Şimdi Ara

Cl 16 ile Cl 22 arasında ne kadar fark olur.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Laptopumun rami Drr4 3200 Mhz 8 Gb + 8Gb şeklinde ben 16 + 16 Gb alarak 32 Gb yapmak istiyorum, fakat cl değeri 16 olan ile 22 olan ramler arasında ciddi fiyat farkı var .Yani verilen fiyata değer mi ? Fikriniz nedir.




  • Yapay Zekanın Yanıtı

    CL16 ve CL22 RAM Arasındaki Fark

    RAM'in (Rastgele Erişimli Bellek) performansını belirleyen faktörlerden biri de CL (Sütun Adresi Gecikmesi) değeridir. CL16 ve CL22, yaygın olarak kullanılan iki CL değeridir ve performansta gözle görülür farklılıklara neden olabilirler.

    CL16 RAM, CL22 RAM'den daha düşük bir CL değerine sahiptir, bu da daha hızlı veri erişimi anlamına gelir. Daha düşük CL değeri, RAM'in veriye erişmek için daha az bekleme süresine ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, CL16 RAM, CL22 RAM'e göre daha hızlı performans sunar.

    Bununla birlikte, CL değerindeki bu farkın gerçek dünya performansı üzerindeki etkisi genellikle küçük ve oyun oynama veya genel bilgisayar kullanımı gibi çoğu uygulamada fark edilmeyebilir. Yüksek yoğunluklu görevler için, video düzenleme veya 3D modelleme gibi, daha düşük CL değeri daha iyi performans sağlayabilir.

    CL22 RAM, daha uygun fiyatlı olma eğiliminde olduğundan bütçen kısıtlıysa iyi bir seçenek olabilir. Ancak, daha yüksek performans için CL16 RAM'i tercih edebilirsin.

    Özetle:

    • CL16 RAM, CL22 RAM'den daha hızlıdır.
    • CL22 RAM, CL16 RAM'den daha uygundur.
    • Çoğu kullanım için CL farkı önemli olmayabilir.
    • Yoğun görevler için CL16 RAM daha iyi performans sunar.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • makine ne ki?32gb desteklediğini nereden çıkardın iki slotunun da açık olduğunu birinin lehimli olmadığını nereden çılkardın cl22 ram destekliyor mu cl16 ram destekliyor mu nereden çıkardın?notebookta ram işi ezbere olmaz bence bi notebook tamircisine götür ya da bir bilen bul ya da notebook tavsiye bölümüne konu aç burada kimse yazmaz.

  • Bu arada bilgilendirmeyi ben yapıyım belki faydam olur



    Crucial Ballistix Ddr4 3200 Mhz 16 Gb x2 ramini aldım ,kolayca taktım .sistem 32 Gb tanıdı.

    Lakin hesaba katmadığım bir olay benim laptop xmp desteği yokmuş ,biostada ayarı yok değişmiyor.

    ram hızı 3200mhz çıkmıyor,voltaj değeri farkı yüzünden.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borcuhan77 -- 23 Haziran 2022; 15:56:2 >
  • Monster Tulpar T 5 v20.3


    Laptopun üzerinde İ7 11800H işlemci olduğundan ,işlemci kodunu intel sitesinde aratırsan ne kadar ve hangi hızda belleği desteklediğini görürsün .Tabi anakartın desteklemeside önemli.


    + Laptopun alt kapağını sökünce ramleri görebilirsin,lehimli olup olmadığını anlarsın.


    +Ezbere iş yapmıyorum idare eder seviyede bilgim var ,sorduğum konuda benden fazla bilgisi olan vardır diye yazdım.


    +Bir rami laptopa takma işi gibi basit bir iş için para verecek kadar beceriksiz değilim.


    +Sorduğum soru hakkında bilgin varmı cl degeri nedir biliyormusun, olduğunu sanmıyorum.Şayet olsa fikrini belirtirdin eleştirmek yerine.

  • Merhaba, geçenler de ben de ablamın HP laptop'u için ram yükseltmesi yapmıştım, ddr3 tabanlı 4gb takılı idi + 4gb daha ekledim, takılı olan ram 1,35v ile çalıştığı için satıcının yanlışlıkla 1,5v'luk ram'i göndermesiyle birlikte sorun yaşadık, sistem belli aralıklarda kendini kapatıyordu, 1,35v'luk aynı frekans ve zamanlamaya sahip ram aldım ve stabil bir süredir...


    Sizinde yapmanız gereken stabilite için cihazda takılı olan bellekler den almanız gerekir, CL16/22 farkını kullanımda hissedersiniz tepki süresi ne kadar düşük o kadar hız demek, diğer yandan aynı voltajla çalışan ram'i alsanız da zamanlamalar uymadığından sorun yaşarsınız ve stabil olmaz sistem hep kasılma yavaşlık vb. sorunlar olur...


    Bazı testler var zamanlamalar ile ilgili;


    https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_ram_scaling_effect_in_games,7.html


    https://www.techspot.com/review/1891-ryzen-memory-performance-scaling/





  • kısacası tablodaki 3200 cl 16 ya 10 değeri desek ki öyle denmiş.

    3200 cl 22 de 13.75 değerindedir.

    oranlar isek aradaki performans farkını anlıyabilirsiniz.



    Cl 16 ile Cl 22 arasında ne kadar fark olur.
  • LEON-X kullanıcısına yanıt

    Zamanınızı ayırıp cevapladığınız ve bilgilendirme için öncelikle teşekkür ederim,

    Benim sorun Crucial Ballistix Ddr4 3200 Mhz 16 Gb Cl 16 olan ramden 2 adet alıp laptopu 32 gb yapmaktı. Cl 16 değeri için sirkecide handa satış yapan mağazasına gidip elden aldım. Laptopa taktım sorunsuz çalıştı fakat ramin voltaj değeri 1,35 v halbuki benim makineme takılı olanlar 1,20 v imiş Monster laptoplarda XMP desteği olmadığından cihaz 32 Gb rami 3200 Mhz desteklemesine rağmen 2667 Mhz de çalıştırıyor. Her hangi bir çökme ,sorunla karşılaşmadım sadece frekans hızım düştü. :(

    buda bana ders oldu ,yeni bir şeyi pahalı yoldan öğrenmiş oldum .

    Genel olarak Crucial Ballistix serisinde xmp olmayan cihazlarda bu problem oluyor bilginiz olsun.

  • Cevabınız için çok teşekkür ederim , aradığım cevap buydu, gerçi ben biraz acele ettim aldım .

    Kısaca bu kadarcık fark benim için gereksizmiş

  • borcuhan77 kullanıcısına yanıt

    Maalesef notebook bios'ları sınırlı desteğe sahip oluyor, cpu-z'den ram detaylarını öğrenip ona göre bakmak gerekiyordu, ama ürünü iade edip başka ram alınabilir.


    Uygun olan bellek modülü;


    https://www.crucial.com/memory/ddr4/ct16g4sfra32a

  • borcuhan77 kullanıcısına yanıt

    XMP'yi boş ver. Manuel ram overclock ile bunları yükseltemiyor musun ? Laptop anakartının desteği mi yok ? Frekans sınırı mı var ?

  • martax32 kullanıcısına yanıt

    Monster gibi ucuza laptop satmaya çalışan firmalar genelde anakart özelliklerinden feragat ediyolar,xmp overclock un auto hali yani manuel olarakda müdahale edemiyorsun.

    Hata benim ,üzerindeki ramlerden daha düşük Cl degerine odaklandım ,frekans ,mhz degerleri tutunca voltaj degerini gözden kaçırdım üzerindeki ramler 1,2 volt aldığım ramler 1,35 volt ,xmp olsa voltajı ayarlayıp otomatik olarak 3200 mhz verecekti ama voltaj yetmediğinden hızı 2667 mhz düşürdü. Yapıcak bişey yok şuan 32 gb 2667 mhz olarak kullanmaya devam ederim .

    Sadece size başkası böyle birşeyle karşılaşır diye ,bilgilendirme amacıyla yazıyorum.

    Aldığım ramler






  • Elimdeki cihazı 6 ay önce almıştım İ7 11800H işlemci RTX3060 lı 16 Gb ramli son nesil olduğuna güvenip için xmp desteği olup olmadığını sorgulamadım,yoksa cpu z den olsun aida 64 olsun kontrol ettim .

    Bu önerdiğin belleği görmüştüm ama cl 22 olduğu için istememiştim,cl 16 diye Crucial Ballistix aldım ,32 gb oldu hızda 2667 mhz de yeterli olur.iadeyle uğraşmak istemiyorum anca satabilirsem idare ederim artık.

    ilgin için teşekkür ederim.




    https://www.n11.com/urun/crucial-ballistix-bl2k16g32c16s4b-32-gb-2x16-ddr4-3200-mhz-cl16-notebook-ram-1979049?magaza=aison&utm_source=comp_akakce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.