Şimdi Ara

CREATIVE GIGAWORKS S750 7.1 V.S. JAZZ 9940B 5.1 İNCELEME(yenilendi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
0
Favori
25.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Setleri hatırlayalım:

Gigaworks s750 7.1 analog
    7x70:490w surround+210watt sub-woofer toplam 700w rms (burst power)

Jazz 9940b 5.1 dijital
    20wx5:100w surround+100watt sub-woofer toplam 200w rms

Öncelikle söyleyeyim, bu testin de amacı tıpkı ilk jazz 9940b v.s. Megaworks thx550 ile yaptığım testler gibi her ikisi arasındaki daha iyi olanı tespit etmek ve sizlerle paylaşmaktır. Aslında bu testi s700 ile j9940 arasında yapmalıydık. Çünkü s700, s750’nin 2 hoparlör az hali. J9940 da 9940bnin analog hali. Ama imkanlar şimdilik buna elverdi. Hiç kimseye özellikle şu seti alın gibi tavsiyede bulunmuyorum. Bu böyle bilinsin. Tarafsız ve alıcı gözüyle baktım olaya. Bu test için önceki testte kullandığım her şeyi yine kullandım. Testi 3 aşamalı olarak;

Audio/mp3
    Woofer ve thx
    Dvd

olarak gruplandırdık. Elimizdeki çok çeşitli ve fazla sayıda bass ve tiz içerikli mp3leri kullandık. Aynı zamanda önceki testte kullandığımız 5 farklı woofer ve bass testini de kullandık. Ayrıca da dvd filmleri olarak thx destekli Pearl Harbor’daki ilk saldırı sahnesi baştan sona ve Titanic’teki gemi batma sahnesi baştan sona, Dolby digital ex için LOTR 2 filmindeki Helms Deep savaşı ve özellikle kalenin patlama sahnesi, diğer düz Dolby Digital kodlu filmlerden Jurassic Park 3, Terminator 3, Resident Evil, Matrix, Twister, Godzilla, 60 saniye, bad boys2, underworld gibi ses efekti bol olan dvd filmler ve belli sahneleri defalarca izlendi.Test için yine önceki gibi 5 arkadaşım bana eşlik etti. Hepsinin görüşleri ortak alındı. Bu testteki amaç gigaworks s750 7.1 setinin gerçekten vaat ettiği 210wattlık sub-woofer ses çıkışını sunup sunmadığını öğrenmek ve bunu j9940b ile kıyaslamak oldu. Öte yandan megaworkstan farklı olan titanyum uydulu surroundların getirisini anlamaya çalışmak ve toplamda 700watt rms gücün setten o etkide çıkıp çıkmadığını anlamak diğer test amaçlarındandı. Malum jazz 9940b’nin ses çıkışları belli ve gerçek 200watt rms var o sette. Testi sadece analog olarak bağlantılı yapabildik, çünkü gigaworks da analog bir set. Bu test şimdilik sadece analog bağlantılı olacak ve jazz’ın dijital bağlantısı ile test yapmayacağım. Bu arada kullandığım ses kartının audigy 2 olduğunu ve zs’ye hacklenmiş olduğunu belirtmek isterim. Yani bu kart 6.1 destekli. Gigaworks’un kumandası üzerinde bir seçenek var. 7.1’e upmix seçeneği. Bunun için de 2 seçenek sunuyor: 5.1’den 7.1’e veya 6.1’den 7.1’e upmix şeklinde. Ben de 6.1’den 7.1’e upmix’i seçtim ve pearl harbor dvd filmindeki audio ve hoparlör yerleşim testinden de onayı aldıktan sonra testlere giriştim. Bunu yaparken tabii ki gigaworks’a gerekli ısınma zamanını da tanıdım. Yine unutmadan söyliyim, testlerde hem sesi kısık seste, hem orta seste ve hem de yüksek seste denemeler yaptık. Bunun için her iki seti kumandalarından sonuna kadar açtık ve sesi windows ortamından ayarladık. Jazz’ın sesini -70/+10 aralığında max seviye olan +10’a bas için yüksek seste test ettik. Gigaworks’un da sesini kumanda üzerinden master, center, side, rear, sub ve treble olarak sona kadar açtık. Bu arada yazımın en altında bana hala bu setlerin bende olduğuna inanmayan bazı arkadaşlar için nokia 3660 telefonumla çektiğim bazı resimleri de ekledim. Umarım bu resimler artık bana inanmaları için yeterli olur.

Mp3 testleri

Lafı hiç fazla uzatmayacağım. Baştan söyleyeceğim bazı önemli noktalar var. Megaworks’un tüm surroundları ve woofer cambridge üretimiydi. Bu açıdan en tiz seste bile sorun yaşamadık. Oysa gigaworks’un tüm surroundlarına creative yazıyordu, sadece woofer cambridge ürünüydü. Bunun sonuçlarını da gördük tabii. Yüksek tiz seslerinin hakim olduğu mp3 şarkılarda titanyum tweeter’lara rağmen gigaworks’un side surroundlarında bazen ses kesik kesik geldi. Buna canımız çok sıkıldı, yani titanyum tweeter’ın megaworks’taki tizlere üstünlüğü olmalıydı ama tam tersi oldu. Mega cambridge ürünü olduğu için creative ürünü olan giga’nın surroundlarına karşı üstündü bize göre. O yüzden yine derim ki cambridge mamüllü creative hoparlörler her zaman diğer creative hoparlörlerden daha kalitelidir.

Yaptığımız tüm mp3 ve audio testlerde gördük ki ses kısıkken ve orta açıkken gigaworks’un bariz üstünlüğü vardı. Çünkü tiz seslerde daha iyi olmakla birlikte kısık ve orta seslerde de bass olarak gayet tatmin ediciydi. Bu anlamda jazz geride kaldı. Ama sesi yüksek seviyelere çıkardığımızda iş değişti. Mp3 işi için gigaworks’un woofer’ının bile jazz’a karşı yetmediğini anladık. Çünkü jazz’ın woofer’ı giga’nın bas etkilerini çok daha bastıracak şekilde bass sesi veriyordu. Aşağıda yazdıklarımdan da anlayacağımız gibi aslına bakarsak giga’nın woofer’ının verdiği güç mp3 ile değil dvd ortamında anlaşılıyor. Çünkü dvd performansındaki bass sesi çok farklı mp3’e göre. Mp3 dinlerken giga’nın woofer’ını frenleyen bir şey varmış gibi geldi bize. Bu açıdan jazz’ın bass sesi tüm odanın içini dolduracak gibiydi, ancak aynı şeyi giga gösteremedi. Yüksek seslerde jazz galip çıkarken kısık ve orta seslerde giga galip geldi. Tiz seslerde her zaman giga’nın üstünlüğü vardı ama bas seslerde yüksek seste jazz, orta ve kısık seslerde giga daha iyiydi. Müzik dinlerken sesin açılması herkese sanırım daha cazip gelir. Öyle ya, bir sete 525 milyon verip sesi açmamak olmaz. Öte yandan diğer ise (giga) 1 milyar civarında. Şimdi bir sete 1 milyar vereceksin ve sesi açmayacaksın, olmaz. Biz de sesini açıp mp3 dinlediğimizde jazz’ın yarı yarıya daha ucuz olmasına rağmen giga’dan daha iyi olduğunu gördük. Yani sırf müzik dinlemek için s750 tercih edilmemeli. Kısık ve orta seslerde oylar yarı yarıya dağıldı, ben fikir beyan etmedim. Ama genelde tüm arkadaşlarım mp3 testinde oyunu jazz’dan yana kullandı. Not: bu testlerden j9940b nin galip ayrılmasına bence asıl sebep bass’ı köklemesine neden olan theater düğmesine basınca ortaya çıkan bass patlaması oluyor. O seçenek seçilmeyip düz stereo haliyle giga daha iyi ses veriyor bass anlamında. Ama theater seçeneği için giga’nın alternatifi yok. Bu arada hemen söyleyeyim, sadece jazz’ın decoderli halinde theater seçeneği var, onu açınca jazz bass işinde öne geçiyor, ama analog olan 9940 modelde öğrendiğime göre theater tuşu olmadığı için gigaworks mp3 testleri de önde bitirmiş görünüyor. (analog bağlantıda)

Thx ve sub-woofer testleri:

Bu testler için daha önce de kullandığımız 5 testi kullandık. Bunlar:

1) FX_Nature_Thunder_3
    2) FX_THX__BassTest
    3) Bruitage_-_THX_-_train_sound_effect
    4) Sound_Effects_-_THX_-_SUB_WOOFER_TEST
    5) THX_-_Ultimate_sub_woofer_test

testleri idi. Yine sözü kısa keseceğim. Analog bağlantılı yaptığımız bu testlerde genel anlamda jazz’ın woofer’ının giga’nın woofer’ına göre çok daha az zorlandığını gördük. Bu testlerden en zorları olan ve tam bir beyin-kulak-mide-oda-ev-anne-baba işkence testi olan 4 ve 5 numaralı testleri jazz, wooferıyla önde kapadı. Ama diğer 3 testi megaworks’tan daha iyi olan wooferıyla giga kazandı. Toplamda 3-2 giga galip geldi. Fakat bunu söylerken yukarıdaki 4 ve 5 numaralı en düşük bass/woofer frekanslarına inebilen testlerde jazz’ın woofer’ının beyin ve kulaklarımızı daha fazla rahatsız edip gerçek anlamda bass işkencesi yaptığını söylemek isterim. Hatta en düşük frekanslara inildiğinde giga’nın woofer hava boşluğundan çıkan hava 1 metre öteye yayılıyordu tıpkı mega’da olduğu gibi. Bir de en düşük sesli bu frekanslarda woofer’dan trrrrrrr şeklinde çıkan ses çok bariz duyuluyordu ve hatta bu ses aynı mega’daki gibi woofer’dan gelmesi gereken o düşük sesi bastırıyordu. Jazz’da ise olay farklıydı, trrrrrrrr sesi jazz’da da vardı ama çok daha az duyuluyordu. Ve en düşük bas frekanslarını daha kolay duyabiliyorduk. Tabi bu testleri yaparken windows ortamından sesi yarıya kadar kıstık ama kumandaların ses ayarına hiç dokunmadık, yani sondaydı. Sonuç olarak bu testleri 3-2 gigaworks galip bitirdi, neticede gigaworks kazanmış kabul ettik ama asıl woofer ve thx ses işkencesi olan 4-5 numaralı mp3leri jazz önde bitirdi, bunu da unutmuyoruz.

Dvd testleri:

Bu testleri 3 ana grupta topladık.
    a) thx destekli dvd filmleri (piyasada çok az var)
    b) Dolby digital ex 6.1 destekli dvd ler (LOTR serileri, başka var mı?)
    c) Diğer düz Dolby Digital kodlu dvd filmleri (piyasada çok büyük çoğunluktaki filmler)
    d) dts kodlu dvdler (ddts-100 decoder elime ulaştığında bu maddeyi de ekleyeceğim.)

a) thx ses sertifikalı filmler:

Bu testleri yaparken elimdeki 2 adet thx sertifikalı Pearl Harbor ve Titanic dvdlerini
    kullandım. Zaten star wars’dan başka bu işi G.Lucas amca gibi önemseyen var mı? Piyasada thx sertifikalı dvd sayısı çok az. Peki böyle olması neyi değiştirir? Aslında çok şey değiştiriyor. Çünkü gigaworks, analog bağlantısıyla yaptığımız testlerde THX sertifikalı dvd filmlerini jazz’dan çok daha üstün bir performansta sundu. Yani eğer izlediğiniz dvd filmi thx sertifikasına sahipse olay çok fark ediyor. Fark etmeseydi burada yanlış olduğunu bile bile jazz derdim. Ama değil işte, tarafsız ve dürüst bakıyoruz olaya ve thx sesli dvdler için gigaworks kazandı diyoruz. Sesteki tizlerin netliği, bass seslerin keskin ve net, tok vuruşu gigaworks’ta çok daha iyi duyuldu. Jazz’ın bass sesleri geride kaldı.

Buradan şu sonuca vardık, gigaworks’un woofer’ı için verilen 210wattlık değer kesinlikle jazz’ın 100wattlık gerçek değerinden daha fazla. Yani gerçek 210w verip vermediği tartışılır ama 100 ve 150w tan çok daha yüksek olduğu kesindir diyorum. Bunu tüm arkadaşlarım da onayladı test ederken. Yani mp3lerde nerdeyse yok denecek kadar zayıf kaldı jazz’a göre ama asıl gücünü dvd lerde gösterdi. Özellikle thx sertifikalı dvd leri giga ile izlemek çok daha keyifli. Yani 5 kişinin kulağı yanılmaz sanırım her ne kadar db ölçer cihazlarımız olmasa da…

b) Dolby Digital ex 6.1 destekli dvdler:

Şu an piyasada Dolby digital ex 6.1 kodlu dvd filmlerinin sayısı ne kadar ki? Ben sadece
    elimdeki LOTR serilerini kullanabildim. Bunu yaparken de özellikle üstat web sitelerinin de kullandığı Helm Deep savaşını ve kalenin patlama sahnesini baz aldım. Bu testlerde de gigaworks’un üstünlüğünü gördüm. Özellikle efekt dolu yan seslerde 7.1’in verdiği avantajı çok iyi gördük, tabii tiz seslerdeki üstünlüğü de cabası. Kale patladığı an jazz’daki mide patlama efektinden daha güçlü bir etki hissettik. Jazz da hemen hemen aynı etkiyi verdi, ama hem bass taki biraz da olsa görülen üstünlüğü ve diğer tiz ve 7.1 efektleri sayesinde gigaworks daha iyi dedi ben de dahil herkes.

c) Diğer düz kodlu bildiğimiz Dolby Digital dvd filmleri:

Piyasada en rahat bulunan diğer dvd filmleri bunlar. Bu testler için kullandığımız ve
    yukarıda yazdığım tüm dvd filmlerinde ses üstünlüğü olarak şartlar eşitti. Sonuç da eşit oldu. Hatta bazı seslerde jazz galip geldi diyebiliyorum. Ama genel özellikler göz önüne alındığında gigaworks’un sağladığı avantajlar daha fazla gibi. Çünkü upmix ile 7.1 desteği almamıza rağmen arka surroundlardan farklı, side surroundlardan farklı sesler geliyor ve bu da herkese daha fazla keyif veriyordu. Yoğun bass efektlerinin olduğu bazı sahnelerde ise (terminator 3, twister, godzilla gibi) jazz daha üstün bass sesi verdi. Ama bu filmleri gigaworks’te izlerken duyulan çevresel 7.1 sesi çok daha fazla keyif verdi. Üstelik gigaworks’un woofer efektleri hiç de geride kalmadı, yani kafa kafaya gibiydiler. Öte yandan diğer kriterler göz önüne alındığında ben gigaworks dedim.

Dvd oylarında a ve b testleri için hepimiz gigaworks dedik. Ancak c testlerinde benim gigaworks oyumla 3-2 gigaworks üstün ayrıldı testten. Bu da gösteriyor ki gigaworks alıp analog bağlantı ile dvd izlemek hem kısık, hem orta hem de yüksek seste gerçekten çok keyifli oldu. Sanırım o kadar pahalı olmasının getirisi bu oluyor.

Son söz:

Mp3 ve audio dinleme işinde jazz 9940b yine önde bitirdi testleri. Ama bunu dijital decoderindeki theater seçeneğiyle yaptı. O seçenek kapalı olduğunda gigaworks kesin üstündü tüm ses seçeneklerinde.
    Sub-woofer ve thx testlerinde orta bir sonuç vardı, her iki setin de üstün olduğu yanlar ağır basıyordu. Sonuçta gigaworks önde bitirdi bu testi ama fark azdı.
    Dvd testlerinde ilk iki testi gigaworks önde bitirdi. Son testte jazz daha önde olmasına rağmen diğer bazı kriterlerle birlikte şartlar eşitlendi ve genelde yine gigaworks bu testi önde bitirmiş oldu.

Jazz 9940b serisi kesinlikle ona vereceğiniz parayı kuruşu kuruşuna hak ediyor. Asla pişman olmazsınız. Öte yandan parası olup inspire t7700den çok daha güçlü ve kaliteli en iyi 7.1 seti alıp müzik ve dvd keyfi yaşamak isteyene de gigaworks s750 önerilir. Ben jazz’ı paketledim ve kaldırdım bu testlerden sonra. Yani eğer bu işi megaworks başarsaydı o zaman yapacaktım ama gigaworks bana jazz setimi paketlememi sağladı. Şu an odama s750 kurulu. Sanırım testi hangisinin galip kapadığını söylememe gerek kalmamıştır artık. Buradan da parası ve uygun ortamı (7.1 için) olan herkese gönül rahatlığıyla gigaworks öneririm. O sete verilecek paranın da karşılığı megaworks ve j9940b’ye göre çok daha güçlü ve etkili sub-woofer’ı ve gerçekten çok etkili ve cezbedici 70w(burstpower) 7 adet surrounduyla ile kesinlikle alınabiliyor. Bunu da herkes bilsin isterim.

Bu arada sanırım Çarşamba günü ddts-100 decoder elimde olacak. Böylece s750’yi de dijital bağlayıp test etme olanağım olacak. O zaman da setleri dijital olarak tekrar test edeceğim. En çok da ddts-100 ile kullanıldığında gigaworks’un performansını merak ediyorum. Herkese saygılar…

R E S İ M L E R

resimleri daha büyük görmek için lütfen resmin altındaki açıklamaya tıklayın.

---
    ----
    ----

jazz 9940b.......bendeki 2 adet thx550..HEPSİ BURDA.....hepsi burda2......thx550 tümü cambridge..s750,sadece sub cambridge.s750 center,solunda titanyum tweeter ve 2.resim ...jazz-s750-thx550 woofer

wooferlar-arka görüntü....jazz woofer...........s750 ve thx550 woofer.daha yakından wooferlar.jazz-s750 woofer/delikler farklı..jazz woofer-arka...s750 woofer arka....thx550 woofer arka

-------
    ----

wooferlar/alt resim.....jazz/s750 surround-woofer......soldaki 20,sağdaki 70w(?)......mı acaba???............jazz ön surround/yarım....jazz-s750 ön surround...jazz ön/arka-s750 ön surround

----------
    -----

jazz center 3" + 1,5" tweeter.....jazz center+bütünleşik decoder...jazz decoder arka görüntü

ddts-100 ile dijital testler
    Öncelikle jazz de005/006 decoderlerin çok zor ve nerdeyse hiç bulunamadığı şu günlerde ileriyi düşünerek herkese decoderli dijital bir set almasını öneririm. Bendeki jazz 9940b’nin kendinden center’a bütünleşik decoderi olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca herkesin şu sıralar nedense hep kötülediği vatanbilgisayardan satın aldığım creative ddts-100 decoderi de karşılaştırmalı inceledim. (en uygun fiyatı vatanbilgisayar veriyor ddts-100 için ve gigaworks s750 7.1’i de ordan almıştım.)

Yazımın altında ddts-100 decoderin kutu içeriğine dair resimleri bulabilirsiniz. Bir kere jazz decoderin 100 milyon ve ddts-100 decoderin 300 milyon civarında olduğunu hatta bazı yerlerde 340-350 milyona kadar alıcı bulduğunu hatırlatmak isterim. Şimdi aralarındaki bu 200milyonluk fiyat farkına değer mi, bu kriter ilk incelediğim konu oldu. Diğer özellikler ise sunduğu avantajlar ve imkanlar dahilinde hangi decoderin daha iyi olduğu konusu idi.

Şimdi jazz decoder aynı anda 4 farklı cihaz bağlantısına imkan veriyorken ddts ise 8 farklı cihaza bağlantı imkanı veriyor. Yani buradan ddts 2 katı fazla bağlantı imkanı ile öne geçiyor. Ayrıca jazz decoder max. sadece 5.1 hoparlöre bağlantı imkanı sunuyorken ddts decoder 6.1 hoparlör bağlantı imkanı sunuyor, decoderin arkasındaki switch ile bu destek 7.1 setlere kadar çıkıyor. Buradan da ddts özellik ve performans olarak farkı artırıyor. Jazz decoder ile analog bağlantıların haricinde (2 farklı şekilde) bir adet optic ve bir adet de coaxial bağlantı imkanı var. Ddts decoderde ise 4 farklı analog bağlantı mümkün (2 adet de kulaklık girişi var.) ayrıca 3 adet optik ve 1 adet de coaxial bağlantı ile toplam 8 bağlantı imkanı sunmuş oluyor. Peki ses kaliteleri nasıl, hemen söyliyim, tüm analoglarda ses kalitesi aynı, ama iş dijitale gelince farklar başlıyor. Bu konuya gelmeden önce diğer farklardan bahsetmek istiyorum. Ddts decoderin ön panelinde elden veya kumanda ile seçilebilecek center-rear-subwoofer ve rear center seslerini ayrı ayrı ayarlama imkanı var. Aynı özellik jazz decoderde de mevcut, tüm surroundları istediğiniz gibi ayarlıyorsunuz ama bu konuda jazz decoder daha iyi. Çünkü jazz decoderle tüm surroundları -10 / +10 arasında değiştirmek mümkün (sub’ı da tabii) Fakat ddts’de bu farklı; center, rear ve rear center ile sub var. Ön surroundlar yok. Bu arada söyliyim, jazz decoderle coaxial kablo geliyor, ama ddts decoderle hem optic hem de coaxial kablo geliyor. Üstelik ddts decoderle jazz’ın coaxial kabloları farklı. Ddts kutusundan arayıp da kolay kolay bulunamayacak coaxial kablonun ucuna takılıp onu ses kartının digital out girişine takabileceğiniz minik bir bağlantı aparatı çıkıyor, üstelik sadece tek çizgi olduğu halde seste en ufak azalma yapmıyor. Ayrıca ddts kutusundan bir adet de analog dönüştürücü kablolu aparatı çıkıyor. Ben bu ddts decoderi kullandığım gigaworks s750 7.1’i analog ve dijital olarak bağlayıp test ettim. jazz’da zaten decoder vardı. (bu arada aklıma gelmişken söyliyim, ddts decoderin boyutları daha önce kullanıp sattığım inspire 5700 5.1 dijital setin decoderinden daha küçük ve hafifliğiyle dikkatimi çekmişti kutudan çıkardığım ilk anda.)

ddts kutusundan tıpkı s750 7.1 kutusundaki gibi 7.1 bağlantı analog kablosu çıkıyor. Bunu analog bağlantı için kullandım, neden demeyin, her ne kadar set decoderle dijital olsa da analog bağlantı gerektiren durumlar oldu, bunun için kesinlikle kullandım. Bunu da şöyle yaptım: s750 7.1’ün sub’ına bağladığım 4lü analog kablonun diğer ucunu audigy2 ses kartının analog girişlerinden çıkardım ve ddts ile gelen analog bağlantı aparatına bağladım. Ddts ile gelen aynı kabloyu da aynı aparatın diğer girişlerine bağlayarak diğer uçları da ses kartına bağladım. Bu bağlantı analog içindi. İlginçtir ki o aparatın kendi uçlarını ddts decoderin arkasına bağlamam gerekirken bağlamadım, bağlanmış sesiyle bağlanmamış ses arasında hiçbir fark yoktu. O aparatın üzerindeki switch “pc” yazan yerde duruyordu. Ddts decoderi analog bağlantıda tamamen devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Yani set analog bağlıyken decoderi açsanız da kapasanız da seste hiçbir değişiklik olmuyor. Dijital bağlamak için ise ara aparattaki 3lü analog kabloları çıkarıp decoderin arkasındaki uygun yerlere takıyorsunuz ve daha sonra digital out’u işaretleyip kumanda üzerinden coaxial seçeneğini seçiyorsunuz, bu olay jazz decoderle de aynı, ddts decoderle de aynı.

Şimdi gelelim dijital bağlantı farklarına: a) müzik: jazz decoderin özellikle mp3 dinlerken kumanda üzerindeki theater seçeneğiyle evi yıkacak gibi bass sesli müzik performansından bahsetmiştim. Ddts decoderde nasıl işler? Müzik dinlerken acayip bir değişiklik var. Analog olarak mp3 dinlediğimizde ses 7 kanala eşdeğer olarak dağılıyordu, yani her surround aynı sesi veriyordu. Oysa ddts decoderde öyle değil. Creative ses kartlarında şu çok iyi bilinen cmss özelliği var ya hani; dijital bağlantıda mp3 dinlerken 7.1 ses alma aşamasında decoder kendiliğinden cmss özelliği katıyor olaya. Bunun için ön surround sesleri normal stereo gelirken center ve arka 4lü surroundlar tamamen cmss efektli mp3 sesi veriyor. Bu iyi mi? Hem iyi hem de kötü. Ben cmss özelliğini sahne arkası sesleri veya vokal ses bütünlüğü olarak biraz değerlendirdiğimden cmss özelliğiyle genelde mp3 dinlemiyorum. Analog olarak 7 kanaldan aynı sesi duymak bana daha çok keyif veriyor. Ama ddts decoderde mp3 dinlerken center ayrı, ön surround ayrı, side surroundlar ayrı ve rear surroundlar ayrı ses veriyor. Aslında bazı şarkılarda bunun avantajını çok gördük ama şahsen analog mp3 dinlemeyi tercih ediyorum. Decoder üzerinde stereo seçerseniz sadece öndeki 2 surround ses veriyor. Dolby prologic II seçeneğinde movie ve music seçenekleri var. Bunlardan music seçeneğinde ses 5.1 kanalda mp3 olarak veriyor. Hemen alttaki Neo:6 seçeneğinde de 2 tercih var: cinema ve music. Neo:6 seçeneği prologic II’ye göre hem ses kalitesi açısından daha iyi hem de 5.1 değil 7.1’e kadar ses verebiliyor. Yani bunu elle seçme şansınız var. Oysa durum jazz’da daha farklı. Stereo seçtiğinizde 2 ön surround, prologic II ile 5.1’e ses dağıtma, bunlar tamamen aynı gibi. Ama sıra theater’a geldiğinde ses 5.1 değil 5+1 olarak geliyor ve bass sesinde de boost olayı yaşanıyor jazz’da ve hiçbir zaman cmss olayı devreye girmiyor. Bu arada hemen söyliyim, her ne kadar ddts decoderin üzerinde de ses ayarları olsa da eğer gigaworks s750’nin sesini açmazsanız decoderin sesi hiç çıkmıyor. Yani decodere rağmen gigaworks’un sesini de mutlaka açmak zorundasınız. Ben olayı şöyle hallediyorum: gigaworks s750’nin her türlü sesini (master, center, rear, side, sub ve treble) sonuna kadar açıyorum ve ddts decoder üzerinden master sesini kısıyorum. Böylece hem gigaworks’un hem ddts nin kumandalarıyla uğraşmak zorunda kalmıyorum. (zaten birbirlerine çok benziyolar.) sadece ddts decoderin kumandasıyla işi hallediyorum.
    b) dvd : ddts decoderle dvd izlendiğinde bazı farklar ön plana çıkıyor. Eğer izlediğiniz filmi Dolby digital ex (6.1) ayarda izlemek ve bunu destekliyorsa 7.1’e yaymak istiyorsanız o zaman decoder üzerinden Dolby digital değil Dolby digital ex’i seçiyorsunuz. Diyelim ki izlediğiniz dvd’de dts kodlu bir film var. O zaman zaten dts lambası kendiliğinden yanıyor. Hemen ardından kumanda ile Neo:6 cinema’yı seçiyorsunuz ve işte 7.1 kanala yayılmış muhteşem dts sesi çıkıyor ortaya. Bu ayar jazz decoderde yok maalesef, çünkü o decoder 5.1’den yukarı desteklemiyor. Peki ses kalitesi nasıl? Kesinlikle ddts decoderde ses kullanılan hoparlör setiyle birleştiğinde daha da artıyor. Yani daha fazla tiz, daha fazla bas ve daha yoğun bir ses. Odamda çok rahat son seste hem de dts kodlu bir dvd filmini j9940b ile dijital ve s750 ile analog ortamda izleyebilmeme rağmen s750’ye takılı ddts decoderle aynı dvd filmini son seste izleyemedik. Ses aşırı fazla geldi oda için ve sesi kısmak zorunda kaldık, çünkü oda o ses yoğunluğu için az küçük geldi. Yani dvd performansı olarak ddts decoder çok daha iyi. (öte yandan eğer oyun oynayacaksanız en iyisi analog bağlantıya dönmek veya dijital bağlantıdan neo:6 seçmek olmalı) Bir de decoderin ön panelinde dts ışıklı göstergesinin yanı sıra dts-es matrix ve dts-es discrete seçenekleri de var. Bunları kendiniz seçemiyorsunuz. Ne zaman ki bu ses formatlarını destekleyen bir dvd takarsınız, o zaman o göstergeler de yanar. Benim bildiğim zaten şu an dünyada orijinal dts-es matrix kodlu 3-4 tane dvd ve dts-es discrete özellikli sadece bir adet dvd filmi var. Yani bu dts-es özelliğiyle kodlu dvd filmlerinin yayılması zaman alacak gibi görünüyor. Ama bu özelliklerde bir dvd izlemek için şu an ddts-100 şart görünüyor, yani ileriye yönelik yatırım açısından ddts-100 daha mantıklı.

Özetlemek gerekirse: Müzik konusunda jazz decoder, özellikle jazz 9940 ve üstü setlerle veya megaworks ile kullanıldığında işinizi ddts decodere göre çok daha iyi görecektir. Özellikle de müzik performansı olarak ben yine jazz decoder ve j9940 ve üstü ya da thx550 öneriyorum. Ama sıra dvd işine gelirse o zaman verdiği performans açık ara önde olduğu için ddts-100 decoder şiddetle tavsiye edilir. Çünkü dvd işinde ddts decoder her türlü 5/6/7.1 sette jazz decodere göre daha başarılı. Yani eğer elinizdeki hoparlör setini analog olmaktan kurtarmak ve dijital yapmak istiyor ve bunu yapınca çok müzik dinleyip az dvd izliycekseniz jazz decoder öneririm. Ama niyetiniz yine aynı ise ve işiniz daha çok dvd izlemek, arasıra müzik dinlemekse o zaman da ddts-100’ü öneririm. Peki ben memnun muyum? Memnunum, çünkü ben daha çok dvd izleyen biriyim. (hatta fanatiğiyim.) ama ara sıra mp3 dinlerken jazz’ın sesini de aramıyor değilim, fakat bana gigaworks da yeterli geliyor.

Bu yazım umarım iki decoder hakkında bilgi sahibi olmak isteyene yardımcı olmuştur. Bu arada yine de bana her türlü soruyu sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Herkese saygılar…

resimleri daha büyük görmek için lütfen resmin altındaki açıklamaya tıklayın.

ddts-100 ön-----ddts-100 arka------coaxial kablo-----------kablo uçları------coax-mono dönüştürücü1--coax-mono dönüştürücü2--coax+çevirici----decodere takılı-----

--
    --
    --
    ------

analog dönüştürücü-----dönüştürücü kablo uçları-----dönüştürücü yan resim---optic kablo---------hoparlör kabloları takılı--hoparlör kabloları+ses kartına giden kablolar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolverine -- 22 Ekim 2004, 20:31:40 >

• Başarılı bir çalışma olmuş, tebrikler DDTS decoderin gelince S750 yi daha da çok seveceksin
  • bu calışmanı bu sefer takdir ettim wolverine işte bu cok güzel bir calışma olmuş eline emeğine sağlık diyorum
  • Güzel çalışma oldukça iyi ama hiçbir teknik ölçüm cihazı kullanmadan

100 wat a bile çıkamadı
    yok 80 90 watt arası
    o kadar kastık 150 olmadı

gibi kesin yargılar kullanman yanlış...

Bu tip testler her zaman zordur seni uğraşından dolayı tebrik ederim
  • quote:

Orjinalden alıntı: Speed-Step

Güzel çalışma oldukça iyi ama hiçbir teknik ölçüm cihazı kullanmadan

100 wat a bile çıkamadı
    yok 80 90 watt arası

o konuda haklısın ama arkadaş elinden geldiği kadar testi en güzel biçimde yapmaya çalışmış bu test bile bence cok iyi bir test olmuş bunu açık yürekliliğimle söylediğimi belirteyim

• Güzel bir karşılaştırma olmuş, tecrübelerini paylaştıgın için teşekkür ederim. ddts-100'lü testleri bekliyorum sabırsızlıkla
  • abi adama laf atmayın artık resimleri de koymuş kutluyoru.m
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • biz de kendimize düşen görevimizi yapalım
  • Eline sağlık güzel bir çalışma olmuş keşke bu işten para kazanan bilgisayar dergileri böyle incelemeler yapabilseler...
    Keşke Jazz'ın Subwooferının altında koruma olsaymış dikkatli çıkarılmaz ise ciddi zararlar verilebilir gibi duruyor...
    Bir de ön kulelerin görünümleri oldukça hoş salon için biçilmiş kaftan...
  • Teşekkür ederim. Decoderi ben de sabırla bekliyorum. Çba büyük gün. (tabii o gün gelirse) Gelince testleri dijital ortamda yine yapacağım.
    quote:

Orjinalden alıntı: xenophe

Başarılı bir çalışma olmuş, tebrikler DDTS decoderin gelince S750 yi daha da çok seveceksin
  • Hydra, desteğin için teşekkrüler... elimizden geleni yapmaya çalıştık.
    quote:

Orjinalden alıntı: HYDRA

bu calışmanı bu sefer takdir ettim wolverine işte bu cok güzel bir calışma olmuş eline emeğine sağlık diyorum
  • Dostum, dediklerin doğru, onları önceki testte yazmıştım, bu sefer öyle şeyler kullanmamaya dikkat ettim. Çünkü s750 farkı vardı arada. Düşüncelerin için sağol.
    quote:

Orjinalden alıntı: Speed-Step

Güzel çalışma oldukça iyi ama hiçbir teknik ölçüm cihazı kullanmadan

100 wat a bile çıkamadı
    yok 80 90 watt arası

• ddts-100 decoderi bulmam konusunda bana yardımların için (üstte de yazdım) tekrar ben teşekkür ederim. ddts-100'lü testler de inşallah yakında...
    quote:

Orjinalden alıntı: mum

Güzel bir karşılaştırma olmuş, tecrübelerini paylaştıgın için teşekkür ederim. ddts-100'lü testleri bekliyorum sabırsızlıkla
  • sticky yapman iyi olmuş. Valla testi yapması bu yazıyı ve özellikle de resimleri hazırlamaktan daha kolay olmuştu. Tekrar teşekkür ederim.
    quote:

Orjinalden alıntı: cagri105

biz de kendimize düşen görevimizi yapalım
  • Teşekkür ederim. Ben dediğim gibi jazz'ı paketledim, bu arada paketi yaparken özellikle de sub,woofer'ın alt kısmının olduğu yere yan taraftan "burdan tutmayın" şeklinde bir kağıda yazıp koydum. Seti açınca doğrudan görünüyo, o uyarıyı ben vermiş olayım bari dedim. Dediğine katılıyorum sub için. saygılar...
    quote:

Orjinalden alıntı: Prud

Eline sağlık güzel bir çalışma olmuş keşke bu işten para kazanan bilgisayar dergileri böyle incelemeler yapabilseler...
    Keşke Jazz'ın Subwooferının altında koruma olsaymış dikkatli çıkarılmaz ise ciddi zararlar verilebilir gibi duruyor...
    Bir de ön kulelerin görünümleri oldukça hoş salon için biçilmiş kaftan...
  • basarılı bir calışma olmuş wolverine61 öncelikle göstermiş olduğun cabadan dolayı tebrik etmek istiyorum.hic değilse bu setleri kullanacak veya almaya niyetli olan arkadaşlar icin bir fikir olur tekrar tebrikler..
  • Cok Güzel Calısma Wolwi Usta Tebrikler. Senden de Bu Tip Calısmalar Beklenir Zaten. Bu Arada Senın Su Jazz ı Philips A5 600 İle Kapıstırsana
  • Super bir calisma bu arada megaworksleri yada jazllari satmayi dusunurmusun 2.bir megaworks yada jazz alabilirim tabiki gayette temiz kullanmissindir kanaatimce cunki Jazzini ne kadar sevdigini bilmeyen kalmadi :D..DDTS-100 geldikten sonra bir test yap derim creafin kendi decoderi cok iyi sonuc vercektir bence hemde + olarak 7.1 decode desteg var.. Bende giga alamk isterdim ama mega 160$+kdb giga ise 550$+kdv :) 200w rms icin 390$+kdv fark insani yorar..
    Eger satmak istersen dedigim gibi megaworkslerden birini yada jazzi alabilirim.
    bu arada tekrar tebrikler testlerin tek kisi degil ock kisiyle yapilmasi ve birkac cesit test uygunlanmasi ve urunlerin detayli fotolanmasi cok iyi olmus.. resimleride gozuken gigaworksteki temiz iscilik agzimin suyunu akitti :)
    Tekrar tebrikler.. Cok guzel..Incelemenin 2.kisminida bekleiz(ddtsli kismiP (sahsen ben ddts+megaworks+soundstromu cok tuttum yani :))
    hoscakal..
  • @hoonery ben soyliym a5.600 kullandim test icin almayi dusunuyordum eve gelip salonda ve odada olmak uzere 2 ayri test yaptim (hepsi analogtu tabiki) ama sukadarini soylim bass ve tiz olarak creaf megaworksun eline su dokemez..Tizde megaworks jazzdan iyi fakat bassinin megaworksten kotu oldugu(wolf abimizin testine gore) dusunulurse orta seviye sistemleri bir test etmek gerekir..(osaki 5.1 :) +t5400+t7700+inspire5200+inspire 2500(2.1olan)+a5.600+a3.600(su ince flat hoperlorlu 100w rmslik olan) lari kullanmisligim var.. iclerinden en iyi bassi veren a3.500ile a5.600idi(q5.600daha ustun sayilir ama a3.500deki WOOX bassta guzeldi..Iclerinde en lanet basllari creaflar veriyordu bass acinca hersey bitiyordu orta seviye creaflarda :D..Philipsin uzaktan kumanda destegi ve daha kalite uretimide guzel..t7700 abartildigindan cok daha kotu aldigim gibi sattim :D.. basslari cokkotuydu..Tweeterlar kurtaramiyor T serisindeki inspire tercih edilmeli bence...Kullandigim osaki ise bir facia bu islerden hic anlamazken 5.1im olsun diye almsitim 3sene kadaronce.. hic iste yaramadi meretler :D odamda yatiyor ara sira dusta dinlemek icin dusa falan kuruyorum.. Oyle noname markalilar alinmamli kesinliklle markanin guvenirliginden gelen bir kalite gercekten sozkonusu daima...

• @wolverine dostum test için teşekkür ederiz.
    Sana bi sorun olacaktı burdaki bir çok kişi ilgilnedirir heralde bu soru

Megaworks decoderle birlikte kullanıldığı zaman dvd filmlerdeki ses kalitesi çok değişiyormu. Yani inspire 5700 veya dtt3500 deki o kristal ses yakallanabiliyormu? Bi de analog olarak ta tatmin olabilirmiyiz. Malum decoder 350 milyon civarı yani o decoder bunu hakediyorsa alalım.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.