Arkadaşlar merhabalar aşağıya ekleyeceğim fotoğraftaki gibi RAM'a sahibim. Monster marka olduğu içinde aynısını bulamıyorum.Bir sorum olacak ben bir ürün buldum ayni mhz ve voltaj değerlerine sahip elimdeki ramle, fakat bu alacağım ram DDR3L ayrıca Cl değeri 11,çift slot yeri var notebookta birinde bu görselde ki takılı digerinede onu alıp taksam calisir mı yoksa hata verir mi? ![]() < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
DDR3 ve DDR3L RAM'ler Birlikte Çalışır mı?
DDR3 ve DDR3L Farkı
DDR3 ve DDR3L, DDR (Çift Veri Hızı) RAM'in iki türüdür. Aralarındaki temel fark, DDR3L'nin daha düşük voltajda (1,35 V yerine 1,5 V) çalışmasıdır. Bu, DDR3L'nin daha az güç tüketmesine ve daha az ısı üretmesine olanak tanır.
DDR3L Nedir?
DDR3L, DDR3'ün düşük voltajlı bir sürümüdür. DDR3 ile aynı performansı sunar ancak daha az güç tüketir. Bu, özellikle dizüstü bilgisayarlar ve diğer taşınabilir cihazlar gibi pil ömrünün önemli olduğu durumlarda önemlidir.
DDR3 vs DDR3L
DDR3 ve DDR3L arasındaki temel farklar şunlardır:
- Voltaj: DDR3L, DDR3'ten daha düşük bir voltajda (1,35 V) çalışır.
- Güç Tüketimi: DDR3L, DDR3'ten daha az güç tüketir.
- Isı Üretimi: DDR3L, DDR3'ten daha az ısı üretir.
DDR3L ve DDR3 Birlikte Çalışır mı?
DDR3 ve DDR3L RAM'ler farklı voltajlarda çalıştığından, aynı anakartta birlikte kullanılamazlar. Farklı voltajlar, RAM modüllerine zarar verebilecek kısa devrelere neden olabilir.
Bu nedenle, DDR3L RAM kullanmak istiyorsan, DDR3L'yi destekleyen bir anakartın olduğundan emin olmalısın. Anakartın DDR3L'yi destekleyip desteklemediğini kontrol etmek için anakartın teknik özelliklerine bakabilirsin.
Özetle, DDR3 ve DDR3L RAM'ler birlikte kullanılamaz çünkü farklı voltajlarda çalışırlar. DDR3L kullanmak istiyorsan, DDR3L'yi destekleyen bir anakartın olduğundan emin olmalısın.