Bu atasözü aslında yemeğe ne kadar düşkün bir millet olduğumuzu anlatıyor. Her bölgenin kendi yöresine ait yemekleri ise o yörede yaşayan insanların damak tatlarını. Mesela, Doğu Anadolu da yaşayanlar acıyı sever ama Karadeniz bölgesinde yaşayanların acıyla pek arası yoktur. Her yörenin yemek lezzeti önce görüntüsü ile gözleri sonra karınları doyuruyor.
Çok sevdiğim bir atasözünü paylaşmak istiyorum “Bir kadın (erkek), pişirdiği yemekle beraber pişmedikçe, o yemekte lezzet olmaz.” belki de bu yüzden yemeklerimiz lezzetli ve ihtişamlı.
Yemeklerimiz bu kadar lezzetliyken formumuzu korumak da bir hayli zorlaşıyor elbette. Bir diğer konuda sigara; sigara içenlerin pek çoğu yemek yedikten sonra, bir tane keyif sigarası yakar ve vazgeçilmez sofra sohbetlerine katılır. Ancak yapılan araştırmalara göre, yemekten hemen sonra içilen bir adet sigaranın, gün içerisinde içilen on adet sigaraya bedel olduğu sonucu ortaya çıkmış. Hazır araştırmalardan konu açılmışken sizinle yemek yedikten sonra yapılmaması gereken ama bizim en çok yaptığımız hataları bir paylaşmak isterim.
1. Listenin başında biraz öncede bahsettiğim gibi sigara içmemek geliyor. 2. Bir diğeri ise şaşırtıcı ama “meyve” yemek. Meyvenin ne zararı var ki? Yemekten hemen sonra yenilen meyve midenin hava dolması neden oluyor, bu da size gaz ve sindirim sistemi problemleri olarak geri dönüyor. 3. Bakın buna da çok şaşıracaksınız ama üçüncü sırada, çay içmek geliyor. Özellikle ramazan ayında iftardan hemen sonra mutlaka çay içeriz. Çay sindirime yardımcı diye biliriz aslında ancak aksine çay yapraklarında yoğun bulunan asit, sizin yemek sırasında yediğiniz protein içerikli yiyeceklerin sindirilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle yemekten sonra çay içmememiz gerekiyor. 4. Son olarak yine en çok yaptığımız hatta yemeklerden hemen sonra uyumak. En çok ramazan ayında oruç tutmak için sahura kalktığımız zaman yaptığımız bir şey bu. Yemek yedikten hemen sonra uyuyan kişi yediklerini rahat sindiremez ve sindirilemeyen yiyeceklerse ise bağırsaklarda iltihaplanmalara ve mide rahatsızlıklarına da neden olur.
Yemek yedikten sonra yapılmaması gereken şeyleri bir kenara bırakıyorum. Birazda yemek yaparken hayatımızı kolaylaştıracak şeylerden bahsedelim.
1. Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
2. Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suyun içerisine koyup ıslatın ve kesin. Dağılmayacaklardır.
Siz bu nefis yemekleri yaparken mutfağınızın temiz kalması için size kullandığım ve hayat kurtarıcı diye tanımladığım bir de ürünü önermek isterim.
Bu ürünü en sık kullandığınız tezgâhın altındaki dolap kapağının üstüne takıyorsunuz, yemek yaparken çıkan çöpleri (domates, patates, soğan, salatalık kabuğu, çay demi, poşeti, limon çekirdeği vs) bunun içine atıyorsunuz. Ben bu atık kovasını bulana kadar (anindasepette.com) evde, ya tezgâha bir poşet açıyordum, ya bir tasın içinde biriktirip öyle çöpe döküyordum ki tüm bunlar zaten dar olan tezgâhımda çalışma alanımı daha da daraltıyordu. Ya da elimle altına damlamasın diye her seferinde çöp kovasına gidiyordum. Çaydı, limondu derken en az tezgâhım kadar yerlerde benek benek oluyordu. Malum bunlar yemek yapan herkesin muzdarip olduğu dertler. Bu atık kovasını bulduğum gerçekten altın bulmuş gibi sevindim. İçine bir market poşetini koyarak kullanıyorum böylece her seferinde içini temizlemekle uğraşmıyorum. Ama sonradan netten öğrendim ki, bu ürünü atık kovası olarak değil de, ekmek, meyve işte kestiğiniz ne varsa servis etmeden önce veya salata hazırlarken falan biriktirme kabı olarak kullananlarda varmış. Bana göre benim kullandığım şekli çok daha efektif. Tavsiye ederim. Mutlu ve afiyet dolu günler dilerim.