Şimdi Ara

cihaz sallansada neden laptop un harddisk i bozulmuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • malumunu kasalı pc sallandıgı taktirde hdd de bed sectör olma ihtimali çok yüksek.

oysaki ledtopları çalışırken diz üstüne alıp veya kaldırıp başka yerede koyuyoruz. Yane sarsıntı oluyor ama hdd de bed sektör oluşmuyor.Bunun teknik sebebi ise nedendir?

• Kim söyledi bunu ?
    Dizüstü bilgisayarlarda masaüstü bilgisayarlara göre çok daha fazla disk sorunu oluşur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turkforce

Kim söyledi bunu ?
    Dizüstü bilgisayarlarda masaüstü bilgisayarlara göre çok daha fazla disk sorunu oluşur.

şayet dediginiz dogruysa ozaman masaüstü pc nizin kasası ceryandayken kaldırıp 20-30 saniye sallayın.
    sonrada ledtobunuzu aynı süre elinizde taşıyın ve sonucunuda buraya yazın.

ben 9 yılldır dizüstünü kullanırken icabında pc yi elimde de gezdirdigim halde hiçbirşey olmadı.
    Aynı sürede kullandıgım masa üstünde ise bed sektör oluştu ve sonrada kafa vurdugundan, 2. hdd imi kullanıyorum.Sebebiyse sistem bagzen donup takıldıgında çogu kez kasanın arkasındaki güç dümesinden pc yi kapattıgımda kasa sallandıgından hdd bozulmuşdu.

• quote:

Orijinalden alıntı: scmscm

malumunu kasalı pc sallandıgı taktirde hdd de bed sectör olma ihtimali çok yüksek.

oysaki ledtopları çalışırken diz üstüne alıp veya kaldırıp başka yerede koyuyoruz. Yane sarsıntı oluyor ama hdd de bed sektör oluşmuyor.Bunun teknik sebebi ise nedendir?

Bildiğim kadarı ile ufak sarsıntıları absorbe edebilecek yapıda oluyor diskler. O yüzden bi yere koyarken yada elinize alıp dikkatli taşıdığınızda bad sektör ihtimali yine var ama düşük bi ihtimal. Ama siz elinize alıp laptopu savurur, sert bi şekilde bi yere koyarsanız yada ciddi manada sarsarsanız o zaman bad sektör ihtimalini maximum seviyeye çekmiş olursunuz.
    Bide bad sektörün kötü yanı şu. Olduğu gibi kalmaz yayılır.

Edit: İmla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Phantom Assassin -- 29 Kasım 2013; 11:33:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: e-R-a
    Bildiğim kadarı ile çok ufak sarsıntıları absorbe edebilecek yapıda oluyor diskler. O yüzden bi yere koyarken yada elinize alıp dikkatli taşıdığınızda bad sektör ihtimali yine var ama düşük bi ihtimal. Ama siz elinize alıp laptopu savurur, sert bi şekilde bi yere koyarsanız yada ciddi manada sarsarsanız o zaman bad sektör ihtimalini maximum seviyeye çekmiş olursunuz.
    Bide bad sektörün kötü yanı şu. Olduğu gibi kalmaz yayılır.

Tabiki sert darbeleri tartışmıyorum.
    örnegin dizüstünü biryerden alıp belkide kontrolsuz bir şiddetle dizinizin üstüne koysanıızda sorun oluştuurmuuyor. ama ben masa üstünde güç dügmesini kapatırken dahi hdd de sorun yaşadım.
    bedsektörlü bölümler genişlemeden o kısmı mark layıp yayılmayı önleyebilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scmscm -- 29 Kasım 2013; 11:42:27 >

• Mesela benim kullandığım toshiba marka dizüstünde HDD Protection Utility adlı yazılım sarsıntı algıladığı anda diskten okumayı kesiyor. Diğer markalarda da buna benzer koruma yöntemleri vardır muhtemelen. Bu da diskte bad sector oluşmasını büyük ölçüde önlüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: techturch

Mesela benim kullandığım toshiba marka dizüstünde HDD Protection Utility adlı yazılım sarsıntı algıladığı anda diskten okumayı kesiyor. Diğer markalarda da buna benzer koruma yöntemleri vardır muhtemelen. Bu da diskte bad sector oluşmasını büyük ölçüde önlüyor.

mantıklı cevap ama aklıma şu takıldı.
    yazılımın işlev görmesi için kanımca bu sarsıntıyı algılayan bir donanımında olması gerek.
    bu algılayıcı parçaya verilen isim nedir acaba
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: scmscm

mantıklı cevap ama aklıma şu takıldı.
    yazılımın işlev görmesi için kanımca bu sarsıntıyı algılayan bir donanımında olması gerek.
    bu algılayıcı parçaya verilen isim nedir acaba

O kadarını ben de bilmiyorum maalesef.

Edit: Biraz araştırdım ve şu bilgilere ulaştım.
    Active hard-drive protection
    Accelerometer

Donanımın adı eğer yanlış anlamadıysam Accelerometer

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi techturch -- 29 Kasım 2013; 15:06:35 >

• scmscm S kullanıcısına yanıt

• quote:

Orijinalden alıntı: nejaterol

quote:

Orijinalden alıntı: techturch

Donanımın adı eğer yanlış anlamadıysam Accelerometer

Bu donanımın degil bu uygulanan donanım sisteminin adıymış.
    Bu sistem g sensör,ani hareket sensörü,sebest düşüş senserü adları verilen sensör türlerinden biriyle desteklendiginden, hareketini anında algılayan sensör,disk tablasının üzerindeki okuyucu uç ile disk arasındaki mesafeyi sarsıntı anında (amartüsör gibi)dahada açarak ucun disk tablasınna deymesinin önüne geçtiginden ledtoplar masa üstüne nazaran harddiskleri daha korumalı.Bu nedenlede ledtopu oraya buraya çalışırken taşıyabiliyorsunuz anlamı çıkıyor.
    Ancak eski ledtop lardada bu sistem varmı bunuda bilmiyorum.
    kafamdaki soruyu gidermeme yardımcı oldugunuz için teşekkür ederim.

• Tüm diskler çalışmazken veya çalışırken belli oranda sarsıntıyı absorve edecek şekilde tasarlanırlar.
    Sen 9 yıldır kullanıyorsun ben 20 yıldır kullanıyorum ve elimdende binlerce disk geçti.

Masaüstü bilgisayarı düzgün bir şekilde kapatırsan kafayı güvenli konuma alıp hareket etmemesi için kilitler.
    Bu şekilde istersen dünya turu attır diske yinede birşey olmaz.
    Çalışırken sallama olayına gelirsek, sürekli olarak yaptığım şey. İş yaparken kasayı yan yatırırım tekrar dikerim vs.. vs..

Dizüstü tarafında bakarsan daha 1 yılını bile doldurmamış harddisklerde bir dünya sorun olduğunu görürsün.
    HDTune ile smart değerlerine baktığınızda düzgün kapatılmama, CRC hataları, bad sektör, kafa konumlama hataları vb.. bir sürü hata görebilirsiniz.
    Bilgisayarın çalışıyor olması harddiskinde problem olmadığı anlamına gelmez.
    Çevrenizde dizüstü kullanan kişilerin harddisklerini kontrol ederseniz durumu anlarsınız.

Dizüstü harddisklerin darbelerden az etkilenmesi için konulan süper koruma sistemlerinden biri de harddiskin üstüne gelen kapağa
    yumuşak süngerimsi bir malzeme koymaktır. Bu korumanında ilginç bir adı vardı ama aklıma gelmedi.
    Active Protection System mi neydi artık...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turkforce -- 29 Kasım 2013; 18:34:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Turkforce
    Masaüstü bilgisayarı çalışırken sallama olayına gelirsek, sürekli olarak yaptığım şey. İş yaparken kasayı yan yatırırım tekrar dikerim vs.. vs..

Dizüstü harddisklerin darbelerden az etkilenmesi için konulan süper koruma sistemlerinden biri de harddiskin üstüne gelen kapağa
    yumuşak süngerimsi bir malzeme koymaktır.

sallanıp yuvarlandıgında dahi birşey olmayan bir bilgisayara sahip oldugunuz için epey şanslısınız.

kapagı etkileyecek şiddetteki bir darbe gerçekleştiginde o ara dolgu malzemeside sonuçta o darbeyi iletir. Öylesi bir darbe zaten kasayıda kırar veya çatlatır.
  • Biraz hort gibi olacak (aslında bayağı bildiğin hort canım ) ama ben yine de size başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Bir g¨¹n, Samsung marka laptopumu kucağıma alırken yanlışlıkla yaklaşık 155 cm'den sert parke zemine d¨¹ş¨¹rd¨¹m. Bilgisayarı kaldırdığımda sadece klavyesi birazcık yerinden oynamıştı. Onu da hemen taktım zaten... Bilgisayarın hard disk dahil hiçbir yerine bir zarar gelmedi ve bilgisayarı kaldırıp masaya koyarak çalışmama devam ettim.
    Bu da böyle bir anımdır...

Edit: İsteyenler olursa bilgisayarın modelini de paylaşabilirim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: SUPER-TANKS

Biraz hort gibi olacak (aslında bayağı bildiğin hort canım ) ama ben yine de size başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Bir g¨¹n, Samsung marka laptopumu kucağıma alırken yanlışlıkla yaklaşık 155 cm'den sert parke zemine d¨¹ş¨¹rd¨¹m. Bilgisayarı kaldırdığımda sadece klavyesi birazcık yerinden oynamıştı. Onu da hemen taktım zaten... Bilgisayarın hard disk dahil hiçbir yerine bir zarar gelmedi ve bilgisayarı kaldırıp masaya koyarak çalışmama devam ettim.
    Bu da böyle bir anımdır...

Edit: İsteyenler olursa bilgisayarın modelini de paylaşabilirim...

Mesajı editlememişsinki

Benim de dell n5010 dizüstüm var.1 kere 1metreden sert zemine düşürdüm.Sarsıntı da çok yaptım.Yatak yumuşak olunca yatağın üstüne direk atıyorum mesela.Dolaba kaldırırken de boyum yetişmediği için biraz sallayarak koyuyorum.4 yıldır bu kullanım şartlarına rağmen 0 bad sector.

Yerinde sabit duran masaüstü bilgisayarımda ise defalarca bad sector sorunu oldu ve hdd yi değiştirmek zorunda kaldım.

Sarsıntının bad sector yaptığından emin misiniz? Ben hdd'nin kalitesine bağlı ve biraz da şans işi zannediyordum.Hala da öyle düşünüyorum.

• masaüstünde 7200 rpm çok kullanılıyor fakat laptopların çoğunda 5400 rpm var sizin sorunuzla pek bağdaşmayasada rpm değerininde bad sectorde etkisi olabilir belki
  • Mesajı yazarken editledim puhuhhahahahaha birisinin bunu söyleyeceğini bekliyordum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • TITAN291 T kullanıcısına yanıt
    Ben de tam bilmiyorum dostum. Söylediklerinde haklı olabilirsin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TITAN291

masaüstünde 7200 rpm çok kullanılıyor fakat laptopların çoğunda 5400 rpm var sizin sorunuzla pek bağdaşmayasada rpm değerininde bad sectorde etkisi olabilir belki

devir hızı bed sektörü oluşturmaz.
    bed sektör diskin belli bölümünün cd gibi çizilmesi veya 0-1 dizisinin onarılmıyaca tarzda bozulmasııdır.
    Bagzı özel ve kırık programlarla 0-1 dizisinin bozuldugu türden bedsektörü onarmışdım.
    buda ceryan kesilmesi anında okuma ucu diskin üzerine düşer veya cihaz düşerse uç darbeden dolayı diski çizdiginde bed sektör oluşur.
    3,5" disklerde okuyucu kafa agır oldugundan bed sektör ihtimali yüksek, 2.5" disklerde ise bu uç hafif oldugundan ledtoplarda bed sektör olası ihtimali sanırım düşük.

• Bilgisayarı kapattığın halde hdd bozulmuşsa bunun sarsıntıyla bir alakası yoktur. Hdd çalışmadığı halde sarsıntıdan bozulsaydı sıfır hddlerin hepsi bozuk olarak ulaşırdı elimize. O hdd ler gemilerle uçaklarla kaç bin kmlik yoldan geliyorlar buralara. Kimbilir kaç tane kargo elemanının elinde ordan oraya fırlatılmıştır
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turuncu Sakal

Hdd çalışmadığı halde sarsıntıdan bozulsaydı sıfır hddlerin hepsi bozuk olarak ulaşırdı elimize.

böylesi bir ikaz ifadenizin, bizim bu konu başlıgı altındaki tartıştıgımız konuyla zaten ilgisi dahi yoktur.
    biz pc çalışıyorkenki sarsıntılarla ilgili konumu tartışmıştık.
    bu konuda mantıklı teknik bir açıklama getiriyorsanız tartışmaya ozaman katılın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scmscm -- 27 Ağustos 2014; 22:11:10 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.