dik durmaya zorlanır.

Bir e komple yapı çeliği ile, küçük mekanı çevirmek var. 30cm köşebentle köşeden yukarı destek ve duvara gömme taktikleriyle fazla yer kaplattırılmayabilir. Ancak verdiğim 30 cm bilgisi sadece fikir daha kalın çok daha geniş de olabilir. mesela standart köşebentlerin dışına çıkıp iki çok kalın sac kaynattırılarak da köşebent elde eilebilir.

Bu arada elektronik ve Mekanik kısmından Mekaniğe yakışır bir konu. BU kısım kadar işlemez ama amacına uygun. Yönetmen rica edip konunun iki yerde de görülmesini sağlatabilirsen iyi olurdu. https://forum.donanimhaber.com/mekanik--f2623

• Umut kardeşim bu anlattığın şey biraz uçuk geldi bana.

• ugur.k U kullanıcısına yanıt

kaynak vidalı kırılır beton düşünce upe profil yapacan geçmeli yere sabitleyecen dörtgen

• Tam sormak istediğim konuydu. Çelik profiller tavana ve zemine saplama ile birleştirilmesi mantıklı mıdır?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Evet bende düşünüyorum biraz araştırdım.. bu iş için bina statikleri için en fazla kolonun olduğu ve en ufak alan daha mantıklı NPİ demiri araştırmalısınız .. Projedeki yük mutlaka taşıyıcı kolonlara eşit miktarda dağıtılmak önemli ben ortalama 1.5 m2 lik misafir WC si için en üst kata düşündüm ve yaklaşık 80 ton yükü taşıyan bir sistem ortalama ağırlığı 800 yada 900kg bu ağırlık içeriden 4 adet direklere aktarılcak üst çatıda aynı direğin uzantıları yukarıdaki çelik çatıma bağlı onlar ile arasına da burkulma önleyici atkı yapma niyetim var … en azından en kısa zamanda herkesin yaşam üçgeni gibi ezilme dirençli bir alanı olmalı

• Selamlar ,

bende aynı konu ile ilgili araştırma yaptım,

Boş boş ,

evi analiz ettir,

evi sat daha güvenli bi ev al ( ki bana ait değil),,

deprem bölgesi olmayan yere taşın,,, vs vs diyenler tavsiyelerini kendilerine saklasın

Demirciler sitesinde bi yer tavsiye ettiler , dün sipariş verdim

Bakırköy'de kirada oturduğum evin holüne, çelik kafes yaptırıyorum,

Firma her binaya ve bulunduğu kata göre farklı ölçülerde, demonte kabin üretiyor,

Benim kabin 45.000 TL tutacak ,

Bina statiğini çok etkileyeceğini düşünmüyorum çünkü basit bi çerçeve , 400-500 kg seviyelerinde ( 80 lik 5 mm U profil ile sipariş verdim)

Bi eve 6-7 tane iri yarı adam geldiğinde evin statiğini bozuyorsa o evin statiğinden başlarım benim ve ailemin hayatından önemlimi,

Evet ölüm Allahın emri ama önce tedbir,,

İçine su, çerez, portatif wc, 2 kg çekiç ve beton kırıcı murç, demir makası ve testeresi, powerbank, ışıldak, telsiz vs koyacağım,,

Küçükçekmece'de bi firma var, çocuk ranzası şeklinde deprem kabini yapıyor 130.000 TL fiyat verdi,

İnternette araştırdım , 80-90 bin den ucuz deprem masası, kabin vs yok ,,

çevreme arkadaşlarıma ulaşabildiğim herkese de böyle bi önlem almasını tavsiye ediyorum,,

Benim antep'te ki ev hasar görmemiş , Ama Akrabaların evlerine girilemiyor,

Kombili eve soba kurdum, 500 kg odun aldım (Eş dost dalga geçti )

2 tane telsiz aldım,(Amatör telsiz lisansı da aldım, Çağrı işaretim TA1VDT )

Bi tane Winchester Pompalı Tüfek, 10 kutu fişek aldım (Taşıma Ruhsatlı)

Dediğim gibi önce tedbir,sonra tevekkül

Umarım Allah kullanmayı gerektirmez, ama kafam rahat olsun,

Allah muhafaza bi deprem olduğunda ölsem bile en azından ben elimden geleni yaptım diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi discovery_27 -- 18 Şubat 2023; 0:42:55 >

• discovery_27 D kullanıcısına yanıt

benim dediğim kafes öyle değil hocam yanlış anlamışsın fiyatı o kadar bile tutmaz

• birçok kişinin cenazesi yatakta bulundu. kalkma fırsatı bile bulamamışlar. yatağın üstünü kapatacak kafes gibi bir şey de düşünülebilir. sarsıntıyla uyanırsan altına kıvrılırsın, uyanamazsan da yine korur. baş ve göğüs koruması için yatağın üst yarısını bile kaplasa yeter. yarım olacağı için olmaz ama statiği bozma endişesi varsa, daha hafif malzemeyle yapılıp üstü karbon elyafla kaplanıp çelik direncine kavuşturulabilir. böyle bir malzeme var mı bilmiyorum.

şunun yarım versiyonu gibi bir şekil:

• şu icatta nasıl bir malzeme kullanılmıştır acaba. eQuakeSafe adı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi endero -- 9 Mart 2023; 19:37:10 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.