Şimdi Ara

Çin dünyanın en büyük teleskobunu tamamlandı: DSRT'nin hedefi Güneş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
416
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin dünyanın en büyük teleskobunu tamamlandı: DSRT'nin hedefi Güneş
    Çin, Tibet Platosu'nda inşa ettiği dünyanın en büyük teleskop dizisini tamamladı. Yeni teleskop sayesinde Güneş astronomisi incelenecek ve sistemimizin merkezindeki yıldızı daha doğru bir şekilde anlamamız sağlanacak. Daocheng Solar Radio Telescope (Daocheng Güneş Radyo Teleskopu - DSRT), Çin’in Güneş’i incelemek için gerçekleştirdiği son atılım olarak kayıtlara geçiyor.



    Ayrıca Bkz.Sinovac aşısının kanser tedavisinde faydalı olduğu bulundu



    Güneş daha detaylı incelenecek



    Nature'e göre DSRT, 100 milyon Yuan'a (14 milyon ABD Doları) mal oldu ve 3 kilometrelik bir çevre oluşumunda yer alan 300'den fazla çanak antenden oluşuyor. DSRT’nin kurulumu tamamlanmış olsa da ilk testlerin gerçekleştirilmesi için Haziran 2024 tarihi hedefleniyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu tesis sayesinde Güneş’in aktiviteleri detaylı bir şekilde incelenecek.



    Çin dünyanın en büyük teleskobunu tamamlandı: DSRT'nin hedefi Güneş
    DSRT gibi radyo teleskopları Güneş’in üst atmosferinde (korona) meydana gelen Güneş patlamaları ve koronal kütle atımlarını (CME) araştırmak için oldukça işlevsel oluyor. Son yıllarda bu alanda teleskopların artması da bilim insanları için altın çağ olarak nitelendiriliyor. Öte yandan koronal kütle atımları Dünya için de tehdit oluşturuyor. Örneğin Şubat 2022’de ki bir güneş fırtınasının sonucunda 40 Starlink uydusu tedbir amaçlı yörüngeden çıkartılmıştı.



    Benzer teleskopik dizilerle karşılaştırıldığında, DSRT daha hassas bir şekilde ayarlanacak ve bu nedenle potansiyel olarak CME olayları sırasında yayılan yüksek enerjili parçacıklardan gelen daha zayıf sinyalleri yakalayabilecek. Üzerimizdeki gökyüzü uydularla giderek daha fazla ve bazen sorunlu bir şekilde kalabalıklaştıkça, güvenilir ve ayrıntılı güneş aktivitesi analizi geliştirmek kritik bir hale geliyor.




    Kaynak:https://www.popsci.com/technology/solar-radio-telescope-china-construction/







  • harp teknolojisi sadece deprem yapıyor
    düşmanı değil de fakir fukaraya olan oluyor
    bunun yerine tüm elektronik ekipmanları bozan
    bir şey yapmaları lazımdı.

    bunun için güneş parlamasını tektiklemek için
    yeni bir tür gelişmiş uzay teknolojisi silah geliştiriyorlar sanırım.

    yeni harp 2.0 güneş parlama tetikleyicisini tanıyın.

    bir bilim adamının dediği gibi ;
    araştırmadan onu nasıl kullanacağını bilemezsin !

  • 14 milyon ABD doları nedir ki ya? bizim merkez bankası 1 gecede yakıyor bunu.

  • snoppy kullanıcısına yanıt

    Muhtemelen çeviri hatası.

  • Bana "ucuza" maledilmiş gibi geldi. :) Ülkemizin durumunun psikolojik yansıması galiba.

  • 14 milyon dolar:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlıkta imla hatası; "tamamlandı" değil "tamamladı" olmalı.

  • snoppy kullanıcısına yanıt
    1 gecede mi? Ceviri hatasi olmus galiba :D

  • snoppy kullanıcısına yanıt

    mesele sadece para değil ki. eğitimli iş gücü lazım böyle projelere, en başında eğitimi düzeltmeniz ve sıkılaştırmanız gerek. çünkü mesela ben bi yatırımcıyım, 20 milyon dolarım var, Türkiye'ye dünyanın en büyük teleskobunu yapmak istiyorum. ee? bunu bir proje yapabilecek yeterli sayıda bu alanda eğitimli nüfusun var mı? uzayla ilgili iş olanakları nedir sizce ülkemizde :) yok dolayısıyla bu alanda eğitimliler de az, çoğu yurtdışına gidiyo çünkü tutkusunu orada bir mesleğe dönüştürebilir. bunlara sıra gelene kadar daha çok şey var (adalet, eğitim, kurumların bağımsızlığı, üniversitelere daha geniş imkanlar, iş fırsatlarını birkaç şehirde değil de ülke geneline yaymak... çok adım var, biz nerdeyiz?) para bulunur. pancar eker satarsın yine para bulursun ama kafası çalışan ve ahlaklı insanı sen yetiştirmek zorundasın.

  • Güneş en güzel yaşanılacak bir yerdir bu teleskop gerçekten istenilen özelliğe ulaşmışlar ise söylediğimi doğrular lar. Selamlar

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.