Şimdi Ara

'Could' un cümleye verdiği anlam hakkında.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar "could" bildiğimiz gibi "can" modunun geçmişteki hali.Fakat cümle kurarken şu kafama takılıyor.Mesela " I could play the guitar." cümlesinin anlamı ; "Ben gitar çalabilirdim" - "Ben gitar çalabiliyordum" hangisidir ? İlk cümleye kattığı anlam "ihtimal" , ikinci cümleye kattığı anlam "yetenek".Hangi çeviri bu cümle için geçerlidir ? Ve cümle kurarken bu 2 durumu ayırt etmenin yolu nedir ? Şimdiden teşekkürler.

• Bu cümlede ihtimal anlamı vereceğini sanmıyorum çünkü gitar calabılmenın ihtimali olmaz yani ya çalarsın yada calamazsın
    Sana birisi böyle derse eskiden gitar çaldığını ama şimdi calamadıgını(unutmuş olabilir yada eli kırılmış olabilir) anlamalısın.

Eğer bu cümlede could ihtimal anlamı ıcerseydı (zamanında gitar çalma fırsatım vardı ama ben calmadım) bunu muhakkak önceki yada sonraki cümleyle desteklemesi gerekliydi

Örneğin I could play guitar,but I have decided to play violin.

Tek cümleyle could ihtimal anlamı verecekse de

I didnt think they could be at the office.

Yani sonuç olarak bu cümlenin önünde veya sonunda destekleyici cümlesi yoksa could burada %95 ability-yetenek anlamında kullanılmıs

Ufak bir Edit;
    Could ihtimal anlamı olduğunda çoğu zaman yerine ikamesı olarak might gelebilir.

Yanlısım olabilir ama bildiğim bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi www2 -- 10 Eylül 2015; 20:10:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlk cümleyi yanlış anlamissin dostum.Çalabilirdim derken ihtimal anlamında değil.-5 yaşındayken gitar çalabilirdim- cümlesindeki gibi geniş zamanlı bir anlatim var.

Soruna gelecek olursak could iki anlamı da içerir.Dedigin gibi detaylı düşünmeye gerek yok.Zaten aynı anlamı içerdiği için iki şekilde de çevirebiliriz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkinize de teşekkür ederim arkadaşlar , gayet iyi anladım.
  • hocam I was able to play guitar diyebilir miyiz gitar çalabilirdim için ? o da tam karşılamıyo zannımca ama. aynı anlama mı gelir could la ?
  • I could play guitar.
    I was able to play guitar.

ikisi de aynidir. calabildim,calabiliyordum, calabilirdim.

-

I could have played guitar.

bu cumle, calabilirdim ama calmadim anlamina gelir.
  • arkadaşlar could ve would aynı zamanda şimdiki zamanda da kullanılmıyor mu? Benim bildiğim resmi makamlarda can yerine could kullanılıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • valla hocam could zaman zaman can yerine kullanilabiliyor. would, used to ile ayni anlama geliyor ve daha bir cok anlami var yani simdiki zamanda da kullaniliyo olabilir manasi cok derin kelimenin :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: promise899

arkadaşlar could ve would aynı zamanda şimdiki zamanda da kullanılmıyor mu? Benim bildiğim resmi makamlarda can yerine could kullanılıyor.

Sizin dediginiz Polite Requests konusu yani rica cümlelerine resmi bir anlam katarken kullandigimix could.Arkadasin sordugu ise Modal anlamindaki could.
    Evet resmi makamlarda istek ve rica cumleleri icin could kullanilir.Ornegin 'Could you give us some information about your package tours'? cumlesi gibi.Ama daha farkli kullanimlari da var tabii ki.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KGokturk

quote:

Orijinalden alıntı: promise899

arkadaşlar could ve would aynı zamanda şimdiki zamanda da kullanılmıyor mu? Benim bildiğim resmi makamlarda can yerine could kullanılıyor.

Sizin dediginiz Polite Requests konusu yani rica cümlelerine resmi bir anlam katarken kullandigimix could.Arkadasin sordugu ise Modal anlamindaki could.
    Evet resmi makamlarda istek ve rica cumleleri icin could kullanilir.Ornegin 'Could you give us some information about your package tours'? cumlesi gibi.Ama daha farkli kullanimlari da var tabii ki.

Aynen. Ayrıca dizilerde fln da yüzde90 can yerine could kullanılıyor. veya rica cümlelerinde mesala dolmuşa bindiniz could you pass one dersin 'can' olmaz. birde bu kalıplara pek takılmamak lazım toeflda da yds'de iets'de bunları ölçmez.

• Oncelikle

Gitar çalabilirdim anlami

I could have played guitar ile saglanabilir

eger

gitar calabiliyordum / Çalabildim demek isterseniz
    i could played guitar olur

Yani calabilirdim ama calmadim diyeceksek could have v3 kullaniriz
    Could'u Can in past participle ı olarak kullanacaksak isler degisir

Not: could un olasilik anlamida var is tamamen sizin neyi ifade etmek istediginize gore degisir

< Bu mesaj 18.9.15 tarihinde kaybolan verilerden kurtarılmıştır >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.