Şimdi Ara

Çekirdeksiz Karpuz Gerçeği...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
20.836
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçenlerde hatırlayan vardır belki, forumdan birisi çekirdeksiz karpuz almış ve yemiş ardından onunla ilgili konu açıp çok beğendiğini falan söylemişti. Bende mailime gelen böyle bir konuyu paylaşmak istedim.

    İSRAİL’ İN TEHLİKELİ TOHUM AVI
     Çekirdeksiz Karpuz Gerçeği...


    Canlıların genleriyle oynayan şirketlerden biri ziraat mühendisliği öğrencilerimizi "yarıştırarak" yerli tohumlarımızı ele geçirmek istiyor. Tarım Bakanlığı ve yarışma için işbirliği yaptığı Akdeniz Üniversitesi"ne sorularımız var.

    Getir tohumu götür bilgisayarı!

    Kaybolmakta olan yerel sebze tohumlarını tekrar canlandırmak, doğal olarak yetiştirilen bazı yerel sebzeleri, üreticinin gelir kaynağı yapmak, tamamen doğal olarak üretilen tohumları gelecek nesillere aktarmak için kamucu bir tohum politikası geliştirmeyen hükümet ve üniversiteler tohum tekellerine Anadolu`nun tohum zenginliğini mi bağışlıyor?

    Hazera Tohumculuk Şirketi ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nin ortaklaşa düzenleyecekleri Anadolu`nun yerel tohumlarını getir, bilgisayarı götür şeklinde özetlenebilecek "Hazera Trophy" projesi Türkiye gen varlıkları için tehlikeli yeni bir gelişmenin ipucunu sunuyor.

    Proje sitesinde[1] projenin amacı "yerel tohumları her dönem toplamak ve yeniden kullanmak, yerel çeşitliliğin sürekliliği için bir tür garanti oluşturmak" şeklinde belirtiliyor.

    Birçok sebze türünün gen Merkezi olan Türkiye `de 1980 sonrasında çökertilen tohumculuk faaliyetlerine yön vermek, kontrol etmek ve tohum varlıklarına el koymak isteyen şirketler, üniversitelerle işbirliği içinde, tohum geleceğimizi ellerimizden almaya hazırlanıyor. Çökertilen kamu politikasının sonucunda, kendini besleyecek tohumlukları korumak için adım atmayan idareler, bu yerel çeşitleri çok uluslu tohum şirketlerinin "denetimine" sunmaya hazırlanıyor.

     Çekirdeksiz Karpuz Gerçeği...



    Çekirdekli doğal karpuz

    Tohumun, gıda geleceğimizin temeli olduğunu ise bu şirketler çok iyi biliyor. Tohumu kontrol edenin, gıda geleceğimizi de kontrol edeceğini görüyorlar. Hazera Genetics Başkanı Robert Sevil "Milyarlarca dolarlık dünya tohum pazarı, 5 milyarı aşan dünya nüfusunun en temel gereksinimi gıda - beslenme açısından Türkiye `nin ekonomik, stratejik konumunu güçlendirici, hatta tohum ve gıda `silahı` ile gerektiğinde `bölge ve dünya siyasetine yön verme` gücünü de elinde tutmanın temel araçlarından birisi. Gıda savaşlarına yönelik senaryoların `baş aktörlerinden biri` olmanın yolu tarımı, tarımsal üretimi, `ihmal edilmişlikten` kurtarmaktan geçiyor." [2] Diyor. Hazera, Tohum sektörünü elinde tutarak ülkeyi ve toplumu midesinden bağlayacaklarını biliyor. Buna rağmen, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi , Hazera Tohumculuk Şirketi ile tohum kaynaklarının toplanması için bir proje geliştiriyor.

    Proje ile ilgili genel bilgi ise şu, Proje konusu olan sebzenin Latince ve yöresel ismi, yetiştirildiği bölge ve yayılma alanı, eğer varsa farklı kullanım amaçları, yörede ne kadar zamandır bilindiği ve yetiştirildiği, yok olma tehlikesinin bulunup bulunmadığı, tohum çimlenme süresi, tohum çimlenme yüzdesi, tohum ekiminden fide aşaması ve çiçeklenmeye kadar geçen süre, meyve bağlama tarihi, meyve üzerinde yapılan C vitamini, kuru madde değeri, meyve eti sertliği, raf ömrü, depolama süresi gibi veriler saptanacak bir rapor halinde proje koordinatörlüğüne ve poster halinde de proje değerlendirme komitesine sunulacaktır. Juri tarafından değerlendirilen projelerde birinci olana diz üstü, iki ve üçüncüye masa bilgisayarı hediye edilecek, fakültelerinde 1. olan tüm yarışmacılar danışmanları ile birlikte Antalya`da 5 yıldızlı otelde 1 hafta misafir edileceklerdir.

     Çekirdeksiz Karpuz Gerçeği...



    Hazera Tohumculuk tohum

    Hazera tarafından genetiği değiştilip piyasaya sürülmüş çekirdeksiz karpuz



    Şimdi Kamuoyu huzurunda soruyoruz:

    Bu toplanan genetik materyal ve tohumluklar üzerinde toplumun fikri hakları nasıl korunacak?

    Bu tohumlar nasıl, ne için ve nerede kullanılacak?

    Bu tohumlukları bugüne kadar geliştiren çitçilerin hakları nasıl korunacak?

    Bu tohumlukların genetik özelliklerini değiştirmeye çalışan uygulamalara karşı Fakülte, şirketten ne tür garantiler alacak?

    Bu tohumlukların ticari mal olarak haklarını Hazera isimli şirket mi alacak?

    AÇIKÇA SÖYLEYELİM, TOHUM ŞİRKETLERİNE GÜVENMİYORUZ

    Hazera (İbranice de Tohum demektir) Tohumculuk Şirketi, 1938 lerde İsrailde Kurulan "Hazera Tohum Üretme ve Tedarik Kooperatif Birliği" nin daha sonra Hazera Genetics adını alan şirketin Türkiye `deki iştirakidir.

    2004 de kurulan Hazera Tohumculuk şirketinin sahibi olan Hazera Genetics ise Fransız Vilmorin şirketine aittir.Sebze tohumunda Monsanto `nun Seminis şirketi 464 milyon Euroluk satış cirosu (2007) ile dünya birincisi, Vilmorin ise 345 milyon Euro ile ikinci durumdadır.% 80 Vilmorin iştiraki olan Limagrain Verneuil Holding (LVH) ise bugün Avrupanın tahılda birinci, mısır tohumunda ise ikinci büyük tohum şirketidir.

    Fransız Vilmorin şirketi %100 Türk şirketi olduğu ile övünen Anadolu Tohumculuğun %50 ye varan hisselerini geçtiğimiz yıl içinde almış, Türkiye `de Sebze Tohumunda söz sahibi olan bir konuma gelmiştir. Keza Türkiye `de sebze tohumunda iddialı bir şirket olan Seminis`in Monsanto tarafından alınması ile sebze tohumu pazarı ağırlıklı olarak uluslararası Biyoteknoloji şirketlerinin eline geçmiştir.

    Bu bilgilerin ışığında yukarıdaki proje tekrar irdelendiğinde, insanın kafasında bir takım soru işaretleri belirmektedir.

    Zengin yerli gen kaynaklarıyla, tarımsal biyolojik çeşitliliğimizle övündüğümüz Anadolu, silahsız bir işgale mi maruz kalmaktadır?

    Taşları yerlerine oturttuğumuzda, 1980`lerde başlayan tarımdaki neo liberal politikalar ile tarımın şirketleştirilmesi hedeflerine ulaşılmakta olduğu, 5553 sayılı Tohumculuk Yasasıyla bunun her türlü alt yapısının hazırlandığı görülmektedir. Yıllardır ABD ile AB arasındaki GDO savaşlarında hangi tarafı tutacağına karar veremeyen TC hükümetleri, bu konudaki politika(sızlık)larını ülke gerçekleri ve yararına değil, AB , ABD ve özellikle ABD hükümetlerinin desteklediği ulusötesi tohum şirketleri lehine geliştirmişlerdir.

    Bu şirketlerin, dünya ülkelerinde neler yaptıkları, gen kaynaklarını nasıl sömürdükleri, genleri patentleyerek sadece kendilerine ait bitkileri nasıl yarattıkları biliniyorken, Anadolu topraklarını ve biyolojik çeşitliliğini bu talana açmanın anlamı nedir ?

    Hazera, "yok olmaya yüz tutmuş meyve ve sebze tohumları"mızı niye toplamaktadır, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi , Hazera Trophy projesinde ulusötesi şirketler grubundaki Hazera`nın tohum toplama, daha doğrusu gen kaynağı toplama işine niye yardımcı olmaktadır?

    Projenin, "son yıllarda büyük miktarlarda sebze tohumu ithal edilmeye başlanmış olması"na bir alternatif olarak gösterilmesi ise gülünçtür. Zira sonuçta Hazera İsrail menşeli bir Fransız şirketidir. Yani Türkiye `nin liberal tarım politikaları sayesinde ithaline mecbur kılınan sebze tohumlarının dünya ticaretini yapan şirketlerden biridir.

    Acaba kendi gen kaynaklarıyla hibritleştirdiği tohumlar yerine Anadolu gen kaynaklarını kullanarak yerli F1 ( Hibrit tohum) tohumlar mı geliştirecek ve tekrar bize satacaktır?

    Bu soruların Tarım Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından acilen yanıtlamasını istiyoruz.

    Hazera`dan beklediğimiz herhangi bir yanıt yoktur, zira neyi amaçladıkları projeden anlaşılmakta, nasıl çalıştıklarını da kendileri şöyle anlatmaktadırlar;

    "İsrail`in en büyük akademik kuruluşlarıyla ve araştırma merkezleriyle olan yakın ilişkimiz, çalışmalarımız için oldukça önemlidir. Meslektaşlarıyla ve dünya çapında tecrübeye katılan yetiştiricilerle sıkı bir şekilde irtibata geçen bilim adamlarımız aracılığıyla, geniş bir yetiştirme ağı yelpazesi için üretim yapmaktayız. Bunun yanında, içeride de araştırmalara, kendi üretimimizle yetiştirme denemelerine ve çeşitli iklim bölgelerinde yer alan araştırma olanaklarına yön vermekteyiz.

    Hazera Genetics, bulunan en iyi bitki genetiğini almakta, bunu geleneksel üretim yollarını kullanarak yenilikçi ticari türlerle birleştirmektedir. Tüm dünyadaki üreticilere en üstün tohumları sağlamak, birinci sınıf taze ürün elde etmek amacıyla, en iyi ıslah uzmanlarını ve bilim adamlarını işe almakta ve de modern teknolojiye dayalı araştırmalarla çalışmaktayız." [3]

    Bu genetik varlıkların korsanlaştırılmaması için Üniversite ile Hazera arasında yapılan protokolün ya da sözleşmenin bir an önce açıklanmasını bekliyoruz. Bu proje sonucunda, tohum varlıkları, bunların sahibi çiftçilere kazandırılması, tohum varlıklarımızın şirketlerin denetimine geçmemesi için bir an önce Fakülteden bir taahhüt bekliyoruz. Bu tohumlukların kamu kaynakları ile korunması ve geliştirilmesini sağlayacak, ilgili odaların, çiftçi sendikalarının, ekoloji , tüketici örgütlerinin içinde bulunduğu bir komisyon tarafından toplanacak tohumlukların yönetiminin izlenmesine yönelik bir komisyonun oluşturulmasını Üniversite`den bekliyoruz. Şeffaf, katılımcı, demokratik bir kamu yönetimini ilke edinmiş olan Üniversite`nin de bu doğrultuda, tohum varlıklarını Üniversite bünyesinde koruma ve geliştirme sorumluluğunu taşıyacağını düşünüyoruz. Bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmemesi, tohum varlığımızın, gıda geleceğimizin tehlike altında olacağını işaret edeceğinden yasal, demokratik, meşru mücadele yollarına başvuracağımızı bildiriyoruz.

    Hepsini okuyamadım ama konu belli



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ctrlshft -- 11 Ağustos 2009; 14:53:29 >







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Çekirdeksiz Karpuz Gerçeği

    Çekirdeksiz karpuz, yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olsa da, sağlıklı olup olmadığı ve nasıl üretildiği konusunda soru işaretleri yaratmaktadır. İşte çekirdeksiz karpuzun bazı gerçekleri:

    Çekirdeksiz Karpuz Zararlı Mı?

    Hayır, çekirdeksiz karpuz zararlı değildir. Çekirdekler çıkarıldığında, karpuzun besin değeri önemli ölçüde değişmez. Bununla birlikte, çekirdeksiz karpuzlar çekirdekli olanlara göre daha fazla işlenmiş olabilir, bu nedenle organik ve çekirdekli karpuzları tercih etmek daha iyi olabilir.

    Çekirdeksiz Karpuz GDO'lu Mu?

    Çoğu çekirdeksiz karpuz çeşidi genetiği değiştirilmiştir (GDO). GDO, mahsullerin verimini ve hastalıklara karşı direncini artırmak için kullanılır. Çekirdeksiz karpuzlarda, çekirdek oluşumunu engelleyen bir gen eklenmiştir.

    GDO'ların sağlık üzerindeki etkileri konusunda halen tartışmalar devam etmektedir. Bazı çalışmalar, GDO'lu yiyeceklerin tüketilmesinin alerji veya diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğini öne sürerken, diğer çalışmalar bu iddiaları desteklememektedir.

    Çekirdeksiz Karpuz Sağlıklı Mı?

    Evet, çekirdeksiz karpuz sağlıklı bir meyvedir. Çekirdekli karpuz gibi, C vitamini, potasyum ve likopen gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu besinler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalp sağlığını korumaya ve kanseri önlemeye yardımcı olabilir.

    Çekirdeksiz Karpuz Doğal Mı?

    Çekirdeksiz karpuzlar doğal olarak oluşmaz. Çekirdek oluşumunu engelleyen bir gen eklenerek laboratuvar ortamında geliştirilirler. Bu nedenle, çekirdeksiz karpuzlar teknik olarak doğal gıdalar olarak kabul edilmezler.

    Çekirdeksiz Karpuz Organik Mi?

    Çekirdeksiz karpuzlar organik olabilir veya olmayabilir. Organik çekirdeksiz karpuzlar, sentetik böcek ilaçları veya gübreler kullanılmadan yetiştirilir. Organik olmayan çekirdeksiz karpuzlar, sentetik kimyasallar kullanarak yetiştirilebilir.

    Sonuç

    Çekirdeksiz karpuz, sağlıklı ve lezzetli bir meyvedir. Genellikle GDO'lu olsa da, zararlı değildir. Organik ve çekirdekli karpuzları tercih etmek isteyebilirsin. Çekirdeksiz karpuzların tüketiminin sağlık üzerindeki potansiyel etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Lan öyle karpuz mu olur
    Yakında bu israilliler adminsiz forumda yaparlar.
    Taşı attım artık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::KR@L:::

    Lan öyle karpuz mu olur
    Yakında bu israilliler adminsiz forumda yaparlar.
    Taşı attım artık.
    Yakında böyle birşey olursa şaşırmayın. Pazardan muz alıyoruz eve br geliyoruz mısır





  • Bişe olmaz çatıda 10 tane karpuzum varHer birinden 30 çekirdek çıksa 300 çekirdek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ctrlshft

    Yakında böyle birşey olursa şaşırmayın. Pazardan muz alıyoruz eve br geliyoruz mısır



    Alıntıları Göster
    http://www.gdoyahayir.org/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: John Coffey

    http://www.gdoyahayir.org/

    Alıntıları Göster
    Çekirdekliyi çekirdeksiz yapabiliyorlarsa çekirdeksizi çekirdekli yapabilirler.Boşuna kafa yormayın.Sanki dünyada karpuz kalmadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: :::KR@L:::


    Yakında bu israilliler adminsiz forumda yaparlar.




    forumsuz admin.. bomboş data nın içinde adminlik yapıyorlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jamez


    quote:

    Orijinalden alıntı: :::KR@L:::


    Yakında bu israilliler adminsiz forumda yaparlar.




    forumsuz admin.. bomboş data nın içinde adminlik yapıyorlar

    Mesela ben forum.domalımhaber.com'un adminiyim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: jamez

    quote:

    Orijinalden alıntı: :::KR@L:::


    Yakında bu israilliler adminsiz forumda yaparlar.




    forumsuz admin.. bomboş data nın içinde adminlik yapıyorlar

    Alıntıları Göster
    Herşeyin doğalı diyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: John Coffey

    http://www.gdoyahayir.org/


    Zamanında Kingo Discoda da çıkmışlardı bu konuyla ilgili açıklama için.
    Yerli malı , yurdun malı , herkez onu kullanmalı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CrimeIce

    Çekirdekliyi çekirdeksiz yapabiliyorlarsa çekirdeksizi çekirdekli yapabilirler.Boşuna kafa yormayın.Sanki dünyada karpuz kalmadı.



    saçmalama olay burada kapruzu çekirdeksiz yapmak değil. Konuyu anlamamışsın. Adamlar bitkilerin genleriyle istediği gibi oynuyolar. Üretimlerini başka ülkelerin yapmaması için çekirdeksiz tohumsuz yapıyolar... Senin herşey ayağına geliyor galiba ondan böyle rahat konuşuyorsun. 10 sene sonra senin gibi zihniyetsizler yüzünden doğal hiçbirşey kalmayacak..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ctrlshft -- 11 Ağustos 2009; 15:02:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: StummScream

    Herşeyin doğalı diyorum.

    Alıntıları Göster
    Bahçemizde sarı karpuz vardı tadıda baya güzeldi ertesi yıl çekirdeğini ektik ama tutmadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Shisha

    Bahçemizde sarı karpuz vardı tadıda baya güzeldi ertesi yıl çekirdeğini ektik ama tutmadı.

    Alıntıları Göster
    aslında çok önemli bir konu genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılan hasattan elde edilen doğumlardan bir daha çimleme yapılamıyor hem insan sağlığıni hem sebze ve meyvelerin doğal yapısı bozuluyor ama bizde hiç bir kurum kendi işiyle ilgilenmediği için bu durumlardayız ziraat fakulteleri tohum bankası kursa devlet çiftçiyi doğal tohum kullanmaya teşvik etse destek sağlasa ama nerde




  • quote:

    Orijinalden alıntı: espial

    aslında çok önemli bir konu genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılan hasattan elde edilen doğumlardan bir daha çimleme yapılamıyor hem insan sağlığıni hem sebze ve meyvelerin doğal yapısı bozuluyor ama bizde hiç bir kurum kendi işiyle ilgilenmediği için bu durumlardayız ziraat fakulteleri tohum bankası kursa devlet çiftçiyi doğal tohum kullanmaya teşvik etse destek sağlasa ama nerde

    Alıntıları Göster
    Biz yurt dışına domates gönderiyoruz. Adamlar bizim domatesleri geri gönderiyor neden ÇÜNKÜ HORMONLU!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ctrlshft

    Biz yurt dışına domates gönderiyoruz. Adamlar bizim domatesleri geri gönderiyor neden ÇÜNKÜ HORMONLU!

    Alıntıları Göster
    Ya köye gittim bostandan çıkma karpuzda zaten çok az çekirdek var.

    Organik takılın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AnotheRDie

    Ya köye gittim bostandan çıkma karpuzda zaten çok az çekirdek var.

    Organik takılın

    Alıntıları Göster
    Hepsini okuyamadım ama konu belli

    yuh konuyu açan böyleyse...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sai roland

    Hepsini okuyamadım ama konu belli

    yuh konuyu açan böyleyse...

    Alıntıları Göster
    silikonlu göğüslere nasıl karşıysam suni karpuza da karşıyım.sayılarda bile doğal sayıları tercih ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Shisha
    Bahçemizde sarı karpuz vardı tadıda baya güzeldi ertesi yıl çekirdeğini ektik ama tutmadı.


    Olayda bu ya Yurt dışından gelen Geniyle oynanmış mevye ve sebzeler kısırdır çekirdeğini ne kadar ekerseniz ekin yeni senede ürün vermeyecektir adamlar zeki her sene gidip tohum için para bayılmanızı istiyorlar. Üstelik görünümü ve tadı karpuz ama içinde kimbilir neler neler olan karpuzlar için.


    YURTDIŞINDAN GELEN VE GENETİĞİ İLE OYNANMIŞ TOHUMLAR İLE ÜRETİLEN SEBZE VE MEYVELER YEMEYİN SEVDİKLERİNİZEDE YEDİRMEYİN.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: shadow006

    quote:

    Orijinalden alıntı: Shisha
    Bahçemizde sarı karpuz vardı tadıda baya güzeldi ertesi yıl çekirdeğini ektik ama tutmadı.


    Olayda bu ya Yurt dışından gelen Geniyle oynanmış mevye ve sebzeler kısırdır çekirdeğini ne kadar ekerseniz ekin yeni senede ürün vermeyecektir adamlar zeki her sene gidip tohum için para bayılmanızı istiyorlar. Üstelik görünümü ve tadı karpuz ama içinde kimbilir neler neler olan karpuzlar için.


    YURTDIŞINDAN GELEN VE GENETİĞİ İLE OYNANMIŞ TOHUMLAR İLE ÜRETİLEN SEBZE VE MEYVELER YEMEYİN SEVDİKLERİNİZEDE YEDİRMEYİN.





    Peki bir şey sorucam o genetiği oynanmış tohumlar kısırsı o tohumlar nasıl üretiliyor.Tek tek genetikleriylemi oynuyorlar.Bu da olanaksız tabi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: NuTeRX

    quote:

    Orijinalden alıntı: shadow006

    quote:

    Orijinalden alıntı: Shisha
    Bahçemizde sarı karpuz vardı tadıda baya güzeldi ertesi yıl çekirdeğini ektik ama tutmadı.


    Olayda bu ya Yurt dışından gelen Geniyle oynanmış mevye ve sebzeler kısırdır çekirdeğini ne kadar ekerseniz ekin yeni senede ürün vermeyecektir adamlar zeki her sene gidip tohum için para bayılmanızı istiyorlar. Üstelik görünümü ve tadı karpuz ama içinde kimbilir neler neler olan karpuzlar için.


    YURTDIŞINDAN GELEN VE GENETİĞİ İLE OYNANMIŞ TOHUMLAR İLE ÜRETİLEN SEBZE VE MEYVELER YEMEYİN SEVDİKLERİNİZEDE YEDİRMEYİN.





    Peki bir şey sorucam o genetiği oynanmış tohumlar kısırsı o tohumlar nasıl üretiliyor.Tek tek genetikleriylemi oynuyorlar.Bu da olanaksız tabi.

    Alıntıları Göster
    Senin olanaksız dediğin şey adamlar için çocuk oyuncağı




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.