Öncelikle merhabalar, ülkemizde olan bu yıkıcı deprem benim için gerçekleri bütün yüzüyle açığa çıkarmış ve beni büyük bir korku sahibi yapmıştır. Bu konuda ise kendi dairemiz için aklıma gelen deprem odasını anlatacağım. 23 yaşındayım, bir depremin bu kadar yıkıcı, ürkütücü ve çaresiz bırakacağını hiç hayal etmemiştim. Açığa çıkan korkularım, kendim ve ailem için önlem almam konusunda beni büyük bir dert sahibi yaparak, kafamdan fantastik fikirler geçmesine sebep oluyor... Umarım bu konuyu okuyan inşaat mühendisleri, mimarlar vs. vardır ve bana yardımcı olabilmek için fikirlerini konu altına yazarlar, böylece benim durumumda olan bir çok kişi de faydalanabilir. İstanbulun Esenyurt ilçesinde yaşıyorum, 1999 depreminden 9 gün sonra doğdum. Şuan yaşadığımız apartmandaki daire bize ait ve depremden hemen sonra yapılmış, evi bitmiş inşaat şeklinde almışız ve apartmanda oturmaya başladığımız ilk andan itibaren aynı kişiler ile komşuyuz. (20-22 yıldır) Apartman sakinleri ve mahallede yaşayan eskiler, binayı yapan müteahhitin evi kendisine yaptığını söyler, yani adam kendisi oturacakmış ve bunun için de dönemin en iyi malzemelerini kullanarak yapmış. (Sözde) Sonrasında değişen bazı koşullar yüzünden, evi bitmiş, kaba inşaat şeklinde satmak zorunda kalmış ve bizler almışız. Bina tam olarak şudur, bunun fotoğrafını paylaşma sebebim evin dayanıklılığını sormak değil tabii ki de, amacımı daha net anlatabilmek. ![]() Gönül ister ki hiç böyle şeylerle uğraşmadan sağlam zeminli bir ilçede sıfır daire sahibi olmak fakat malum ülkenin ekonomik durumu belli, bizim durumumuz da iyi sayılmaz... Önemli detaylar: - En üst katta biz yaşıyoruz, yani üstümüzde sadece çatı var. - Yapı denetim olayına ekonomik sebeplerden dolayı apartman sakinleri yanaşmıyor. - Apartmanımızın bir yanı arsa, bir yanı başka bir apartman ki o hiç sağlam değil, çatlakları mevcut, arka kısmında ise bitişik bir bina yok, arada üç metre kadar mesafe var. ( Olası çöküş senaryoları için önemli olabilir ) Konu: Ben bir kafes yaptırmak istiyorum, hazır satılanları da var biliyorum fakat hem ciddi derecede pahalılar hem de benim amaçlarıma hizmet etmiyorlar. Yüzeysel bir araştırma yaparak bu kafeslerin bina statiğine zarar vererek çok daha kötü felaketlere yol açabileceğini öğrendim, çünkü bu malzemeler ciddi derecede ağır ve 40-50 ton ağırlığa kadar da dayanıklılarmış. ( Bitmiş halleri ) Ama ben en üst katta yaşamanın avantajını kullanarak, daha hafif, çok fazla ağırlığa dayanmasına gerek olmayan, olası bir deprem anında bizim için hayat üçgeninden çok daha fazlasını sağlayabilecek bir kafes inşaa ettirmek istiyorum. Her evde olduğu gibi bütün odaları birbirine bağlayan bir koridora sahibiz, yani olası bir deprem anında herkesin en hızlı ulaşabileceği yer koridor. Şimdi ben şöyle çelik çubuklar buldum; ![]() ![]() Koridorun bir kısmına, parkeleri söküp çelik sac oturttuktan sonra köşelerine ve yanlarına bu çelik çubukları monte edicem, üstüne de çelik sac oturtup kuş kafesine benzer bir görüntü vereceğim. Bu sadece iki yan taraf için böyle olacak, yani duvar kısımları için. Koridor şu şekilde ![]() Kapıların olduğu kısımlar açık, diğer taraflar kuş kafesi şeklinde hayal edebilirsiniz, alt taraf çelik sac, üst taraf çelik sac. Sonrasında sac üstüne parkeleri monte edip, tavan ve çelik çubukların olduğu kısımlara da önce süngerimsi yumuşak malzemeler, sonra ise alçı yapılarak ev normal görünümüne kavuşturulacak. Aradaki askılık ve dolap olarak kullandığımız mobilyayı da bu kafesin içine almış bulunarak buraya çok sayıda powerbank, konserve yiyecek, radyo, el feneri, kesici delici aletler, gerekli ilaçlar ve içme suyu gibi hayati önem taşıyan şeyleri stoklamayı planlıyorum. Olası bir bina çöküşü senaryosunda bu oluşturduğum alanın bizi hayatta tutacağına inanıyorum, fikirleriniz nedir? Gerçekten bunu yapmaya değer mi? Tavsiye ve yorumlarınıza sonuna kadar açığım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gray Hat Ghost -- 11 Şubat 2023; 22:59:40 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Deprem Kafesleri: Evini Depreme Karşı Güçlendir
Giriş: Depremlerin yıkıcı sonuçlarından korunmak için evini güçlendirmek esastır. Deprem kafesleri, konutlara deprem sırasında ek koruma sağlayan etkili bir yöntemdir.
Deprem Kafesleri Nedir? Deprem kafesleri, çelikten yapılmış ve evinizin duvarlarına ve tavanına sabitlenen sağlam yapılardır. Deprem meydana geldiğinde kafes sallanarak evin göçmesini önler.
Deprem Kafeslerinin Faydaları: * Evinizin çökme riskini azaltır. * Yaşam alanınızı ve eşyalarınızı korur. * Depremden sonra evi terk etmeyi kolaylaştırır.
Deprem Kafes Fiyatları: Deprem kafeslerinin fiyatları, büyüklüğüne, karmaşıklığına ve kullanılan malzemelere göre değişir. Çelik deprem kafesleri tipik olarak diğer malzemelerden yapılan kafeslerden daha pahalıdır, ancak daha fazla koruma sağlarlar.
Çelik Deprem Kafesleri: Çelik deprem kafesleri, en yüksek koruma seviyesini sunar. Yüksek dayanıklılıkları nedeniyle, deprem riskinin yüksek olduğu bölgeler için idealdirler.
Deprem Kafeslerinin Kurulumu: Deprem kafeslerinin kurulumu profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Kafeslerin doğru şekilde takıldığından ve evin yapısına zarar vermediğinden emin olmak önemlidir.
Sonuç: Deprem kafesleri, evini depremin yıkıcı etkilerinden korumak isteyenler için etkili bir çözümdür. Çelik deprem kafesleri en yüksek koruma seviyesini sunarken, fiyatları diğer malzemelerden yapılan kafeslerden daha yüksek olabilir. Deprem kafeslerinin kurulumu profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Evinin güvenliğini sağlamak için deprem kafeslerini değerlendirmelisin.