Şimdi Ara

BÜYÜK ALANLARIN, KÜÇÜK BTU KLİMALARLA SERİNLETİLMESİNİ TARTIŞALIM. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
117
Cevap
3
Favori
12.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • AHA kemel1414 burayda gelemez burdada fd 25 varrr ona
  • biliyorsun bende evde 80 metrekare alanda 2.5 kw gücünde mitsubishi e. kullanıyorum gayette başarılı bir vaziyette işimi görüyor...

ayrıca ben de şuna dikkat çekmek isterim kaliteli bir klima her zaman kendini belli ediyor başka yerli bir marka olsaydı şimdiye kadar hurdacıda yerini almıştı...

bu yüzden kendini ispatlmış marka olmayı haketmiş markaları tercih edin diye boş yere bas bas bağırmıyoruz..
  • Aga bende 1999 da alınmış Diamond Elec.(10 000 Btü/h tarihi eser inv.) ÇİNLİ klima var.Yaz kış 24 saat deli gibi çalışıyor,kalite illaki de ünlü marka olmayı gerektirmiyor.

Bunun yanında bir çamaşır makinem var 1992 den beri tık demedi,Marka mı Simtel....(ulen arkadaş tamam sağlamda rulmanıdamı aşınmaz anlamadım gitti yahu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mbirol

Aga bende 1999 da alınmış Diamond Elec.(10 000 Btü/h tarihi eser inv.) ÇİNLİ klima var.Yaz kış 24 saat deli gibi çalışıyor,kalite illaki de ünlü marka olmayı gerektirmiyor.

Bunun yanında bir çamaşır makinem var 1992 den beri tık demedi,Marka mı Simtel....(ulen arkadaş tamam sağlamda rulmanıdamı aşınmaz anlamadım gitti yahu.

ulen hem dersin o eski diamondlar me ile aynıydı. o fabirkayı onalra me kurdu. hemde dersin ünlü marka değildi. artık bir kara ve yahu

simtel merloni.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tekirdağlı-klimacı

biliyorsun bende evde 80 metrekare alanda 2.5 kw gücünde mitsubishi e. kullanıyorum gayette başarılı bir vaziyette işimi görüyor...

ayrıca ben de şuna dikkat çekmek isterim kaliteli bir klima her zaman kendini belli ediyor başka yerli bir marka olsaydı şimdiye kadar hurdacıda yerini almıştı...

bu yüzden kendini ispatlmış marka olmayı haketmiş markaları tercih edin diye boş yere bas bas bağırmıyoruz..

kemal1414 buraya artık heç gelemez

• 25m2 18lik düşünülen bir alan için yazdığım yazı.

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

mustafa arkadaşım, o yazılardan çoğuda bana ait.

bende inat ediyorum 25m2 alana 12likten büyük alıp alım masrafına girmeyin diyorum. kocausta bana ne derse desin ben o alanı 9000 btu ile bile serinletirim. bende istanbuldayım. ve ben daha büyük alanda 12likle başarı sağlıyorum hole açılan kapılarla klima 250 watta kadar kısıyorsa.

siz benim kullandığım gibi büyük alanda kullanmayacaksınız 25m2 kullanıcaksınız 12000 btu yeter artar.

http://www.youtube.com/watch?v=j5maeEZ4gxM buyrun bu video çekilen watta bakınız.

budahttp://i.imgur.com/ASG6Xvm.jpg evin çizimi.

şu videoyada bakınız

http://www.youtube.com/watch?v=ZBp9pjGoVi8

bu videoayu serhat63 arkadaş için çekmiştim. daha eski bir video o an küçük oda ve salon kapısı kapalıydı. klimanın çalıştığıda 2-3 saat olmuştu altatki resime bakınız.

http://imageshack.us/a/img72/2438/mitsubishielectric12000.jpg

bu videoyu neen çektim serhat6363e sorunuz kendi kullnadığı klima 18lik 24 m2 alanda kullanıyor. ve kliması çok çabuk kısıyor. keşke 12binlik alsaydım diyor yüzü burada arkadaşın. ve bu arkadaş urfada oturuyor.

kararda parada sizin tabi bir şey diyemem. kocaustanında sakalı var tabi benim yok gene bağırcak sakal bırakmam lazım ama köseyim

•  BÜYÜK ALANLARIN, KÜÇÜK BTU KLİMALARLA SERİNLETİLMESİNİ TARTIŞALIM.

resim içindeki çizimin ve alıntılaanan yazının linklerihttp://i.imgur.com/Mwi17tm.jpg

http://i.imgur.com/LUS7Q9O.png

not maxfocus arkadaşımızın bir yazısından örnek verilmiştir esas yazı bu linkte bulunmaktadır.

http://forum.donanimhab...280/f_//tm.htm#62240153

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kocausta*

quote:

mustafa arkadaşım, o yazılardan çoğuda bana ait.

bende inat ediyorum 25m2 alana 12likten büyük alıp alım masrafına girmeyin diyorum. kocausta bana ne derse desin ben o alanı 9000 btu ile bile serinletirim. bende istanbuldayım. ve ben daha büyük alanda 12likle başarı sağlıyorum hole açılan kapılarla klima 250 watta kadar kısıyorsa.

siz benim kullandığım gibi büyük alanda kullanmayacaksınız 25m2 kullanıcaksınız 12000 btu yeter artar.

http://www.youtube.com/watch?v=j5maeEZ4gxM buyrun bu video çekilen watta bakınız.

budahttp://i.imgur.com/ASG6Xvm.jpg evin çizimi.

şu videoyada bakınız

http://www.youtube.com/watch?v=ZBp9pjGoVi8

bu videoayu serhat63 arkadaş için çekmiştim. daha eski bir video o an küçük oda ve salon kapısı kapalıydı. klimanın çalıştığıda 2-3 saat olmuştu altatki resime bakınız.

http://imageshack.us/a/img72/2438/mitsubishielectric12000.jpg

bu videoyu neen çektim serhat6363e sorunuz kendi kullnadığı klima 18lik 24 m2 alanda kullanıyor. ve kliması çok çabuk kısıyor. keşke 12binlik alsaydım diyor yüzü burada arkadaşın. ve bu arkadaş urfada oturuyor.

kararda parada sizin tabi bir şey diyemem. kocaustanında sakalı var tabi benim yok gene bağırcak sakal bırakmam lazım ama köseyim

12'lik te çok köylü.
    Sen evelallah orayı 7'likle bile buz damı yaparsın

halbuki ben 9luktan bahsetmiştim:)) sana karşı ayıp olmasın diyerek 12 yazdıydım

emme ben 7bin btu ile orayı uçururum aynen çünkü arkadaş sadece bir alanda kullanıcak.

buyrun kanıtı.

BÜYÜK ALANLARIN, KÜÇÜK BTU KLİMALARLA SERİNLETİLMESİNİ TARTIŞALIM.

cengiz umur arkadaşımız değer verdiğim bir arkadaşımızdır aynen maxfocus arkadaşımız gibi.

klasik 7000 btu bir makinenin yaptıklarını görün. gerçi burada inverter tartışması var. ve klima çok kalitesiz. buraya adam gibi kalite inverter takılsa cengizumur arkadaşın dediklerinin aksine bu makine kendisini kısar bile orada. soğutma için söylüyorum özellikle.

bende eskiden inverter karşıtı birisiydim ama soğutmadaki tasarrufu gözümle görünce inverterci oldum:)) o açıdan diyorum hiç gerek yok 18lik klima almasına mustafazad arkadaşın.

ayrıca maxfocus arkadaşın örenğini verdim 33m2 12lik airfel inverter ve kapı çık diğer taraflarada fayda konusu:))

hoRdi meydan.
    />

• quote:

Orijinalden alıntı: cengizumur

quote:

Orijinalden alıntı: albani

Cengiz kardeş kusura bakma ama 7000 mi demek istedin yoksa 17000 mi??? hani başına "1" eklememiş olabilirsin

Hocam bende İstanbul da(Erenköy-Doğu/Güney/Batı yönlü)oturdum ve Salon 25m2 idi,18binlik Vestel vardı(bu eski Vestel lerde bayağı iyi idi)
    ama Apartmanda diğer Dairelerde Mitsu.Heavy/Samsung/Arçelik/MitsuElec./Vestel(yeni bir Model) gibi hepside Klasik ve Salonda olan
    yine hepsi 18binlik cihazlar vardı,sen 7bin den bahsediyorusn ve alan 27m2!!!!!

Hocam şu senen Klimanın MARKASI nedir yaw,27m2 de 7bin Klasik süper valla

+

albani,

Benim muhasebeciyi hatirlattiniz, 7000 (rakam ile), Yedi bin BTU (yazi ile). Hala erenkoyde iseniz benim soforu gonderip sizi malikanemde misafir edeyim, elinizede termometreyi vereyim kendiniz analiz edin derdim ama sonra yuzumu gorursunuz internette anonim olma prensibim iptal olur diye dusundum, vazgectim. Sizin emoticonlu, muahahali ifadenizden cesaretle bende biraz espri yapayim dedim insallah uygunsuz bulmamissinizdir.

Ben bu 7000'lik setup'i bir kac yildir sizinde oralarda oldugunuz basliklarda her ayrintisiyla anlattim, yeniden yazmaya gerek yok. Size neyi anlatacak bilmem ama markayi sormussunuz bunu tekrar yazayim, Cartel. Ne kadar berbat bir servisi oldugunu ve Z sinifi bir klima oldugunu ben sahsen yazmistim ama allah icin 7000 BTU'yu veriyor.

Sizlerde hesabinizi yapip benzer metrekarede 18000 almissiniz ben 7000 almisim, reaksiyon normal.

Artik konu inverterli klasikminin disina cikacak gibi gorunsede hala daha alakali olabilecegi icin biraz daha yazayim.

Hic baktinizmi, sizin 18000'likler ne kadar sure ile tam kapasitede calisiyordu ? Yani hem dis unite hemde ic unitenin fani tam hizda ne kadar calisiyordu ? Ben bizim bu odada bahsettigim 7000'lik klimadan bir bucuk tane daha olupta (yani 18000 bine tamamlamak icin) bunlarin tam kapasitede calistigini dusunemiyorum.

Benim setup'ta en yuksek ihtiyac halinde, klimanin uzun sureli olarak tam kapasitede calismaya zorlanmasi ve bunun yeterli sogutmayi saglamasi gibi iki sartin saglanmasi gerekiyor. Bu isi en ekonomik olarak gorebilmenin on sarti oluyor. Bu klima piyasasinin genel anlayisina ters bir kapasite secim yontemidir.

Onceden yaptigim iki ayri gune ait olcumu paylasayim.

Sicak bir gun degisik saatlerdeki olcumler;++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    saat 09:45
    Oda ici sicaklik 29 dis ortam sicakligi 27

saat 10:10
    Oda ici sicaklik 26 dis ortam sicakligi 27

saat 15:50
    Oda ici sicaklik 24 dis ortam sicakligi 31 (bu olcum sirasinda ic unite fani orta hizda donuyor)

Baska bir sicak agustos gunu saat 15:45;++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    ic unite hava giris sicakligi : 26 derece
    ic unite hava cikis(agiz) sicakligi : 10 derece

dis unite hava giris sicakligi : 34
    dis unite hava giris sicakligi : 40

oda sicakligi : 25

Sicak zamanlarda dis unite devamli calissada bazen ic unite fani devir dusuruyor.

Bu degerler size ters geliyorsa bunlarin dogrusu nasil olmaliydi ? Yani Istanbulda 7000 BTU, 27 m2, arakat, iyi yalitim, guney bati oda. Veya sizin 18000'likler erenkoyde hep tam kapasitedemi calisiyordu ? Zannetmiyorum, Antalyadada gene 18000 isinizi goruyorsa (benzer oda boyutu ve isi kaybi oldugunu kabul ediyorum) Istanbulda sanki daha dusuk kapasitede olurmus gibi geliyor.

Size ters gelen benim extreme ekonomik kapasite secimi yaklasimimda biraz durum karisiyor, anliyorum fakat inverter her derde deva degildir gorusunuzu bende paylasiyorum.

• Değerli @9köy dostum,
    Açtığın bu konudan dolayı kutlarım. Bence en önemli konulardan birisi cihazların kapasitelerinin doğru belirlenmesi. Isıtma/kombi bölümünde yanlış petek ve kombi kapasite önerilerine, sorunlarına şahit olduk. Sanırım klima kısmında da benzer sorunlar olabilir...
    Isıtma cihaz ve tesisatlarının kapasitelerinin belirlenmesinde önce herkesin malumu olduğu gibi ısı kayıplarının doğru hesaplanması gerekir. Bir mekanın ısı kaybı, mekanın bulunduğu bölgenin en düşük dış sıcaklık ortalama değerinde (tasarım dış sıcaklığı), mekanın maks.ısı kaybı olup iç ısının korunması için en az bu kadar ısı enerjisine ihtiyaç vardır. Hesaplanan ısı ihtiyacını karşılamak üzere cihaz/tesisat yapılandırılırken kullanıcı konfor tercihlerinin de dikkate alınması gerekir. "Üşümeden yaşanabilecek en düşük iç sıcaklık" kavramı konfor ve tasarufu birlikte sağlama amaçlı olup görecelidir. Kimisi 22C'de terlerken kimi de üşür.
    Örnekleyelim: Kaloriferle ısıtılacak belirli bir mahalin tasarım dış sıcaklığı -3C olsun. Buraya 22/600 panel radyatörden 20C oda sıcaklığı sağlamak üzere, 55C petek sıcaklığında (gidiş/dönüş 60C/50C işletme sıcaklığı) 3,2m (yeterlidir) yerine, 4m petek koyarsanız, -3C dış sıcaklıkta 24-25C iç sıcaklık sağlarsınız. Dahası bu bölgede, sezonun çoğunda dış sıcaklık seyri + değerlerde olacağından, 55C petek sıcaklığında 25-26-27-28C gibi gereksiz ısıtmalar yapacaksınız veya kombiyi/peteği sürekli kısık çalıştıracaksınız. Yani atıl bir petek kapasitesi ortaya çıkacak. Bu da gereksiz maliyet demek.
    Bu mekanı klima ile ısıtacak olursak ve klima bayisinin önerdiği ve sattığı sözgelimi 12000 btu kapasite ile -3C dış sıcaklıkta 24-25C iç sıcaklık oluyorsa ve dahi 9000 btu ile makul sürede 20-21C yakalanabiliyorsa, 12000 btu bu mekana fazladır diye düşünüyorum. Tabi ki bayilerin iç sıcaklık/konfor tercihlerini dikkate aldıklarını hiç zannetmiyorum.
    Bu fazla kapasite sorunları, ısıl hesaplamaların yeterli yapılmamasıyla ilişkili olsa gerek. Zaman zaman klima bölümüne baktığımda burada da sadece m2 ölçüsüne göre, iklimsel özellik, kullanıcı sıcaklık tercihleri vd değişkenlere çok bakmadan klima kapasitesi önerildiğini görüyorum. Gerçi klima önerisi isteyen arkadaşlar ağırlıkla sıcak iklimde yaşıyorlar, yine de biraz daha detaylı veriler (kaç dereceye kadar soğutma/ısıtma yapılacağı vb.) istenerek kullanıcı adayı arkadaşlara daha isabetli öneri ve yardımlar yapılabilir diye düşünmekteyim vesselam...

• oyyy çok güzel konu olmuş

bizde de 12binlik turkuaz gold var. izmirde 16-18 m2 biraz yüksek tavanlı evimiz.giriş bir oda o odaya açılan sağda iki solda 1 oda ve mutfak vs var. girişteki odada duruyor klima. yazın 3 odayı 26 27 derecede rahat rahat uyunacak serinliğie getiriyor.gündüz de en düşük 25 de işimizi görüyor 2 odayı serinletiyor.asıl amacımız odayı buzhane yapmak olmadı hiç.nemi alması önemli.odada nem düştüğü zaman rahatlıyoruz izmirde.

kışın ise gene 27-30 arası takılıyoruz 2 odayı rahat ılıtıyor ama soba gibi değil. evde dandik termometre var klimadan biraz uzakta 22 23 gösterdimi bize iyi geliyor sıcaklığı tabi atlet don durmuyoruz. çok sıkıntı olduğunda 3000wattlık fatura canavarı ufo var misafir falan gelince ayıp olmasın üşümesinler deyip yakıyoruz

bu şartlar altında tahmini olarak klimanın yaktığı(evin tüketimi hariç) max180 200 tl olmuştur ayda oda kara kışta(1 ay).biraz tasarruflu kullanırsak ve kara kışta değilsek80 100 liralara düşüyor kışında.kış boyunca tahmini 400-450 tl ısınmaya elektrik farturası verilmiştir diye tahmin ediyorum. yazın da max 100 120 tl klimaya giden elektrik diye tahmin ediyorum.40 50 lere düştüğü de oluyor kullanıma göre.

ben kışın 200 lira verirken klima konusunda 40 liraya ısındığını söyleyen insanlar vardı fark burada olsa gerek

bu yaz kısmet olursa 1 klima daha ve busafer inverter alıcaz. bakalım onda nasıl bir kombinasyon yapıcaz ne gelcek ne gitçek faturadan henüz bilmiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: memint

Değerli @9köy dostum,
    Açtığın bu konudan dolayı kutlarım. Bence en önemli konulardan birisi cihazların kapasitelerinin doğru belirlenmesi. Isıtma/kombi bölümünde yanlış petek ve kombi kapasite önerilerine, sorunlarına şahit olduk. Sanırım klima kısmında da benzer sorunlar olabilir...
    Isıtma cihaz ve tesisatlarının kapasitelerinin belirlenmesinde önce herkesin malumu olduğu gibi ısı kayıplarının doğru hesaplanması gerekir. Bir mekanın ısı kaybı, mekanın bulunduğu bölgenin en düşük dış sıcaklık ortalama değerinde (tasarım dış sıcaklığı), mekanın maks.ısı kaybı olup iç ısının korunması için en az bu kadar ısı enerjisine ihtiyaç vardır. Hesaplanan ısı ihtiyacını karşılamak üzere cihaz/tesisat yapılandırılırken kullanıcı konfor tercihlerinin de dikkate alınması gerekir. "Üşümeden yaşanabilecek en düşük iç sıcaklık" kavramı konfor ve tasarufu birlikte sağlama amaçlı olup görecelidir. Kimisi 22C'de terlerken kimi de üşür.
    Örnekleyelim: Kaloriferle ısıtılacak belirli bir mahalin tasarım dış sıcaklığı -3C olsun. Buraya 22/600 panel radyatörden 20C oda sıcaklığı sağlamak üzere, 55C petek sıcaklığında (gidiş/dönüş 60C/50C işletme sıcaklığı) 3,2m (yeterlidir) yerine, 4m petek koyarsanız, -3C dış sıcaklıkta 24-25C iç sıcaklık sağlarsınız. Dahası bu bölgede, sezonun çoğunda dış sıcaklık seyri + değerlerde olacağından, 55C petek sıcaklığında 25-26-27-28C gibi gereksiz ısıtmalar yapacaksınız veya kombiyi/peteği sürekli kısık çalıştıracaksınız. Yani atıl bir petek kapasitesi ortaya çıkacak. Bu da gereksiz maliyet demek.
    Bu mekanı klima ile ısıtacak olursak ve klima bayisinin önerdiği ve sattığı sözgelimi 12000 btu kapasite ile -3C dış sıcaklıkta 24-25C iç sıcaklık oluyorsa ve dahi 9000 btu ile makul sürede 20-21C yakalanabiliyorsa, 12000 btu bu mekana fazladır diye düşünüyorum. Tabi ki bayilerin iç sıcaklık/konfor tercihlerini dikkate aldıklarını hiç zannetmiyorum.
    Bu fazla kapasite sorunları, ısıl hesaplamaların yeterli yapılmamasıyla ilişkili olsa gerek. Zaman zaman klima bölümüne baktığımda burada da sadece m2 ölçüsüne göre, iklimsel özellik, kullanıcı sıcaklık tercihleri vd değişkenlere çok bakmadan klima kapasitesi önerildiğini görüyorum. Gerçi klima önerisi isteyen arkadaşlar ağırlıkla sıcak iklimde yaşıyorlar, yine de biraz daha detaylı veriler (kaç dereceye kadar soğutma/ısıtma yapılacağı vb.) istenerek kullanıcı adayı arkadaşlara daha isabetli öneri ve yardımlar yapılabilir diye düşünmekteyim vesselam...

hocam teşekkür ederim takdiriniz için ama burda aslında derleme bilgiler var. kullanıcı arkadaşalrın benim vs.

ben teknikten anlamam. yazızınızın sonundaki durumları aslında klimacılar açıklasalar, bazı bağdaştırmaalr açısından benim ve benim gibi teknikten anlamayan arkadaşlar açısından çok faydalı olur.

ben gene aynen bildiğim yoldan gitmey edevam ederken onlarda gene aynı yola devam ederler maalesef yapımız böyle

mesela ben idda ediyorum 25-26 hatta 30m2 için isterse adana urfa olsun ben 12lik yeter derim çünkü bu değer istanbul için bir çok kliama sitesinde oklenir. ama ben bu forumda yok çatı katısınız yok izmirdesiniz deyipte 21-22 m2 için bile 18lik önereni çok gördüm (soğutma için konuşuyorum). hoş sıcak illerde ısıtmanın zaten avantajı vardır.

durum böyleyken hele sadece tek alan serinletilecekken 25m2 9luk bile yeter çatı katı olsada çok bir artış olmaz. ben geçen gün 16m2 de hav baya bunaltıcı kapı açık camı temzi hava için açtım 9luk daikini denedim Allaha yemin olsun 170watt çekti o ara bana forumdaki serhat63 isimli arakdaş sordu rakamı söyleyince inanmıyorum abi diyor bende çatı katıyım çatıdada 4-5 cm sprey poliüretan yalıtım var. ama bu kalınlıklar hep masal hocam en az 20-22cm ayarında cam yünü vs ısı yalıtım malzemesi kullanıyor avrupalı dostlarımız. çatı için. duvar içinse yeterli dansite ve ısı geçirkenlik sayısınca 16cm strafor veya ayarınca taşyünü kullnıyorlar. bizlerin ülke yönetimi ise. hem dışarıdan alırız enerjimizi hemde adam akıllı bşr kanun çıakrmazlar.

üstelik yöneticilik gibi önemli bir durumun binadaki cabine uyanık insanların yapmasına razı olarak tüm gününü kahvede geçerimeye çalışan usta kalfa kesiminin vicdanına (işini düzgün yapanalı tenzih ediyorum) bıraktırılar. bizlrede ya bizm binada yalıtım var diye kendimizi avuturuz.

o açıdan hocam bizim çatıdaki yalıtımda masal. zaten sadec ebenim tarafımda var onuda ben yaptırdım binadaki başbelası hakyiyicilerle uğramamak için yani yan komşumun tarafında 1m fazla attırsamda ısı köprüsü var. bir kez dış saçakların etrafını kapamanın mümkünü yok.

ve ben çok daha vvevlinden çatıd aizolasyon yokkende 12lik inverterle koca evi soğuttuğumu biliyorum kem nederse desin burda xrattr arkadaş var bir bu arkadaşımız ismen olmasada destekler beni ilmi olarak birde siz çıktınız konuya yeni girseniz biel mantığı almışsınız çok teşekkür ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: drummer_bjk

oyyy çok güzel konu olmuş

bizde de 12binlik turkuaz gold var. izmirde 16-18 m2 biraz yüksek tavanlı evimiz.giriş bir oda o odaya açılan sağda iki solda 1 oda ve mutfak vs var. girişteki odada duruyor klima. yazın 3 odayı 26 27 derecede rahat rahat uyunacak serinliğie getiriyor.gündüz de en düşük 25 de işimizi görüyor 2 odayı serinletiyor.asıl amacımız odayı buzhane yapmak olmadı hiç.nemi alması önemli.odada nem düştüğü zaman rahatlıyoruz izmirde.

kışın ise gene 27-30 arası takılıyoruz 2 odayı rahat ılıtıyor ama soba gibi değil. evde dandik termometre var klimadan biraz uzakta 22 23 gösterdimi bize iyi geliyor sıcaklığı tabi atlet don durmuyoruz. çok sıkıntı olduğunda 3000wattlık fatura canavarı ufo var misafir falan gelince ayıp olmasın üşümesinler deyip yakıyoruz

bu şartlar altında tahmini olarak klimanın yaktığı(evin tüketimi hariç) max180 200 tl olmuştur ayda oda kara kışta(1 ay).biraz tasarruflu kullanırsak ve kara kışta değilsek80 100 liralara düşüyor kışında.kış boyunca tahmini 400-450 tl ısınmaya elektrik farturası verilmiştir diye tahmin ediyorum. yazın da max 100 120 tl klimaya giden elektrik diye tahmin ediyorum.40 50 lere düştüğü de oluyor kullanıma göre.

ben kışın 200 lira verirken klima konusunda 40 liraya ısındığını söyleyen insanlar vardı fark burada olsa gerek

bu yaz kısmet olursa 1 klima daha ve busafer inverter alıcaz. bakalım onda nasıl bir kombinasyon yapıcaz ne gelcek ne gitçek faturadan henüz bilmiyorum.

oy oyyy süpermiş gerçekten.

ama bir çizim yapsanız buda gerçekten süper olur. rakamlarınız çok iyi klasik bir klima için. bakın bende bir 12lik inverter 83m2 felan alan.

bir 9luk inverter 16m2.

bu kış en yüksek faturam 260larda felandı. bunun yanında mutfaktaki klima zaman zaman 2 adette fanlı ısıtıcı ihtiyaç duydukça çalıştı. toplam alan 100 m2 salon ve yatak odası ortam sıcaklığı 22-23C lerde buraları destekleyen klima 25-26 bazen 27C lerde çalıştı. (bazen 22-23 lerde kışın extra sıcak günler için)

mutfakta aynı derecelerde aynı klima tafafından destekleniyor. eğerki eksi derecelere düşmesin hava sıcaklığı gayet rahat idare ediyor 12lik inverter.

ama -8leri felan gördüğümüzde ister istemez yetersiz geliyor tabiki defrost sayısı artıyor vs. ozamanda hemen salon ve oturma odası kapılarını kapatıp 40-43 m2 düşürüyorum salon ve yatak odası kapsını kapatıyorum oturma odasına yatak odasıda olmuş oluyor.

oturma odası iç ortam 27-28C burdaki klimayıda 24-25- çok soğukalrda 27lerde kullanıyoruz içten yalıtımı güçlü olduğundan ısı hiç 27-8de aşağ düşmez. klimayı sıcakalrad 22lere alsam bile bu ısı değişmez iç ortamda.

demek istediğim ineverter olmuş olsa bu klimanız izmirinde avantajıyla yüksek fatura ödediğiniz mevsimde sanırım bu klima ile 40-50 daha tasarrufunuz olur. şurda demişsiniz ya,

200 tl için diyorum.

yazında iyimiş tüketim ben 2011de 9luk klimayı klasik sharp ama btu su 9600 (not birde şu var birol ustanın bilgilendirmesi kaliteli klimalın kompresörü 9 luk dense bile aslında 10500-11bin küsru bulur diyor usta. çünkü kompresör değişiminde gidp 9luk bir kompresör alıp değiştirdiğimizde klimadan aynı randımanı alamıyoruz kompresörü bir boy büyüttüğümüzde klima normala dönüyor diyor.)

sanırım buna dayanarak inanın 2011de 18ca aldım klimayı annemlerin evinde salon ve y. oda kapısını kapadım 50m2 soğuttum.

klimayı 24C lerde bırkatımmı otomatiğe geçiyordu (inverter olsa geçmez çalışır çalıştıkçada kısar kendisini. çünkü kendi evimdeki 12lik inverteri 24C çalıitırım hep o klimayıda 25-26 yaaprsan durur. ilel soğutmada konfor sıcaklık denen 24 t eolacak ısıtmadada kim nederse desin konfor sıcaklık 27C dir soğuk havalarda. benim için. ben aşağı derecelerde donarım )

gelen fatura ay sonu tam bir ayda çalışmadı 160 tl. az değildi yani. sizizn kompresör 12lik yazıldıysa nerden baksanız 11liktir veya 10500 felandı bu avantajınızda vardır mutlak. e hayırlı olsun hal soğutmaz ısıtmaz durumları diyen olsada başta kocausta olacaktır. birolund aişine gelince herşeyler olabilir

bizlerse keyini sürelim

• resim biraz orantısız olmuş olabilir
    odalar ortalama 16-18 m2 tavanlar biraz yüksek eski ev olduğu için.3metre civarı olabilir.evin bütün pencereleri ve balkon panjurla kapalı.belki faydası oluyordur yalıtıma. onun dışında eski ahşap pencere olduğundan panjur açıkken yalıtım iyi değil.

kışın misafir geldiğinde salon genç odası kapıları açık klima da girişte çalışıyor tabi anca ılıtıyor. yetmediği yerde 3binlik ufo devreye giriyor.
    normalde ise girişteki odada ile genç odası açık kullanılıyor.diğer odaları pek kullanmıyoruz.
    kışın sadece tüm kapıları kapatıp tek odaya girince pek sıkıntı olmuyor ama 2 oda açıkken kara kışta ılık diyebilirim ancak.yani inceden bi yelek ve kalın çorap ile idare ettik bu kış. soba gibi olmasa da idare etti izmirde.

yazın ise gündüz 2 gece 3 oda açık kullanıyoruz 26 27 de klimanın bulunduğu oda yatan battaniye veya ince bir yorgan ile yatabiliyor.genç odası ve yatak odası ise nemsiz ve serin oluyor. ayrıca klima açıkken sivri sinek de olmuyo

klimanın en güzel özelliği düşük fan ayarında nispeten sessiz olması.ve az ama soğuk hava üflüyor olması. arçelik var dayıda en kısık fanda bile harıl harıl üflüyo ama üflediği hava çok soğuk değil.serin.kışın kasa biraz ses yapabiliyor genleştikçe.ama sorun teşkil etmedi pek.

dedğim gibi max 280 fatura ödedik yine bunun max 180 i klimadır ufo falanda 30 40 yaksa geriye kalan evin elektiriği
    yazında max 180 ödedik ki bu max lar 1er kere geldi böyle.yani tüketimin tepe yaptığı tek bir ay,düşük -->yüksek--> max-->yüksek-->düşük diye bir grafik izliyor.hesapladığım kadarıyla kışın ev elektiği hariç ısınma için 450 500 tl gibi bir para ödedik.ki kömür parasyıyla hemen hemen aynı.

şimdi bir klima daha alayım diyorum salon için inverter.9luk yetmez diyorlar.inverterın alan büyüdükçe ha babam çalışması beni korkutuyor.yoksa tek oda için hayli hayli yeter ama illaki ihtiyaç olcak kapı açık çalışcak ozaman tüketim gereğinden fazla olur verim alamam diye düşünüyorum.

o yüzden bütçeyi zorlayıp 9luk mitsubishi mi yoksa 12lik alarco veya airfell ya da yine biraz zorlayıp zibro falan mı alsam diye kararsızım. ama 12lik mitsu alamıcam gibi gözüküyor.

• Geçtiğimiz kış sezonu 6kw lık cihaz ile yaklaşık 80-85 m2 alanı 600 tl ısınma maliyeti ile kapattık. Kışın gelen misafirler+sigara içimi gibi nedenlerle alan 120 m2 ye çıktı ve ilave alanlar için kombi açıldı. Bu maliyetde dahil. Kasım ilk günleri açıldı ve 20 Nisan civarına kadar ısıtmada çalıştı.

Pencerelerde ahşap doğrama olmasına rağmen ve altta başka ısınan hacim olmadığı halde bu değerler çıktı. Mart ortasından itibaren doğramaları ısıcam sinerji ve konfor olarak değiştirdim. O günden beri 120 m2 alanda kullanıyorum önümüzdeki yaz ve kış bu şekilde planlıyorum. Konum olarak klimanın ilave alana etkisi sınırlı, ilave 9000 lik cihaz olabilirde olmayabilirde. Soğutmada ihtiyaç olmazsa gerek olmayabilirde.

24saat ısıtma soğutma yapılan bir ortamda daha az güce ihtiyaç olduğunu, depolanan ısı ilede bu güce takviye olduğunu düşünüyorum.

Birde keşke klima kullananlar (inverter ısı pompaları için) toplam tüketimlerini ve klima güçlerini yazsalar görürüz çoğunluk kapasitesinin ancak %40 ını kullanabilmiştir. %100 kapasite belkide birhafta ongün gerekmiştir, bu süre için yazık.

Camlar çok önemli, klima kapasitesine yatırım yapmaktansa düşük kapasiteli ancak mutlaka ışıma ile de ısı kaybına engel olacak camlar seçilmeli; sinerji ve konfor gibi. Bunların değişik low-e kaplamalı türleride var. Genelde üzerinde durulmadığı için bir kez daha hatırlatmış olmak istedim.

Ayrıca 9köy arkadaşımız soğutmada flapları yukarı çevirince klimanın düşük güçte çalıştığını iddia eder, ancak yalnış kullanım olduğu için katılmıyorum. Koridora kurduysanız soğuk havayı aşağı yönlendirmeniz gerekirki odalardaki sıcak hava koridora ulaşabilsin. Ancak yukarı yönlendirme yaparsanız sıcak havanın önünü kesmiş olursunuz ve haliyle düşük güçte çalışır. Klima ile aynı alandaysanız yukarı yönlendirme normaldir.

• quote:

resim biraz orantısız olmuş olabilir
    odalar ortalama 16-18 m2 tavanlar biraz yüksek eski ev olduğu için.3metre civarı olabilir.evin bütün pencereleri ve balkon panjurla kapalı.belki faydası oluyordur yalıtıma. onun dışında eski ahşap pencere olduğundan panjur açıkken yalıtım iyi değil.

kışın misafir geldiğinde salon genç odası kapıları açık klima da girişte çalışıyor tabi anca ılıtıyor. yetmediği yerde 3binlik ufo devreye giriyor.
    normalde ise girişteki odada ile genç odası açık kullanılıyor.diğer odaları pek kullanmıyoruz.
    kışın sadece tüm kapıları kapatıp tek odaya girince pek sıkıntı olmuyor ama 2 oda açıkken kara kışta ılık diyebilirim ancak.yani inceden bi yelek ve kalın çorap ile idare ettik bu kış. soba gibi olmasa da idare etti izmirde.

yazın ise gündüz 2 gece 3 oda açık kullanıyoruz 26 27 de klimanın bulunduğu oda yatan battaniye veya ince bir yorgan ile yatabiliyor.genç odası ve yatak odası ise nemsiz ve serin oluyor. ayrıca klima açıkken sivri sinek de olmuyo

klimanın en güzel özelliği düşük fan ayarında nispeten sessiz olması.ve az ama soğuk hava üflüyor olması. arçelik var dayıda en kısık fanda bile harıl harıl üflüyo ama üflediği hava çok soğuk değil.serin.kışın kasa biraz ses yapabiliyor genleştikçe.ama sorun teşkil etmedi pek.

dedğim gibi max 280 fatura ödedik yine bunun max 180 i klimadır ufo falanda 30 40 yaksa geriye kalan evin elektiriği
    yazında max 180 ödedik ki bu max lar 1er kere geldi böyle.yani tüketimin tepe yaptığı tek bir ay,düşük -->yüksek--> max-->yüksek-->düşük diye bir grafik izliyor.hesapladığım kadarıyla kışın ev elektiği hariç ısınma için 450 500 tl gibi bir para ödedik.ki kömür parasyıyla hemen hemen aynı.

şimdi bir klima daha alayım diyorum salon için inverter.9luk yetmez diyorlar.inverterın alan büyüdükçe ha babam çalışması beni korkutuyor.yoksa tek oda için hayli hayli yeter ama illaki ihtiyaç olcak kapı açık çalışcak ozaman tüketim gereğinden fazla olur verim alamam diye düşünüyorum.

o yüzden bütçeyi zorlayıp 9luk mitsubishi mi yoksa 12lik alarco veya airfell ya da yine biraz zorlayıp zibro falan mı alsam diye kararsızım. ama 12lik mitsu alamıcam gibi gözüküyor.

kardeş, gayet güzel faturalar. salon 25m2 geçmiyorsa takın 9luk birşey olmaz ille marka belirtmiyorum. mhi alt serielerle carrier vs hemen hemen aynı kalite artık bıktım şimdi birol der yok alrko kötüdür kocausta der alrko iyidir

siz en iyis mitsubishi electric alın yada kardeşim airfel ucuzsa al geç birtane inverter. klasiği bukadarsa inverteri hayda hayda kurtarır diycem hayırlısı neyse o olsun çizdiğinzi resimde girşteki oda dediğiniz yerde kapı var değilmi kapı yoksa keşke yan duvar taktırsaydınız daha iyi dağıtım olabilirdi ama sanırım yatak odasını ısıtıp serinletmek için o yönde düşündünüz.

• quote:

Orijinalden alıntı: xraytr

Geçtiğimiz kış sezonu 6kw lık cihaz ile yaklaşık 80-85 m2 alanı 600 tl ısınma maliyeti ile kapattık. Kışın gelen misafirler+sigara içimi gibi nedenlerle alan 120 m2 ye çıktı ve ilave alanlar için kombi açıldı. Bu maliyetde dahil. Kasım ilk günleri açıldı ve 20 Nisan civarına kadar ısıtmada çalıştı.

Pencerelerde ahşap doğrama olmasına rağmen ve altta başka ısınan hacim olmadığı halde bu değerler çıktı. Mart ortasından itibaren doğramaları ısıcam sinerji ve konfor olarak değiştirdim. O günden beri 120 m2 alanda kullanıyorum önümüzdeki yaz ve kış bu şekilde planlıyorum. Konum olarak klimanın ilave alana etkisi sınırlı, ilave 9000 lik cihaz olabilirde olmayabilirde. Soğutmada ihtiyaç olmazsa gerek olmayabilirde.

24saat ısıtma soğutma yapılan bir ortamda daha az güce ihtiyaç olduğunu, depolanan ısı ilede bu güce takviye olduğunu düşünüyorum.

Birde keşke klima kullananlar (inverter ısı pompaları için) toplam tüketimlerini ve klima güçlerini yazsalar görürüz çoğunluk kapasitesinin ancak %40 ını kullanabilmiştir. %100 kapasite belkide birhafta ongün gerekmiştir, bu süre için yazık.

Camlar çok önemli, klima kapasitesine yatırım yapmaktansa düşük kapasiteli ancak mutlaka ışıma ile de ısı kaybına engel olacak camlar seçilmeli; sinerji ve konfor gibi. Bunların değişik low-e kaplamalı türleride var. Genelde üzerinde durulmadığı için bir kez daha hatırlatmış olmak istedim.

Ayrıca 9köy arkadaşımız soğutmada flapları yukarı çevirince klimanın düşük güçte çalıştığını iddia eder, ancak yalnış kullanım olduğu için katılmıyorum. Koridora kurduysanız soğuk havayı aşağı yönlendirmeniz gerekirki odalardaki sıcak hava koridora ulaşabilsin. Ancak yukarı yönlendirme yaparsanız sıcak havanın önünü kesmiş olursunuz ve haliyle düşük güçte çalışır. Klima ile aynı alandaysanız yukarı yönlendirme normaldir.

xraytr, hocam merhabalar.

hocam, mart ayındaqn itibaren 120m2 çıkmışsınız süper tüketiminiz gerçekten harika.

bu sözünüzde süper gerçekten ayne biriken ısı tüketimi iyice aşağıya çekiyor bunun içindirki inverter ve devamlı çalışmsı şart bence pik soğuk ve sıcaklarda.

hocam ayne herkez yazsa keşke tüketimlerini ama dediğiniz gibi 100% kullanımda tüketimlerini yazsalar.

benimde gücüm olsa camları kopmple konfor yaparım holdeki kapı konfor. mutfak eski ismiyle ısıcam s sanırım yeni adı sinerji şayet yeni bir teknoloji eklemedilerse. sağolsun bir firma anacamın içine etti hala değiştirtmedikte balaım oyun çıkaracakalrmı okey aldığım halde keşke şu kıl birol arkadaş olmasa:))

hocam ben evet tasarruflu yazdığı için yukarı modda kullanıyorum. yazın klimayı açtımmı 1-2 günde bu süreyi alıyor.

aslında bu moduda rast gele buldum.

( çünkü birol usta tamamen aynı değil diyor tekniği

bu yazıya göre takla tana tip birol usta biraz unutmuş sanrım şayet ayrı bir teknik yoksa.

bu şekilde benim flaplar.

ama birol ustanın dediği olması gereken yön olarakta auto flap modu var. ve kullanım kılavuzunda aynen en tasarruflu serinletmede bu modda kullanılması önerilmiş. )

rast gele dediğim durumsa 2009-2010 yıllalrında annem tedavi görürken hole çıktığında klima çarpıyordu annemi ağır bir tedavi süresi olduğundan su atıcı kullanması gerekiyordu ilaç birikimini önleyip böbrekleri iyic harap etmemek için. (kemoterapi ilaçları) hem dolaşması hemde mecburen çok sıvı aldığı için holden geçip ufak tuvalet kullnması gerekiyordu. Alah cümle büyklerimize ve hepimize bu zorlu hastalığı yaşatmasın amin diyorum. çünkü grip gibi oldu artık bu hastalık.

ben daha evvel bu modu kullanmıyordum ama olması gereken mod genelde hava dağılımı yukarıdan olduğu için flapları aynen aşağıdaki gibi. en yukarıda kullnma öneriside var zaten.

en yukarı alıyordum flapları. mesela bu klimada birde yönlendirici konmuş ister istemez aşağı verir ısıyı.

annemi çarptıktan sonra bu kez tamamane auto flapla yukarı aldım ve o aralar okudum tekrar kullanım kılavuzunu tasarruftanda bahsedilince ve 3-4 yıldır aynı kaldı.

(yani aslında kullanım şekli yanlış değil ben lge resimdeki gibi kullnmam gerekiyor kullnım kılavuzuna göre.)

ama ben size katılıyorum yanlız bu konuda onda sorun yok. dah etkili bir soğutma dağılımı açısndan bu durumu tavsiye ediyorsunuz.

ama ısı gene dağılıyor hocam. nasıl mesela nem alma modunda kullanınca klimayı, daha beter soğutuyor nem, emdiği için. bazı klimalarda sesiz moda geçsede. benim deneyimlerime göre aynı durum hasıl oluyor. zaten soğuk hava ister istemez akıyor. e burda birde tasarruf oldumu:)) sizde deneyin yazın bu modu bilme denedinizmi. mutlaka faydası olacaktır tasaruf yönünden.

(unutmadan şunuda söyliyim hocam me klima auto flap moduna geçesede fan hızı düşmüyor aynı hızda üflüyor.)

hocam camlar konusunda daha sonra bir şey sorucam size. aslında çok soracak varda:)) şimdilik selamlar.

• quote:

quote:

resim biraz orantısız olmuş olabilir

kardeş, gayet güzel faturalar. salon 25m2 geçmiyorsa takın 9luk birşey olmaz ille marka belirtmiyorum. mhi alt serielerle carrier vs hemen hemen aynı kalite artık bıktım şimdi birol der yok alrko kötüdür kocausta der alrko iyidir

siz en iyis mitsubishi electric alın yada kardeşim airfel ucuzsa al geç birtane inverter. klasiği bukadarsa inverteri hayda hayda kurtarır diycem hayırlısı neyse o olsun çizdiğinzi resimde girşteki oda dediğiniz yerde kapı var değilmi kapı yoksa keşke yan duvar taktırsaydınız daha iyi dağıtım olabilirdi ama sanırım yatak odasını ısıtıp serinletmek için o yönde düşündünüz.

yok usta bi ara tam karşısında koltuk vardı servis onu düşünerek koymuş oraya sanırım. bir de yan duvar pencere biraz yukarda kalıyor tavana çok yakın olur diye de olabilir.

aynen hocam şans işi birazda. alarko veya airfell bakçaz bakalım. idealeşya sitesi var bulunduğum şehirde yerleri genelde ondaki fiyatlar iyi oluyr kargo da ücretsiz. güvenilir yer aynı zamanda. o yüzden ordakilerden uygun bitane alıp geçerim heralde

• aynen her ikiside olabilir. hayırlı olması dileği ile
  • Geçmiş olsun ve acil şifalar diliyorum.

http://www.akg-gazbeton.com/akggazbetonImages/feimg/news_files/iyte.pdf

Yukarıdaki linkte farklı amaç için yapılmış çalışmadan aldığım grafik aşağıda. Daha önceki mesajlarımda bahsetmiştim, "faz kayması" denilen olgu. Zaten yaşadıklarımızı anlatan bir ifade. Dışarıdaki soğuğun yada sıcağın içeride hissedilmesi için geçen zaman. Grafikte görüldüğü gibi dışarıdaki sıcaklık artışı iç duvar yüzey sıcaklığına daha geç yansımış, tepe ve çukur noktaları arasındaki kaymadan bu anlaşılıyor.

Başka bir çalışmada da bu 6.30 - 7.00 saat gibi açıklanıyordu. Düşük faturaya kullanım yönünden bunun etkisi olduğunu düşünüyorum. Uygun havalarda gece kapatıp depolanan enerji ile devam ediyorum, zaten uyku durumunda ısı ihtiyacıda azalıyor. Oda sıcaklığı 3C den daha fazla düşmeyecek şartlarda bunu yapıyorum. Grafiğede bakılırsa duvar sıcaklığı 21-24C arasında 3C oynuyor.

Kesintili çalıştırmaktansa komple kapatmak, sonrada durmaksızın çalıştırmak. Yazında gece soğutması önemli, gece soğuk havadan soğuk elde edip normalden biraz daha fazla soğutup gündüz bunun faydasını görmek. Hem güç ihtiyacını aşağı çekiyor hemde elektrik tüketim.

Küçük btu için 24 saatlik ısıtma, soğutma yapılması şart.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.