Şimdi Ara

------- CPU SICAKLIĞI BASİT HESAPLAMA FORMÜLÜ -------

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
3.179
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün mümkün olduğu kadar basitleştirilmiş kabaca bir CPU sıcaklığını hesaplama
    formülü Termodinamik'ten (Y.Çengel) de faydalanarak yazma ihtiyacı duydum.
    Yabancılarda anlayabilsin diye (belki yabancı forumlarda kullanılır) ingilizce yazdım. Özetle :

DeltaT=2.5xW/CFM

Basitçe CPU ile Kasa içindeki sıcaklık arasında farkını şöyle buluyoruz.
    CPU gücünü (watt) 2.5 ile çarpıp , fan debisine (CFM)'e bölüyoruz. :) Okkadar !

Tabi Soğutucu fanlar hiçbir zaman katalog değerini sağlamaz.Ayrıca fan lar zamanla pislik tutar
    ve bu nedenle debi düşeceğinden sıcaklık bir miktar daha artar. Kabaca buna +5 C daha eklenebilir.

Örneğin Q6600 işlemci (105 watt) ve ThermalTake TMGi2 Fan ile (35 CFM) max. çalıştırılması durumunda
    kasa içi sıcaklık 38 ise şekildeki örnekte olduğu üzere :

DeltaT=2.5x105/35
    =7.5

Tcpu=38+7.5
    =45.5 C

Sıcaklığın 45.5 ile 50.5 civarlarında olması beklenir.

Sıcaklık çok daha yüksek ise Soğutcu fan'da ya da termal macunda problem var demektir. Düşük olmasına
    imkan yok.

Bu arada Q6600 lerde B3 ile G0 işlemciler arasında ne kadarlık bir ısı farkı olabilir?
    Bunu da buradan hesaplarsınız. Göreceksiniz ki fark o kadar da çok değilmiş.

Yaşasın Türk Bilimi !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 27 Temmuz 2007; 15:37:59 >

• Eline sağlık, iyi uğraşmışsın...
  • Benim Q6600 beklemede 37 derece. Oda 30 derece.
    Zalman 9700 Led ve TT Kandalf sayesinde.
  • peki bir soru newton kardeş

benim işlemci oyundan çıktıktan sonra 58 den 15 sn içinde 48 e düşüyor. bu kadar kısa sürede 10 derece soğuması normalmi

48 den 44 e düşmesi daha uzun vakit alıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: yattara 61

peki bir soru newton kardeş

benim işlemci oyundan çıktıktan sonra 58 den 15 sn içinde 48 e düşüyor. bu kadar kısa sürede 10 derece soğuması normalmi

48 den 44 e düşmesi daha uzun vakit alıyor.

Dikkat edersen formülde ortam sıcaklığı değil kasa içindeki sıcaklık diye tanımlamıştım.
    Sen oyundan çıkınca ekran kartının fanının ortama yaydığı büyük ısı da birden düşüyor.
    İşlemci de %100 de %1 gibi boşta çalışma moduna geçiyor. O nedenle düşüyor.
    Bende SLI var, Gfx'ler bazen 85'den 55'e 5-10 sn de düşüyor.

Ortam sıcaklığı 30 derece civarlarında olduğundan alet 48 den 44 e tabiki daha uzun
    süreçte geçecektir. Ama yüksek sıcaklıktaki bir mazlemeyi 30 derece hava ile
    soğutursanız (sağlam bir fan ile) çok daha çabuk düşer.

Bu arada Q6600'de B3 ile G0 arasındaki teorik sıcaklık farkı 1 derece civarlarında.
    Bence G0 beklemeyin derim. Ahanda formül !

Boşta çalışma güçleri de belli aletlerin 65 watt civarı. Bunu da hesaplayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 27 Temmuz 2007; 10:24:49 >

• Ohoo , cpu yüzey alanı , soğutucu kanatçıklarını yüzey alanı , pervane dönüş hızı ve pervane mesefasi buna bağlı olaarak Reynolds sayısı....Akış tipi laminer-türbülans....
    zor iş zor
  • anlamsız bir hesap, işin içinde çok fazla değişken var, hesaplanamaz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Elmedin

anlamsız bir hesap, işin içinde çok fazla değişken var, hesaplanamaz.

Eminmisin ? Fazla değişkenler dediğin şeylerin çoğu zaten kasa içindeki sıcaklığı etkiliyor.
    Ben kasa içindeki sıcaklığı baz aldım. Onlar beni ilgilendirmiyor. Beni sadece fan girişi ve
    çıkışı ilgilendiriyor.

Mühendislikte her şeyi hesaplamak istesen, hesaplayamazsın, atomlardan leptonlara ordan
    en al ücra yerlere kadar hepsini hesaplaman lazım. Mesela havanın yoğunlu burada 1 kg/m3
    kabul edilmiştir. Sonra her ısınan sistem radyasyon yayar. Bu ihmal edilmiştir. vs.vs.

Emin ol bu formül az-çok doğru bir formül.
    Yoksa hiçbir projeyi hesaplayamazsın !

Not: Buradaki CPU sıcaklığı CPU yüzeyindeki sıcaklıktır.
    Çekirdek sıcaklığı farklı olacaktır.

• Elmedin'e katılıyorum işin içinde ısıyı etkileyen çok faktör var.
    Yinede uğraştığın için teşekkürler.

• niye hesaplanmasın ? o a kadar da emek vermiş. bravo gerçekten
  • quote:

Orjinalden alıntı: D-Assault

Ohoo , cpu yüzey alanı , soğutucu kanatçıklarını yüzey alanı , pervane dönüş hızı ve pervane mesefasi buna bağlı olaarak Reynolds sayısı....Akış tipi laminer-türbülans....
    zor iş zor

Mmm mühendislikte okuyan arkadaşlar için şekli yeniden düzenledim. Kesikli çizgiler ile kontrol hacmi çizdim.

Bakınız burada yüzey alanları vs. önemli fakat baz aldığınız kontrol hacmine göre hesap yaparsınız.

Olayı mümkün olduğu kadar minimize etmek için ben fan ve işlemci bölgesini aldım.

Kanatçıkları ve yüzey alanını düşünmeyin. Onlar ile yüzeyden transfer olan ısıyı bulursunuz. Zaten o bu kesikli çizgi içinde.

Bizim tek düşünüğümüz bu kesikli bölge içine enerji transferi olarak ne giriyor ne çıkıyor. Yukarıdaki denklemi de bu anlamda nasıl basitleşti onu da yazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 27 Temmuz 2007; 14:37:58 >

• uğraşman bizim için değerli arkadaşım, tabiki içinde bir çok parametre var ama gayet ve mantık çerçevesinde bir çalışma, tebrik ederim
  • Kasa içi sıcaklığı nerden buluyoruz.Bu cevaba göre yorum yapacam.
  • quote:

Orjinalden alıntı: antiyoba

Kasa içi sıcaklığı nerden buluyoruz.Bu cevaba göre yorum yapacam.

Bios söylüyor system temperature diye
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

Orjinalden alıntı: antiyoba

Kasa içi sıcaklığı nerden buluyoruz.Bu cevaba göre yorum yapacam.

Bios söylüyor system temperature diye

Hah işte o sensörün bulunduğu yere göre çok hatalı sonuçlar verir.Bu durumda standart bir kasa ısısından bahsedemeyiz.Sensöre doğru ufacık bir fan üfletseniz bile 7-8 derece farkeder.
  • quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.

niye hesaplanmasın ? o a kadar da emek vermiş. bravo gerçekten

ewet bencede güzel bi calısma
  • quote:

Orjinalden alıntı: yimmasabi

quote:

Orjinalden alıntı: D-Assault

Ohoo , cpu yüzey alanı , soğutucu kanatçıklarını yüzey alanı , pervane dönüş hızı ve pervane mesefasi buna bağlı olaarak Reynolds sayısı....Akış tipi laminer-türbülans....
    zor iş zor

Mmm mühendislikte okuyan arkadaşlar için şekli yeniden düzenledim. Kesikli çizgiler ile kontrol hacmi çizdim.

Bakınız burada yüzey alanları vs. önemli fakat baz aldığınız kontrol hacmine göre hesap yaparsınız.

Olayı mümkün olduğu kadar minimize etmek için ben fan ve işlemci bölgesini aldım.

Kanatçıkları ve yüzey alanını düşünmeyin. Onlar ile yüzeyden transfer olan ısıyı bulursunuz. Zaten o bu kesikli çizgi içinde.

Bizim tek düşünüğümüz bu kesikli bölge içine enerji transferi olarak ne giriyor ne çıkıyor. Yukarıdaki denklemi de bu anlamda nasıl basitleşti onu da yazdım.

Ege makina muh.sın herlade
    bende Dokuz eylul makina muh. yunus cenelden gecen dönem termodinamik aldım ( CC ) miss,,
    güzel açıklamalar yapmıssın güzel

buarada sizden makina Teorisi alıyorum yazokulunda Aysun Hocadan Nasıldır kasarmı??

• quote:

Hah işte o sensörün bulunduğu yere göre çok hatalı sonuçlar verir.Bu durumda standart bir kasa ısısından bahsedemeyiz.Sensöre doğru ufacık bir fan üfletseniz bile 7-8 derece farkeder.

Evet haklısın, o nedenle ben sistem sıcaklığı ya da anakart sıcaklığı falan demedim. Kasa içi sıcaklığı yani daha doğrusu fan'a giriş sıcaklığı. Yani ne kadar fanın önünden ölçüm yaparsak o kadar teori pratiğe yaklaşır.

@caver. Bu dönem Yunus Çengel'den ders aldı isen beni tanıman lazım :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 27 Temmuz 2007; 15:33:45 >
  • çok fazla değişken var.hesaplanamaz.ayrıca işlemcinin mimarisi de önemli.ayrıca fanın üflemesi kadar heatsinkin ısı iletkenliği de önemli.ama tabi şunu belirtmek lazım.aynı watt güç isteyen farklı çekirdekler farklı ısılar yayıyorlar.biraz eksik bir hesaplama olmuş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: valenciaendoor
    aynı watt güç isteyen farklı çekirdekler farklı ısılar yayıyorlar.

Bak @valenciaendoor kardeş CPU da güç = oluşan ısı demektir. Giren enerjinin büyük bir bölümü ısıya, çok az bir kısmı moleküler titreşim,sese ve çıktı sinyaline dönüşür. Bu çok küçüktür. Ayrıca ısı yüzeyden konveksiyon ile havaya karışır. Aslında cpu yüzeyindeki hava ile CPU yüzeyinde çok az bir fark vardır. Biz bunu eşit kabul ediyoruz. CPU içinde kondüksiyon var ama dediğim gibi CPU yüzeyi sıcaklığını hesaplıyoruz. Çekirdeğin ısısını da kondüksiyon ile bulursun. Radyasyon ile yayılan ısı da var. Ama sıcaklık o kadar küçük ki bu da ihmal edilebilir.

Bilimsel hata yapmayalım. 105 watt ile giren enerji ortama ne olarak yayılıyor ? Kıyma mı ?

İşlemci farklı sıcaklıkta olabilir ama aynı güçte farklı ısı yayamaz. Isı (Joule) ile Sıcaklık (C) karıştırmayalım. Senin bahsettiğin soket yapısı,işlemci yüzeyi ve işlemci fanı ile ilgili ! AMD'nin fanları ile intel'in fanları bir mi ? Ayrıca çalıştıkları sistem ve ortamı da dikkate alalım. Bütün bunlar vs. 105 watt enerji tüketiyormuş.

İşlemci mimarisi önemli tabi o nedenle farklı işlemcilerin farklı max. ve min güç değerleri var. Bunu işlemci üreticisinde alıyoruz zaten. Q6600 için 105 watt.

Fanın üflemesi demişsin. O zaten fan debisi. CFM (cubic feet per min.) ile formülde var ! Bunu 2120'ye bölersen m3/sn bulursun.

Heatsink kontrol hacmi içinde yer alıyor. Heat sink ısı iletkenliği de aslında kasa içi sıcaklığı etkiliyor. Yani alüminyum heat sink ile bakır heat sink kullanıldığında kasa içi sıcaklığı bir olmaz. İşlemci bakır heat sink ile daha iyi soğurken ortam da bakır levhalara çarpan hava ile daha iyi ısınır. Yani heat sink malzemesi, şekli, yüzey alanı kontrolhacmi içinde yer aldığından bizim formülde önemsiz.

Bu formül sadece hava ile soğutma için geçerli. Su ve nitrojen ile soğutmada olay değişir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 27 Temmuz 2007; 17:48:36 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.