Şimdi Ara

Cennette İblis olmak mı? Cehennemde Melek olmak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Elbette bu sorun mecazi. Bir örnek üzerinden belirtelim,

geçmişiniz pek karanlık, çalmış çırpmışsınız ama sonra bırakmışsınız kötülük yapmayı. Yine de suçlu olduğunuzu bilirsiniz. Haksız yere kazandığınız parayla fakir bir bölgeye taşınırsınız ve orada kimse sizi ve geçmişinizi tanımaz. Adınızı kimliğinizi değiştirsiniz. O parayla ticari yatırım yaparsınız ve hem kendinizi hem bölge halkını zengin eder, açlıktan fakirlikten kurtarır ve iş olanakları sağlarsınız.

Geçmişiniz hakkında vicdanınızı susturmak için sürekli yardımlar yaparsınız. Kendinizden çok başkalarını düşünür ve kollarsınız. Hastaneler, okullar vb yaptırır, aç olanı doyurur, çıplak olanı giydirirsiniz.

Kısaca o bölgede tam bir melek görünümündesiniz. O bölge sizin için cennet.

Gün gelir, geçmişte izlediğiniz suçlar açığa çıkar. Ama ilginç bir şekilde sizin adınıza değil, sizin geçmişinizdeki halinize çok benzeyen bir adama yüklenmiştir bütün suçlar. O sizin eski halinize çok benzediği ve birçok ortak noktanız olduğu için onu sizin eski kimliğinizdeki insan sanmışlar ve sizin geçmişteki işlediğiniz günahları onun sırtına yüklemişlerdir.

Üstelik çok ağır bir ceza alacaktır, belki müebbet.

İşte bu noktadan sonra siz cennet saydığınız ve sayenizde zenginleştirdiğiniz yeni bölgenizde artık bir iblis olmuş olacaksınız.

Ancak birçok kimsenin yapmaktan kaçacağı şeyi yapıp, o adamın suçsuz olduğunu söyler suçladıkları asıl adamın kendiniz olduğunu itiraf ederseniz, müebbet yiyecek ve işkencelerle dolu bir gelecek süreceksiniz. Ancak bu cehennem ortamında kuşkusuz melek olacaksınız?

İşte böyle bir durumda sizin safınız ne olurdu? Bir adamın haksız yere sizin suçunuzu çekmesine göz yumup, iyiliklere devam edip kendi bölgenizin sözde meleği özde iblisi mi olmak? Yoksa yapılan tüm iyilikleri, serveti, rahat yaşamı, şerefli ve onurlu diye tanınan yeni isminizi bir kenara bırakıp, işkencelerle dolu müebbet ya da uzun yıllar sürecek olan mahkumiyetliği yeni cehennemde melek olmayı mı?

Belki de sizin sayenizde refahı artmış İnsanlar, siz mahkum olduktan sonra yeniden fakirleşecek? Birçok insana yapılan yardım kesilecek kuşkusuz. Hem kendi refah yaşamınızı hem de yüzlerce insanı terkedip cehenneme yerleşeceksiniz ama ahlaki bir eylem yapmış olacaksınız.

Öbür türlü ise, onca insanın geçinmesine, fakire öksüze vb. yardımlara devam edeceksiniz ama bir insan sizin yüzünüzden hayatı kayacak ve ahlaki açıdan en kötü eylemi yapmış bulunacaksınız.???

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "Gönlün neye kapilmişsa O' sun sen" Mevlana

• Sinekkapan ya da venus çiçeğini duşunun. Bu çiçek tozaklanma doneminde kapanını kapatır ve çiçek açar. Çiçelerine konan sınekler bitkiyi tozaklar.

Ureme donemi bitince de kapanını açar.

Venus bitkisi iblis mi melek mi? Bence ikisi de değil. Yaşama durtusunun vicdani yukumu kişiyi melek haline sokmaz.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum.

• Les Misarables

• Cennette iblis

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

Sinekkapan ya da venus çiçeğini duşunun. Bu çiçek tozaklanma doneminde kapanını kapatır ve çiçek açar. Çiçelerine konan sınekler bitkiyi tozaklar.

Ureme donemi bitince de kapanını açar.

Venus bitkisi iblis mi melek mi? Bence ikisi de değil. Yaşama durtusunun vicdani yukumu kişiyi melek haline sokmaz.

Kitaptan falan mi bilmiyorum ama Kopyaladım aynen bu mesajı bi koseye gercekten begendim ve hak verdim.
    +1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tom Hagen -- 6 Eylül 2015; 23:36:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Hayat kadını ile evlenilir mi
    12 ay önce açıldı
    insanlar cennette ne yapacaklar
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Sefiller kitabında Jan Valjan ın dustuğu durum gibi gerçekten

• bu konuda bir film izlemiştim. adam sonunda asıl kimliğini ortaya çıkarıyor ve suçlamaları kabul ediyordu. Yanlış hatırlamıyorsam cezası büyük bir oranda indirilmişti.
  • Bu dünyada günahlar 2 sınıfa ayrılır.Birincisi normal günahlar.İkincisi insana karşı işlenen günahlar yani kul hakkı meselesidir.Kul hakkı dışındaki tüm günahları Allah tövbe ile bağışlayacağını söyler.Hatta 40 yıllık kaşerlenmiş gevur olsa bir kelime-i şahadet ile tüm günahları affolur ve sıfırdan hayata devam eder.Gevura özel muamele olmadığına göre , müslüman da gayet tabii ki günahlarına tövbe edebilir.Allah kalbden tövbe edenlerin günahlarını bağışlayıcıdır.Hatta günahlarını bağışlamakla kalmaz , günahı terk ettiği için , kendine hakim olabildiği için geçmiş günahlarını da sevaba çevirir.Günah 1'e 1 yazılırken , sevap 1'e 10 yazılır.Yani bir insan rahat yaşasa cennete gider zaten.Ama günahların sevapları , 1'lerin 10'ları geçmesi için baya bi uğraşması lazımdır.İçki para , kumar para , kadın para , namaz kaç para.Nerde görülmüş günah bedava?Bakara Suresinin son iki ayetinde " Allah'ım bizi geçmişte cahillikle işlediğimiz günahlardan dolayı sorumlu tutma.Bize taşıyacağımız yükten fazlasını yükleme" diyerek Allah bize nasıl dua ve tövbe etmemiz gerektiğini de öğretmiştir.Allah'ın bağışlayıcılığı yanında Gaffur sıfatı da vardır.Yani kalpten tövbe edenin günahlarını da örterim der.Yani meleklerden bile gizler.Ancak kuvvetli bir tövbe şarttır.Ancak geçmişte işlenen günahların af olup olmayacağından emin olmadığımızdan , pişmanlık duyarak sevap için yarışmalıyız.Bu işin sonu ilahi adalet terazisidir.Günahlar ve sevaplar karşılıklı kefelere konularak tartılacaktır.İnsan sevaplarının ağır basmasını istiyorsa çaba sarfetmelidir.

Kul hakkı meselesine gelirsek , hesaba çekilme anında Allah bunun affı bana ait değildir diyecektir ve kul hakkını yediğiniz kişi huzura çağırılacaktır.Kul hakkının affı sadece hakkını yediğiniz insana aittir.Kararı verecek olan odur.Allah insanlar arasındaki adaleti bu şekilde sağlayacaktır.Eğer karşı taraf hakkını helal etmezse , günahın boyutuna göre hakkı yenen insana sevaplarınız aktarılır.İnsanlar cehennemin dehşetinden korkacağından öteki tarafta kimsenin kimseyi affetmeyeceğini tahmin edebilirz.İnsanlar hakkı yendiyse koparabildiği kadar sevap koparıp cennete gitmeye çalışacaktır.O yüzden kul hakkı çok tehlikelidir.Allah kul hakkının affını , hakkı yenen insana bırakmıştır.Eğer karşı tarafa aktarılacak sevap yoksa bu sefer hak yiyen insana karşı taraftan günah alınıp eklenecektir.Halk arasında söylenen " Günahını almak" deyimi buradan gelir.Kul hakkının affı ahirete kalmadan bu dünyada da mümkündür.Eğer bir insanın hakkını yediğinizi düşünüyosanız , hiç tereddit etmeden kendisini arayıp veya ulaşıp hakkını iade etmek ve kendisinden helallik almak gereklidir.Eğer insan bu dünyada hakkını helal ettiğini beyan ederse , ahirete bir hesaplaşma kalmaz.Günah affedilmiş olur.Ancak bazı durumlarda insanlar karşı tarafla konuşmaya çekinebilir.Ben sizin paranızı çaldım demeye korkabilir.Böyle durumlar olabilir.Hatta Cübbeli Ahmet Hoca'ya sormuşlar , ben arkadaşımın karısıyla yattım.Nasıl helallik alabilirim demişler.Cübbeli de adam silahı çekip senin vurur demiş.Tabi ki böyle aşırı durumlarda helallik alınamıyosa , o günahı bertaraf edecek , nötrleyecek hayır yapılabilir , sevap yapılabilir.Zinanın bedeli 1.000 günahsa , namazın bedeli 10 sevapsa , belki de bu işlediği günah yüzünden 10 senelik namazının sevabı karşı tarafa gidecektir.Ancak tam hesaplama yapmak mümkün olmadığından kesin bişey söylenemez.Belki adamın işlediği tek büyük günah , ömür boyu yaptığı hayırların tamamını götürecek kadar büyüktür.Bu yüzden pişman olan insan Allah'a sığınarak yardım istemeli , ibadet ederek , dua ederek , hayır ve sevap işleyerek artıya geçmeye çalışmalıdır.Hz.Ömer de müslüman olmadan önce çok müslümana eziyet etti.Ancak müslüman olduktan sonra büyük tövbe etti ve islam aleminin en büyük isimlerinden biri oldu.Dünyaya Hz.Ömer adaletini miras bıraktı.Hz.Vahşi peygamberin amcasını öldürdü ama sonra müslüman olarak pek çok savaşta pek çok kahramanlık gösterdi.

Sonuç olarak yüce adalet mekanizması son kararı verecektir.Biz daha çok insanları yargılamak yerine kendimize bakmalıyız."Allah'ın insanlar için çizdiği sınırın dışına çıkanların vay haline." diyen Kuran-ı Kerim'den habersiz yaşayarak kimbilir ne günahlara giriyoruz.Önce Allah'ın bize çizdiği sınırları öğrenip hayatımızı ona göre şekillendirmeliyiz.Müslüman , müslümanın ayıbını ifşa etmez.Beşer şaşar demişler.Her insan hata yapar.Düşman bile olsa tavrımız o insanı kazanmak yönünde olmalı.Ayrıca insan günahlarını başkalarına anlatmamalıdır.Çünkü Allah tevbe edersen affederim diyor , Affetmekle kalmam , gerçekten kalpten tövbe edersen Gaffur ismimin tecellisiyle günahlarını örterim ve kimsenin haberi olmaz diyor.Ancak birine günahını anlatırsan o insanı günahına şahit yaparsın.Gizliyi ifşa etmiş olursun.Ancak tövbe demek bir daha yapmamak üzere bir günahı , ayıbı terk etmek demektir.Gerçekten pişman olmak demektir.Her tövbe tövbe sayılmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kingman29 -- 7 Eylül 2015; 15:58:36 >

• haram yoldan (hırsızlık, rüşvetli ihale işi, dolandırıcılık, uyuşturucu ticareti, vs.) büyük vurgun yap...
    parayı iyi bir yere zula et...bir süre bekle, belki bu arada şüphe ile tutuklanırsın bir süre...
    içerdeyken de iyi hal göster "bu adam yapmaz" desinler...kanıtlanamayınca çıkarsın ne de olsa...

yetersiz delilden ve iyi halden çıkınca bir süre bekle, göstermelik bir dükkan aç, iş yapıyormuş görüntüsü ver...
    ardından düzeni kurunca sakladığın parayla mutlu mesut bir hayat sür ve kendini huzurlu hisset...
    iyi bir semtten güzel bir ev ve bakışları çeken bir de araba al...

hatta ailecek umreye git, 5 yıldızlı mekke otellerinde tatil keyfi sür herkes seni ibadette zannetsin...dönüşte sahte dindarlık gösterileri yap, ziyafetler düzenle ki ne kadar cömert bir adam olduğun söylensin...dışarıdan bakılınca örnek bir aile izlenimi ver, herkes gıpta etsin...

hiç kimse bilmeyecek o parayı nereden kazandığını, bu derenin suyunun nereden geldiğini...
    herkes senin çalışıp kazandığını zannedecek, onlar bilmez haramdan servet yaptığını...
    bir de iyilikseverlik, babacanlık, yardımseverlik gösterileri yap çevre takdir etsin...

gün gelir nihayetinde ölürsün...
    haram parayla yaptığın iyiliklerin, umren, fakire-gurabaya verdiğin sadakaların vardır, ne de olsa sen kendince hayırsever bir adamdın...
    sıra ahirette cennet beratını istemeye gelir...

lakin;
    zannettiğin gibi yürümez planın, çünkü ahirette adalet farklı işlemektedir...

• Iblis olmasaydı cennet de olmazdı o yüzden birincisi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slitheen -- 7 Eylül 2015; 22:50:11 >
  • Melek olmak. Sonucta din bireysel cikarlara dayaniyor elinde sonunda.

• quote:

Orijinalden alıntı: rocky bayboğa

Sefiller kitabında Jan Valjan ın dustuğu durum gibi gerçekten

Buna benzer bir durumu gördüğümü hatırlıyorum ama nerede olduğunu hatırlayamadım. Sefiller'i okumuştum ama öyle bir bölüm varsa aklımda kalmamış yada çok az hatırlıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

quote:

Orijinalden alıntı: rocky bayboğa

Sefiller kitabında Jan Valjan ın dustuğu durum gibi gerçekten

Buna benzer bir durumu gördüğümü hatırlıyorum ama nerede olduğunu hatırlayamadım. Sefiller'i okumuştum ama öyle bir bölüm varsa aklımda kalmamış yada çok az hatırlıyorum.

Jan Valjan ve Madlen Baba çok benzer hocam hatta Jan ın eski bir sucu için masum bir adam yargılanacakken Madlen Baba itiraf ediyor herkes şok oluyor falan en sevdiğim klasiklerden birisidir ayrıca söyleleyim

• Bence tek suçlu tanrıdır. Suçu yaratanda. Suçluyu yaratan da. Cehennemi yaratıp insanları yakacak olanda odur. Eğer tanrı bir suç kavramı yaratmasaydı insanlar suç işlemezdi. Ve cehenneme düşmezlerdi. Şimdi diyeceksiniz ki özgür irade var. Tamam genel olarak bakın ama. Cehennem yaratıldıysa. Oraya girecek olanlar var olduğu için yaratıldı. Günahkarlar yaratıldıysa cehenneme girecekleri için yaratıldı. Şöyle düşünün. Tanrı eliyle günahkarları tek tek seçmiyor da dünyaya atıp ne olacağını umursamıyor. Dünyadaki yaşam koşulları insanların etkileri vs. derken insan kötü bir olup çıkıyor. Eğer adil bir özgür irade ortamı istiyorsanız tanrının her toplumu eşit yaratmasını isteyin. Örneğin ekonomik,sosyokültürel,politik açıdan..Hırsızların içinde yaşayan birisi hırsızlığa özenir. Nadiren iyiler çıkar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Milan Kundera
    ...Hırsızların içinde yaşayan birisi hırsızlığa özenir. Nadiren iyiler çıkar.

bu dikkate alınmayacak mı sanıyorsunuz?..
    ahirette "bireysel hesap" var...herkes aynı sınava girmez, herkesin sınavı ayrı...
    herkes "hazır buldukları" gözönüne alınarak sınanır ("kader" dediğimiz bu aslında; bize verilenler ile ne yaptığımızla sınanmak)...
    hiç kimse "hazır buldukları"ndan bağımsız bir sorumluluk altına sokulmaz...sana ne verilmişse, ona göre sınav olursun...
    ahireti iyi düşünüp anlamak lazım...kpss, vb. sınavı değil orası...herkesin hesabı ayrı ayrı...sorumluluklar farklı farklı...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bayberti

quote:

ahirette "bireysel hesap" var...herkes aynı sınava girmez, herkesin sınavı ayrı...
    herkes "hazır buldukları" gözönüne alınarak sınanır ("kader" dediğimiz bu aslında; bize verilenler ile ne yaptığımızla sınanmak)...
    hiç kimse "hazır buldukları"ndan bağımsız bir sorumluluk altına sokulmaz...sana ne verilmişse, ona göre sınav olursun...
    ahireti iyi düşünüp anlamak lazım...kpss, vb. sınavı değil orası...herkesin hesabı ayrı ayrı...sorumluluklar farklı farklı...

beklediğim cevap buydu. ama beni hiçbir zaman tatmin etmeyecek. herkesin hakkı, herkesin hesabı ayrı ayrı sorulacak olsa bile yine de ortada bir yaratılma haksızlığı var. keşke hiç yaratılmasaydık diyorum ben hala.

• quote:

quote:

quote:

...ortada bir yaratılma haksızlığı var. keşke hiç yaratılmasaydık diyorum ben hala.

cevabı kolay verilemeyecek soruyu sordunuz..."Allah niçin yaratır?"...(klasik olan soru bu değildir, o "insanın yaratılış amacı nedir?" sorusudur ve cevabı nisbeten kolaydır çünkü ayet vardır, ancak sorduğunuz bu sorunun cevabı "kesin olarak bilinemez"dir...)

yine de bu sorunuza benim bir cevabım var ve çok kısa; "Ahirette kendisine sorarsın!"...(bununla ilgili bir anım var, cevap oradan mülhemdir)...

• quote:

quote:

quote:

quote:

...ortada bir yaratılma haksızlığı var. keşke hiç yaratılmasaydık diyorum ben hala.

cevabı kolay verilemeyecek soruyu sordunuz..."Allah niçin yaratır?"...(klasik olan soru bu değildir, o "insanın yaratılış amacı nedir?" sorusudur ve cevabı nisbeten kolaydır çünkü ayet vardır, ancak sorduğunuz bu sorunun cevabı "kesin olarak bilinemez"dir...)

yine de bu sorunuza benim bir cevabım var ve çok kısa; "Ahirette kendisine sorarsın!"...(bununla ilgili bir anım var, cevap oradan mülhemdir)...

lafı ağzıma tıktınız. orada sorarsın. inanın bana o beni sorgularken. sorabileceğimi bırakın aklıma bile gelmez. insan çok nankördür. benim gibi niye yaratıp azap etme zahmetine girdin de diyebilir. iyi ki yarattın cennetine girdim de diyebilir.sizce felsefe yararlı mı zararlı mı? yoldan mı çıkarır yola mı sokar? başka bir konuyu konuşalım. işiniz yoksa tabi?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.