Şimdi Ara

Bu led devresinde voltajı belirleyen eleman hangisidir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, şu ucuz led lambalardan birtane aldım fakat ışık şiddeti oldukça vasat. Her bir lede 2.6V civarı voltaj geliyor ölçtüm.
    Şimdi bu ledlerin hepsini çıkardım ve 3.2 parlak beyaz ledlerden taktım. Tabiki gelen voltaj 2.6 olduğu için ledler biraz sönük yanıyor.

Elektronikte zayıfım üstte bir zener diyot var tam olarak üzeri okunmuyor. Bu belkide şarjlı pil için standart voltaj gönderiyor tam anlamadım. Sizce hangi eleman ledlere gönderilen 2.6V u belirliyordur.

ben bu voltajı 3.2 ye cikarmak istiyorum.

teşekkürler

• Ledlerden önceki dirençlerin giriş gerilimini bir ölç derim. Birde devre kaç voltla calışıyo ? 220 ye direk mi bağlanıyor lamba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ekmek Arası Eti Puf_2

Ledlerden önceki dirençlerin giriş gerilimini bir ölç derim. Birde devre kaç voltla calışıyo ? 220 ye direk mi bağlanıyor lamba ?

evet direk 220 ye bağlanıyor elektrik kesince ise bi ufak akü var içinde siyah olan ondan kullanıyor

akünün çıkışını ölçtüm 3.6 volt
    ledlere gelen voltajı ölçtüm 2.6 volt
  • quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

quote:

Orijinalden alıntı: Ekmek Arası Eti Puf_2

Ledlerden önceki dirençlerin giriş gerilimini bir ölç derim. Birde devre kaç voltla calışıyo ? 220 ye direk mi bağlanıyor lamba ?

evet direk 220 ye bağlanıyor elektrik kesince ise bi ufak akü var içinde siyah olan ondan kullanıyor

akünün çıkışını ölçtüm 3.6 volt
    ledlere gelen voltajı ölçtüm 2.6 volt

akü ile ledlerin arasındaki direncin renklerini yazar mısın ?
  • Fotoğraf biraz daha net olsaymış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BraveHeart -- 3 Mart 2013; 22:08:39 >
  • şuradaki beyaz kablo ve hemen üstündeki yeşil kablo ledlere giden + ve GND

birde zener diyodun direncini ölçüyorum 800 ohm gözüküyor.

bu direnç degeriyle zener diyodu ögrenebilrmiyiz işte 7volt girişi 7.5 volta sabitler tarzında

• quote:

şuradaki beyaz kablo ve hemen üstündeki yeşil kablo ledlere giden + ve GND

birde zener diyodun direncini ölçüyorum 800 ohm gözüküyor.

bu direnç degeriyle zener diyodu ögrenebilrmiyiz işte 7volt girişi 7.5 volta sabitler tarzında

Zener diyot 2.6 volt ise 2.6 volt sabit verir. 3.3 v Zener diyot'lar var piyasada orada kaç taneyse yönlerine dikkat ederek tak calışır.

Kolay gelsin saygılar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ekmek Arası Eti Puf_2 -- 3 Mart 2013; 22:09:39 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ya ben pek anlamadiğim için zener diyodu lehimlerini ısıtıp çıkarttım.

hani dedim zener diyot düşürüyordur diye. Sonra yine ölçtüm ledleri devre çalıştı ledlere yine 2.6v geldi sonra dedim zener diyot demekki 220 ac girişinde bir gerilimi düşürüyor aküden geleni düşürmüyor yerine geri taktım.

sonuçta aküden 3.6v çıkıyor bu 2.6 ya düştüğüne göre biyerde düşüren başka bir eleman var

yeni resim çekicem makinanın pili bitmiş biraz şarj ediyorum
  • quote:

ya ben pek anlamadiğim için zener diyodu lehimlerini ısıtıp çıkarttım.

hani dedim zener diyot düşürüyordur diye. Sonra yine ölçtüm ledleri devre çalıştı ledlere yine 2.6v geldi sonra dedim zener diyot demekki 220 ac girişinde bir gerilimi düşürüyor aküden geleni düşürmüyor yerine geri taktım.

sonuçta aküden 3.6v çıkıyor bu 2.6 ya düştüğüne göre biyerde düşüren başka bir eleman var

yeni resim çekicem makinanın pili bitmiş biraz şarj ediyorum

beyaz kablonun orada bir direnç var kaç ohm ölcer misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bu işte bir yanlışlık olmasın sakın... Oradaki Akü üzerindeki değerleri okurmusunuz .. Bence 6 volt 4 AH akü olmalı...

Akü üzerinde hiçbirşey yazmıyor simsiyah.

normalde voltaj akım felan yazıyor biliyorumda ucuz dandrik bir led lamba çin malı ona göre aküye yazı yazma gereği bile duymamışlar :)

yeni resim çektim ama gönderemiyorum teknik sorun yazıyor resim yüklede
  •  Bu led devresinde voltajı belirleyen eleman hangisidir?

başka bir siteye yükledim resmi
    birde led devresinin tam ortasında 3 bacaklı birşey var o nedir

o düşürüyor olabilirmi bu lm 7809 7806 regülatörlere benziyor sanki
  •  Bu led devresinde voltajı belirleyen eleman hangisidir?
  • o direnç 800 ohm gösteriyordu
    500 ohmluk başka bir direnç taktım

2.62 volt şu anda

oradaki direncimi düşürmem lazım yani
    50 60 ohmlarami çekeyim
  • quote:

o direnç 800 ohm gösteriyordu
    500 ohmluk başka bir direnç taktım

2.62 volt şu anda

oradaki direncimi düşürmem lazım yani
    50 60 ohmlarami çekeyim

330 - 220 - 100 ohm tek tek dener misin 220 ohm da olur büyük ihtimal..
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Devrenizdeki entegre 34063 ile yapılmış sabit akım kaynağı devresidir.. akünüzün ayaklarına 220 volttan kondansator direnç ( RC ) kombinizasyonuyla şarj gerilimi sağlanıyor... ve bu durumda akünüz üzerindeki gerilim 3.6 volt olursa zaten bu ledlerin anma gerilimi bu değerdedir. birde devre üzerindeki kayıpları hesaba katın elbetteki ledlere 2.6 volt gelecek... Şimdi bu yorumdan sonra gelelim saadete... Ben diyorum ki akünüzün bir resmini koyun .. bu akü 6 volt olmalı .. 220 volt bağlı iken bir sorun varki tam şarj olamıyor ve 3.6 voltta kalıyor.. Evet kısaca benim Tahmini yorumum böyle...

aküyü dişaridan şarj ettim başka bir makina ile. şu an 3.9 volt gösteriyor akü.

dışaridan 4.5volt dc şarj cihazini direk devreye verdim akü yerine.

Ledler tam 3.17volt geldi gayet istediğim gibi yanıyor şu an fakat
    o yukardaki siyah parça çok aşırı ısınıyor.

bunun haricinde bütün dirençleri tek tek düşürmeyi denedim bir türlü voltaj değişikliği olmadı.

3.6 volt veren akünün kablolarına direk adaptörle 4.5 volt verdim ledlere gelen voltaj arttı fakat siyah parça ısınıyor transistörmü nedir adını bilmiyorum.

önerebileceğiniz farklı yöntemler varsa uygulayayım.
    zener diyotta yanlış görmediysem çok zor okunuyor galiba 3.4V

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 4 Mart 2013; 20:51:21 >

• Sanırım aküden kastın bu resimdeki ucube.Aynısından benim elimede geçmişti birkaçtane.Hiçbirinin üzerinde akım veya gerilim değeri yazmaz.Bende bugüne kadar net olarak çözemedim,çünkü tam olarak düzgün çalışanını hiç göremedim.Bütün küçük şarjlı el fenerlerinin içinde bundan var heralde.
    Devreye gelirsek....Sanırım led lerin lehim yüzeyinde direnç olsaydı mutlaka görürdün........
    Devredeki o 8 bacaklı entegre mc 34063 olabilir.Bu gibi devrelerde bir süre sonra akü gerilimi düşse bile,ledlere gönderilen akım sabit kaldığıiçin akü tamamen ölene kadar ledler aynı parlaklıkta yanar.mc 34063
    bu amaçla kullanılmış olabilir.Eğer mc 34063 ise tabi. Ve yine aynı teoriye göre ledlere gönderilen gerilim 34063 ile 2.60 volt ile sınırlandırılmış olabilir,eğer öyle ise referans direnci ile oynayarak çıkış gerilimi yükseltilebilir.Tüm bunlar benim teorim,böyle olabilirde olmayabilirde....Devreye yakından bakanbilseydik tamamen çözerdik eminim.
    Haa birde şu var üzerinde çok düşünmeye uğraşmaya değmez bir devredim,en iyi ihtimalle çok kısa birsüre sonra cörtleyecektir.....

• Akü dediğimiz ucube bu...

• evet akü ondan.

şöyle söylim aküdeki çıkış 3.6 iken ledlere gelen gerilim 2.6v oluyor

aküdeki çıkış (DC 4.5v adaptör ile) 4.5V iken ledlerdeki gerilim 3.17v oluyor fakat resimde işaretlediğim siyah parça çok ısınıyor. entegre isinmiyor sol üst taraftaki ufak siyah parça isiniyor.
    o parçanin görevi nedir onu değiştirsek 3 pilli bir akü yaparim ben 4.5 v verebilecek. elimde şarjlı pil çok
  • ledleri 8550 nin collektörü sürüyo oda 1.5a transistör ledleri voltajını artırmak istemen transistörü bozar ki azaten artmaz sen akünün çaresine bak oradaki zener 5.6v akününü ona göre yükselt..
  • Ben devrede ledlere seri bağlı bir direnç olması gerekliliğinden yola çıkarak bu hesabı yapıyorum.

Devrede 2.6v luk 24 adet LED var. Bunlar paralel bağlanmış. Çektiği akım ise 10mA olarak alabiliriz. ( Bu tür devrelerdeki ledler den önceki ölçümlerim sonucu söylüyorum. Hatta 7.5mA olanlar bile var. Farklıda olabilir ama bir değer almamız gerektiği için ben böyle kabul ettim.)

Gelelim hesabımıza ilk duruma göre elimizdeki 2.6v luk 24 led 10mA den 240mA akım çeker. Kaynağımız 3.6v (Akü) ise bağlamamız gereken seri direnç ~ 4.7R (Ohm) dur.1/2w gücünde olmalıdır. Yani devrede buna yakın değerde (küçük omajda) bir direnç olmalıdır. Bunun değerinin değiştirilmesi ile farklı voltajları elde ederiz. O halde..

Biz devrenin diğer özellikleri aynı kalmak şartıyla led voltajı olarak 3.2v istiyoruz. Bunun için 4.7R direnci 1.8R ohma (1/2W) düşürülmelidir.

Devre elemanlarının arasında IR göz olduğuna göre IC (entegre) uzaktan kumandayla ilgili entegre olmalıdır. IR nin data bacağı IC ye bağlanmalıdır. Kumanda devresi nasıl çalışacak ON/OFF kumandasının komutlarını yerine getirmenin başka yolu var mı?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.