Şimdi Ara

d eist arkadaslar lutfen gelebilir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
2
Favori
905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaslar deizm ile alakali bir soru sormak istiyorum sizlere.
    1) inandiginiz tanri kusursuz ve her seye gucu yeten bir tanri mi?
    evetse 2'ye gecin lutfen.
    degilse neden insani bir tanriya inaniyorsunuz? sizden farki yaratma gucu mu? o zaman onu yaratan da var buyuk ihtimalle ve ona neden tapmiyorsunuz?
    2) inandiginiz tanri sonsuz iyi mi?
    evetse 3'e gecin lutfen.
    degilse yani icinde cok cok az dahi kotuluk varsa, bu tanriya inanip inanmamaniz ne degistirir? oldugunuzde sizi cani sikildigi icin cehennemde yakabilir, size aci cektirebilir. hicbir neden yokken yapabilir cunku icinde kotuluk var ve bu da insani bir sey.
    3) eger tanriniz kusursuzsa yani hicbir seye ihtiyaci yoksa, sonsuz iyiyse ve sonsuz gucluyse, tanri neden icinde kotuluk olan bi dunya yaratti?
    hicbir seye ihtiyaci olmayan bir sey asla eyleme gecmez, cunku o anki durumu kusursuzdur. hicbir sekilde bir seye, eyleme ihtiyac duymayacagi icin bu celiskili bir durum olur. eger iyi oldugu icin yapiyorsa neden cennet gibi bir yer yaratmadi?
    eger bilinmek istediyse, hicbir seye ihtiyaci olmayan bir varlik bilinmek istememeli, egoistlik insani bir seydir hatta bu durumda dunyada insanlar aci cektigi icin, bebeklere tecavuz edildigi icin kotu bir seydir. yani tanriniz kotu oldu.

    kesinlikle bilgi almak icin actim konuyu, polemik yapmak istemiyorum.
    iyi gunler



    _____________________________




  • semih pakel S kullanıcısına yanıt
    Her güzellik sahibi güzelliğini görmek ve göstermek ister.


    Gizli hazineydim bilinmeyi sevdim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • açız açız.. salla dini tanrıyı deizm ateizm boş işler karnımızı doyurmuyor
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekpc

    Her güzellik sahibi güzelliğini görmek ve göstermek ister.


    Gizli hazineydim bilinmeyi sevdim.

    hocam arkadas ne yazdi gorulmuyor(kayra yeni uyelik acip tekrar yazarsan veya atarsan sevinirim goruslerini merak ediyorum), hatta bu yuzden sizin neden bunlari yazdiginiz da anlasilmiyor ama islamin bu konuya cevaplarindan birini yazmissiniz gibi. buna cevap vermek istiyorum. hocam her guzellik sahibi bilinmek istemez. bilinme istegi egodan dolayidir. yani tamamen estetik zevk icin hic bilinme ihtiyaci hissetmeden bir seyler cizen, resim yapan vs insanlar vardir. bu bilinme ihtiyaci mantigi size nasil yatiyor anlamiyorum. kusursuz ve hicbir seye ihtiyaci olmayan varlik neden bilinmek istesin? anliyorum dini guzel bi sey olarak goruyorsunuz falan da bu kadar bariz bir mantiksizligi neden gormemezlik ediyorsunuz? yani simdi siz dunyadaki 2 milyar hristiyanin ve diger dinlere mensup milyarlarca insanin yanlis dine inandigini dusunuyorsunuz da kendi dininizin dogru olup olmadigina dair tamamen "bu da yanlis olabilir" diyip sorgulamiyorsunuz?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • Mesajda hata yapmisim duzeltemiyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tamam tam tersi düşünelim. Allah diye bir sey yok, dünya kendi kendine o büyük patlamadan sonra meydana gelmeye basladı ve devam ede ede bi canlinin yasamasi icin butun ortami hazirladi, hava, su, meyve sebze, ve butun geri kalan seyler de hakeza ayni sekilde rastgele olusmaya basladi bitkiler zeki bir hareketle fotosentezi ogrendi, dunya disindan bi agir metaller falan da dunyaya sonradan geldi( tabi dusunmuslerdir ileride insanlar bizi kullanacak diye) ve evrile evrile insan olustu. Bu kadar seyin bir araya gelmesini hemde ardarda, hatasiz, kusursuz meydana gelmesini anlamak mi daha guç. Yoksa Kur an i kerimde dedigi gibi ' ben insanlari sadece ve sadece bana ibadet etsinler diye yarattim' kismini anlamak mi daha guç. Sen soyle dusun zaten yaratilmişsin yani su anda varsin ve yasadigini da hissediyorsun. Bir anda uyandin ve uçaktasin. Uçak havada ilerliyor ve bir yere gitmek istiyor yani bir hedefi var. Sana da pilot eline bir kağit vermiş sadece ama kapi var pilotu goremiyorsun ama pilot seni isitebiliyor duyuyor goruyor. Sana verdigi kagitta talimatlar yaziyor. Bunu bunu yaparsan sağ salim seni yere indiririm. Sen desenki ben neden burdayim sen bana karisamazsin bem istedigimi yaparim, falan filan yani pilota isyan etmeye baslarsan bunun sana yarari ne. Yok yarari yok sadece vaktin gecer. Pilota zarar veremezsin cunku arada kapi var ama senin o kapiyi acmaya gucun yetmez. Ama sadece elinde o kagit var ve onun haricinde de hicbir bilgi yok. akil ve mantik dairesinde dusunup bu pilotun benim bilmedigim bir bildigi var deyip o kagittakilerimi yaparsin karar senin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • omelette kullanıcısına yanıt
    Bir de sunu eklemek istedim. Herseyi herkes anlayamaz( frekansi ornek vermek gerekirse her canlini frekans araligi farklidir. Yani benim duydugum sesi sen duyamazsin vb. Sekilde devam eder) yani belli bi kapasite, anlama gucu verilir ve sen verilen kadar anlayabilirsin. Bu isin kolayina kacmak degildir bu olani kabullenip( gerçekleri) olanla idare etmektir. Yoksa ben bu yanliş olabilir mi diye dusunmedim demedim zaten cunku insanin aklina hep gelir ve bana da geldi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sinekpc S kullanıcısına yanıt
    hocam cevabiniz icin tesekkur ederim. oncelikle tanriyla alakali analoji yaparken insani seyler kullanmanin yanlis oldugunu dusunuyorum. mesela verdiginiz ornekteki pilotu kafamizda canlandirirken insan olarak dusunuyoruz. benim sormak istedigim sey ucak neden var? yani bu pilot diye tabir ettiginiz sey tamamen kusursuz ve hicbir seye ihtiyaci olmayan bir varlik. ve insanlardan ezelden beri var olmadigina gore bir zaman yaratilmistir. yani bu pilot her seye sahipken neden beni bu ucaga bindirdi ve korkutuyor? bakin bu soruda kesinlikle isyan yok sizin dediginiz gibi, tamamen buradaki mantiksizligi gostermek icin soruyorum. yani kusursuz, her seye sahip bir varligin hicbir neden yokken (cunku ihtiyaci yok) bebeklere tecavuz edilen bir dunya yaratmasi nasil aciklanabilir? bakin dedigim gibi isyan degil, mantiksizlik oldugunu gostermeye calisiyorum. ayrica islami olarak mantiksizliklar soyleyebilirim.mesela adem ve havva yaratildiginda cennete kondu. cenneteyken adem ve havva allahi unuttu mu? yani gunahi islemelerinden bahsetmiyorum, kovulana allaha ibadet ediyorlardi oyle degil mi? ateist olup cikmadilar? o zaman cennette de allaha kulluk mumkun diyebiliriz islama gore. o zaman neden kotuluklu bir dunyaya gonderildik? bu da isyan degil mantiksizligi gostermek icin sordugum bir soru. baska bir islami ornek seytanin allaha karsi cikmasi. simdi allahin karsisinda, allahi gorecek sekilde, allah diyor ki insan yarattim ve onun karsisinda secde edin. seytan tamamen karsisindakini goruyor, yaraticisi oldugunu biliyor ve buna ragmen isyan ediyor. yani dusunsenize karsinizda allahi goruyorsunuz ve yaraticiniz oldugu belli, her seyle sabit. ama isyan ediyorsunuz ve o yuce allah o seytanla iddialasiyor. bunun ben mantiksizlik oldugunu dusunuyorum. yani siz tamamen bunlarin gercek olduguna inandiginiz icin anlasilmayabilir ama sizden istedigim yanlis olduguna inanan diger dinlerin mesuplarinin islama gecerken yapmalari gerektigi gibi " acaba yanlis bir seye mi inaniyorum" diye kendinizi sorgulamaniz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekpc

    Bir de sunu eklemek istedim. Herseyi herkes anlayamaz( frekansi ornek vermek gerekirse her canlini frekans araligi farklidir. Yani benim duydugum sesi sen duyamazsin vb. Sekilde devam eder) yani belli bi kapasite, anlama gucu verilir ve sen verilen kadar anlayabilirsin. Bu isin kolayina kacmak degildir bu olani kabullenip( gerçekleri) olanla idare etmektir. Yoksa ben bu yanliş olabilir mi diye dusunmedim demedim zaten cunku insanin aklina hep gelir ve bana da geldi

    hocam bunu kabullenme nedeniniz bence tamamen kendinizi ustun biri olarak gormemek istemeniz ve bunu dinin cok guzel bir sekilde saglamasi. yani kafanizda, inanmazsam diger tarafta ne var, alkol, zina, eglence vs. ama ben bunlari secmiyorum cunku bu dunya hayati onemli degil, ben onemsizim. dini secmeyenler ama bu dunya hayatini onemsiyor. sirf bu yuzden hocam bu mantiksizliklari gormezden geliyorsunuz. aslinda dusundugunuz gibi diger tarafta alkol, zina vs yok. kişi kendine ait etik degerleriyle yasayabilir. ve cogu filozof icgudusel tatminlerin insani zavallilastirdigini soyler. en buyuk ateistlerden nietzsche alkol kullanmaz. yani aslinda dunyaya yanlis baktiginizi dusunuyorum. diger tarafı kötü gordugunuz icin bu taraftasiniz

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • Evrensel doğrular vardir ve herkws tarafindan kabul edilir. Mesala hicbir yerde cocuga tecavuz kabul gormez. Hicbir yerde sucsuz yere insan oldurmek kabul gormez bu sekilde dinle degil vicdanla alakali olan seyleri dine uyarlamaniz sacma. Zina yanlistir ama din yanlis dedigi icin degil AİDS gibi hastaliklarin yayginlasmamasi icin din yasajlamistir. Ayni okul kurallari gibi. Belli kurallar konulur bu kurallar sorunlarin yasanmamasi icindir. Yoksa ogrenciler mutsuz, zevksiz bi hayat gecursinler diye değil

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • omelette kullanıcısına yanıt
    Siz belli bir olgunluğa ulaşmiş bir insani ornek veriyorsunuz herkes bu kadae olgunliga ulsmamistir. Cunku o kadar yetisi yoktur. Din bazi kurallar koyar ve en alt seviyeden en uat seviyeye kadar herkeain anlayabilecegi kadar basit bir sekilde de acik bir sekilde aciklar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekpc

    Evrensel doğrular vardir ve herkws tarafindan kabul edilir. Mesala hicbir yerde cocuga tecavuz kabul gormez. Hicbir yerde sucsuz yere insan oldurmek kabul gormez bu sekilde dinle degil vicdanla alakali olan seyleri dine uyarlamaniz sacma. Zina yanlistir ama din yanlis dedigi icin degil AİDS gibi hastaliklarin yayginlasmamasi icin din yasajlamistir. Ayni okul kurallari gibi. Belli kurallar konulur bu kurallar sorunlarin yasanmamasi icindir. Yoksa ogrenciler mutsuz, zevksiz bi hayat gecursinler diye değil

    hocam, cevabiniz icin tesekkur ederim. anlatamadim kendimi saniyorum. eger allah istese bu kotulukleri engelleyebilir, cunku her seye gucu yeter. ama engellemez cunku bizi imtihan ediyor. tam olarak bu noktadaki sikintidan bahsediyorum. allah eger bizleri imtihan etmeseydi bu dunyada bebege tecavuz edilmeyecekti, masumlar olmeyecekti, katliamlar yapilmayacakti. bunlarin hepsinin yaraticisi allahtir. ayrica istese bizleri kotu duygularimizin olmadigi cennete de koyabilirdi. orada kimse kimseye kotuluk yapmazdi. simdi bunlarin hicbirini yapmadi allah. icinde bebeklere tecavuz edilebilen bir dunya yaratti. peki neden? islamin cevabi bilinmek istemesi. peki kusursuz ve hicbir seye ihtiyaci olmayan varlik neden bilinmek istesin ki? melekler ona yetmiyor muydu? burasi bence mantiksizlik iceriyor. ve siz bunu gormezden geliyorsunuz. diger mantiksizlik dedigim seylere de cavp yazarsaniz sevinirim. iyi aksamlar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • Felsefenin başlangıç ilkeleri, Georges Politzer (pdf'sini kolayca bulabilirsiniz)



    İdealistler (Tanrıcılar)

    Materyalistler (Ateistler)

    Agnostikler (Bilinemezciler 'çekinik ateistler')



    Hepsinin savlarını ve anti savlarını en anlaşılabilir şekilde muhakeme edebilirsiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekpc

    Siz belli bir olgunluğa ulaşmiş bir insani ornek veriyorsunuz herkes bu kadae olgunliga ulsmamistir. Cunku o kadar yetisi yoktur. Din bazi kurallar koyar ve en alt seviyeden en uat seviyeye kadar herkeain anlayabilecegi kadar basit bir sekilde de acik bir sekilde aciklar.

    hocam konuya yanlis taraftan bakiyorsunuz. insanlarin olgunlasmamis olmasi veya din olmazsa herkesin sapitacagi gibi durumlar dini dogru yapan seyler degil. felsefede ahlak diye bir bolum vardir ahlakin nereden geldigi yani kaynagi tartisilir. ve tahmin edebileceginiz gibi tanrisal kaynakli olmayan bir suru gorus vardir. yani "din kitlelerin afyonudur" sözü size simdiye kadar kendini begenmis birinin dindarlari kucumseyen bir cumlesi olarak gelmistir ancak dine inanmayan biri acisindan dusundugunuzde yanlis bir ahlaki kaynak ile insanlarin kotu durumlarina sabretmelerini sagladigini gorebilirsiniz. ve ayrica o kadar basit sekilde aciklasaydi din, bu kadar farkli gorus ortaya cikar miydi? kendi goruslerini olusturmaya calisan insanlara, o kadar okumus etmis insanlardan iyi mi bileceksin denir miydi?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • quote:

    Orijinalden alıntı: madeofrage

    Felsefenin başlangıç ilkeleri, Georges Politzer (pdf'sini kolayca bulabilirsiniz)



    İdealistler (Tanrıcılar)

    Materyalistler (Ateistler)

    Agnostikler (Bilinemezciler 'çekinik ateistler')



    Hepsinin savlarını ve anti savlarını en anlaşılabilir şekilde muhakeme edebilirsiniz.

    tesekkur ederim hocam, ben biraz da bu forumdaki arkadaslarin goruslerini almak istiyorum. gordugum kadariyla bu konular uzerine cok derin dusunen insanlar pek fazla sayida degil, sokratik yontem ile insanlari dusunmeye tesvik etmek istiyorum. yani agir bir tartisma yapmak istemiyorum, problem of evil'in disina bile cikmadik zaten

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Tamm her sey senin dedgin gibi olsun. Ve olaylara senin baktigin gibi bakalim. Sonuc ne peki. Tecavyz edilwen cocuga ne oldu, ya da binlwrce oldurulen masum insana, tecavu edulen binlerce kadina ne oldu, ya da hakki yenilen bir suru insana, savasin ortasinda aglayan kadinlara cocuklara ne oldu, ya leyla aydemire, ya sedanura, ya da diğer masum canlara. Eğer leylaya biraz acidiysan dersinki bunu yapana bir ceza verilmeli. Peki ortada bi ceza veren yoksa ki zaten oyle kabul etmistik, o zaman bosver gitsin ya nolcak sonucta alti ustu bi cocuk di mi nollcak yani.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bir kere tanrıyı hiçbirimiz bilemeyiz,hatta cebrail bile bilemez,ezeli ebedi ve sonsuz kudreti olan bir varlık ,,, kainatı yaratmaya ihtiyaçmı hissetti,insanı,kainatı,cenneti cehennemi niye yarattı bilemeyiz,anlayamayız,bu iş kesinlikle bizi aşar
    benim size tavsiyem tanrıyı tartmaya,onu yargılamaya kalkmayın,durumu olduğu gibi kabul edin,iyi işler yapın kötülüklerden sakının,,,sakın cahillik edip Allah hakkında kötü zanda bulunmayın sonunuz feci olur
    _____________________________
    ''Eğer hayallerin seni korkutmuyorsa yeterince büyük değillerdir.''
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekpc

    Tamm her sey senin dedgin gibi olsun. Ve olaylara senin baktigin gibi bakalim. Sonuc ne peki. Tecavyz edilwen cocuga ne oldu, ya da binlwrce oldurulen masum insana, tecavu edulen binlerce kadina ne oldu, ya da hakki yenilen bir suru insana, savasin ortasinda aglayan kadinlara cocuklara ne oldu, ya leyla aydemire, ya sedanura, ya da diğer masum canlara. Eğer leylaya biraz acidiysan dersinki bunu yapana bir ceza verilmeli. Peki ortada bi ceza veren yoksa ki zaten oyle kabul etmistik, o zaman bosver gitsin ya nolcak sonucta alti ustu bi cocuk di mi nollcak yani.

    hocam iyi geceler, cevap icin tesekkur ederim. ve yine bence dusunurken yanlisliga dusuyorsunuz. bir tanrinin var olmasi ve kotuluklere ceza verecek olmasi guzel bir sey olurdu. ancak bu dinlerin dogru oldugunu gostermiyor. yani saydigim her tutarsizligi gormezden gelip sadece tanri var ve bunlara ceza verecek cunku boyle olmasi guzel olur mu diyecegiz? bence burada gormezden gelinemeyecek derecede mantiksizliklar var. evet, diger tarafta her sey anlamsiz, dunya adaletsiz vs.. ancak dinlerdeki bu meseleler gormezden gelinemez. siz ki su an dunyadaki milyarlarca insanin uydurma dinlere inandigina inaniyorsunuz. kendinizi de ben de mi acaba? diyerek sorgulayiniz lutfen. gercekten bu seviyede sorgulasaniz bu mantiksizliklar gozardi edilemez bence. iyi geceler

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.