Şimdi Ara

-de -da ayrımı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (3 Mobil) - 2 Masaüstü3 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
4.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Nasıl yazılacağı konusunda bilgim var da,çok karıştırıyorum.Örneğin; hayvan ismi yazdığımızda -da -de nasıl yazılır.
    Örn: Devede kulak ? bu şekilde mi yazılır? Aynı zamanda cümle içinde hayvanın ismi büyük harf ile mi başlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilk3r.s -- 29 Ağustos 2011; 4:22:50 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

-de -da Ayrımı

Türkçede, yer bildiren ekler olan "-de" ve "-da" doğru kullanımı konusunda sıklıkla karışıklık yaşanır. İşte bu eklerin doğru kullanımına ilişkin temel kurallar:

• "-de" eki, belirli bir yer veya zamanı ifade etmek için kullanılır ve kelimenin sonuna getirilir:
      • Kitap masanın üzerinde.
      • Yarışma okulda yapıldı.
    • "-da" eki ise daha belirsiz bir yer veya zamanı ifade etmek için kullanılır ve kelimenin sonuna "a" harfi eklenerek getirilir:
      • Bahçede çiçekler var.
      • Yazın tatile gideceğiz.

"-de" ve "-da" eklerinin kullanımıyla ilgili bazı özel durumlar da vardır:

• "-de" eki, sesli harfle biten kelimelere getirildiğinde "te" şeklinde yazılır:
      • Kitap dolapta.
    • "-de" eki, "n" harfiyle biten kelimelere getirildiğinde "nde" şeklinde yazılır:
      • Kalem masanın üzerinde.
    • "-da" eki, "a" harfiyle biten kelimelere getirildiğinde "-da" şeklinde yazılır:
      • Çocuk parkta oynuyor.

"-de" ve "-da" eklerini doğru kullanmak, yazılarının akıcılığını ve netliğini artırır. Bu kuralları takip ederek, okuyucularının yer ve zamanla ilgili ifadeleri kolayca anlamasını sağlayabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Hepiniz yüklediğim anlam kadarsınız...®

xd ,))
  • Chrome kullan yanlışsa altını çiziyor.
  • Yani cümleye yüklediğim anlam kadar mı yazılır.Turp sıkma,fikrin varsa yaz.
  • deve derken tabi ki büyük başlamaz eğer devenin bi adı varsa -hiç duymadığım için isim de bulamıyorum ki- onun özel ismi büyük harfle başlar.
    Ayrıca devede kulak yazarken -de birleşik olmalı.

Ha aklıma gelmişken var - da
  • Hayvan, insan, mekan fark etmez. (Bulunma) hal eki birleşik yazılır.

En kolay yöntemi "de"yi attığın zaman anlam bozuluyorsa bitişik yazman gerekir. Anlam bozulmuyorsa bağlaçtır, ayrı yazılır.
  • öncelikle dahi anlamındaki -de -da ayrı yazılır. mesela ahmet de ve pçtk kuralı bozulur ayrı yazılan -de -da ekinde. hayvan isimleri tek başına küçük yazılır ama özel adı varsa hayvanın o büyük yazılır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bunu Türkiye'de yapsanıza
    7 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bulunma durum eki olan -de, -da, -ta, -te birleşik yazılır.
    Bağlaç olan "de,da" ayrı yazılır.

Cümleden çıkarttığımızda cümlenin yapısında (anlam bakımından) bozulma olursa ektir. Olmuyorsa bağlaçtır.

Bağlaç Olan da, de’nin Yazılışı

Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.
    UYARI : Ya sözüyle birlikte kullanılan da mutlaka ayrı yazılır: ya da.
    UYARI : Da, de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).
    UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) kek­lik. İkide (iki-de) bir aynı sözü söyleyip durma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 29 Ağustos 2011; 4:17:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Caveman*

Hayvan, insan, mekan fark etmez. (Bulunma) hal eki birleşik yazılır.

En kolay yöntemi "de"yi attığın zaman anlam bozuluyorsa bitişik yazman gerekir. Anlam bozulmuyorsa bağlaçtır, ayrı yazılır.

bu aslında yanlış anlam bozuluyorsa denilince insaların aklı karışıyor anlam daralması demek daha doğru olur
  • Anlam bozulması ve daralması en kolay akılda kalan yöntem aslında ayrı yazılımda ama bazen işin içinden çıkamıyorum,biraz daha okumam lazım sanırım.Ayrıca -ki ekinde de yapılan yanlışlar çoğunlukta. :/
  • Biraz pratik yapsanız hiçbir şey düşünmenize gerek kalmadan çok net bir şekilde görebilirsiniz nasıl yazılması gerektiğini. Sanırım küçükken bana iyi öğretmişler o yüzden yanlış yazanlara sinir oluyorum nasıl farkına varamazsınız diye, uyarıyorum uyarabildiğim kadar ama adamlar takmıyor ki
  • quote:

Orijinalden alıntı: #Tuna#

Biraz pratik yapsanız hiçbir şey düşünmenize gerek kalmadan çok net bir şekilde görebilirsiniz nasıl yazılması gerektiğini. Sanırım küçükken bana iyi öğretmişler o yüzden yanlış yazanlara sinir oluyorum nasıl farkına varamazsınız diye, uyarıyorum uyarabildiğim kadar ama adamlar takmıyor ki

Bende sevmem Türkçe'nin kötü kullanılmasını ama bazen -de -da ları abartıyorlar.Uyarmanız güzel kırmadan tabi :)
  • nasıl ayırt edemezsin ya. klişe cümlelerle açıklamak istemediğimden açıklamayacağım nasıl ayırt edilebileceğini. aslında ayırt edilcek bişey de yok ortada.
  • niye kırayım ama uyarınca da düzeltmiyorlar ki gıcık oluyorum. mesela sen üstte var-da yazdım ama baktım şimdi düzeltmemişsin
    Düzeltme : teşekkür ederim

bir de şunu söyleyeyim eğer özel kelimeye yapım eki geldiyse ondan sonra gelen çekim eki ayrılmaz. Bkz. Türkçenin

quote:

Orijinalden alıntı: ilk3r.s

Bende sevmem Türkçe'nin kötü kullanılmasını ama bazen -de -da ları abartıyorlar.Uyarmanız güzel kırmadan tabi :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seviyeli Yarbay -- 29 Ağustos 2011; 4:28:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: the_exorcist

nasıl ayırt edemezsin ya. klişe cümlelerle açıklamak istemediğimden açıklamayacağım nasıl ayırt edilebileceğini. aslında ayırt edilcek bişey de yok ortada.

Çok yardımcı oldun,teşekkür ederim.
  • ben öyle hiç kurallarını falan okumadım ama otomatikman doğru yazıyorum onları.test çözerken falan alıştım heralde.benimkisi -de böyle bi durum işte.
  • quote:

Orijinalden alıntı: juu ichi ban tai taichou

ben öyle hiç kurallarını falan okumadım ama otomatikman doğru yazıyorum onları.test çözerken falan alıştım heralde.benimkisi -de böyle bi durum işte.

en temelinde ilkokulda iyi oturtulunca öyle oluyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: #Tuna#

niye kırayım ama uyarınca da düzeltmiyorlar ki gıcık oluyorum. mesela sen üstte var-da yazdım ama baktım şimdi düzeltmemişsin

Onun ayrı yazıldığını inan bilmiyordum. :) İçimden diyorum ne demek istedi acaba,o yüzden düzeltmedim. :)

quote:

Orijinalden alıntı: juu ichi ban tai taichou
    ben öyle hiç kurallarını falan okumadım ama otomatikman doğru yazıyorum onları.test çözerken falan alıştım heralde.benimkisi -de böyle bi durum işte.

Okumadım dersen yalan olur,okul yıllarında havadan gelmedi bu bilgiler :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.