< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quattro6 -- 5 Şubat 2026; 3:44:7 > < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Dahili Bileşenler
-
-
Asus CROSSHAIR serisi yada Msı GODLIKE serisi bir anakart bakın bütçeniz dahilinde bulabilir iseniz...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ AMD Ryzen 5 Pro 4650G
Gigabyte B550M S2H
AMD Radeon RX 7600 (8 GB)
Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18
2x16GB DDR4-3600mhz DDR4
Samsung SSD 990 PRO with Heatsink 1TB -
B850 tomahawk, rog strix b850-a.
Neden x870e? Neden 110A mosfet?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
Fiyatları çok yüksek hocamquote:
Orijinalden alıntı: franklinda
Asus CROSSHAIR serisi yada Msı GODLIKE serisi bir anakart bakın bütçeniz dahilinde bulabilir iseniz...
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________ -
110A sps secme sebebim ihtiyactan ziyade alıp uzun süre kullanmak istiyorum ısınma voltaj dengesizlikleri ihtimalini minimum etmek istiyorum.quote:
Orijinalden alıntı: TimFoster
B850 tomahawk, rog strix b850-a.
Neden x870e? Neden 110A mosfet?
80A üstü ortalama bir kart 13 bin den başlıyor mesela x870 steel legend gibi
Ama faz olarak 20 li rakamlara çıkınca 110A bu 3 anakart fiyatına 90A sps satıyorlar haliyle ihtiyacım olduğundan degil segmentine göre fp olduğundan tercih ediyorum. 25 bin üstü olsaydı pek yaklasmazdım
quote:
Orijinalden alıntı: quattro6
110A sps secme sebebim ihtiyactan ziyade alıp uzun süre kullanmak istiyorum ısınma voltaj dengesizlikleri ihtimalini minimum etmek istiyorum.
80A üstü ortalama bir kart 13 bin den başlıyor mesela x870 steel legend gibi
Ama faz olarak 20 li rakamlara çıkınca 110A bu 3 anakart fiyatına 90A sps satıyorlar haliyle ihtiyacım olduğundan degil segmentine göre fp olduğundan tercih ediyorum. 25 bin üstü olsaydı pek yaklasmazdımHadi en yüksekten bakalım, 9950x'e göre hesaplayalım. 170w tdp işlemcinin 230w ppt değeri var. Hadi sonuna kadar zorladın 300w çekti. 300÷1.05=285A eder. Mosfet normal çalışsın diye normalin iki katı kapasitesi olsun istesek 570A eder, onu da yuvarlayıp 600A diyelim. Hadi ikiyle çarpıp rahat çalışsın desek 1200A olsun.
Kasanın havalandırması berbat değilse çok rahat mosfet bloğunu soğutur zaten.
1200A÷12faz=100A. Yani 9950x gibi bir işlemci için bile 14faz 80A (1120A) rahat çalışır. Bu hesaplama, temel bir şekilde sürekli tam yük altında olduğu duruma göre yapıldı.
Tercih senin tabii. İlla 110A alacaksan o segmentte kötü kart olmuyor zaten. İstediğini alabilirsin. İyi günlerde kullanın.
Düzeltme: üstteki hesaplama direkt bağlı (1 MOSFET/faz) VRM için geçerli.
Anakartlar genelde 2× fazlı (Teamed/Twin/Duel Rail) MOSFET tasarımı kullanıyor.
Örneğin MSI B650 Tomahawk: 2×7 VCore + 2 + 1 faz yapısına sahip.
CPU’nun 285A akımı 7 faz arasında paylaştırılır. Yani 40A/faz.
Ancak her fazda 2 MOSFET paralel (DUET RAIL) olduğu için bu 40 A, MOSFET’ler arasında eşit paylaştırılır ve her MOSFET 20A taşır. Böylece MOSFET’ler nominal kapasitesinin çok altında çalışır ve VRM serin kalır.
Üstteki çarparak yapılan basit hesap daha kolay ancak maalesef teorik kapasite yanlış oluyor. Bu yüzden düzeltme olarak ekleyeyim dedim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 8 Şubat 2026; 4:38:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________
-
Hesabın bu sekilde yapıldığını hiç bilmiyordum aydınladım hocam peki o halde meg serisi taichi serisi rog dark serisi master serisi gibi 26 27 faz 110a anakartlar kim ve ne için üretiliyor?quote:
Orijinalden alıntı: TimFosterHadi en yüksekten bakalım, 9950x'e göre hesaplayalım. 170w tdp işlemcinin 230w ppt değeri var. Hadi sonuna kadar zorladın 300w çekti. 300÷1.05=285A eder. Mosfet normal çalışsın diye normalin iki katı kapasitesi olsun istesek 570A eder, onu da yuvarlayıp 600A diyelim. Hadi ikiyle çarpıp rahat çalışsın desek 1200A olsun.
Kasanın havalandırması berbat değilse çok rahat mosfet bloğunu soğutur zaten.
1200A÷12faz=100A. Yani 9950x gibi bir işlemci için bile 14faz 80A (1120A) rahat çalışır. Bu hesaplama, temel bir şekilde sürekli tam yük altında olduğu duruma göre yapıldı.
Tercih senin tabii. İlla 110A alacaksan o segmentte kötü kart olmuyor zaten. İstediğini alabilirsin. İyi günlerde kullanın.
Düzeltme: üstteki hesaplama direkt bağlı (1 MOSFET/faz) VRM için geçerli.
Anakartlar genelde 2× fazlı (Teamed/Twin/Duel Rail) MOSFET tasarımı kullanıyor.
Örneğin MSI B650 Tomahawk: 2×7 VCore + 2 + 1 faz yapısına sahip.
CPU’nun 285A akımı 7 faz arasında paylaştırılır. Yani 40A/faz.
Ancak her fazda 2 MOSFET paralel (DUET RAIL) olduğu için bu 40 A, MOSFET’ler arasında eşit paylaştırılır ve her MOSFET 20A taşır. Böylece MOSFET’ler nominal kapasitesinin çok altında çalışır ve VRM serin kalır.
Üstteki çarparak yapılan basit hesap daha kolay ancak maalesef teorik kapasite yanlış oluyor. Bu yüzden düzeltme olarak ekleyeyim dedim.
Alıntıları Göster
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >_____________________________
-
VCore için 2x12 faz var. Diğerleri SoC ve MISC için varlar. Müşteri kitlesi haliyle parası olana sonra hobi olarak hız aşırtma yapanlara yönelik. 500-1000 usd anakartları başka kim kullansın?
_____________________________ -
Peki 9800x3d stok kullanacak biri için 12-14 fazlı 70-80 a değere sahip anakart mı alınmalıdır mesela (b850/x870 steel legend, tomahawk, arc frozon v14, tuf plus wifi)quote:
Orijinalden alıntı: TimFosterVCore için 2x12 faz var. Diğerleri SoC ve MISC için varlar. Müşteri kitlesi haliyle parası olana sonra hobi olarak hız aşırtma yapanlara yönelik. 500-1000 usd anakartları başka kim kullansın?
ya da 55-60A mesela 6500 tl ye B850M-GHA,
ya da 12+2+1 80A MSI B850 GAMING PLUS
Vb
Bu islemci icin minimum ne olmalıdır?
Yanlış hatırlamıyorsam 80A dereceli mosfetler, 25 derecede 80A. Isındıkça o kadar çok yüksek değerleri sağlamaz.
Ben sadece gereksiz pahalı modele ihtiyacınız olmadığını belirtmek için örnek verdim. Yoksa oyun oynamak için a620 serisi anakartla bile sorunsuz oyun oynayanlar var. Oyun oynarken ortalama 70w çekse desek, burada voltaj daha yüksek olur bu yüzden amper az olur. Haliyle anakartın amper kapasitesi daha düşük olabilir. 70w÷1.2v=58A desek 4 mosfetli bi anakart oyun oynatıyor zaten
Tekrar yazayım bu hesaplar çok basit bir şekildeler ve sadece kolay anlatabilmek amacıyla yazıldı. İşin mühendisliği böyle değil elbette.
Uzun ömür + bütçe sorunu yok ise 12faz 70-80A fazlasıyla yeterli.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >_____________________________ -
O üst seviye kartlar sıradan bir oyuncu için değil çoklu görevler ağır işler ve yapay zeka odaklı işlevler için mevcutlar...
İllede bu özelliklerde anakart düşünüyorum 9950x3d işlemci edinir kullanırım aşırı yüke maruz kalabilir sistem diyorsan indirim günlerinde Asus Crosshair serisi anakartlardan 25k civarı fiyatlara bulabilirsiniz ama standart kullanıcı için gereksiz olur...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ AMD Ryzen 5 Pro 4650G
Gigabyte B550M S2H
AMD Radeon RX 7600 (8 GB)
Corsair Vengeance LPX CMK32GX4M2D3600C18
2x16GB DDR4-3600mhz DDR4
Samsung SSD 990 PRO with Heatsink 1TB
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler
kullanıcısına yanıt