Şimdi Ara

Dairenin çevresi pi ile hesaplanıyorken pi bulunmadan önce nasıl hesaplandı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
9.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Pi sayısının tanımı: Pi sayısı , bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen matematik sabiti. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.(Vikipedi)
    Şimdi biz dairenin alanını, çevresini vb. hesaplarken pi sayısını kullanıyoruz. Ancak pi sayısı zaten dairenin çevresinin çapına bölümü. Bu durumda pi sayısı bulunmadan önce dairenin çevresi çapı nasıl hesaplanıp da bulunmuş?

• pi sayısı bulunmadan önce dünyanın çapı hesaplanmış mıydı?

"şu isim bu rakamı nasıl elde etmiş" gibi örnekler verseydiniz daha güzel olurdu.

ek olarak bir fikir belirtmek gerekirse, yıldızların yıl içindeki konumu, ay ya da güneş referans alınmış olabilir.

ek 2: dairenin çevresi yazıyor, ben de nasıl okumuşsam :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 23 Ağustos 2012; 17:27:53 >
  • pi sayısının nasıl bulundugunu mu soruyorsun? yoksa pi sayısı yokken nasıl dairenin çevresini hesapladıkların mı?
  • Çemberin, tepe noktaları merkezde birleşen çok sayıda dik üçgenden oluştuğunu varsayabiliriz.

Her dik üçgenin dik kenar uzunluğu çemberin yarıçapı (r) kadardır.

Çemberin çapı da 2r=R'dir.

Eğer daireyi dilimlere bölüp bu dik üçgenlerden sonsuz sayıda yapabilirseniz, dik üçgenin taban kenarlarının (t) toplamı çemberin çevresini verir.

Örneğin, her dik üçgenin, merkezdeki tepe açısı (a) 10 derece olsun.

Bu durumda çember (360/10=)36 adet dik üçgene ayrılmış demektir.

Taban uzunluğu t = r.tan(a)

36 dik üçgen olduğuna göre çemberin yaklaşık çevresi Ç = (360/a).r.tan(a)

Genelleştirirsek;

Ç = R.(tan(a).180/a)

Karar: Her bir çemberin çevresinin çapına oranı, limit a=0'a giderken "tan(a)*180/a"dır.

Örnek:

Ç(a=1)=tan(1)*180/1=3,1419...

Ç(a=0,01)=tan(0,01)*180/0,01=3,14159268...

Ç(a=0,00000001)=tan(0,00000001)*180/0,00000001=3,14159265358979323849...

PI = 3,1415926535897932384626433832795

Gördüğünüz gibi tepe açısını 0,00000001 derece yapıp çemberi (360/0,00000001) 36 milyar parçaya bölebilirsek Pİ'nin 20 hanesini bulabiliriz.

Bu durumda çemberin çevresinin çapına oranının sabit olduğunu bulmanın zor olmadığını düşünüyorum. Ben bile bu halimle bulduysam herkes bulur.

Sonuç olarak bu sabiti birileri bulmuş, isim olarak da ünlü yapanın verdiği isim kullanılmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Derin Millet -- 23 Ağustos 2012; 15:41:40 >

• sorun bu sayıyı bulmak değil hassas olarak hesaplamak.
    şuan ki teknoloji ile bile tam olarak dibi bulunabilmiş değil sadece çok hassas olarak hesaplandı diyebliriz.
    bel ki de dibi yoktur tabi o ayrı konu sonsuza gidiyor olabilir hassasiyet.
    ne dersiniz?
  • önceden yapmış olduğum ufak bi çalışmada virgülden sonraki 1 milyon basamağı excelde alt alta yazdırmıştım, sonra bu rakamların ardışık olarak birbirinden farklarını aldırıp grafiğini çizdiğimde eklediğim piramit oluşmuştu. kısacası -9 farktan +9 farka kadar olan skalada "0" fark verenler en çok olup piramitin tepesini oluşturuyor. daha sonra farklar uçlara doğru azalıyor.
    küçük grafik ise virgülden sonraki 1 milyon basamağın rakamsal olarak adetlerini veriyor ancak minimum değer otomatik olarak ayarlandığı için grafik çok fark varmış gibi gösteriyor aslında neredeyse 0-9 arası 10 rakam da %10 luk dilimlerde yani eşit dağılıyor diyebiliriz

• Inaniyorum ki bu hesap ilk yapildiginda pi sayisi bulunmustur.

Bu hesap yapilamiyorken bir ip vasitasiyla cevre zaten olculebiliyordu. Yani en basit yontemle yere bir kazik cakilir, bir miktar ip kesilir ve kaziga baglanir, daire cizilir ve bir miktar daha ip kesilip cevresi olculebilir.

Yani daha hesap yapilmiyorken bile yaricap ve cevre ayni iple olculuyordu. Buyuk ihtimalle ilk olcen cevrenin asagi yukari capin 3 kati kadar oldugunu ipleri yanyana koyunca gormustur. Birkac farkli boyutta ayni seyi gorunce otomatikman pi yi 3 alip devam etmistir.

Yani yukaridaki poligonlarla alan hesabi yapilirken, cevre icin buyuk ihtimalle pi sayisi coktan bulunmustu. Ama alan hesaplamak farkli bir konu...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Aritmetik olarak büyük bir yaklaşıklıkla nasıl tespit edildiği, zaman içinde nasıl daha hassas olarak veya farklı metodlarla hasaplanabileceği de yukarılarda güzelce açıklanmış. Ben zamanda en geriye gideyim, antik mısır kayıtlarına göre gerçekten de bir üstte dendiği üzere tarlaya çizilen büyükçe çemberlerin çevreleri ve çapları ölçülerek aradaki oranın 3 civarı olduğu görülmüş. Hesaplamalarda kolaylık sağlayan 3 sayısının bir süre sonra pratikte fazlaca hata payı çıkardığını görünce, bunun ardından en çok kabul gören yaklaşıklık, yine tamamen empirik bir şekilde ortaya atılan √10 sayısı olmuş. Geometri kavramının ve geometrik metodların insanların kafasına oturmaya başlayıp da yukarıda bahsedilen çokgenler yöntemleriyle pi sayısının daha hassas bir şekilde tespit edilmesinden önce epey uzun bir süre √10 sayısını kullanmayı sürdürmüşlerdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: sgrafik

Çemberin, tepe noktaları merkezde birleşen çok sayıda dik üçgenden oluştuğunu varsayabiliriz.

Eğer daireyi dilimlere bölüp bu dik üçgenlerden sonsuz sayıda yapabilirseniz, dik üçgenin taban kenarlarının (t) toplamı çemberin çevresini verir.

Genelleştirirsek;

Ç = R.(tan(a).180/a)

Karar: Her bir çemberin çevresinin çapına oranı, limit a=0'a giderken "tan(a)*180/a"dır.

Örnek:

Gördüğünüz gibi tepe açısını 0,00000001 derece yapıp çemberi (360/0,00000001) 36 milyar parçaya bölebilirsek Pİ'nin 20 hanesini bulabiliriz.

Bu durumda çemberin çevresinin çapına oranının sabit olduğunu bulmanın zor olmadığını düşünüyorum. Ben bile bu halimle bulduysam herkes bulur.

Sonuç olarak bu sabiti birileri bulmuş, isim olarak da ünlü yapanın verdiği isim kullanılmış.

sgrafik hayırdır? Üniversiteye mi başladın, liselerde ki matematik eğimi gene mi değişti yoksa geometriye mi merak saldın ?

Bugüne kadar sgrafik dediğin zaman aklıma gelen tek şey her türlü olaya sadece dini pencereden cevap verip "şöyledir, böyledir" diye ahkam kesen biriydi.

Açıkcası bu yazını okurken zevk aldım. Karar kısmından sonraki işlemi kontrol etmedim ama pi ye yaklaşmak için üstteki açıklaman çok hoşuma gitti.

Daha önce pi nasıl hesaplanır diye yöntemlerini incelememiştim. Aklımda da farklı farklı yöntemler vardı. Senin anlattığın yol hem çok basit, sade, hemde çok etkili.

Bu forumda ilk defa bir yazın ufkumu açtı. Ve ben bunu belirtmek istedim. Senden ilk defa daha önce bilmediğim birşey öğrendim, zevkle okudum. Çok hoşuma gitti. Böyle devam etmen dileğimle

Ekleme: Yaşın hakkında hiç bir bilgim olmadığı için ya lisede güzel bir matematik gören bir insan olduğunu, ya liseyi bitirip üniversiteye başlamış bir insan olduğunu veya belli bir yaştan sonra matematiğe, geometriye merak salan bir insan olduğunu düşündüm. HErhangi bir kastım yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeni Türkü -- 24 Ağustos 2012; 12:19:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

önceden yapmış olduğum ufak bi çalışmada virgülden sonraki 1 milyon basamağı excelde alt alta yazdırmıştım, sonra bu rakamların ardışık olarak birbirinden farklarını aldırıp grafiğini çizdiğimde eklediğim piramit oluşmuştu. kısacası -9 farktan +9 farka kadar olan skalada "0" fark verenler en çok olup piramitin tepesini oluşturuyor. daha sonra farklar uçlara doğru azalıyor.
    küçük grafik ise virgülden sonraki 1 milyon basamağın rakamsal olarak adetlerini veriyor ancak minimum değer otomatik olarak ayarlandığı için grafik çok fark varmış gibi gösteriyor aslında neredeyse 0-9 arası 10 rakam da %10 luk dilimlerde yani eşit dağılıyor diyebiliriz

Biraz daha anlatsana

Çok güzel bir uğraşmış, tebrik ederim. 1 milyon basamağı excelde altalta nasıl yazdırdın, 1 milyon basamağı nasıl buldun? excel kasmadı mı? Grafiği bilgisayarın oluşturması ne kadar sürdü? gibi gibi, detayları anlat bakalım bende deneyeceğim

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeni Türkü
    sgrafik hayırdır? Üniversiteye mi başladın, liselerde ki matematik eğimi gene mi değişti yoksa geometriye mi merak saldın ?

Bugüne kadar sgrafik dediğin zaman aklıma gelen tek şey her türlü olaya sadece dini pencereden cevap verip "şöyledir, böyledir" diye ahkam kesen biriydi.

Açıkcası bu yazını okurken zevk aldım. Karar kısmından sonraki işlemi kontrol etmedim ama pi ye yaklaşmak için üstteki açıklaman çok hoşuma gitti.

Daha önce pi nasıl hesaplanır diye yöntemlerini incelememiştim. Aklımda da farklı farklı yöntemler vardı. Senin anlattığın yol hem çok basit, sade, hemde çok etkili.

Bu forumda ilk defa bir yazın ufkumu açtı. Ve ben bunu belirtmek istedim. Senden ilk defa daha önce bilmediğim birşey öğrendim, zevkle okudum. Çok hoşuma gitti. Böyle devam etmen dileğimle

Ekleme: Yaşın hakkında hiç bir bilgim olmadığı için ya lisede güzel bir matematik gören bir insan olduğunu, ya liseyi bitirip üniversiteye başlamış bir insan olduğunu veya belli bir yaştan sonra matematiğe, geometriye merak salan bir insan olduğunu düşündüm. HErhangi bir kastım yok

Din hayatın merkezindedir. Sanat, bilim, matematik, müzik, tarih, psikoloji ve sair hepsini kapsar.

Ayrıca üzüldüm. Diğer yazılarımı da dikkatli okumayı denersen onlar da ufuk açıcıdır!

• quote:

quote:

Din hayatın merkezindedir. Sanat, bilim, matematik, müzik, tarih, psikoloji ve sair hepsini kapsar.

Ayrıca üzüldüm. Diğer yazılarımı da dikkatli okumayı denersen onlar da ufuk açıcıdır!

Din sence hayatın merkezindedir, bence hiç bir yerinde olmamalıdır. Bence hiç birşeyi de kapsamaz. İlk defa dinden bağımsız bir mesaj gördüğüm için tebrik ettim. Forumdaki her konuyu okudugumu söyleyemem, elbette arada okumadığım ve senin yazdığın konular vardır. Fakat rasgeldikce mesajlarını okudum, sonra mesajlarına göz atmaya başladım farklı birşey olmadığını gördükçe yıllar içinde artık git gide daha hızlı gözatmaya başladım. Ta ki bu mesajına kadar. Diğer mesajların bazı insanlar için ufuk açıcı olabilir. Sencede ufuk açıcı yazıyor olabilirsin, müslümanlığı terketmiş bir insan olarak bence hiç ufuk açıcı değil dini mesajların. Ama üstteki mesaj, öyle değil. Ve ben kendi açımdan din ekseninde şu şöyledir bu böyledir diye konuşup peşin hükümlü ve değişime kapalı bir otomatla konuşacağıma, olayları dine çekmeyen ve din konusu dışında da bilgi alabileceğim bir insanla konuşmayı tercih ederim.

• quote:

quote:

önceden yapmış olduğum ufak bi çalışmada virgülden sonraki 1 milyon basamağı excelde alt alta yazdırmıştım, sonra bu rakamların ardışık olarak birbirinden farklarını aldırıp grafiğini çizdiğimde eklediğim piramit oluşmuştu. kısacası -9 farktan +9 farka kadar olan skalada "0" fark verenler en çok olup piramitin tepesini oluşturuyor. daha sonra farklar uçlara doğru azalıyor.

Biraz daha anlatsana

Çok güzel bir uğraşmış, tebrik ederim. 1 milyon basamağı excelde altalta nasıl yazdırdın, 1 milyon basamağı nasıl buldun? excel kasmadı mı? Grafiği bilgisayarın oluşturması ne kadar sürdü? gibi gibi, detayları anlat bakalım bende deneyeceğim

internetten bulmuştum 1 milyon basamağı ama nerden hatırlamıyorum, ayrıca text dosyası olarak da var ama onu excele atabilir misin bilmiyorum.
    dosya çok kasmıyor zaten fazla bir işlem de yok, bendeki işlemci core2duo e8400
    grafik işi de kasan bir işlem değil.

• diğer pi hesaplama yöntemleri;
    - Aralarındaki uzaklık d olan birbirne paralel çizgiler çizilmiş bir kağıdın üzerine L uzunluğunda bir kürdan (veya kibrit çöpü, iğnevb.) rasgele atılır. d L’den büyük olmak şartıyla
    bu kürdanın bir çizgiyi kesme olasılığı tekrar sayısı arttıkça pi değerine yakınsar.
    -kara tahtaya yere dik olmak üzere araları 3 cm olan çizgiler çizilir ve sırayla her kişi ayağa kalkıp gözlerini kapatarak 1,5 cm boyunda renkli tebeşir parçasını kara tahtaya atar.
    tebeşirin izine bakarak renkli tebeşirin çizgiye isabet etme olasışığı pi sayısını verir.
  • quote:

diğer pi hesaplama yöntemleri;
    - Aralarındaki uzaklık d olan birbirne paralel çizgiler çizilmiş bir kağıdın üzerine L uzunluğunda bir kürdan (veya kibrit çöpü, iğnevb.) rasgele atılır. d L’den büyük olmak şartıyla
    bu kürdanın bir çizgiyi kesme olasılığı tekrar sayısı arttıkça pi değerine yakınsar.
    -kara tahtaya yere dik olmak üzere araları 3 cm olan çizgiler çizilir ve sırayla her kişi ayağa kalkıp gözlerini kapatarak 1,5 cm boyunda renkli tebeşir parçasını kara tahtaya atar.
    tebeşirin izine bakarak renkli tebeşirin çizgiye isabet etme olasışığı pi sayısını verir.

himmm...

• quote:

Bu cok sacma.

1. Hicbir olasilik 1'den buyuk olamaz. Pi sayisi ise 1'den buyuktur.

2. Cizgiler arasindaki uzaklik sonsuza gittiginde ihtimal sifira yaklasiyor. Bu olasilik bariz bicimde d ve L degerlerine bagli degisiyor. Sabit bir sayi olmasi imkansiz.
  • quote:

Çemberin, tepe noktaları merkezde birleşen çok sayıda dik üçgenden oluştuğunu varsayabiliriz.

Genelleştirirsek;

Ç = R.(tan(a).180/a)

Örnek:

soruda geçen zamana göre bir çözüm değil bu.içinde hem limit,hem de transcendental fonksiyon çözümü var.

• quote:

Orijinalden alıntı: superposition
    soruda geçen zamana göre bir çözüm değil bu.içinde hem limit,hem de transcendental fonksiyon çözümü var.

O zaman için geçerli değil, sadece yaklaştırmaya yönelik.
    Yani mesela 10 köşeli veya çok köşeli bir çokgenin çevresini bulmak şeklinde olurdu.
    Limit ve tanjant kısmı günümüz için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

quote:

Bu cok sacma.

1. Hicbir olasilik 1'den buyuk olamaz. Pi sayisi ise 1'den buyuktur.

2. Cizgiler arasindaki uzaklik sonsuza gittiginde ihtimal sifira yaklasiyor. Bu olasilik bariz bicimde d ve L degerlerine bagli degisiyor. Sabit bir sayi olmasi imkansiz.

olasılık birden farklı bir değere yakınsayabilir,çözüm saçma falan değil doğru.

aslında bu anlatılan problem;
    en.wikipedia.org
    Buffon's needle problem - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Buffon%27s_needle

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.