Şimdi Ara

Büyük İskender mi Cengiz mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
60
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Geçenlerde kardeşim bu soruyu sordu. Cengiz Han dedim. Size göre kim? Bu arada Cengiz Han'ın Moğol olduğunu düşünüyorum, yani bence Moğol asıllı, diğer tezler biraz daha romantik geliyor. Ama Cengiz'in komutanlığı bence Büyük İskender'in komutanlığından daha güçlüydü.




  • İkisi de başta Asya olmak üzere Dünya'da derin iz bıraktı. Karşılaştırması zor. Cengin Han ama neredeyse sıfırdan yükseldi gibi, buna mukabil İskender'e babasından - II.Philip - antik Yunanistan Yarımadası ve günümüzde daha çok Güney Balkanlara karşılık düşen bir coğrafyada hegemonya kurmuş güçlü bir krallık miras kalmıştı. Ayrıca Cengiz'in imparatorluğu çok daha fazla genişledi ve hemencecik fragmante olmadan daha uzun bir süre dayandı. İskender'in mesela o kadar da etkilemediği Avrupa coğrafyasına vebayı - malum Kara Ölüm - Cengiz'in orduları taşımış olabilir. Yeni araştırmalar Cengiz Han'ın bizatihi kendisinin bu hastalıktan ölmüş olabileceğine işaret ediyor.

    İskender tarihi derinden etkileyecek Hellenistik uygarlık melezinin temelini attı. Cengiz Han ise seferleriyle Batı ile Doğu'yu tahrip edip bir yandan ikisis arasındaki varolan köprüyü pekiştirdi ve genişletti. Bu da tarihi çok derinden etkiledi. O sebeple bir karar vermek çok zor. Oldukça da farklı bağlamların insanları bir yandan. Ekonomisinden askeriyesine dinine siyasetine teknolojisine bambaşka bağlamlar içinde faaliyet gösterdiler. Cengiz Han mesela tek tanrıcı dinlerin fanatizmiyle teolojik anlamda daha keskin hatlarla bölünmüş bir dünyada doğdu. İskender ise çok tanrıcı ve inançların çok daha geçirgen olduğu bir devirde faaliyet gösterdi. İskender'in ve generallerinin kültürleri birleştirmesi ve geliştirmesi daha kolaydı. Misal ünlü İskenderiye Kütüphanesi'nin kurucusu ve sponsoru olup Mısır-Hellen kültürünü sentezleyen Ptolemaei sülalesi. Benzer bir işi Cengiz Moğolları da yaptı. Çin'in hakimi olan Kubilay'ın Hanlığını düşünebiliriz. Ama Moğollar kültürleri kaynaştırmada ve ortak bir uygarlık yaratmada bence Hellenize olmuş Makedonlar ve kendilerini izleyen uyruk Hellenler kadar başarılı olamadılar.

    Moğolların devrinde dünya çoktandır Suriye tek tanrıcılığının her yere yayılmış uzantılarıyla fazlasıyla bölünmüştü. Aynı dinlerin cemaatleri içerisinde farklı mezhepler bile birbirinden ölümüne nefret ediyordu. Çok tanrıcı bağlam antik yazarların tavırlarında görebileceğimiz gibi daha geçirgendi. İnsanlar başkalarının tanrılarını da benimsiyor veya kendi tanrılarının o coğrafyalardaki karşılıkları olduğuna inanıyorlardı (Romalılar mesela kendi düzenlerini ve edep anlayışlarını bozana kadar Dionysosçuluk kültüne yaptırımlar getirmemişlerdir). Ya da kendi tanrılarına güvenip üstünde öbürlerinin tanrıları üstünde fazla durmuyorlardı. Yani dinin yapısındaki dönemsel farklılık bile İskender ve Cengiz dönemlerini etkin bir şekilde birbirinden çok ama çok farklı kılıyor.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.