< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T h r a c i a n -- 8 Ekim 2017; 0:15:7 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi T h r a c i a n -- 8 Ekim 2017; 0:15:7 > |
1060 lık olanını eksen bilgisayardan satın aldım ve bugün itibariyle elime ulaştı. Dizüstü alırken burada yazılanlardan çok faydalandım ve benim de bir başkasına katkım olsun diye tane tane izlenimlerimi yazayım. Baştan belirteyim bunlar şahsi görüşlerim.
Kurulum 1)Bilgisayar gelmeden önce bir başka dizüstünden Microsof'tun sitesine girerekhttps://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10 aracı indirip windows 10 kurulum usbsini hazırladım. Kurulum usbsi hazırlamak çok kolay.Aracı kurup ve 8GBlık bir usbyi takınca gerisini kendi hallediyor. 2)Dizüstü ubuntu yüklü geldi. bilgisayarı bir ubuntu ile açtım şöyle bir baktım :) Sonra hazırladığım usbyi takıp bilgisayarı yeniden başlattım. Dell yazısı gelince F12 ye basıp, boot sırasını bios'a bile girmeden direk usb olarak seçtim. ve windows kurulum ekranı direk geldi. 3)windows 10 benim gibi ilk defa yükleyen olabilir ben çok şaşırdım. neden mi? kurulum usbsi sana soruyor windows 10 pro mu istersin yoksa home mu? yoksa x64 mu x32 mi diye. meğersem hepsi şuncacık usbdeymiş bende uzun sürdü diye sövüyordum neyse. tabiki windows 10 pro x64 olarak seçip devam ettim 4)ubuntu ssd ye çöreklenmiş, 1tb ise kuzu gibi yatıyor çarşaf gibi tertemizdi. ubuntu 4 parçaya ayırmış ssdyi. bütün parçaları sildim.silince 1 tb harddisk ve 256 gb ssd derya kuzusu gibi önünüzde oluyor. ssdyi seçip devam ettim. yine 4 parçaya ayırıyor windows 10 hata yapma şansınız yok ilerleyebilmek için zorla doğru yeri seçtiriyor. 1 tblık harddiske gidip kurmayın 5)kurulum bitince ethernet kablomu takıp internet suyunu da verince updateleri ve gerekli driverları otomatik çekti. 6)ben ekstra naptım. Dell sitesine girip 7577 driverlarını buldum. ilk başta dell support assistanı kurup eksik ne kalmış tarattıp web aracılığıyla 3 tane eksik çıkardı. onları da sitesinden indirip yükledim.(intel rapid storage management hariç incubus üstattan nedenini yazmıştı yukarlarda) ek olarak yine dell sitesinden dell power management yükledim ama driverı o sanırım bulamadım programı sonra windows 10 mağazasından indirip kurdum. 7)güncellemeleri bitirince 45tlye ****dan oem key alıp windows 10 etkinleştirdim. (10 sn sürdü) Kasa 1) parmak izi bırakıyor deli gibi 2) ne ağır ne hafif 3) tuşlar biraz gömük gibi yazması keyifli değil. 4) monitoru ortadan tutup açıp kapamaya alışmak gerek. 5) arka fan ızgaraları harika Görüntü 1) siyah ekranda monitorde ışık sızması bende olmadı çok şükür. 2) windows 10 %125 blur sorunu diye bir şey var. bazı yazılar,simgeler böyle çözünürlüğü az gözüküyor ama windowstan kaynaklı. netten araştırıp düzelttim. ilk başta bu nasıl ekran diye dumur olmuştum siz de büyük ihtimal olacaksınız. bu konuyu araştırın çözümü basit. bana sormayın :) 3) nvdia 399 driver çıkmış sitesinden indirin sıcaklık 1) normalde hp alacaktım ama sırf termal dizaynı çok kötü diye almadım . şöyle ki hp de fanlar bitişik ve cpudaki sıcak hava ekran kartının üstünden geçip tahliye oluyor. 7577 de böyle bir sorun yok. fanlar arka köşelerde ve cpunun ayrı, ekran kartının ayrı tahliyesi var. 2)dizüstü ince olmasına rağmen en ufak sıcaklık hissetmedim. 3)arka tahliye ızgaraları ve fan gücü çok iyi. amaaaa yüksek performanstayken yanımda uçak çalışıyor sanki :) bence gürültülü. performans 1)world of tanks dışında oyun oynamıyorum. ama full hd clientte full grafiklerde 110-120 fps falan oluyor. gram takılma yok.ısı yok. gürültü bol ama. 2)genel performansta bence çok iyi. pm961 samsung ssd nin microsoft haricinde offical bir driverını bulamadım. samsungun sitesinde yok. ecnebi forumlarda da aynı dertten müzdaripler. pil 1)pil ve güç ile ilgili o kadar çok ayar yaptım ki,sıralamaya üşeniyorum. genel itibariyle performans öncelikli ayarlar yaptım. pil tasarrufumu dediniz. işte o bende yok :) araştıran arkadaşlara bi nebze fikir verebilmişimdir umarım. ufak bişey daha ekleyim. freedos veya ubuntu ile gelmesi inanın daha iyi. diğer türlü firmaların boktan programları ön yüklü geliyor.silsen çöpü kalıyor vs. böyle tertemiz kuruldu. darısı sizin başınıza. |
Bir süredir rutin kullanıyorum (28.12 den beri) ilk başta sıkıntılar vardı ama hallolunca, bu haftasonu da oyun oynama fırsatım olunca almayı düşünenlere yaziyim dedim.
1. Dış monitöre bağlandığında gtx 1060 devrede oluyor ilk baştaki sıkıntım windows animasyonlarının takılıyor olduğuydu ancak nvidia experience üzerinden güç korumayı kapatınca veya nvidia denetim masası-3d ayarlarından güç kızmını optimum yapınca bu sorun kalkıyor. İşin ilginci başta endişelendiğim gtx 1060 daha çok tüketecek endişemin yersiz çıkmış olması, dış monitöre bağlı iken kendi ekranını kapattığımdan güç harcamasında farklılık olmadı. Normal ofis kullanımında 4,5-5 saat kadar pil ömrü veriyor. 2. Windows creators update bende sıkıntı yaratmadı, çift ekran kartı üzerinde masaüstünde sağ tıkladığımda en azından benim farkedebileceğim bir gecikme yok. 3. Bu haftasonu baya oyun oynadım (Witcher, Tomb Raider, Elite Dangerous Horizons), soğutucu kullanmıyorum, ısı hiç 62 derece üzerine çıkmadı. Frame rate oranları 42 altına inmedi (ultra-tomb raider)60 üzerine çıkmadı zira frame lock var 60 üstüne zaten ihtiyacım yok, ona uygun monitçrüm de yok. Oyundan çıktıktan en fazla 2-3 dakika sonra gpu sıcaklık etkin şekilde 40-45 aralığına iniyor. Normal çalışma arada video, youtube falan 41 derece altı görmedim. Sonuç olarak başta sıkıntı yaptığım şeylerle ilgili sorunlarım hallolmuş gözüküyor, ekran renkleri dahil kendi zevkime göre ayarladım şu an bana keyif veriyor. GTA veya PUBG oynamadım ama en azından tomb raider oyununda kendi monitörü+klavye ışıkları açık şarj azalması yaşamadım hatta aksine %95 iken adaptörü takıp oynadım 2-3 saat sonra oynamayı kestiğimde şarj %100'dü ama ne ne kadarda 95-100 arası geldi onu bilmiyorum, herhalde daha yavaş şarj ediyordur. Baştaki şikayetlerime rağmen şu an memnunum, inşallah daha iyileri sizlerin olur. |
Değerli arkadaşlar, ben de bu dizüstü bilgisayarı alarak aranıza katıldım. Kurulumu iş, güç ve ayrıca ev hali derken bir haftada ancak yapabildim. Burada öncelikle bilişim dünyasında benim gibi Ubuntu denen işletim sisteminden haberi olmayıp Ubuntu'dan Windows 10'a geçerken her yerinden ter akıtan, üç gününü bir bilgisayarı kuracağım diyerek çırpınarak geçinen, hayattan soğuyan insan olursa onlara yardımcı olacak birkaç sözüm var. İlk olarak Ubuntu işletim sistemi ben Windows'a geçerken onlarca hata verdi. "Dell 7577 1050 ti" konusunun sahibi "1myst" arkadaşa çok teşekkür ediyorum, arkadaş gerek tecrübesi ile gerek diğer siteleri de araştırması ile iki işletim sistemi arasındaki geçişi oldukça güzel açıklamış. Yalnız benim size tavsiyem bilgisayarı ilk aldığınızda Ubuntu'yu kurduktan sonra bir Ubuntu USB belleği hazırlayın, ne olur ne olmaz. Kaldı ki, Dell'in açılışında da Ubuntu rebootunu yapabiliyorsunuz. İlk kurulumdan sonra hiçbir güncelleme veya herhangi bir şey yapmadan direkt arkadaşın öneri sırasına göre hareket edip bir an önce Windows'a geçmeniz. İlk olarak WoeUSB programını terminal vasıtasıyla install ediyorsunuz (Ubuntu terminal açılışı Ctrl+Alt+T) Orada yazan komutları sırayla yazıp enter tuşuna basıyoruz. İlk enter de "y/n" sorusu gelecek, "y" deyip enter tuşuna basın. Sonra apt ve install satırlarını yazıp enter tuşuna bastığınızda Ubuntu'daki sol en üst mor arama bölümüne bastığınızda arama bölümüne WoeUSB yazdığınızda orada USB bellek program simgesini göreceksiniz. Daha sonra yine hiçbir şey yapmadan belirtilen Windows 10 linkine tıklayıp Windows 10 ISO dosyasını indiriyorsunuz. Normal şartlar altında arkadaş karşılaşabileceğiniz hataları da söylemiş. Ben yüklerken NTFS yi kabul etmedi ext miydi şimdi hatırlayamadığım bir formatı denedim, Ubuntu format sistemiydi yanlış hatırlamıyorsam, onu format türü olarak seçtim ve ISO dosyasını yükleyip tekrar devam ettim ve oldu.
Özet geç diyenler için gelsin. Ubuntu falan bilmiyorsanız bilgisayarla uğraşmayın, direkt linkteki sıralamayla hareket edin. Eğer birşeyler ters gidiyorsa Dell sıfırlama ayarından Ubuntu'ya en baştan başlayın ve tekrar deneyin. Ucundan azıcık komut öğrenip dibleri indirmeye, farklı WoeUSB sürümleri install etmeyi ve sayısız hatalarla boğuşmayı denemeyin. UEFİ disk şeklinde formata da girebilirsiniz. Ben birkaç yerde sorunla karşılaştık gibi birşeyler okuyunca gereksiz bir inat içerisine girip kendimi heder ettim. Hoş buradaki çoğu arkadaş zaten zehir gibi, biliyordur kurulumu, Ubuntu'yu ya da diğer format şekillerini. Benim gibi birileri çıkarsa diye bu yazıyı yazdım. İyi forumlar. Yardım alacağınız Dell 7577 linki aşağıda. https://forum.donanimhaber.com/dell-inspiron-7577-ana-konu--130520074 |
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |