Şimdi Ara

Cmos Teknolojisi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Değerli arkadaşlar bilindiği üzre cmos teknolojisi ccd den sonra oluşan bir teknoloji.Sizce istendiği başarıya ulaşdımı bu teknoloji yoksa daha geliştirilebilirmi?
    Misal yeni bir makina alınacak olsa misal 1 sene sonra keşke yeni cmos lu alsaydım dermiyiz ayrıca örnek vermek gerekirse D90 diyelim bu sanırım ilk cmos lardan hala sıfırı varmı bilmiyorum eğer sıfırı var ise yeni D90 lar ilk çıkan D90 lar ile aynı cmos sensöremi sahiptir?Kısaca Lcd teknojisinin Plazma teknojisini bitirdiği gibi bir durummu?

Cmos Teknolojisi.

• yeni d90lar da ne
  • CMOS sensörlü tercih etmekte yarar var amatör biri için, gelişen teknolojide CMOS çok daha fazla avantaj sunuyor(iso,az enerji,video kaydı,hız vs.)..
    D90 sadece Nikon'un ilk CMOS destekli gövdelerinden,yoksa yeni bir teknoloji değil Canon yıllardan beri kullanıyor.İlk çıkan D90'lar ile son üretilen D90'lar aynı sensörü ve teknolojiyi kullanır..Sadece yazılım güncellemesi ve dil seçeneklerinde farklılık olabilir..
    CCD biten bir teknoloji değildir devam ediyordur ,orta format gövdelerde hala CCD sensör kullanılıyor,yorumumu katarsam bir bildikleri vardır ki ısrar ediyorlar diyorum.
  • raver çok kibar gördüm seni. 7 gün ban işe yaradı herhalde.

öyle bir durum yok. cmos sensörler düşük enerji gereksinimleri ve yüksek isolarda az gürültü yapmalarından dolayı ccd sensörlere karşı avantajlılar, zamanla canon'dan sonra nikon ve pentax da bu tip sensörleri tercih etmeye başladı ve cdd sensörler arka planda kaldı. ccd sensörler hala geliştiriliyor ve farklı görüntüleme aygıtlarında kullanılıyor, sadece biz dslr makinelerde göremiyoruz.

ccd sensörlerin de cmos sensörlere karşı keskinlik veya renk derinliği gibi avantajları var.

ancak genel bağlamda konuşmak gerekirse, bana göre sensör çok da fark etmez. çok berbat bir fotoğraf çekilmediği sürece keskinlik veya canlılk sonradan ayarlanabilir. benim için sensörlerdeki tek fark yüksek iso performansı açısından aradaki farktır. cmos sensörler geliştikçe yüksek isolarda daha temiz fotoğraflar elde ediliyor. ccd sensörlerde 800 iso ve üzerine rahat çıkılamıyor.

eski veya yeni bütün d90'ların donanımları aynıdır.

• Sürpriz: CMOS'un patenti CCD'den önce alınmış, yani CMOS daha eski. Sadece son yıllarda daha çok yaygınlaştı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: raver

Değerli arkadaşlar bilindiği üzre cmos teknolojisi ccd den sonra oluşan bir teknoloji.Sizce istendiği başarıya ulaşdımı bu teknoloji yoksa daha geliştirilebilirmi?
    Misal yeni bir makina alınacak olsa misal 1 sene sonra keşke yeni cmos lu alsaydım dermiyiz ayrıca örnek vermek gerekirse D90 diyelim bu sanırım ilk cmos lardan hala sıfırı varmı bilmiyorum eğer sıfırı var ise yeni D90 lar ilk çıkan D90 lar ile aynı cmos sensöremi sahiptir?Kısaca Lcd teknojisinin Plazma teknojisini bitirdiği gibi bir durummu?

Cmos Teknolojisi.

@raver,
    Düzelte düzelte gidelim. Sanılanın aksine ilk APS-C ölçülerinde CMOS sensörü Canon 2000 yılında EOS-D30 modelinde kullanmıştır. Bundan daha evvelki Digital modellerde (EOS-D2000 ve EOS-D6000) Kodak kaynaklı sensörler kullanılmıştır. İlk Prf. seride EOS-1D/1V modelinde APS-H (28.7 x 19.1 mm) 4.5 mpx CCD sensör kullanılmış (Yıl 2001) hemen arkasından bu formatta Canon EOS-1Ds ile Full frame (FF) (35.8 x 23.8 mm) 11.4 mpixel (renk filtreli) CMOS sensöre geçilmiştir.
    Artık dSLR pazarında giriş seviyesi dahil CCD sensörlü makina kalmadı (Bir kaç özel maksatlı ve kullanılan std. sensör ölçüleri dışında olanlar hariç) Bu nedenlede "1 sene sonra keşke yeni cmos lu alsaydım dermiyiz? gibi bir endişe, en azından dSLR bandında yaşamamalısınız.
    Compact-dSLR like sınıfına gelince her marka, Video talepleri nedeniyle küçük sensörlerde CMOS' a dönmeye çalışıyor. 2 önemli etken nedeniyle benim açımdan son derece başarısız sensörlerle yapılmış Compact ve like formatında piayasa sürülmeye başladı. Bunun ilki cmos pixelleri CCD' ye göre verimsiz olmaları. Yoğun taleple ve max. 30-35 x gibi anlamsız zoom talepleri üreticiyi 1/2.33" gibi mercimek büyüklüğünde sensörlere 12-14-16 milyon pixel tıkıştırılması pixelleri hem çok küçülttü hemde birbirlerine yok yakın olmaları nedeniyle çalışırken birbirlerini etkilemeye başladı. ve sonuçta keskinliği CCD' ye göre daha düşük ve Büyük sensörde sorun olmayan ve ISO' nun iyileşmesine neden olan CMOS, bu defa 100 ISO' da bile en ufak bir ışık düşmesinde Noise üretir hale geldi. Bunu gören üretici bir naneymiş gibi kullanıcıya çaktırmadan 100 ISO' da bile arka planda çalışan NR prg. kullanmaya başladı ve bunun sonucu netlik ve keskinlikten yoksun soluk fotograflar oldu. Bunu halletmek içinde sensörü arkadan aydınlatıp sözüm ona sensörün verimini yükselttiler ama parlak ama kontrasttan ve renk doygunluğundan yoksun fotograflar elde edildi Birde buna uzun aralıklı lenslerin ek sorunlarıda eknince iş iyice an azından bana göre batağa girdi. Şimdi üretilciler megapixeli düşürüp zoomu 24x' e çekerek sensörü 2/3" ' e çıkarıp mercek çapınıda yükselterek hem fotografta hem videoda ortak çözüm aramaya başladılar.
    Elbette bilinçsiz tüketici bu duruma çok üzülecek ama n'palım ! , bu günkü teknoloji ile daha doğrusu küçük boyutlu pixel yoğunluğu çok yüksek CMOS sensörlerle fazlası olmuyor.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Crosshair

raver çok kibar gördüm seni. 7 gün ban işe yaradı herhalde.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bazı ciğersizler şikayet etmişler ancak andım olsun izlerini sürüyorum o beşpara etmez ciğerlerini sökeceğim oğlum yaşındaki bu veledi zinaların

şikayet eden ciğersiz benim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bipekkan

quote:

Değerli arkadaşlar bilindiği üzre cmos teknolojisi ccd den sonra oluşan bir teknoloji.Sizce istendiği başarıya ulaşdımı bu teknoloji yoksa daha geliştirilebilirmi?

Cmos Teknolojisi.

@raver,
    Düzelte düzelte gidelim. Sanılanın aksine ilk APS-C ölçülerinde CMOS sensörü Canon 2000 yılında EOS-D30 modelinde kullanmıştır. Bundan daha evvelki Digital modellerde (EOS-D2000 ve EOS-D6000) Kodak kaynaklı sensörler kullanılmıştır. İlk Prf. seride EOS-1D/1V modelinde APS-H (28.7 x 19.1 mm) 4.5 mpx CCD sensör kullanılmış (Yıl 2001) hemen arkasından bu formatta Canon EOS-1Ds ile Full frame (FF) (35.8 x 23.8 mm) 11.4 mpixel (renk filtreli) CMOS sensöre geçilmiştir.
    Artık dSLR pazarında giriş seviyesi dahil CCD sensörlü makina kalmadı (Bir kaç özel maksatlı ve kullanılan std. sensör ölçüleri dışında olanlar hariç) Bu nedenlede "1 sene sonra keşke yeni cmos lu alsaydım dermiyiz? gibi bir endişe, en azından dSLR bandında yaşamamalısınız.
    Compact-dSLR like sınıfına gelince her marka, Video talepleri nedeniyle küçük sensörlerde CMOS' a dönmeye çalışıyor. 2 önemli etken nedeniyle benim açımdan son derece başarısız sensörlerle yapılmış Compact ve like formatında piayasa sürülmeye başladı. Bunun ilki cmos pixelleri CCD' ye göre verimsiz olmaları. Yoğun taleple ve max. 30-35 x gibi anlamsız zoom talepleri üreticiyi 1/2.33" gibi mercimek büyüklüğünde sensörlere 12-14-16 milyon pixel tıkıştırılması pixelleri hem çok küçülttü hemde birbirlerine yok yakın olmaları nedeniyle çalışırken birbirlerini etkilemeye başladı. ve sonuçta keskinliği CCD' ye göre daha düşük ve Büyük sensörde sorun olmayan ve ISO' nun iyileşmesine neden olan CMOS, bu defa 100 ISO' da bile en ufak bir ışık düşmesinde Noise üretir hale geldi. Bunu gören üretici bir naneymiş gibi kullanıcıya çaktırmadan 100 ISO' da bile arka planda çalışan NR prg. kullanmaya başladı ve bunun sonucu netlik ve keskinlikten yoksun soluk fotograflar oldu. Bunu halletmek içinde sensörü arkadan aydınlatıp sözüm ona sensörün verimini yükselttiler ama parlak ama kontrasttan ve renk doygunluğundan yoksun fotograflar elde edildi Birde buna uzun aralıklı lenslerin ek sorunlarıda eknince iş iyice an azından bana göre batağa girdi. Şimdi üretilciler megapixeli düşürüp zoomu 24x' e çekerek sensörü 2/3" ' e çıkarıp mercek çapınıda yükselterek hem fotografta hem videoda ortak çözüm aramaya başladılar.
    Elbette bilinçsiz tüketici bu duruma çok üzülecek ama n'palım ! , bu günkü teknoloji ile daha doğrusu küçük boyutlu pixel yoğunluğu çok yüksek CMOS sensörlerle fazlası olmuyor.

Bilgiler için teşekkürler, peki hiç cmos kompakt üretildimi yazınızda tam anlayamadım?

• 2 senedir cmos sensörlü dslr kullanıyorum, açıkcası cam gibi (net ve keskin) fotoğraf veren ccd sensörü çok arıyorum....
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bipekkan

quote:

Cmos Teknolojisi.

@raver,

Bilgiler için teşekkürler, peki hiç cmos kompakt üretildimi yazınızda tam anlayamadım?

Cmos sensörlü kompakt makinalar 2004,2005 yılında satışda olduğunu hatırlıyorum o zamanlar paraya kıyıp canon a520 almıştım.

• Cmos bilgisayar dunyasında kullanılan ve cok onceleri uretimi olan teknoloji. O yuzden cok yaygın buna paralel olarakta ucuzdu.
    Eskiden kalitesi dusuk kompaktlarda yada cameralarda hep cmos kullanılırdı. Mesela ilk fotograf makinam orite 3.1 mp cmos sensordu.
    Gunumuzdeki ucuz webcam lerin cogunlugu hala cmostur. Kalitelileri ccd sensordur. Kısaca az ısıkta cmos verimi dusuktu ve ccd daha fazla ısık toplayabiliyordu.
    Zamanla gelisti daha dusuk voltajla calısması, canlı onizleme yapabilmesi, video kayıtlarında ısınma sorunu yaratmaması gibi taleplere karsılık kullanılması yaygınlastı.
    CCD nin uretimi pahalı ve kısıtlamaları var.

Yıllar once aldıgım ve hala duran kompakt cmos sensor makinam. O yıllar cokta satılmıstı bu urun.
     Cmos Teknolojisi.

• Bu arada lcd panel plazmayı bitirmedi daha uzun surede bitiremez.
    Lcd panel sıvı tepkimesi ile dusuk tepki surelerinde calısan, arkadan surekli aydınlatma ile dusuk kontrast sunan, gorus acısı kısıtlı, renk skalası dusuk teknoloji. Plazma ise bu konularda cok daha ustun. Hareketli ve sd yayın sozkonusu oldugunda plazma daha verimli.

Lcd surekli gelisiyor ve satıs icin insanlar surekli kandırılıyor. Gercek kontrast lcd de dusuktur ama dinamik kontrast gibi uyduruk degerlerle insanları kandırılar.
    Lcd de sıvı tepkimesi yavastır ve yine insanları GTG degerleri yazarak kandırırlar. Arkada tek floresanla aydınlatma kontrastı olumsuz etkilerdi led ile bunu azaltmaya calısıyorlar ama plazma gibi olması cok zor vs vs . Birde hz kandırmacası basladı. Ayrıca 3d konusunda plazma tepki suresinden dolayı daha avantajlıdır.

Yani lcd nin plazma konumuna ulasmasına daha cok var. Plazmanın eksi yanları yokmu tabiki var. Ama lcd kadar degil.

CMOS ta su anda cok yaygın kullanılıyor ama fotograf kalitesi acısından CCD gibi sonuclar veremiyor. Lcd ile plazmada aynı sekilde. Lcd yaygın ama plazmadan hala geride.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 9 Ekim 2011; 0:30:49 >

• quote:

quote:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bazı ciğersizler şikayet etmişler ancak andım olsun izlerini sürüyorum o beşpara etmez ciğerlerini sökeceğim oğlum yaşındaki bu veledi zinaların

@raver nerden bulacaksan benimkileri de sana havale ediyorum.... bende çok var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pentax -- 9 Ekim 2011; 0:38:41 >

• Sn bipekkan guzel acıklama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 9 Ekim 2011; 0:38:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pentax

quote:

quote:

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

@raver nerden bulacaksan benimkileri de sana havale ediyorum.... bende çok var...

Çok zor değil adı soyadı belli ilçe belli fotoğrafı var v.s pek bi zorluğu kalmadı

• quote:

............

@raver,
    Üretilmez olur mu? @ikarahal' ında dediği gibi CMOS , CCD dende eski bir teknolojidir.
    Şu an CMOS ile boğuşan çok makina var.
    Fuji HS10 ve 20. S-X1 yolda, X-10, Z900EXR, F600 EXR, F550 EXR, F500 EXR
    Nikon S8200, S100, AW100, P300, P500, S9100, S8100, P100
    Olympus SZ-30MR,
    Sony DSC-WX30, TX55, HX7V, HX9V, HX100V, TX100V Neredeyse 16 mpx tüm Compactlar.
    Canon SX 40, S100, ELPH 100 HS (IXUS 115 HS), ELPH 510 HS (IXUS 1100 HS), ELPH 300 HS (IXUS 220 HS) Sonu HS (High Sensitive) ile bitenlerin tamamı.
    Benim aklıma gelenler.......
  • Aslında CMOS'un bir şanssızlığı da MP patlaması olan dönemde yaygınlaşması, doğal olarak şimdiki 16MPlik uyuz CMOS algılayıcılar adam gibi ışık alamıyor.
    Şimdilerde Sony ve Canon Bayer RGB filtresini değiştirmeye uğraşıyor, özellikle SONY'nin bu konuda çok ciddi yatırımı var. Yeni F65'te CMOS algılayıcısının 14stop dinamik aralığa sahip olduğunu söylüyorlar (8K dedikleri). Bu algılayıcıyı video için ürettiler ama DSLRlar için de uygulanabilir.
    Bağlantı:http://pro.sony.com/bbsc/ssr/show-highend/resource.solutions.bbsccms-assets-show-highend-F65.shtml#/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 9 Ekim 2011; 10:00:40 >

• fuji f200 ü çok övmüşlerdi ancak ccd kaynıyordu fena hot pixel üretiyormuş.
  • fuji f200 ü çok övmüşlerdi ancak ccd kaynıyordu fena hot pixel üretiyormuş.
  • quote:

fuji f200 ü çok övmüşlerdi ancak ccd kaynıyordu fena hot pixel üretiyormuş.

yok artık
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.