Şimdi Ara

CNC Metal Kesim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Türkiye'de metal cnc kesim yapılan yerlerle ilgili bazı sorularım var. 3 boyutlu yazıcıda kullanmak üzere 22x22 cmlik, 6 mm kalınlıkta metal bir plakaya ihtiyacım var. Plakanın cad tasarımı mevcut. Üzerinde belirli yerlerde vida delikleri ve boşluklar da olacak. Türkiye'de bunu yapan yerler konusunda öneriniz olur mu? Hassas kesim ve plakanın dümdüz olması çok kritik konular. Ayrıca böyle bir işlemin yaklaşık maliyeti nedir?

    Teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DrMaestro -- 15 Nisan 2017; 8:18:50 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >



  • konu mekanik. Lütfen oraya açın konunuzu.

    Bu işin maliyeti ucuz ama sayı az olacağından fiyat çekebilirler. Kilo işi felan fiyatlar var lazerde.
    Bi de iki üç tane sacı spiralle kesseniz olmuyor mu? Giyotin makasta da kestirirsiniz. Delikleri de işaretleyin kumpasla vurun noktayı sonra uuraşsın matkap..

    İlle lazerci arıyorsanız şehir yazın ki bilenler tavsiyede bulunsun. AMa belki her sanayide vardır.
  • Malzeme işlenmeden CNC gibi hassas ekipmanda kullanılamaz. Sizin malzemeciden alacağınız malzemenin yüzeyi kir pas içinde olacak bunu az bir paso vererek temizlemek gerekecek. Hassasiyeti yetmezse taşlanacak. Kısacası biraz uzun iş.



    Saygılar.....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cnc nin hassasiyetini cnc parçalarının yüzeyi belirlemiyor. Mesela 1000 de 1 hassasiyetin üzerinde işleme merkezinin gövdesine bakılırsa dökümden çıktığı gibidir. Mühim olan hassaslığa etki edecek yerlerin ölçümsel düzgünlüğü. Mesela bir sac parçasının hassaslıktaki önemli özelliği mukavemet olarak yük altında göstereceği şekil değişikliğidir. Yoksa o parça paslı ve ya boyalı çok önemli değil.

    Sac üstündeki deliklerin vb yerleri önemli olabilir ama sonuçta ne kadar hassas da olsa montajın diğer kısmında devamı gelmeyecek bir hassaslığın sonuca bi etkisi olmayacaktır. Yani delikler çok hassas ama altı üstü monte edileceği yerde somunla sıkılacak.
    Diğer taraftan yapılmak istenen tezgahın hassasiyeti çok derin değilse uzatmaya gerek yok. Hem de hassasiyeti sağlamanın başka yolları var. Parça parça ölçmektense montaj tamamlanınca tek bir ölçümde ayar verilebilir.

    Hepsi bi tarafa bu cnc zaten çalışırken referans noktasında sıfırlanacak. Yani kesme motoru %1 ileride ve ya geride sorun değil.

    Giyotinde kestirmek ölçü bozukluğu demek değil. Giyotinden sonra delikle istenen hassaslıkta delinebilir. Ama 6mm kalın gelir giyotine. Spiral iş bitirecektir.

    Sayın Kerosenin dediği taşlama işlemine hiç gerek görmüyorum. Ama taşlama tezgahı da mıknatısla tablasıyla bu levhayı kolay bi şekilde bağlayabilecek tek tezgah.

    Şunu da ekleyeyim. Plazma kesime bazen lazer diyorlar. Ve krameyerli bu plazmalar. Yani hassas işlenecek sanarken aslında kumpasla ölçülebilecek seviyede hata çıkarabilirler. Zaten öölece tezgahın üstüne sallıyorlar sacı.

    Şimdi önemli noktaya gelelim. Neden 6mm sac?? Destek ekipmanında yükü kaldırmak için ekipmanı komple kalınlaştırmak en kötü çözümdür. Yüke karşı gelmeye uygun geometri ile kombine edilmelidir. Yani yük için olan bağlantı kısımları kendi arasında U I tipi profil ile desteklenip çok gerekli ise kalan kısımlar sacla kapatılabilir.

    Başarılar...




  • Konu içerisinde çok kritik diye belirtilmiş, bende o yüzden taşlamayı gerekli gördüm. Bu tip makinaların seri imalat olanları ayna gibi yüzeye sahip olduğundan belki amatör kullanıcılarda o şekilde yüzey istiyor olabilir emin değilim.

    3D yazıcıda alt tabla ayna gibi olmazsa üzerine eriteceği plastik malzemede eğik olacak, sanırım bu yüzden hassas yüzey isteniyor.

    Saygılar.....
  • Hocam alt tabla diye bahsetmemiş. Bağlantı elemanı da olabileceğinden esas hassas olanın vidalanacak delik yerleri ve referans geometrileri olacağını anlattım.

    Ayrıca bildiğimiz siyah sacı gitsin kessin spiralle, o sac yüzeyi 10 da 1 hata yapmaz belki. Yani plastik zaten donarken çekiyor, 10 da 1 ve sadece tabanda..

    AMa 6mm sac değil de çelik olarak var. sacı pek ön planda satılmaz hem de zaten kesip de vermezler. Çelik malzeme satanlar oksijenle kesip tartıp veriyor.

    Ama 22cm gibi küçük ölçü için 22cm eninde çelik lamadan 22cm boyunda kestirecek. Yüzeyini taşlatsa da pek bi şey değiştireceğini zannetmem çünkü ne şekilde montaj yapılabileceği meçhul... Hatta polisaj makinasıyla kendi uğraşabilir mi diye de düşünmüyor değilim...

    Başarılar...
  • Öncelikle yanlış bölümde açtığım konu başlığı için özür dilerim, dalgınlığıma gelmiş.

    Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Biraz daha detay vereyim isterseniz. Bahsettiğim metal plaka yazıcının Y arabasının alt iskeletini oluşturuyor. Bu vida delikleri SCE08 rulmanların bağlanmaları için açılan delikler. Eğer doğru konumda açılmazsa rulmanlar tam hizalanmadığından araba pürüzsüz bir şekilde hareket edemiyor. Şu anki sorunum bu olduğu için yeni bir kesim yaptırmak istiyorum. Ayrıca muhtemelen böyle bir imkanım olursa 8 mm desteksiz mil yerine 12 mm alt destekli krom mil veya lineer ray sistemine de geçiş yapabilirim. Bunların bağlantı vidaları farklı konumlarda olacağından tam o noktalara delik açmak gerek.

    Parçanın resmini merak ediyorsanızhttp://www.3dprintermacerasi.com/2014/11/ linkindeki metal parça.

    Neden 6 mm diye sorarsanız parçanın orjinali de 6 mm kalınlıktaydı, o sebeple. Daha incesi olmaz mı? Olur muhtemelen, ancak Çin'den gelen 3 mm'lik bir örnek elime eğrilmiş olarak ulaştı, dolayısıyla 3 mm'ye pek güvenemedim.

    Parçanın çok temiz olması gerekmiyor, altta kalacağından dışarıdan görülmüyor.

    Yer olarak da İstanbul'dayım.

    Saygılarımla




  • kehanetlerimiz çıkmış. Bu tip bir tasarım (montaj) için parlak yüzey sadece saç taramaya yarar....

    İşlenen parça plastik olup hafif olduğundan desteksiz millerle idare edilebilir belki.

    Rulmanlarda hareket problemi yani kasıntı tipi bi şey varsa ve buna delikler sbep oluyorsa hassas delik açtırmak için direk cnc ye verebilirsiniz delik işini. Ama o malum delikleri büyütürseniz kasıntı sorunu kalkar ve rulmanlar rahatlar. Vida ile sıkılacak yani vidanın içinden geçeceği deliği büyütün gitsin. SOmun nasılsa sıkacaktır gerekirse atarsınız bir pul.

    Tablayı mukavim yapmanın yolu hep kalınlaştırmak değil. Yük nasıl yayılacak tablaya incelemek lazım. Temel taşıyıcı unsur konur, onun üstüne de sac. Taşıyıcı unsur rijit yapıyı korur sac da taşıyıcı unsurdan kalan bölgede hem rijitliği korur hem de istenilen düzlemi sağlar.
    Mesela çarpı şeklinde kutu profil ve ya 50likU ile küçük bir bağlantı yapılabilir. Çarpı olmayabilir de. Üstüne sac konursa kalın sacdan daha mukavim olur. Orjinal seri üretimlerde tabla sac preste basılarak mukavim geometriler oluşturulur. Araba kaportasında kaporta sacı komple kalın değil. Destek unsurları ile mukavimleştirilmiştir. Aslında 3d için plastik bile olabilir tablanız.

    Diğer taraftan siz gidip de siyah sac almayın Çelik malzemeciden eni geniş lamadan kestirin kilosuna göre alın malzemenizi cnc ve ya elde deldikten sonra ısıl işlem uygulatın. Bakın bakalım çinden gelenle bi akrabalığı kalıyor mu... Yalnız ısıl işlem küçük ölçü bozuklukları yapar haberiniz olsun. Bi de eğer ısıl işlemciler fırına atmaya çekinirse basın şalamoyu diyesim geliyor.

    Linkteki şekli yapmak zorunda da değilsiniz. Siz uygun olan basit bi şey seçebilirsiniz...

    Başarılar...




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.