Şimdi Ara

COMPONENT'ler Hakkında Öğrenmek İstediklerim Var ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
12.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Genelde araçlarda olsun internette olsun höparlör yerine jbl, kicker gibi markaların COMPONENT'lerinin takılı olduğunu görmekteyim. Bu comp lerin hoparlörlerden ne farkı var?
    Genelde Tiz mi çalarlar yoksa hoparlörler gibi bass ve tizz ses verirler mi?
    Ses seviyesi olarak örneğin 400Wlık bir pionner kadar ses verirler mi?
    Çıkardıkları bass sesler hoparlörlerle kıyaslandıında nasıldır?
    Anfiye ihtiyaç duyarlarmı yoksa o küçük beyinler yardımıyla mı beslenirler?
    Woofer ve hoparlör bulunmayan araçlarda COMPONENT kullanılır mı?

• bu hoparlörler orta ve tiz sesler icin tasarlanmıştır yani mid bas ve tiz normal coaxsiyeller tek kaynaktan üc sesi birden verir tiz mid ve bas olarak compenentler gibi maliyeti aşırı yüksek deildir ana ünite ve anfi hoparlör üclüsüyle iyi ses alınır . compenentler de üst seviyeye cıkılıyor bu coaxsiyellerde de üst seviyelere cıkılırsa cok başarılı ses alınır hatta gecer

compenentler kesinlikle anfiye ihtiyac duyar anfisiz calar diyenlerede inanmayın . crosovırlarının içindeki elemanlar bazen yüksek değerler icerir bu da anfi ile kullanılmasına sebeb olur crosovırlar compenentlerin yapılış amacına göre anfiden gelen sesi filtreleyip sesi sınırlandırır bu nedenle yapılış amacı mid ve tiz üzerine %90 ı tasarlanmıştır piyasada nadir ve özel olarak tek crosovırsız mid baslar vardır ama temini maliyetinden ve işlemci gerektirdiğinden pek talep olmaz bilen ve profesyonel sistemlerde kullanılır üc yollu actif sistemlerde .compenentler tek başına kullanılmaz bas olarak coacsiyellere göre eksiktirler ilave bas gerektiri bu da ayrı bir mono anfi ve uygun omajda bir bas anfisiyle sisteme girdiğin de sistem bir bütün olur yani tiz mid ve bas . ve burdan da daha ileriye gidilir işlemciler A sınıf AB clas anfiler ilave aküler capasitörler şarz dinamoları işler karışır ve uzar gider benim de kafam bulandı bu saatte neyse fazla yazmıyım yorumlarını yazanlar olcak ben yine yardımcı olurum

• yazmayı unuttum cıkardıkları bas sesleri coaxsiyellere göre cok cok geride kalır en kaliteli bir compenent bile bir cift şuan piyasada olan 6993 coaxsiyelin sesini veremez
  • konu anlaşılmıştır çok teşekkür ederim. tek mesajla ancak bu kadar iyi açıklama getirilebilinir. çok teşekkürler...
  • Ben de 1 şeyler yazayım dedim, Süper cüp tüm olayı tek kalemde çözmüş. İşi bilene rastlamışsın. Ben de kısaca oval tavsiye ederim, maliyet açısından.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MustangGT39 -- 15 Kasım 2009; 9:47:22 >
  • Tahmin ediyorum güzel açıklamadır
    Ancak ben de bir bilmeyen olarak fazla bir şey anlamadım
    Cümleler iç içe ve uzun, karışık, noktalama işaretleri yok.
    Tek anladığım component sistemler hepsi bir arada olan hopörlere göre daha kötü,
    Componenetler tasvsiye edilmiyor.
  • Component ler biraz daha profesyonel ve pahalı oluyor. Amfi kullanmadan, ovallerden daha iyi sonuç alırsınız, midler, ovaller kadar bass çalmaz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • MustangGT39 un dediği gibi midler ovaller kadar bass vermıyor
  • Ben de bir soru sorayım. Bass la falan fazla işim yok biraz yüksek ve kaliteli ses istemiş olsam. Araca ne gibi parçalar almam gerekli. cızırtısız kaliteli bir ses için sadece hoparlörleri yenilesem yeter mi?
  • Bağlantılarda ve bileşenlerde sorun yoksa, cızırtı zaten olmaz. Güçleri uyumlu bileşenler kullanılırsa, eldeki malzemeden en iyi şekilde faydalanılır.

Ben arabama tesisat yaptıracak olsam; öncelikle şu an nasıl çalıyor ve bana ne eksik geliyor ona karar vermeye çalışırdım.

Teybi Pioneer Deh-P5150UB kullanırdım. Sonra sesteki eksikliğe ve harcayacağım paraya göre seçimler yapardım. İlk eksiklik, bass olacaktır (kendim için konuşuyorum, kolonun vereceği bass, beni kesmez).

Ön kapılara düşük güçlü 16 cm 2 yollu Pioneer kolon koyardım. Arkaya 2 tane oval Pioneer koyardım. Bagaja kabinli 4 ohm ya da dual 2 ohm bass koyardım. 4 kanal JBL ya da Kicker amfi alırdım. Amfinin 2 kanalını köprüleyip wooferı, kalan 2 kanal ile de ovalleri beslerdim. 1 çift de Pioneer TS-S20 alırdım, teyp çıkışından beslerdim, ön camın alt köşelerine koyardım.

Size önerim, 1 çift Pioneer oval alın ve bunu besleyecek amfi alın. Amfi sayesinde ovalden yüksek miktarda verim alırsınız.

• Bahsettiğin sistem araba tipine göre değişir mi?
    Mesela Getz , fiesta tarzı hatcback araçla clio, focus tarzı sedan araçlarda aynı sistemden söz edilebilir mi?
    Yoksa farklı sistemler mi gerekir?

Mesela bende GETZ var
    Tizler bana yetersiz geliyor.
    Kenwood KDC-W413 teyp var.
  • Araba farkılı olsa da ben aynı sistemi kullanırdım.
    Size tizler az geliyorsa, 1 çift Pioneer TS-S20 yi ön camın alt köşelerine yerleştirebilirsiniz.
    Benim şu an bilgisayara bile JBL oval ve 1 çift TS-S20 bağlı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tuncay altuntoprak

Ben de bir soru sorayım. Bass la falan fazla işim yok biraz yüksek ve kaliteli ses istemiş olsam. Araca ne gibi parçalar almam gerekli. cızırtısız kaliteli bir ses için sadece hoparlörleri yenilesem yeter mi?

1 tane stereo amfi + 1 çift compenant takımı ile güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.Bütçem az derseniz oval pioneer hoparlör tercih edilebilir

Ama iyi bir ses içinde iyi bir bütçe ayırırsanız hoparlör olarak hertz Esk / Hsk veya infinity kappa 65.7 olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: TiSKE

Bahsettiğin sistem araba tipine göre değişir mi?
    Mesela Getz , fiesta tarzı hatcback araçla clio, focus tarzı sedan araçlarda aynı sistemden söz edilebilir mi?
    Yoksa farklı sistemler mi gerekir?

Mesela bende GETZ var
    Tizler bana yetersiz geliyor.
    Kenwood KDC-W413 teyp var.

Araçdan araca tabii ki değişir mesela HB araç da 20-25 cm sub kullanılabilir içeriye sesi gayet iyi verir kimisini tatmin edebilir.Birde Sedan aracı ele alalım içeriye iyi ses verebilir fakat dışarıya da duyurmak isteyenler bunun içinde 38 cm lik bir subwoofer kullanmalıdırlar.Sonuç olarak araçdan araca maaliyet çok değişkendir.

Kenwood hiç kullanmadım bilmiyorum ama bu da ana üniteye göre değişebilir kimi yumuşak tonlama verir kimisi kulak tırmalar.Tiz konusunda pioneer ana üniteler oldukca iyi kullandığım için biliyorum

• Şoyle bir bilgi paylaşayım
    Bizim eski firmada servis ( F. Transit ) çeken bir arkadaş vardı
    Arabada en az 200 watt rms lik tesisatı vardı. Twetersiz ve anfisiz hayatta müzik dinlemezdi.
    Ben araba alınca ondan fikir almak için ziyaretine gittim,

Servis aracını değiştirmiş, sesi nasıl aç bakayım dedim
    Bunun kardeşi de oto elektrikçiliği yaptı bundan 5 - 6 sene öncesine kadar
    Teyp philippo vb basit bir teypti ( üzerinde 40 watt x 4 ) yazıyordu
    Sesini açtı sanırsınız ki anfi var arabada Zaten o kolonları arkaya koymazzsa başka yere sığmazdı
    koca araba ve kolonlar en arkada ses müthiş
    Önlerde gene tweeter var.

Arabaya binen servis personeli çalışan hep tesisat var sanıyormuş.
    SOrdum nasıl oluyor bu diye.
    Valla dedi 2 adet 200 wattlık poineer kolon anfisiz çalışıyor dedi.
    Nasıl olur dedim çalıyor işte dedi ses burada.
    Kardeşi işi bırakmamış olsaydı ona yaptıracaktım

Şimdi sadede gelelim
    GFC forumlarında da benzer konular var
    Ordan da birileri benim tiz takıntım :) için önlere 70 watt rms lik JBL GTO 607 model mid takımı tak güzel ses alırsın dedi.
    En azından hiç bir yer sökülmeyecek abes durmayacak..

Şimdi bakıyorum bu takımlar anfisiz calışmaz veya iyi ses vermez diyorlar
    Yani yani hiç çalışmaz cümlesi ile tatmin etmez cümlesi arasında dağlar kadar fark var.
    Çeşkili bilgiler olunca yeni kullanıcılar da neye inanacağını şaşırıyorlar.

Ben kabloyu hopörlerin iki ucuna değdirirsem mutlaka bir ses çıkar buna kesin inanıyorum.
    Ben volume 20 ye kadar açınca kulağıma temiz ses gelsin yeter Sokakta bağırtacak değilim...
    Şu kapıyı sökmek işine bir kere girsem pek çok şeye kendim deneycem de
    Bir gün o da olacak inş :)

Hepinize Mutlu Bayramlar..
    JBL GTO 607
     COMPONENT'ler Hakkında Öğrenmek İstediklerim Var ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 29 Kasım 2009; 12:58:35 >

• O arkadasiniz biraz eskiden kalmiş. Hi-fi ye göre müzik önden dinlenir. Arkadan dinlenmez.. Gereksiz tiz seslerinden kaçinilir..

Yani en kolay açiklamasini yapayim size.. Konsere gittiğiniz olmus mudur bilmem ama.. Siz örneğin Sezen Aksu' nun konserine gittiğinizde sanatçiya arkanizi dönmezsiniz değil mi ? İşte biz buna sahneleme diyoruz.

Otodaki kavramida tizler uygun açi ile. Tam kulaklara ve midlerde alttan belirli frekanslari okuyarak çalmasi olayidir.

Sizin dediğiniz ovallerde.. Arkada iyi pandizot yapilarak kullaniştir. Ve verimli çaliyordur. 200 watt dediğiniz ovaller 50-60 rmstir. Zaten 17 rms teyp farz edersek. Orta seslere kadar sorun yok ama belirli bir sesten sonra çalmicaktir.. Kanatımda budur.

Sizede jblden uzak durum ve orta yollu DLS in Referance ve Hertz Hsk(ESK da olabilir) bu serilere bakip. İkinci el temiz birşey almanizi öneriyorum. Temiz ses ise amaciniz. Tizleri Soft dome 25 mm, İpek de olabilir ve Midleride ayrintili dinleyip mid-bass olarak işinizi görücek malzemeleri alin..

• BU İŞİN ESKİSİ YOKTUR

MÜZİK İKİ HOPARLÖRDEN STERO OLARAK DİNLENİR COMPENENTLERLE 2+1 YADA DÖRT KAPI BİR BAS OLARAK DİNLENMEZ . SURROUND SES OLUR

HİC BİR MİD TAKIMI TEK BAŞINA DİNLENMEZ
    COAX LAR STERODA DAHA BAŞARILIDIR
    sahnaleme karşına alırsın sağına ve soluna deil yada arabada ki şöförün konumuna göre arkana almak steroda daha doğru olur
  • Sahneleme kayısız şartsız kaşıdan yapılır arkadaşlar... araçlardaki hoparlörierin konumları pek uygun olmadıgı için ön kapılardan sahneleme yapmaktan başka çare yoktur... mid in pozisyonunu aylarmak zordur.. ek çalışma istesede tizlerin konulşarı off veya on axis durumuna göre sahneleme için uygun olarak ayarlanabilir...

Aslında bütün sesleri önden almak mantıklıdır... bagaja konulan bir sub ile sesi kulagınızdan önce koltuktan alırsınız .. iyi bir çözümdiil ama ön tarafa sub yerleştirmekten cok daha pratik oldugu kesin ...

Neticede benim kişisel görüşümde aracın arkasına hatta kulagımızın arkasına sub dışında hiç bir hoparlör koymamak yönünde ... önde urulacak 2,3 veya yollu bir sistem bagajda kullanılcak mono bir sublar ile her zaman en iyi ses kalitesini verecegini düşünüyorum
  • konuyu hortlatacağım ama ; buradan coaxional tercih edilmel gibi bir mana çıkıyor.. bnm araçta öne 2 ad. pioneer takmıştım.. aracın orj. teweeterları var ön camın altında.. wooferdaki bassı dengelemek için arkalara component düşünüyordum.. arşivi kocalayınca karşıma bu yazı çıktı ve fikrimi değiştirmem gerekir mi gibi karşıma bir sonuç çıktı... ???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sed22 -- 11 Aralık 2009; 15:44:43 >
  • hazır konu varken bende extra başlık açmayım dedim. tecrübeli arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. bende bu komponentleri merak ediyorum araca bir ses sistemi kurmak istiyorum fakat woofer kullanmak istemiyorum anfi bağlayabilirim. mesela şöyle örnekleyim ses kaliteli olmasını istiyorum yüksek seste dahil. mesela son kasa orta halli bir aracın fabrikasyon orta kalite hoparlörleri gibi olması yeterli bass olmicak kapıya koyulan hoparlorlerden yeteri kadar bass alabilirmiyim? umarım anlatabilmişimdir woofer istememe sebebi tamamen antipati yer sıkıntısı veya paraya kıyamamak değildir. mesela bir komponent sette kaç mid kaç tiz var detaylı bir açıklama yaparsanız sevinirim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.