Arkadaslar mwrhaba, konuyu uzatmadan yazcam, okumus ve gercekten fikir sahibi olanlar yardimci olursa sevinirim. Ic mimarim vr 26 yasindayim, sektorun sorunlarindan dolayi cok gec olmadan yazilim ogrenmeye ve bu yolda kariyer yapmak istiyorum. Bu konuda en buyuk artim zaten surekli bilgisayar basinda calismam ve programlarla aramin iyi olmasi, yeni bi programin mantigini vs. Cozmekte zorlanmiyorum. Simdi hedefime hizli bir yoldan giris yapip zamanla saglam adimlar atmak istiyorum. Tekrar 1 yil sinava hazirlanip 4 yil lisans okumam cok zor, yasim 26 olmus ailemden destekle tekrar o ogrenci donemine baslayamam, yapmak isterim ama mumkun degil. Diyorum ki; BilgeAdam gibi bir kursla baslayip 7-8 ay suruyormus galiba kurs suresi, sonrasinda Atilim Universitesi ya da Hacettepe gibi yazilim muh. Yuksek lisans veren bir yerde egitimw devam etsem bu yarim yamalak bir is mi olur? Ben azmederim, saatlerimi gunlerimi pc basinda kurcalayarak gecirebilirim ama bosa kurek cekmis olmaktan korkuyorum. Dedigim gibi yasim ilerliyor 30u na gelip" keske vaktimi yazilima degil de mimarloga harcasaydim bu durumdq olmazdim" demek istemiyorum. Boyle kendi basina ogrenirsin hikayelerine pek inanmiyorum, adamlar universitesini egitimini veriyorlar millet bol keseden atip tutuyor, diploman vs. Yoksa mulakata gitmek bile bi ayri zor olur diye tahmib ediyorum. Bu konuda fikirlerinizi paylasirsaniz sevinirim arkadaslar, Saygilar! < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bu sekilde Yazilim ogrenmek mumkun mu?

-
-
Bence kursa gitmeyin. Onun yerine front end ve UX öğrenin. İç mimarlık çok da alakasız değil aslında. Sonuçta tasarım problemi çözüyorsunuz. Kullanıcı odaklı tasarımın ne olduğunu daha iyi anlarsınız eğitimizden ötürü. Çok disiplinlilik avantajınız olabilir. Zaten sektörün front end için eşik değeri çok yüksek değil. Portfolyonuz oluyor genelde. Güncel kütüphaneleri bilip bilmediğinizi sorguluyorlar ve beğenirlerse işe alıyorlar.
-
Öncelikle aynı çabayı mimarlığa ayırsan daha başarılır olursun. Çünkü bu alanda rekabet o kadar yüksek ki...
Şimdi gelelim nasıl yazılım öğrenebileceğine; Normalde yazılım öğrenmek çok uzun ve zorlu bir süreçtir. Yazılımın kendisi bile sürekli değişiyorken, sıfırdan başlamak biraz zahmetli olabilir. Low level diller ile bilgisayarın temellerini anlayıp, daha sonra algoritma dersleri alıp, en son ise işletim sistemleri dersini aldıktan sonra (Bunları okula gitmeden almak biraz zor.) İstediğiniz dili rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Ama bunlar olmadan yapabileceğiniz çoğu şey kod ezberlemekten ibaret olur ki, sektörde bu tarz insanlar mavi yaka olarak geçer.
Ben yine de yazılım yine de yazılım alanına hızlıdan girip, mavi yakası olacağım derseniz Türkçe kaynak olarak Engin Demiroğ önerebilirim.
Ayrıca temel bir donanım dersi almanız sizi çok öne geçirecektir. Bilmiyorum dışarıdan nasıl görünüyor bu meslek? 2-3 satır yazıp dünyaları kazanıyorlar gibi mi gözüküyor?
Bu alanda kod ezberleyen ve algoritma bilgisi olmayan insanlardan bıkmış durumda. Sektörün asıl açığı "Bilgisayar Bilimleri" alanında. Yani yukarda dediğim algoritma (sağlam matematiğe ihtiyacın var.), işletim sistemleri dersini almalısın, ayırca her işletim sistemi temelde aynı mantıkla çalışabilse dahi her birinin mantığı biraz farklıdır.
(Notu kendime bıraktım. Yazım hatalarını göz ardı edin.).
Yüksek seviyeli dillerde ise durum biraz değişiyor. Örnek olarak interfaceyi, referans tipleri, değer tipleri nasıl kullanacağını tam anlamı ile kavraman için yine yukarıda ki yola çıkıyorsun. Yoksa dediğim gibi kod ezberlemiş olacaksın ki, bu sektörde hiç istenmeyen bir şey.
Özetle; bence sıfırdan lisans okumaktan korkmayın, ama bunu düzgün bir okulda yapın. İmkanının yoksa öğreneceğiniz konular; Algoritmalar, işletim sistemleri, bilgisayar donanımı (En azından ev bilgisayarlarının nasıl çalıştığını öğrenin.). Bence en az 1-2 yıllık (en az durumda) süreç kolay gelsin.
Ek not, yazım hatalarım ve anlam bozukluğu olduysa affedin. Çok fena başım çatlıyor şu an.
Edit: resim gelmemiş yükledim.
Edit 2: Front End ve UX alanında çalışırsanız yukarıda ki dediklerimi pas geçebilirsiniz. Ya da en en temel düzeyde öğrenseniz kafi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi benimkucukbebegim -- 27 Mayıs 2021; 20:4:52 >
-
Aslında haklisiniz dediklerinizde, temelden egitim olmayacagi icin benim de gozumu korkutan bir sektor bu. Zaten ogrenmeye calissam dediginiz gibi kopyala yapistir uapan biri degil de isimi bilerek cabalayarak yaparim, genel karakter yapim bu cunku, yalandan oyle kopyala yapistir beni tedirgin eder hadi bugunu gecirdik 2-3 yil sonra boyle devam rdemem diyip rahat hissedemem, ben garanticiyimdir, cabalarim ogrenirim bildigim isi kendimden emin olarak yaparim. Ama 2-3 yil diyorsunuz, yogun sekilde yazilim ogrenirken calismam zor olucak gibi, aileme de yuk olamam bu saatten sonra.
UI / UX tavsiyeniz mantikli geldi, kendi bolumumden cok da uzaklasmadan ogrenebilirim. Bu sektoru arastircam simdi.
Akliniza baska tavsiye, paylasmak istediginiz bisey olursa sevinirim. Tesekkur ederim ilginiz icin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X