Şimdi Ara

Celal Şengör ve Bilim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Kendisi ve bilim ile ilgili şeyleri bu başlık altında paylaşabiliriz. Celal Şengör tatlı ve tonton bir amcadır. Ayrıca her konuyu ''en iyi ben bilirim'' cilikle ve kendinden son derece eminlikle yürütüp iyi ahkam da kesmektedir. Her şeyi çok basite indirgeyip veya karşısındakilerin anlaması için basitleştirip ana okulu seviyesinde izahlar yapmaktadır. Tabi bazen güzel sözler de söyleyebiliyor, örneğin: ''Aptalla tartışma, dışardan bakan farkı anlayamabilir.'' Tabi bu söz kendisine ait değil ama arada kendisine ait olan hoş sözler sarf edebilmektedir.

Celal Şengör ve Bilim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulpi -- 25 Aralık 2017; 23:45:49 >

• Son zamanlarda ben Celal Sengor'un simariklastigini dusunuyorum. Bizim ulkede televizyona cikma orani arttikca birinin burnu kalkiyor sanki.

Ben universitede tez yazarken cok zorlaniyordum, hocama "Hocam ben bunu yapamiycam galiba, hic bilmiyorum bu konuyu" demistim. Kalkti bana 3 tane kitap verdi ve dedi ki "Egitim her sey hakkinda hic bir sey bilmemekten, hic bir sey hakkinda her seyi bildigin noktaya giden yoldur. Bu kitaplarla basla, yapacaksin " dedi. Hic unutmuyorum bu lafini. O yuzden ne zaman sagda solda "Her seyi bilirim ben" tribine giren birini gorsem rahatsiz oluyorum. Akademisyen, yol gosterici olmali. Alaninda konusmali. Diger alanlarda konusacaksa eger, bilim insani sapkasini cikarip oyle konusmali.
  • Son zamanlarda ben Celal Sengor'un simariklastigini dusunuyorum. Bizim ulkede televizyona cikma orani arttikca birinin burnu kalkiyor sanki.

Ben universitede tez yazarken cok zorlaniyordum, hocama "Hocam ben bunu yapamiycam galiba, hic bilmiyorum bu konuyu" demistim. Kalkti bana 3 tane kitap verdi ve dedi ki "Egitim her sey hakkinda hic bir sey bilmemekten, hic bir sey hakkinda her seyi bildigin noktaya giden yoldur. Bu kitaplarla basla, yapacaksin " dedi. Hic unutmuyorum bu lafini. O yuzden ne zaman sagda solda "Her seyi bilirim ben" tribine giren birini gorsem rahatsiz oluyorum. Akademisyen, yol gosterici olmali. Alaninda konusmali. Diger alanlarda konusacaksa eger, bilim insani sapkasini cikarip oyle konusmali.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Mephalay

Son zamanlarda ben Celal Sengor'un simariklastigini dusunuyorum. Bizim ulkede televizyona cikma orani arttikca birinin burnu kalkiyor sanki.

Bilim insanlığına salt bilgi penceresinden bakıyoruz. Aslında bilim adamının güçlü bir mantığı olur, güçlü bir düşünme yetisi olur, bu yetiler onu sokaktaki adamdan ayırır. Ama günümüzde akademisyenler ufacık bir alana sıkışmışlar ve kendi alanları dışında düşünmekten acizler, hatta kendi alanlarında bile düşünme yetisini zor gösteriyorlar, ezberlediklerini satmaya çalışıyorlar. Yani mesela Carl Sagan'ın meşhur garajdaki ejderha örneği vardır. Mesela Carl Sagan o örneği vererek bilimsel yöntem ve bakış açısını yansıtıyor. ''Garaj benim alanım değil, bir garajcı gelsin'' demiyor. İşte bilim adamı denilen kişi böylesine mantığını kullanabilmeli, gerek kendi alanında gerekse diğer alanlarda. Çünkü düşünebilme yetisi olmadan bilgi de olmaz, kuru ezber olur.

Celal Şengöre gelelim. Kendisinin din bilim ve darwin programını izlemiştim ve hala unutamıyorum. Karşısındaki kişilerin konu hakkında hiçbir bilgileri yoktu, sağdan soldan duydukları şeyler ile evrime itiraz etmeye çalışıyorlardı, itirazlar çok düşük seviye idi. Şengör'ün yanıtları da aynı düşük seviyede idi, Şengör anaokulu seviyesinde izahlar yapıyordu, düşünebilme yetisini gösteren güçlü mantık örgüsünü yansıtan izahlar sunamadı. Sokaktaki vatandaşların söyleyebileceği şeyleri sunmuştu Şengör. İşte durum bu olunca istediği kadar atıf alsın, ödül alsın, prof olsun, bilim adamı olamaz. Sıradan insanlardan ayrıldığını söyledikleriyle gösterebilmesi lazım, düşünme yetisini gösterebilmesi lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Son zamanlarda ben Celal Sengor'un simariklastigini dusunuyorum. Bizim ulkede televizyona cikma orani arttikca birinin burnu kalkiyor sanki.

Katılıyorum, şöyleki; bazen "A" konusuyla ilgili programa kişiyi davet ediyorlar, yine aynı kişiyi "Z" konusuyla ilgili programa davet edince ve bu böyle tekrarlanınca kişide "vaybe" demeye başlıyor, başlıyor sallamaya hatta işi terbiye sınırlarını zorlar hale kadar getiriyor.

Sadece Celal hoca için değil eleştirim.

Alper Bilgili hoca hakkında kitap yazdı, yukarda seninde değindiğin şekilde benzer eleştirileri var.

Arkadaşın dediği evrim programında bana göre hoca cidden çok garip şekilde evrim savunması yaptı, detayına girmeyelim ancak en çok eleştirdiğim, darwine atfen kulandığı "insanlığın gelişimini aşama aşama görüyoruz" kelimesiydi ki ben böyle bişeye rastlamadım ve sormuştum burda.

Ayrıca Kenan Evren ve darbe ile ilgili düşünceleri de çok ilginç...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Aptalla tartışma dediği adamla çıkmasını çok isterdim ama.

Orijinalden alıntı: ugarb

Aptalla tartışma dediği adamla çıkmasını çok isterdim ama.

Şengör büyük ihtimalle tartışmayı kaybederdi. Ama zaten o sözünü genel olarak yazdım, bir kişinin şahsına itafen yazmadım, sadece genel olarak güzel bir söz ama doğru yerde kullanıldığı takdirde.

Şengör Anaksimandros şöyle dedi Tales böyle dedi diye koca programı geçirebiliyor, yok şunla görüştüm yok şunla yemek yedim şöyle oldu böyle oldu diye güzel hikâye anlatıyor. Tatlı ve tonton bir amca olarak Şengör iyi ama bilim alanında hayır. Ama insanlar atıf matıf gibi şeylere indirgedikleri için büyük resmi göremiyorlar.

• Yani hoca son yıllarda o evrim programındaki söylemlerinden uzak gibi, o dili eskisi kadar kullanmıyor, iyide yapıyor ama benim anlamadığım kendisi ateist olduğu için, mutlaka karşı tarafa bunun üzerinden yürüyor, gerek yok bence buna..

Yani hoca son yıllarda o evrim programındaki söylemlerinden uzak gibi, o dili eskisi kadar kullanmıyor, iyide yapıyor ama benim anlamadığım kendisi ateist olduğu için, mutlaka karşı tarafa bunun üzerinden yürüyor, gerek yok bence buna..

Din bilim darwin programında hoca bana kalırsa çok sakindi ve karşı tarafın inancını ağır bir şekilde eleştirmedi, hep uyumlu gözüktü ama söylediği şeyler içerik olarak tatmin edici değildi. Ama o programdan sonra havası arttı gibime geliyor. Bir de karşısında kim olduğuna bağlı olarak havalı ve cesurca konuşabiliyor, misal evrim ağacı programında baya bi rahattı ama ilahiyatçılara öyle laflar kullanamadı.

Orijinalden alıntı: Save The Day

quote:

Yani hoca son yıllarda o evrim programındaki söylemlerinden uzak gibi, o dili eskisi kadar kullanmıyor, iyide yapıyor ama benim anlamadığım kendisi ateist olduğu için, mutlaka karşı tarafa bunun üzerinden yürüyor, gerek yok bence buna..

Din bilim darwin programında hoca bana kalırsa çok sakindi ve karşı tarafın inancını ağır bir şekilde eleştirmedi, hep uyumlu gözüktü ama söylediği şeyler içerik olarak tatmin edici değildi. Ama o programdan sonra havası arttı gibime geliyor. Bir de karşısında kim olduğuna bağlı olarak havalı ve cesurca konuşabiliyor, misal evrim ağacı programında baya bi rahattı ama ilahiyatçılara öyle laflar kullanamadı.

Evrimağacındakiler yaptıkları yayında hep "dimi hocam, bak bu böyle dedi hocam, ver ağzının payını hocam" mealinde konuşunca hocada ona göre konuşuyor tabi.

Aynısını Tamer hocaya da yapınca, adam saçmaladı.

Evrimağacı üslubunu sevmiyorum.

Buarada o yayında o iki arkadaşa "ırk" meselesinde sanki çıkıştı biraz, onlarda biraz bozuldu diye hatırlıyorum, aklımda öyle kaldı...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Save The Day

quote:

Evrimağacındakiler yaptıkları yayında hep "dimi hocam, bak bu böyle dedi hocam, ver ağzının payını hocam" mealinde konuşunca hocada ona göre konuşuyor tabi.

Aynısını Tamer hocaya da yapınca, adam saçmaladı.

Evrimağacı üslubunu sevmiyorum.

Buarada o yayında o iki arkadaşa "ırk" meselesinde sanki çıkıştı biraz, onlarda biraz bozuldu diye hatırlıyorum, aklımda öyle kaldı...

Evet ben de bunu diyorum rahat ortamı görünce sözler birden ağızdan dökülüyor, ama karşılarında farklı fikirden birileri olsa bu kadar rahat olamazlar, insan psikolojisi böyle bir şey. Hocayı desteklemeseler de karşı konumunda dursaydı evrim ağacı hoca bu kadar rahat olamayabilirdi, çünkü din bilim ve darwinde böyle cesurca laflar edememişti, ortama göre konuşuyor, nabza göre şerbet misali.

Evrim ağacının ırk sorusuna karşılık hoca çok rahat bir şekilde atıp tuttu. Karşısındakileri tv programındakiler kategorisinde görmediği için olabilir, ama bir ilahiyat profesörüne öyle konuşamazdı. Yani ciddiye alıp almamakla alakalı, nasıl gördüğüyle alakalı.

Tamer hoca derken Kerem hocayı diyorsun sanırım. Evet Kerem hoca yayının başlarında ağır ithamlarda bulundu ama programdayken öyle konuşamıyordu. Yani uygun ortamı bulunca atış serbest.

• Evet, Kerem hocaydı, düzelttiğin için teşekkür, ikisinin gazına geldi, yanlış yaptı....

Evet, Kerem hocaydı, düzelttiğin için teşekkür, ikisinin gazına geldi, yanlış yaptı....

Kerem hoca çok dolmuş ama karşısında zıt görüşlü biri varken açık açık konuşamıyor. Hatta meşhur evrimsel biyoloğa da laf etmişti, sesini çıkarmadı itiraz etmedi gibi şeyler demişti. O kadar eleştiriyor da neden o kişilerin karşısında konuşamıyor? Akademisyen bile olsa insan olduğu için. Hatta sosyal deneyler var bu konuyla ilgili. Yanındakiler ne söylüyorsa onu söylüyorsun ve ayağa kalktıklarında ayağa kalkıyorsun deneylerde. İşte yanındakilerden gücü alınca rahatça konuşuyor insanlar.

• Üniversitede hocası olmayan ya da bilimle gerçekten ilgilenen kitle dışında kim tanıyordu celali medyatik olana kadar. Bu sayede halka ulaştı bunca yıllık birikimini aktarıyor. bana göre 3 5 programda bitecek bir şey değil bu birim ölene kadar programlarını izleyip bir şeyler kapmaya çalışacagım.

Bir insan ünlü olunca herkes sevince yermeyi ezmeyi bırakın artık arkadaşlar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Zeen

Üniversitede hocası olmayan ya da bilimle gerçekten ilgilenen kitle dışında kim tanıyordu celali medyatik olana kadar. Bu sayede halka ulaştı bunca yıllık birikimini aktarıyor. bana göre 3 5 programda bitecek bir şey değil bu birim ölene kadar programlarını izleyip bir şeyler kapmaya çalışacagım.

Bir insan ünlü olunca herkes sevince yermeyi ezmeyi bırakın artık arkadaşlar

Eleştiri iyidir ve bilim için gereklidir. Celal Şengör akademisyen kimliği ile karşımıza çıkıyor, şahsını bilmeyiz. Akademisyen olarak ortaya koyduklarını ve akademik kimliğini dibine kadar eleştirmek lazım, eleştirel düşünme de bunu gerektirir zaten.
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.