Şimdi Ara

D Latch ile D Flip-Flop'un farkı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
7.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bazı kaynaklarda D Latch, D Flip-flop yerine kullanılabiliyor. İkisinin farkını anlayamadım ben

Mesela D Flip-flop bu kadar çok girişle mi üretiliyor. Acaba ikisinin de neden hangi devrelerde kullanıldığını söyleyebilir misiniz? Latch ile ff farkını anlayamadım ben galiba

D Latch

D Flip-Flop

• Gerçekte latch'ler ff'lardan daha basit bellek elemanlarıdır. Latch'ler temel bellek birimleridir. ff'lar latchlerden oluşur diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi electronics -- 25 Aralık 2006; 17:13:17 >
  • Transparent Latchda Clk girişi kitleme pozisyonunda değilse giriş değiştiğinde çıkışda değişir. Clk girişi kilit seviyesine getirilirse en son sinyali saklar.

Flip Flopda D seviyesi değişse bile çıkış değişmez. Ne zaman Clk verilirse o anki D girişi saklanır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Transparent Latchda Clk girişi kitleme pozisyonunda değilse giriş değiştiğinde çıkışda değişir. Clk girişi kilit seviyesine getirilirse en son sinyali saklar.

Flip Flopda D seviyesi değişse bile çıkış değişmez. Ne zaman Clk verilirse o anki D girişi saklanır.

Teşekkür ederim. Aslında bu bilgileri birbirinden bağımsız olarak biliyordum ancak toparlamak hiç aklıma gelmemişti.. Teşekkürler

şöyle özetleyebilir miyiz?

d ff iki clk arasında giriş çıkışa yönlendiriyor, yani giriş saklanıyor.

d latch ise 2 durum var:
    clk yoksa giriş değiştikçe çıkış da değişiyor (ancak bilgiyi nasıl saklıyor anlayamadım)
    clk varsa en sonki sinyal saklanıyor

• quote:

(ancak bilgiyi nasıl saklıyor anlayamadım)

İç şemasını verdiğin latch devresinde clk girişi H ise D girişi değiştikçe sol taraftaki Nand çıkışları D girişindeki veriye göre değişiyor. Dolayısı ile en sağdaki Nand SR (Bistabil devre) devresi D girişini saklıyor ancak D girişi değişirse yeni girişi saklıyor. Clk girişi L yapıldığında soldaki Nand kapılarının girişlerinden biri L olmuş oluyor ve diğer giriş ne olursa olsun Nand çıkışını değiştiremiyor. En çıkıştaki Nand SR devresi dolayısı ile kitlediği son veriyi tutmuş oluyor.

Latchlarla ardışıl lojik (sayıcı, bölücü vs) yapılamaz. İllaki master slave tipi yapıya geçmek gerekir. Zaten bu yapının da adı FF dur.
  • teşekkürler hocam gayet açıklayıcı oldu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.