Şimdi Ara

CNC makinesi ile PCB çıkarma ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
1
Favori
42.693
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bunalmis hocam az önce forumda verdiğin bi linki gördüm cnc makineleri hakkında :

    http://www.cncdesigner.com/acid.html

    Üstadım bu makineler ile baskı devre çizim yapılacağından bahsetmişsin şayet böyle birşey benim için çok iyi ve uygun olabilir linkte bahsettiğin gibi projeleri yayınlarsan kesinlikle yapmayı düşünüyorum yada baskı devre çizebileceğim bir mini cnc makinası alabilirim verdiğin proje kafama yatarsa yaparım yatmaz ise senin aracılığın ile bir makine almayı düşünüyorum bu makineler pertinaxı nasıl çiziyor kalemlemi yoksa plaketi kazıtarakmı ? Biraz bilgi verirsen çok memnun olurum projeyi bekliyorum hocam teşekkür ederim hayırlı bayramlar dilerim .

    Allaha emanet ol .

    Not:Özel mesaj atmayı denedim ama olmadı sanırım özel mesaj kısmını kapatmışsın .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnarKin -- 15 Ocak 2006 15:16:12 >







  • bunalmış kardeşimiz uzunca bir zamandır forumda yok, veya benim dikkatimden kaçmış......

    cnc router makineler boardı kazıyarak sonuca ulaşıyorlar.. düşük adetli projelerin boardlarını hazırlamak için idealler...

    ayrica ayni cnc roteri kullanarak delikleri de deldirebilirsin....

    cnc roter yapabilmek için mekanik-konstruksiyon-elektronik-talaşlı üretim konularında ortalamanın üzerinde bilgili olman gerekiyor.

    cnc router yapabilmen için, öncelikle hesap kitap yaparak makinenin şasesini yapman lazım, uygun ilerlemede vidalı milleri (üç adet veya daha fazla olucaklar). ilerleme yapabilmek için lineer kızakları, parça bağlamak için makinenin tablasını, vs parçaları step motorlarla birleştirip, uygun elektronik sürücülerle kontrol etmen gerekiyor...

    yapmayı kafana koydu isen, benimle irtibata geç, çünkü ben yapmayı kafama koydum, bayramdan sonra başlıyacağım......




  • Özel mesaj attım .
  • Mesajini bu gun gordum.

    Mekanik yontemlerle baski devre yapiminda genellikle freze mantigi kullaniliyor. Bunun icin cok ince uclu kesici takim cok yuksek devir sayilariyla dondurulerek pertinaxin bakir yuzeyinin 100 mikrometre kadar derininden gezdiriliyor.

    Su anda sitede pahali sayilabilecek bir mekanizmanin kisa filmi var. Projesini siteye koyacagimi belirttigim makina cok daha basit mekanik parcalardan olusacak ve filimdekinden cok daha hizli calisacak.

    Neden bekledigimi sorarsan, makinenin mekanik parcalarini arastiriyorum, herkesin kolayca bulabilecegi seyler olsun istiyorum ancak ne hikmetse kafamda hayal ettigim makine parcalarini henuz bulamadim.

    Su an elimdeki mekanizmaya ait filimleri gormek isterseniz.

    http://www.cncdesigner.com/avi/Movie.zip

    http://www.cncdesigner.com/avi/Demo.zip



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 15 Ocak 2006 0:34:40 >




  • Tamam hocam projeyi bekliyorum bu işi kafaya koydum gibi birşey sitede verilmiş olan diğer projeyi bi inceledim evet o epeyi bir maaliyetli gerçekten hem burda o makinede kullanılan malzemelerin bir çoğunu bulamayacağım zannedersem hazırlayacağın proje inşallah biraz daha insaflı olur kolay gelsin hocam bekliyorum
  • Arkadaşlar bizim firmada var bunlardan. Ben kullanıyorum ama inanın öyle göründüğü kadar harika değiller...

    15x10 bi board eğer plane yapmamışsanız (yani boşluk ve kazınacak alan çoksa) 6-8 saatten önce çıkmıyor. Ki bu profesyonel bi alet. Sizin yaptığınız kaç satte çıkar bilmem.

    Çift yüzlü board yaptınız diyelim, çevirip arkasını kazıttırmak için mükemmel hizalama gerekiyor ki gerçekten hassas bir iş...

    Çok sesli çalışıyor, ayrıca çıkan tozu emmek için elektrik süpürgesi de sürekli çalışmalı, öyle dayanılmaz seviyede ses varki ev veya küçük ofislerde kullanılması zor. Sürekli çalışan bir kazıma aleti ve elektrik süpürgesine 6 saat boyunca tahammül etmek gerekli...

    Bi sürü sorunu var. Ucu taktınız diyelim (ki yazılım verdiğiniz devreyi uzunca bir süre işleyip nereyi hangi kalınlıkta ve çeşitte uçla kazıyaağına karar veriyor) bu ucun yükseklğini hizalamanız gerekli. Uçlar takılıp çıkarılabilir olduğundan yeni uç takılınca yüksekliği milimetrik de olsa alçak veya yüksek kalabiliyor. Bu nedenle kazıma yeteri kadar derin olmayabiliyo yada tam tersi çok derin kazıdığı için yollar inceliyor hatta tamamen kazınıyor...

    Çok çeşitli uçları var ve epey pahalı. Çok da kolay kırılıyor. 2-3 A4 boyutunda plaket kazıyınca 50-100$ çöpe gidiyor....

    Hiç pratik değiller. mesela 15x10 board (çift yüzlü) kazıyıp kullanılır hale gelmesi 10 saati buluyor... PNP ile 1 saatte bitecek iş...

    Saygılar




  • Allah Allah
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Arduino ile LOGO yapma
    6 yıl önce açıldı
    CNC Makina Kullanımı
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @Bleach

    Kullandığınız makine nasıl bir şey bilmiyorum. Makinenin ve bir kaç pcb çalışmanızın fotoğrafını yollayabilirmisiniz. Makineyi üreten firmanın linkini de verirsen sevinirim.

    Acaba yanlış mı anladım klasik pcb yapımında asit nereleri eritecekse siz de makineyle o kısımları komple kazıyorsunuz.

    Yapip kullandığım sistemde uç değiştirmeye ihtiyaç yok. Kazıma ucunu bir kez takıyorsun ve iş bitene kadar sadece o uc kullanılıyor. Delik delme ve kart kesim aşamasında ise mecburen değişik uçlar gerekiyor uçları söküp takma esnasında yapılacak hatalar delik derinliğini yada kart kesme derinliğini etkilemiyor.

    Bendeki program Center modunda aşağıdaki gibi pcb üretiyor. Bu PCB yaklaşık 1 saat içinde oluştu.

     CNC makinesi ile PCB çıkarma ?


    Center modu için yolları şimdilik PCB çizim programında kendimiz farklı bir layere çiziyoruz. Yazdığım bir porgram bu işi de kendi yapıyor ancak çok sıkı optimizasyon rutinlerine ihtiyaç var zira çizim programında kendi zekanı kullanarak çizim yapmak bilgisayarın yolların arasını bulmasından çok daha az vakit alıyor.

    Yok center modu yerine Edge modunu kullanısanız zaten ekstra bir çizim yapmanıza gerek kalmıyor program doğrudan solder layer bilgisininden kazıma rotasını üretiyor.

    Şu ana kadar çift taraflı pcb yapmadım. Ancak hizalama pcb yi ters çevirip ayarlama gözde büyütülecek bir sorun değil. Zira makinenin kodlarını yazan benim ve istediğim yere istediğim özelliği eklemek çıkartmak benim elimde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 15 Ocak 2006 19:30:27 >




  • Cihaz LPKF Protomat serisinden. modelini net hatırlamasamda C20 olabilir, daha üst bir model de olabilir :)
    http://www.lpkfusa.com/RapidPCB/CircuitboardPlotters/c20.htm

    Asit nereyi eritecekse orayı kazıyor. Eğer plane yapmamış, yani kazınacak alan çoksa, kazıması da o kadar uzun sürüyor. Ayrıca zor şekillerde de çok yavaşlıyor. Mesela yazı kazıması yol kazımasına göre oldukça yavaş...

    Uç değiştirmeye gerek duyuyor, en basiti, çerçeveyi keserken, delikleri delerken, geniş yol aralarını ve dar yol aralarını farklı uçla kesiyor. Yani 30 mil boşluk varsa kalın uç seçiyor, 10 mil boşluk varsa ince ucu seçip yapıyor. Çerçeve kesecekse kesici ucu seçiyor.

    Uç elle değiştiriliyor. Sizin gösterdiğiniz PCB de az kazınacak yüzey var ki tabii ki bunu kazıması 1 saatten az sürer. Benim bahsettiğim devrelerde yollar 10 mil, boşluklar 10 mil, yoğun tip konnektörler var (ince 50 pin scsi, 44 pin 3 satır yoğun konnektör gibi ) ve route edilen veriyolları var.

    Açıkçası ucu elle taktığınız için her uç değişiminden sonra kartın boş bir yerine örnek bir kazıma yaparak kontrol etmelisiniz...

    Arka yüzü çevirince tutturması gerçekten zor, 10 mil yol genişliği 0.25 mm demektir. Bordu bundan daha hassas yerleştirmeniz gerekir. Zaten önce çeviriyor, ardından program vasıtasıyla köşelerdeki deliklere gidip tek tek deniyorsunuz. Yada işin ilk başında, board ın tam ortasını bulup, makinin ortasındaki sabitleyicilere tutturmanız gerekiyor.

    Kazıma bilgisini üretmek çok kolay olmasa gerek, özellikle karışık boardlarda. Açıkçası bu işe atanan makina bir p3 idi, çift yüzlü, 15x10 ebadında, 2 yüzde de ground layer olan, 10 mil hassasiyetli board ı, 1-1.5 saatte hesapladı.

    Siz çıkan talaşı (epoxy nin tozunu) nasıl uzaklaştırıyorsunuz? Bu cihazda bu konuda ciddi uyarılar var, toplanan talaş cihaza zarar verebiliyor, uç kırılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle elektrik süpürgesi bağlanıyor...

    Madem bu kadar hantal siz neden bu cihazı kulanıyorsunuz derseniz, eğer iso belgeniz var ve toplam kalite yönetimi gibi şeyler uyguluyorsanız, kimyasallar ile uğraşmak için çok sağlam kriterleri sağlamanız gerekiyor. Çalışan ve işyeri güvenliğini sağlamak için yapılacak yatırım ve zaman çok fazla. Artısı ve eksisi düşünülce bu cihaz daha makul çıkıyor.

    Sonuca bakınca sizin yaptığıız cihaz da epey iyi iş çıkarmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bleach -- 15 Ocak 2006 18:06:18 >




  •  CNC makinesi ile PCB çıkarma ?


    LPKF'nin makinelerini sadece internet sitelerindeki verilerinden ve bazi kisa filimlerden biliyorum. Gercekten harika cihazlar yapiyorlar. Verdiginiz linkteki makinanin 25 mm/sn lik ilerleme hizi yavas sayilmaz. Ancak 20 Bin devir dakikalik ismili motoru LPKF'nin yeni modellerine kiyasla bayagi dusuk. (Gerci bende 20-30 bin devir/dak motor kullaniyorum.) Ben kendi makinamla 60mm/sn ye kadar cikabiliyorum ancak uclarimi da kendim yaptigim icin bu hizda yapilan kesimlerde bakirda bolca capak olusuyor. (Is bitiminde 0 zimpara ile musluk altinda capaklari aliyorum.)

    Bence asitle eritilmesi gereken bakirli alanlarin kazinmasina gerek yok ve belki yazilimlarinizda bununla ilgili bir secenek vardir. Zaten dusunecek olursak amac prototip yapmak, RF devreleriyle ugrasilmadigi surece etrafta bolca izole bakir yuzey kalmasinin sakincasi olmamasi lazim. Hem bu sayede uc omru uzayacagi gibi isin bitme suresi de astronomik olcude kisalacaktir.

    Tozlari herhangi bir duzenekle emdirmiyorum. Is bitiminde elektrikli supurgeyle etrafi temizliyorum. (Onuda arada bir yapiyorum). Zaten elimdeki mekanizma daha cok biraz daha agir isler icin tasarlandi (dikey isleme vs). PCB icin daha atik daha hafif bir makina yapacagim.

    Tozlarin makinadan cok akcigerlere zarari olmasi lazim. Zira epoxy tipi PCB de bulunan cam elyafi mikroskopik boyutlarda havaya karisacak olursa kanser riski olusacaktir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 15 Ocak 2006 19:34:28 >




  • @Bleach

    Sizdeki makinenin icini acma sansiniz oldumu, suruculer entegre mi, ayrik elemanlarla mi yapilmis, islemcisi varmi varsa nedir, islemcisi yoksa dogrudan paralel port uzerinden yazilimla mi yonetiliyor.

    Eger bir gun makineyi acarsaniz buradaki sorularimiza fotografli yanitlarinizi bekleriz.
  • Evet, çapaklar gerçekten de sağlığa zararlı olduğu için toplanıyor olabilir. Bunu düşünmemiştim.Ama üzerinde süpürgeyi çalıştırmadan kazıma yapmayınız diye özellikle uyarı var.

    Bizim cihaz daha üst model olabilir, çünkü modelini hiç hatırlamıyorum. Sadece A4 ebadında olduğunu, RF devreleri de bu cihazla çıkardıklarını hatırlıyorum. 2 kere işim düştü zaten.

    İçini açabileceğmi zannetmiyorum. Cihazı tek başıma kullanmadım, teknisyene verdim, o halletti. Ben izledim sadece.

    Yanılmıyorsam paralel porttan bağlıydı. Ve evet, işin çoğunu bilgisayar yapıyor. Kendi özel yazılımı var. Eğer bulabilirsem, ki bende yedeği vardı galiba, burada yayınlarım.

    Eğer ileride cihaz çalışırken video ve fotoğraf çekebilirsem burada paylaşırım.

    Kolay gelsin, saygılar
  •  CNC makinesi ile PCB çıkarma ?

     CNC makinesi ile PCB çıkarma ?


    istanbulda mümkünse anadolu yakasında nereden bulabilirim
    nette yaptığım araştırmalar bir sonuç vermedi
    rulmancıların web siteleri zengin stokları fakir
    fiyat konusunda bilgisi olan varmıdır




  • Bu rulmanları bunalmış arkadaşımız kullanıyor diye biliyorum sitesinde vardı sanırım aldığı yer konusundada yardımcı olacaktır.

    http://www.cncdesigner.com/mekanizmalar.html
  • öncelikle yazıların tamamını okuyamadığım için kusuruma bakmayın. Bende internette aşağıdaki siteyi buldum. Yapan kişi bitirme projesi olarak baskı devre delmek için bir mini cnc yapmış.

    http://ogrenci.hacettepe.edu.tr/~b0164043/maximus/
  • Resmini verdiginiz rulmanlari bulundugunuz sehirde rulman isi yapan yerlere sorun. Onlar Istanbul'daki ana bayiden getirtiyorlar.

    Istanbul'da isen hic sorun degil. Yarikli lineer rulman demen yeterli.

    Fiyat rulman capina ve firmaya gore degisiyor.
    Uzakdogu firmalari urunleri unlu markalara kiyasla daha ucuz.

    Samick marka kullandim ve fena sayilmaz.

    2 sene onceki fiyatlar,

    Tam kapali
    12 mm olani 7.6$
    16 mm olani 9.5$

    Acik agizi
    16 mm olani 10.7$

    Takoz icine gomulmus olanlar
    16 mm olani 17.8$

    Unlu markalara yonelirsen fiyat muthis fark ediyor.

    Yukaridaki fiyatlar dusmus olmasi lazim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 26 Ocak 2006 23:58:53 >
  • son bir soru daha
    lead screw seçiminde neye dikkat edilmeli
    mesela elimde
    minebea 23lm-c038 serisinden
    5.6 volt 1.4 amper 1.8 degree
    3 adet motor
    http://www.eminebea.com/content/html/en/hybrid_list/index.shtml

    +
    ST4018L1206-b
    4 Volt 1.2 Amper 1.8 degree
    http://nanotec.com/page_zweiphasen_st4018_en.html?dbo_Session=38707a4298e9dd2ae2f58882ecf26201

    3 adet motor

    KP4M2-203
    0.15 amper 1.8 degree 3 adet motor var

    minebea 1.8 degree motorları kullanarak Y ekseninde 50cm X eksende 40cm Z eksende 10-15 cm hareket li bir mini cnc yapmayı düşünüyorum
    yalnız lead screw tabir edilen vidayı türkçe ismiyle ne diye aramalıyız ve
    bu mini cnc de hangi ebatta vida kullanılmalı
    acme nut tipi vida demişsiniz cnc designer da yalnız forum aktif olmadığından dile getiremedim sorularımı yeni forum aktif olur inşallah kısa zamanda
    vida neye göre seçilmeli tek sorunum bu kaldı yardım ederseniz sevinirim
    işlemek istediğim malzeme ise alüminyumdan daha sertbir malzeme olmayacak
    en iyi ihtimalle bakır pirinç ve alüminyum
    nette bulduğum projelerin bir kısmında saplama ile çalışılmış
    merak ettiğim 6mm veya 10 mm
    kullanıldığında her adımda alınan yol farklı olacağına göre bunu nasıl halledeceğiz kullanacağımız programlamı yoksa?
    kcam kullanmayı düşünüyorum elimdeki devrede buna uyumlu




  • Bilyali vidalari bir kenara birakirsak, mini cnc uygulamalrinda surtunmesi ve boslugu az vidalar kullaniyoruz. Piyasada bilyali vidalar var ancak cok pahalilar. Yeterince hassas islenmis vida bulabilirmisin bilmiyorum, ben hurda makinalardan soktugum vidalari kullaniyorum. Saplama tabir edilen vidalarin boslugu oldukca fazla. Bir takim bosluk alma teknikleri ile bosluktan kismen kurtulabilirsin ancak dogrusallik problemlerin devam eder. Makinandan beklentilerine bagli olarak duruma gore bu dogrusallik problemini gozardi edebilirsin.

    En azindan 10mm lik saplama kullanmani oneriririm.

    Trapez vida bulabilirsen saplamaya gore cok daha iyi sonuc alirsin.
  •  CNC makinesi ile PCB çıkarma ?

     CNC makinesi ile PCB çıkarma ?

     CNC makinesi ile PCB çıkarma ?

     CNC makinesi ile PCB çıkarma ?



    http://img76.imageshack.us/img76/6089/hpim11292bq.jpg

    bahsettiğiniz vida bumudur (hurdacıda buldum bunu şans eseri) 2 adet var bundan eğer kullanabilirsem 40 cm uzunluğunda
    ayrıca bu vidanın birde dişli aparatı var bunuda kullanabilirmiyiz
    http://www.motionsystem.com/85151/85151-0.htm
    http://www.motionsystem.com/151.gif

    dişliyi 15 tur çevirince vida 1 tur atıyor
    vida genişliği 20 mm
    cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreamiga -- 29 Ocak 2006 14:02:40 >




  • Yukarida resimleri gorulen vidalar hemen hemen bendeki vidalarin aynisi.

    Yalnis disli kullanmadim. Dogrudan Nema 23 tipinde step motorlara kuple ettim.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.