Şimdi Ara

cep telefonu vb. küçük cihazlardan anlayanlara çok ilginç bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • herkese merhaba. cep telefonu bölümüne danışmış olsam da orası daha çok alım-satım olduğu için elektronikçi tayfaya da sormakta fayda var diye düşünüyorum. oradaki metni direkt yapıştıracağım. problemin ne olabileceği konusunda fikriniz varsa esirgemezseniz sevinirim. ilgili metin;

herkese merhaba. çok ilginç bir sıkıntıyla karşınızdayım. elimde 1 adet anakartı kendiliğinden yanmış samsung galaxy note 2 vardı. sonra ekranı kırık bir note2 satın alıp anakartını sökerek kendi telefonuma taktım. ancak telefonun bazen arama esnasında ses alışverişi iptal oluyor. hoparlörde sıkıntı yok, mikrofonda yok, hatta yok, mobil internette yok, sms alışverişinde yok, ses kaydetmede yok. tüm ihtimalleri eledim. arama da yapılıyor, karşı tarafın telefonu çalıyor. arama gelince note2 çalıyor. ama açınca bazen ses var, bazen yok. ses yokken ses de gitmiyor karşı tarafa. varken sorunsuz çalışıyor. yukarıda saydığım ihtimalleri elemek için ekranı kırık note2'deki mikrofonu ahizeyi sırayla söküp takarken şunu fark ettim, board üzerindeki 1 vidayı takınca kesinlikle ses gidip gelmiyor. ama o vida yokken bazen de olsa düzeliyor. şu vida;

http://i.hizliresim.com/yoBDqy.png

bu vida takılı değilken ve telefon normal çalışırken arama yaptım. karşı taraf konuşurken hoparlörü açıp bu vidayı taktım. vida board'a dokunduğu anda, yani 2-3 tur çevirdikten sonra ses gidiyor. vidayı çıkarınca da hemen düzelmiyor. vidayı değiştirdim, yine aynı. defalarca denedim. bu temas noktası;

http://i.hizliresim.com/R9WA3n.png

sanki bir kısadevre neticesinde bir op-amp doyuma sürülüyormuş gibi temas anında ses gidiyor. hal böyle olunca araya plastik koyarak izolasyon yapmayı denedim. 1-2 gün sorunsuz çalıştı, sonra yine gitti. internette araştırmalarım sonucunda benzer sıkıntıyı kulaklık sesiyle yaşayan note1 sahiplerini gördüm. benzer şekilde bu bağlantı noktasında temassızlık sonucu olduğunu yazmışlar. orayı temizleyip temas etmesini sağladım. yine 1-2 gün sorunsuz çalışıp gitti. tüm anakart bağlantı noktalarını temas ettirdim. yine olmadı.

lütfen bana yardım edin. kafayı yemek üzereyim telefonu camda fırlatmama çok az kaldı.

• Vidayı takmazsanız ne gibi bi sıkıntı oluyor? Vida board a baskı oluşturuyor olabikir ucundan biraz kesin Vidayı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gktupc

Vidayı takmazsanız ne gibi bi sıkıntı oluyor? Vida board a baskı oluşturuyor olabikir ucundan biraz kesin Vidayı

en kısa vidayla denedim. baskı oluşturma gibi bir durum yok. arka taraftaki yuvasına dokunduğu anda gidiyor ses. takmazsam bazen gidiyor, bazen normal. uzun süre gözlemledim. şarj durumunu, çekim kalitesini, ısınmasını, darbe almasını vesaire her şeyi gözlemledim, doğrusal bir ilişki kuramadım. kafasına göre gidip geliyor vidayı takmazsam. ama takarsam istisnasız her şartta gidiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gktupc

Vidayı takmazsanız ne gibi bi sıkıntı oluyor? Vida board a baskı oluşturuyor olabikir ucundan biraz kesin Vidayı

yani ses gittikten sonra 4-5 tur daha dönebiliyor vida tam sıkarsam. belki daha fazla. zaten delik boylu boyunca, lcd ekran var arkada. vida uzun gelse lcd ekrana zarar vermesi lazım. vidanın boyutunda problem yok yani.
  • Sen ona yeni anakart takılı iken tekrar bir yazılım at veya attır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: symbolcu

Sen ona yeni anakart takılı iken tekrar bir yazılım at veya attır.

hocam problem tamamen fiziksel görünüyor. vidayla alakalı tamamen. anakart olduğu için çok müdahale de edemiyorum. wd-40 sıkıp diş fırçasıyla hafif bastırarak temizlemek geldi aklıma. bu tip bi çözüm arayışındayım daha çok. yazılımsal olma ihtimali yok denecek kadar düşük çünkü.
  • Telefonu tamamen söküp dikkatli bir biçimde tekrar monte edin başka bir yerde yapılan yanlış mantaj bu duruma neden olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: valdond

Telefonu tamamen söküp dikkatli bir biçimde tekrar monte edin başka bir yerde yapılan yanlış mantaj bu duruma neden olabilir.

telefonu en az 15 defa söküp taktım.her seferinde aynı durum. az önce yazılımını da değiştirdim. aynı. şu an önümde kasası açık vaziyette.
  • O vida hoparlör ile bir ilgisi varmı. Yakınlık olabilir veya hoparlörün anakart üzerindeki hattı filan.
  • Merhaba @kordinaryus1,

İhtimal olarak iki önerim var. Birincisi vidanın takıldığı bölgeye şase veya başka bir hat gelmiyor olabilir. O vidayı takarken sesin kesildiği anda o nokta ile şase temasının kesilip kesilmediğini bir ölçü aletiyle tespit edin. Eğer o bölgede şase ile temas kesiliyorsa kartta çatlak vardır. Eğer şase ile temas kesiliyorsa ince emaye tel yardımıyla sağlam bir bölgeden şase ile orayı irtibatlandırın. Bu kesin çözümdür. Başka hatlar kesilip kesilmediğini tespit etmek zor olduğu için onu buradan açıklamak mümkün değil. İkincisi ise kompanentlerin bacaklarında soğuk/çatlak lehim olması. Eğer böyle ise o vida deliği bölgesini sıcak hava tabancasıyla kararında ısıtın.

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sine Wave -- 20 Aralık 2015; 10:15:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sine Wave

Merhaba @kordinaryus1,

İki ihtimal var. Birincisi vidanın takıldığı bölgeye şase gelmiyor olabilir. O vidayı takarken sesin kesildiği anda o nokta ile şase temasının kesilip kesilmediğini bir ölçü aletiyle tespit edin. Eğer o bölgede şase ile temas kesiliyorsa kartta çatlak vardır. Eğer şase ile temas kesiliyorsa ince emaye tel yardımıyla sağlam bir bölgeden şase ile orayı irtibatlandırın. Bu kesin çözümdür. İkincisi ise kompanentlerin bacaklarında soğuk/çatlak lehim olması. Eğer böyle ise o vida deliği bölgesini sıcak hava tabancasıyla kararında ısıtın.

Saygılar.

çok doğru bir yaklaşım teşekkür ederim. benim de aklıma gelmişti esasında ancak ne ölçü aletim var (evde) ne de havalı havyam. ancak ölçü aleti edinebilirim. şase temasını nasıl ölçebilirim tarif edebilir misiniz?

• quote:

Orijinalden alıntı: valdond

O vida hoparlör ile bir ilgisi varmı. Yakınlık olabilir veya hoparlörün anakart üzerindeki hattı filan.

yok hocam zaten 3 bileşen iptal oluyor. ahize hoparlörü, dış hoparlör ve mikrofon. üçü de ayrı bölgelerde. bunların hiçbiri çalışmıyor yani gittiği zaman.
  • Merhaba @kordinaryus1,

Batarya eksi kutbu ile vida deliği etrafındaki altın renkli halkanın ölçü aleti ile ölçüldüğünde kısa devre göstermesi gerekmetedir. Bu ölçümü telefonda ses sorunun başladığı zaman yapın. Isıtma konusunda bir telefoncudan rica edebilirsiniz.

Saygılar.

• kartta çatlak vardır.. zayıf ihtimal ancak vidanın o bölgesine sıcak hava tutun lehimleri sıcak hava ile tazeleyin. düzelebilir belki..
  • soğuk lehim olmuştur büyük ihtimal. sıcak hava tabancasıyla komponetleri ve vida bölgesini ısıt ama dikkatli ol plastik aksamı eritme yada komponetleri fazla ısıtıp çatlatma. ısıtma işlemini yaparken flux kullan lehimleri dağıtmayacaktır ve ısıyı daha çabuk yayacaktır. ısıttıktan sonrada sentetik tinerle temizlersin flux kalıntılarını

• kordinaryus1 kullanıcısına yanıt
    Kendim telefoncuyum(dum) tam sesin gelip gitme noktasıyla vidayı sıkma zamanı kafa kafaya denkelşince siz vidadan kaynaklı sanıyor olabilirsiniz. Ha gerçekten öyleyse kısa devre kontrolü yapmanız yeterli(ses gelip giderken). Aksi takdirde vida takılı ikende sökük ikende aynı şekilde gidip gelme yapıyorsa işte o zaman telefona sıfırdan program atıp denemelisiniz. Ara ara giden bir şey mekanikten kaynaklanmaz. Telefonun arkasına baskı uygulamadan vida takılı değil iken de gelip gidiyorsa sorun donanımsal değil yazılımsaldır(büyük ihtimal).
  • quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

Kendim telefoncuyum(dum) tam sesin gelip gitme noktasıyla vidayı sıkma zamanı kafa kafaya denkelşince siz vidadan kaynaklı sanıyor olabilirsiniz. Ha gerçekten öyleyse kısa devre kontrolü yapmanız yeterli(ses gelip giderken). Aksi takdirde vida takılı ikende sökük ikende aynı şekilde gidip gelme yapıyorsa işte o zaman telefona sıfırdan program atıp denemelisiniz. Ara ara giden bir şey mekanikten kaynaklanmaz. Telefonun arkasına baskı uygulamadan vida takılı değil iken de gelip gidiyorsa sorun donanımsal değil yazılımsaldır(büyük ihtimal).

her türlü yazılımı denedim. orijinal yazılımını denedim. rootlayıp yeni romlar denedim. modem flashladım. düzelmedi. problemin soğuk lehim kaynaklı olma ihtimali çok yüksek. çünkü yabancı bir forumda s3 için aynı sıkıntıyı yaşayan çok insan olmuş. ses çipine fiziksel müdahaleyle geçtiğini yazmışlar. bulunan ilk çözüm üstüne plastik parça koymak. daha sonra birileri havalı havyayla ısıtınca kalıcı olarak çözüldüğünü yazmış. videoları falan da var. inceledim, note 2'de benzer (belki de aynı) ses çipi var. ancak bende havalı havya olmadığı için, olsa da anakart gibi hassas board üzerinde daha önce kullanmadığım için cesaret edemedim. tamirciye götürülecek telefon. gelişme olursa yazacağım.

• kordinaryus1 kullanıcısına yanıt
    Tamirciye gittiğind eabi bundan ses gelmiyo dersen önce hoparlörü değiştirir dener sonra sıcak hava ile bi gezinir la sana 50 tl. İster telefonu sök ister o kısmın fotoğrafını çek hemen orayı sıcak hava ile geçsin al aksi takdirde giydirmesin sana çok şahit oluyorum. İki tinerle fırçalayıp 25-30 tl para alan mı dersin ...

• quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

Tamirciye gittiğind eabi bundan ses gelmiyo dersen önce hoparlörü değiştirir dener sonra sıcak hava ile bi gezinir la sana 50 tl. İster telefonu sök ister o kısmın fotoğrafını çek hemen orayı sıcak hava ile geçsin al aksi takdirde giydirmesin sana çok şahit oluyorum. İki tinerle fırçalayıp 25-30 tl para alan mı dersin ...

başta kendi telefonum olarak bahsettim karışıklık olmasın diye. aslında arkadaşım için yapmıştım bu anakart değişimini. ücret almadan tabi. ama olmayınca babası dahil oldu, tanıdığı telefoncu varmış ona verecekmiş. olay benden çıktı yani şimdilik. kendi telefonum olsa ben bi yerden bulur kendim hava tutardım anakartı yakma pahasına da olsa :) başkasının olunca risk almak istemedim. yine de babasına söylemesini, onun da telefoncuya söylemesini tembihledim soğuk lehimi.

• En iyisini yapmışsınız inşallah başarıyla sonuçlanır

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.