Günlerdir düşündüğüm ancak işin içinden çıkamadığım bir durumu sizinle paylaşmak istiyorum.
Bir girişimci olarak sedan bir aracı limuzin haline çevirerek ticari faaliyette bulunmak istedim ve araştırmaya koyuldum. Araçta gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra bir mühendis tarafından projelendirip onaylatmak suretiyle muayeneden geçiririm diye düşünürken internette bulduğum bir kişi ile temasa geçtim.
Konuştuğum kişi Mermerler Otomotiv e özel Suv sınıfı bir araçtan limuzin yaptığını ancak muayeneden geçiremedikleri için trafiğe çıkamadığını belirtti çok müsait olmadığım için detaylı konuşamadım. Ardından Tuvturk muayene destek hattını arayarak destek istedim aldığım cevap "eğer araç projelendirilmiş ve TSE tarafından tarafımıza gelmişse orada belirtilen hususlar ve genel teamüller dışında bir uygulama yapmıyoruz, dolayısıyla aşılamayan prosedür muhtemelen TSE ayağındaki projelendirmedir" dedi.
TSE Ankara'yı aradığımda yetkili bir isim ile konuşmak istediğimi belirttim, bağladıkları kişi yarım ağızla da olsa bir açıklamada bulundu. Genel hatlarıyla:
-Araçta bir değişiklik yapmak istiyorsanız öncelikle araç üreticisinden izin almanız gerekiyor (Örneğin: Reno araç için Renault'tan yapılacak değişikliğe dair izin alınması gerekiyor) (Böyle bir izin vermezler dedi)
-Aracın tadilatının ardından kaza test sonuçları tarafımıza ibraz edilmeli (araç tek üretim olacağı için, üretilen arabayı da çarpamayacağımıza göre imkansız)
-Tadilatı yapacak firmanın yetki belgeleri ve birsürü prosedür
İşin özetine gelelim.
Kamyonetlerin karavan, panelvanların minibüs yapıldığı güzide ülkemizde bir aracın boyu uzatılarak limuzin haline getirilmesi ve trafiğe çıkması imkansız mıdır?
Her kamyona 3. dingil ilave edilirken veya çıkartılırken o markalardan izin mi alınıyor?
Mahalle arasında camları takılan ve trafiğe çıkartılan Ducato'ları yapan mahalle arası dükkanların böylesine büyük yetki belgeleri mi var?
Velhasılıkelam girişimde bulunmak isteyen bu genç arkadaşınızın girişimi plan olarak mı kalacak? Böylesine kısıtlayıcı yasalarla bu memleket nasıl gelişecek?
Hocam sonradan cam takılan modellerin orjinalinden camlı modelleri var. Yani TSE için sorun olmadan geçiyor ve fabrika camlı modelide olduğu için izin veriyor yapılmasına. Sizin yapacağınız proje için kaza testi ve telif hakkı gibi izin istemeleri haklı sebepler.