Bildirim
Bu soruda hibritleşme türünü nasıl anlıyoruz?
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
İlkinde sp2 yazıyor zaten, sonda kalan p orbitali de pi bağı yapıyor. Yani tek pi bağı var.
Diğerinde sp3 çünkü tüm p orbitalleri katılmış.
Pek açıklama gibi olmadı ama benim adım hıdır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LuciliusBagus -- 28 Mayıs 2019; 23:57:52 >
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
up, bunu birisi açıklayabilir mi? Şu sp li gösterimi bilmiyorum ne anlama geliyor aydınlatabilir misiniz? normalde bir karbonun hibritleşmesini sorarlar onlarda sıkıntı yok da bu ne anlama geliyor? -
Şu spli gösterim bu sene mi geldi yoksa detay mı bende arada bir görüyorum
UP -
up -
Tam oturmadı hocam, acaba müfredatta yok mu bu şekilde ? -
Ben de birkaç yerde rastladım ama müfredatta var sanırım hala anlayamadım ben de
Var diye biliyorum. Aslında çok basit, hibritlesmenin nasil olduğunu gormeniz lazım. Sp orbitalleri kaynaşıp arada bir enerji düzeyi oluşturuyor. Kaç tane katılırsa ona göre isim alıyor.
şu iki grafikle daha net görülüyor.
pi bağı oluşturan p orbiatlleri hibritleşmeye katılmıyor. hibrit orbitalleri sp sp2 sp3 gibi gösterişirken, pi bağı yapqan orbitaller px py pz gibi gösteriliyor. ve enerji düzeyleri de gibrit orbitallerinden farklı oluyor.
https://d2jmvrsizmvf4x.cloudfront.net/h7OlPsKUR3u2VQ2qaPUl_sp2.JPG
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvNkxoAtj0IJzhBvthRJR3GAdvQGtbOX0UOGcArYJx3f_EXS8mpQ
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi an agony -- 29 Mayıs 2019; 1:2:26 >
-
Hocam üsttekinde 3 tane elektron sp yapmış yani sp2 , karbonda ise pnin hepsi+s in 1 i katıldığı için 4 e. yani sp3 -
Hocam şimdi karbon normalde s2 p2 son orbitalleri. 4 bağ yapması için bir s p ye kayıyor böylece s p3 oluyor. Hibritleşmeye katılmayan p orbitali yok dediği için demekki s ve 3 tane p orbitali elektron alacak. Yani sp3 hibritleşmesi yapacak. Şıklarda sp3 yapmayanı bulacaksanız son olarak işte.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Karbon 4 sigma:
Karbon 3 sigma 1 pi:
-
Hocam 1. verilen de 2(sp2) üzeri 1 den 3 tane var o ne anlama geliyor ?
2. Verilen anladım arkadaşlar teşekkürler.
Hocam birincisinde sp2 hibritleşmesi olmayanı bulacaksınız. Şimdi sp2 olması için merkez atomun 3 tane uzantı yönü olması lazım. D şıkkında c2h2 de merkez atom karbon. Karbonlar kendi arasında 3 bağ hidrojenle 1 bağ yapıyor. Yani toplam 2 tane uzantı yönü var o yüzden o sp hibritleşmesi olur
Atomun kuantum modeli ile yazılacak olursa karbon için s ve sp^2 bağ sayısını belirtir. Karbonun atom numarası 6 yani proton ve elektron sayısı 6. Bu aslında orbital örtüşmeleri ile alakalı. Bağ molekül orbital ve karşı bağ molekül orbital vardır. Üniversitede Anorganik Kimya dersinde anlatıyorlardı. Tabi yeni lise müfredatında var mı bilmiyorum. Fazla detayına inmek istemiyorum. Şu
iki video yardımcı olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2CE6EA6FE -- 29 Mayıs 2019; 12:35:3 >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X