Şimdi Ara

Buck converter devresi Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle herkese merhaba, Ben bir buck converter devresi yapmak istiyorum fakat devrede kullanacağım akım çok az voltaj çok fazla (100V 100uA(mikroamper)) bu voltajı sabit 2v 5mA değere çıkarmak istiyorum. Bu voltajı düşürmek için kullanmam gereken devre elemanlarının değerleri ne olmalı? Buck converter devreleri için kullanılan bir formül var. Benim bu formüle göre hangi değerlerde devreyi kurmam gerekiyor. (Kondansatör uf değeri seçilecek indükatör değeri gibi) Yardım ederseniz sevinirim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İşin tam kilit noktasındasınız, bahsettiğiniz gerilim değeri pek kullanılagelen düzeyde olmadığından sorunuzun cevabını hemen bulmak mümkün değil. Sonuçta bu tarz devrelerde kullanılan yarı iletken elemanlar belli bir akım gücü ile tetikleniyor. Mikroamper düzeyinde bir gerilim üzerinde hiç çalışmadım açıkçası. Genelde saat devreleri gibi özel dökme üretim entegreler gördüm ama piyasada hazır kılıf olanına hiç rastlamadım.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Peki bu voltajı her bir kondansatöre gönderip çaprazlayabileceğim bir sistem varmı? Örneğin 5 kondansatör var diyelim her birine ayrı ayrı 50khz hızda 100v 100uA akım gönderip çaprazlarsam çıkışta 500v 100uA alırım. Ancak böyle bir sistemle çalıştırabilirim devreyi.
  • Bu söylediğiniz zaten başından beri konuştuğumuz anahtarlama sistemi, bu frekansta ve çok düşük akımda anahtarlama yapabilecek entegreyi bulmak mesele zaten.

Ben anahtarlama sistemini PIC12F629 mikrokontolcü ile hallettim. Şimdi amacım şu örneğin 5v 1A enerjim olsun bu enerjiyi 5 kondansatöre yüklediğimi varsayalım. Kondansatörleri çaprazladığımızda çıkıştada bu sayade 25v 1A enerji alırız. Yani Amperi düşürmeden voltajı yükseltmek için nasıl bir devre yapabilirim. Normalde voltajı yükselttiğimizde akım düşer ben bunun için akımı düşürmeden voltajı yükseltecek bir devre yapmaya çalışıyorum. Bunuda ancak kondansatörleri çaprazlayarak yapabilirim. Bu dc dc boost converterlar voltajı yükselttiğinde akım düşüyormu yoksa akım sabit mi kalıyor? 5v 1a verdiğimde 25v 1a mi çıkar onu merak ediyorum?

• Daha önceki konuda yazmıştım, boost converterlar voltajı yüksektirken akımı düşürürler bu durum watt hesabı ile doğrudan alakalı...

Aklımda şu şekilde bir devre var fakat çözemediğim bir yer var. Sorun şu devrede transistöre akım geldiğinde kondansatörlerin üçüde tam olarak doluyor. Transistördeki akım kesildiğinde her bir kondansatör birbirinden ayrılıyor yani birbirleri ile herhangi bir birleşme olmuyor(her bir kondansatör bağımsız). Sorun burda başlıyor. Bağımsız olan kondansatörlerin transistörde akım yokken C9'un eksisi ile C10'un artısı , C10'un eksisi ile C11'in artısı bağlandığında 210V 100uA voltaj çıkıyor. Fakat transistöre 1 değeri gönderildiğinde (C9'un eksisi ile C10'un artısı , C10'un eksisi ile C11'in artısı) olarak bağladığımız yerler kısa devre oluyor. Transistöre 1 değeri gönderilirken (C9'un eksisi ile C10'un artısı , C10'un eksisi ile C11'in artısı) bu yerlerede transistör koydum. 1 değeri gönderilirken orası 0 olucaktı fakat devre çok fazla büyüdü. Benim bundan 100 adet kondansatörle yapmam gerek. Sizce bu devrede daha basit bir şekilde transistöre 1 değeri gönderirken kısa devre olmamasını nasıl sağlayabilirmiyim?

NOT: Devrede (C9'un eksisi ile C10'un artısı , C10'un eksisi ile C11'in artısı) bağlanmamış durumda.

Buck converter devresi Yardım

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Diyot ile dolum esnasında izole etmiş olsanız da kondansatörleri seri bağlı boşaltmaya çalışmak fizik kurallarına aykırı görünüyor. Bu işi yapabilecek bir mikroişlemci varsa da ben bilmiyorum.

Fakat kağıt üzerinde olurmuş gibi görünse de ben bu şekilde akımı koruyarak gerilimin yükseleceğine ikna olamadım maalesef. Sonuçta kaynağınızın kapasitesi sınırlı, buradan çekeceğiniz akım yine kondansatörlerin dolumu esnasında paylaşılacağı için tam dolum sağlanmadan transistör tarafından akım kesilecektir. Sonuçta bedava enerji artışı sağlanamayacaktır diye düşünüyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.