Şimdi Ara

ddr5 ve amd am5 soketin geleceği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • teknoseyir'de şimdi gördüm demiş ki ddr5 2025'te o da bir ihtimal pc oyun pazarına gelecekmiş.e biz burada aylardır 4000 serisi am4'e son sonrasında am5 ddr5 olacak diyorduk?tırı vırıymış daha ddr5 falan geldiği yok.bu durumda 5000 serisinde ddr5 de gelmedi ama şu rahmetliyi bi yenileyelim yapar mı amd yoksa forever am4 ve 5000 6000 serileri bile 2017 model b350'lere takılabilecek mi?

• Zen 3+

Muhtemel adı Zen 5000 am4 olabilir dedikodusu var.

Duyumum bundan ibaret.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 11 Ocak 2020; 16:20:16 >
  • Timeguard T kullanıcısına yanıt
    7nm EUV üretim işini tek seride atıp geçmeyeceklerdir bence.4000 tamam bu teknik.5000 neden bu teknik olmasın?yap bi plus dediğin gibi olur gider.5nm'de sanırım acele etmek istemiyorlar ama ne kadar ağırdan bile alsalar çok uzun sürmez.hani biz 5nm ddr5 am5 birlikte gelir diyorduk ya ddr5 işi demek ki zor daha.pcie4 getiriyorum diye anakartı değiştirirsin ama ne getirebilirsin ki soket değişsin?Threadripper gibi bir işlemci şekli yaparlarsa soket değişir ama ben bu adamların masaüstüne 16'dan fazla çekirdek getirmek istediğini zannetmiyorum şu an için.
  • konu hakkında bilgisi olanlar ya şimdi konuşun falan yapmıyorum yanlış anlaşılmasın.ddr5 işine kaynak da gösterebilirim haberde bile 2025 bi ihtimal diyor.bu durumda ne olur sizce ya da bu habere nasıl bir yorumunuz olur atış serbest öyle bilgi almak için açmadım.hani bize 4000'den sonra ddr5 havası verdiler öyle değilmiş lies deception.. durumları var tepki serbest tahmin serbest.

ddr5 ve amd am5 soketin geleceği

rogue one filminden.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jake Lockley

konu hakkında bilgisi olanlar ya şimdi konuşun falan yapmıyorum yanlış anlaşılmasın.ddr5 işine kaynak da gösterebilirim haberde bile 2025 bi ihtimal diyor.bu durumda ne olur sizce ya da bu habere nasıl bir yorumunuz olur atış serbest öyle bilgi almak için açmadım.hani bize 4000'den sonra ddr5 havası verdiler öyle değilmiş lies deception.. durumları var tepki serbest tahmin serbest.

rogue one filminden.
    2025 biraz fazla geç bir tarih değil mi, sunuculara 2021'de gelecek 2023-2024 gibi masaüstüne gelmez mi ?

• PCGamesN
    DDR5 has arrived! Micron’s next-gen DIMMs are 85% faster than DDR4
    https://www.pcgamesn.com/micron/ddr5-memory-release-date

we will be privy to DDR5 in desktop gaming PC market this side of 2025… probably.

demiş

• Ddr5 üretim örneği var mı?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • DDR5 e daha çok var emin olun. DDR5 çıktığı zaman şuan ki donanımların çoğu çöp olacak 2080 Ti ve 9900K dahil.
  • DDR1-DDR2 geçişi çok hızlı olmuştu. Zira DDR1 özellikle X2 Athlon 64 işlemcileri filan beslemekte yetersiz kalıyordu. Zaten en üst 333-400 modelleri bile yetersiz kalmaya başlamıştı.

DDR2 de daha uzun yaşamadı. Standart olan 400-533-667-800 modelleri de aynı akıbete uğradı. 800 bile yetersiz kalmaya başlamıştı. Gerçi 1066 da çıktı ama JEDEC tarafından standart olarak oldukça geç kabul edildiğinden iş işten geçti ve pek destek bulamadı. Üstelik pahalıydı ve pek de bulunuyordu. Bu yüzden DDR2-DDR3 geçişi de hızlı oldu.

JEDEC ilk standart olark 800-1066-1333 hızındaki DDR3 bellekleri duyurdu. Aynı frekanstaki DDR belleklerden hem daha az güç çeker, hem daha az ısınırlar. Bant genişlikleri aynı görünse de iki kat fazla tampon içerirler ve bu yüzden pratik kullanımda çok daha iyi sız sağlarlar. Zaten 800 DDR3 kullanan görmedim (Nelki casper filan gibi ucuzun ucuzunu arayan firmalar kullanmıştır ) Perakende satışta 1066 bile çok az gitti görebildiğim kadarıyla. İlk başlarda yoğun şekilde 1333 olanlar satıldı. Ayrıca aynı hızda DDR3 bellekler DDR2 belleklerden ucuzdu. Bu yüzden DDR2 kısa sürede pert oldu.

800-1066-1333 yetmeyince JEDEC 1600-1866-2133 standartlarını duyurdu. 1600 en çok kullanılan model oldu. Hem kapasite olarak 1066-1333 olanlardan daha yüksek olanlar kolay bulunuyordu hem de 1600 olanlar 1066-1333 olanlardan genelde daha ucuzdular (belki de daha hızlı belleğin daha yavaştan ucuz olduğu tek durum -marka/kalite farkı ayrı- bu durumdur). Aynı MHz hızında DDR4 belleklerden daha hızlıdır (CL genelde daha düşüktür çünkü ve DDR2/DDR3 gibi tampon sayı farkı yok). DDR4 karşısında tek dezavantajı daha yüksek volt-watt durumudur, perf olarak öndedir oysa.

Bu yüzden DDR3 hala ölmedi. DDR4 geçişi için öncekiler gibi bellek hızı yetmiyor diye bir durum yoktu. Tamamen pazarlama için atılmış bir adımdır. Notebooklarda düşük volt-watt avantajlıydı ve de yeni teknoloji reklamı-cazibesi ile masaüstünde de DDR3 daha tüketilmeden ticari amaçlı bir geçiş yapıldı. Sebeplerin biri de Intel işlemcilerin tek AGU (Address Generation Unit) kullanan mimaride olması ve 1600 MHz üstü DDR3 belleklerden nerede ise hiç faydalanamamasıdır (Tek AGU daha hızlı belleği kullanabilecek kadar adres üretemiyor). Intel bu yüzden daha DDR3 bellekleri bitiremeden DDR4 geçişi yapmak zorunda kaldı.

AMD ise 2 AGU kullandığından hızlı belleklerden iyi sonuç alıyor. Zaten en son FX serisi 1866, APU tipleride 2400 destekliyordu. FX serisinin 4 modülde 2133, 2 modülde 2933 Mhz DDR3 bellkelerden, APU serisinin ise 4 modülde 2866, 2 modülde 3600 belleklerden bile faydalabildiği test edilmişti. Oysa piyasaya 4800+ DDR3 bellekler bile çıkmıştı piyasaya. Özetle daha DDR3 belleklerin yarısına bile gelmeden sepetledik. Intel DDR4 geçince AMD de geri kalmamak adına geçmek zorunda kaldı.

Şimdi aynı durum DDR4 belleklerde var. DDR4-5133 bellek bile çıktı, 3600'e kadarı zaten ayağa düştü, 4000+ civarı bile kolay bulunuyor. Yani daha DDR4 belleği de sömüremedik, anca yarısındayız yine. Intel şimdi de 2400 üstü (2666 belki 2800) üstü belleklerden de iyi faydalanamıyor zira hala tek AGU. Bu yüzden yine (reklam da etkili) DDR5 geçişi yapmaya çalışacak olabilir.

Ancak daha ortalıkta doğru düzgün DDR5 bellek yok. İlk örnekler daha yeni çıkıyor. Daha JEDEC standartları bile tamamlanmadı (özellikle masaüstü için). Daha standartlar tamamlanacak, işlemci üreticileri kendi çalışmalarını yapacak, çipsetler uyarlanacak, anakart üreticileri kendilerine düşeni yapacaklar falan filan. DDR3-DDR4 standartlar duyurulduktan 2 sene kadar sonra piyasada bulunur hale gelmişti. DRR5 için de böyle olmaması için sebep yok. Ben taşınabilir-sunucu kesimi çok zorlasan 2021 başı filan öncesini zor görüyorum. Masaüstü için yaygınlık ve piyasada yeterli-alınabilir fiyatlı buluma durumunu 2022 öncesi beklemiyorum.

Intel belki geçer dedik de (AGU sıkıştırması-comolokkosu) AMD ne yapar. Genelde daha önceki bellekler makul/alınabilir fiyat ve bollukta bulunur hale geçmeden AMD bellek değiştirmemişti. Üstelik çok AGU sayesinde Intel gibi sıkışmıyor da, hızlı bellekleri kullanabiliyor. DDR5 belleklerin F/P seviyesine gelmesinin 2023 yılını bulacağını düşünüyorum. Ancak DDR4-AM4 için son seri olacağı söylenen Ryzen-4000 de 2020 yılında gelecek. Durum burada karışıyor. F/P sağlanmadan AMD DDR5 belleğe geçmez diye düşündüğümden 2 ihtimal kalıyor bana göre. 4000 sonrası bir sözü de olmadığından AMD'nin eli rahat bu konuda.

1 - AM4 için yeni işlemci gelmesi. Zen1=Ryzen 1xxx, Zen2=Ryzen 2xxx, Zen2+ = Ryzen 3000 oldu. Zen3 ise 4000 olarak gelecek. Bu durumda Zen3+=5000 filan gelebilir belki AM4 için. Belki de DDR5 oturmazsa Intel gibi Zen3++=6000 filan bile olur kimbilir. Ancak ben en fazla AM4=Zen3+ olur diyorum ki bu bile bana göre ikinci ihtimal.

2 - AM4+ soket gelmesi. Bu durumda AM4 için 4 nesil (1000-4000) sözü yerine getirilmiş olur. Ayrıca bellek değiştirmeden de yeni teknolojileri sokete-çipsete ekleme imkanı elde edilir. AM3 soket Phenom II serisinin AM3+ sokete olması ama AM3+ soket FX serisinin AM3 sokete olmaması gibi (ileri uyum var, geri uyum yok) olabilir. Arkasında AM5 soket ile bu durum devam ettirilebilir. Phenom II (athlon II ve Sempron da) serisinin hem DDR2-Hem DDR3 bellekle çalışması, Hem AM2+, hem AM3, hem AM3+ kartlara uyabilmesi gibi (hatta bazıları AM2 bile uyuyordu)

Buda mevcut 1xxx-4xxx Ryzen kullanıcıların kolayca upgrade yapmasına imkan verir. 1xxx-4xxx ile AM4 ve DDR4 kullanırken AM4+ ve DDR4 devam eder, sonra 5xxx-6xxx ile filan AM4+ ve DDR4 gider. Sonra AM5 ve DDR5 alıp 5xxx-6xxx ile devam eder. Sonra da aynı anakart ve bellekle 7xxx-8xxx bilmem ne. Bu geniş ve ucuz upgrade olanağı müşteriyi elde tutmayı sağlar. AMD alan çoğunluk yine AMD alır. Hatta rakipten de müşteri çalabilirsin. AMD'nin AM2+/AM3/AM3+ serisinde uyguladığı bu mantığı uygulama olasılığını oldukça ciddi görüyorum.

3 - Direkt DDR5 geçişi yapması ki bana göre en düşük ihtimal. Hem DDR5 belleğin yayılmasına zaman var hem de bunu yapmayı gerektirecek bir bellek veya perf darboğazı yok.

AMD bu konuda ser verip sır vermedi şu ana kadar. 40 yıla yakın tecrübemle şunu söyleyebilirim ki, AMD çok konuşursa genelde bekleneneni veremez (K5, bulldozer vb), az konuşursa genelde iyi çıkar (Phenomlar, Ryzen vb), hiç konuşmazsa genelde bombayı patlatır (K7 Athlon, K8 Athlon 64 vb). Bakalım ne olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 1 Mayıs 2020; 17:46:1 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.