Şimdi Ara

Blokeli çek nedir ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
105
Cevap
6
Favori
54.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: A380

quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

Blokeli çekte çekin sahte çıkması tek risktir.
    Kimse senden araba almak istiyorum diyen kişinin elinde getirdiği blokeli çeke güvenmez. İlgili bankayı arayıp banka müdürüne sorma işine de güvenmez. O halde çekin hazırlanması esnasında ikisininde bankada bulunması tek çözümdür.

"Satıcı" ve "Alıcı" birlikte bankaya giderler. İkisinin gözleri önünde alıcının parası bloke edilir ve "HAMİLİNE" olarak ( çeki getirenin parayı alacağı şekilde ) çek yazılır. Çek alıcıda durur. Satış işleminde noter sorduğunda alıcı, çeki satıcıya verir.

Blokeli çek ücretleri bankaya göre değişmekle birlikte 20TL ile 200 TL arasında.

alıcı adam adam bankaya gitmeden önce cebine bir tane de sahte çek koyduysa sonra noterde satan adama cebinden çıkarıp sahte çeki verirse bu adam bu çekin sahtemi değilmi olduğunu nerden nasıl anlayacak?

işin o kısmı el çabukluğu ile dolandırıcılık. ( Çözüm olarak çek fotoğrafı çekildikten sonra cebine koymasına müsade edilebilir. teslim alınırken karşılaştırılır )

eskiden parayı senin gözünün önünde sayarlar, sen de takip ederdin. atıyorum : 300 lira saydın. adam saydığı parayı sana uzatır, sen de nasıl olsa gözünün önünde sayıldı diye cebine atarsın.

tekrar saydığında 200 lira çıkardı o para. el çabukluğu işte

Bence en garantili yol : şartlı satış, yani o blokeli çeke "önceden belirlenmiş malın ( plaka-seri numarası- ada, parsel vb.) satış evraklarının ibrazı ile ödeme emri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.big -- 15 Mayıs 2013; 19:40:54 >

• O gibi ihtimallerin sonu yoktur. Ben bu işin feriştahıyım diyenler de dolandırılabilmektedir. Dolandırılmış bir sürü deneyimli avukat, bankacı, esnaf, emlakçı vardır.

Bu her halukarda en güvenilir yöntemdir. Keske noter veya tapuda banka işlerini yapan vezneler olsa ..

Ben aldim da, sattim da. sattigim kisi buromda benim bilgisayarimda bana eft yapti. beraber hesabimda kontrol ettik. notere gittik.

Alirken galerici arkadas noterde satışı verdi, sonra dukkanina gidip parasini verdim.

Her alisveris ne yontemle olursa olsun, ama az ama cok karsilikli guven gerektiriyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip
  • Uzun zamandır rastlanmayan,gerçekten faydalı olacak ender konulardan...
  • quote:

Lehdarlar arasında çeklerin güvenle tedavülünün (dolaşım) sağlanması için çeki alacak kişi ya da kuruluş, çekin üzerinde yazan banka şubesinden bu çek karşılığının ilgili

hesapta hazır bulunup bulunmadığı öğrenir; yani teyit eder. Teyit, “teyit edilmiştir”, “görülmüştür”, “karşılığı mevcuttur”. “işbu çek muhteviyatı olan yalnız …….TL. bloke edilmiştir” gibi muhatap banka tarafından çekin ön yüzüne veya arkasına bir meşruhat yazılmak suretiyle yapılmaktadır.

Bankanın teyidi zorunlu unsurları kapsayan çekin ibraz süresinde geçerlidir. İbraz süresi geçtikten sonra bloke edilen para üzerinde rehin, haciz veya tedbir gibi herhangi bir kısıtlama yoksa para hesaba veya keşideciye iade edilir.

kaynakça ; (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN MEGEP GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MUHASEBE VE FİNANSMAN ÇEK-SENET TAKİBİhttp://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/muhasebe/moduller/cek_senet.pdf

• Konuyu bende hortlatıyım ama önemli bir durum şimdi biz evi satmış olduk fakat şöyle bir durum var evi alan kişi konut kredisi kullandı ve bankada para şimdi alıcı avukatla birlikte gidip tapuya noter huzurunda imzayı atıp sonrasında bankaya gidip paradaki bloke durumun kaldırılması için gidilmesini istıyor yani alıcı şu an itibariyle bu ev ipotek altına alıncak ve biz hem alıcı ve avukatla birlikte gidip tapuyu hem imzalayıp vericez ve bunu avukat görücek ve sonrasında bankaya gidip paradaki blokenin kaldırılıp bizim hesaba geçmesini sağlıcakmışız biz bloke çek istedik fakat 300 tl masraf ödiyemem diyor alıcı bizde nasıl güvencez diyoruz şahsen kafamızda soru işaretleri bu ne kadar güvenli veya güvenli deil anlıyamadık ya bankadaki ibraz kalkmazsa bir pürüz çıkarsa biz tapuyu vermiş oluruz onlada kalırız ne yapmak lazım bu şekil güvenlimidir veyahutda başka bir güvenli yöntem varmıdır alıcı başka türlü banka kabul etmiyor diyor parayı üstüme çekemiyorum diyor biz diyoruz bankaya gidip ilk önce para bizim hesaba geçsin istıyoruz sonra tapuya gidip imzayı atıp verelim diyoruz şahsen ama banka kabul etmiyor nasıl olcak bu iş

• quote:

Orijinalden alıntı: farti

Konuyu bende hortlatıyım ama önemli bir durum şimdi biz evi satmış olduk fakat şöyle bir durum var evi alan kişi konut kredisi kullandı ve bankada para şimdi alıcı avukatla birlikte gidip tapuya noter huzurunda imzayı atıp sonrasında bankaya gidip paradaki bloke durumun kaldırılması için gidilmesini istıyor yani alıcı şu an itibariyle bu ev ipotek altına alıncak ve biz hem alıcı ve avukatla birlikte gidip tapuyu hem imzalayıp vericez ve bunu avukat görücek ve sonrasında bankaya gidip paradaki blokenin kaldırılıp bizim hesaba geçmesini sağlıcakmışız biz bloke çek istedik fakat 300 tl masraf ödiyemem diyor alıcı bizde nasıl güvencez diyoruz şahsen kafamızda soru işaretleri bu ne kadar güvenli veya güvenli deil anlıyamadık ya bankadaki ibraz kalkmazsa bir pürüz çıkarsa biz tapuyu vermiş oluruz onlada kalırız ne yapmak lazım bu şekil güvenlimidir veyahutda başka bir güvenli yöntem varmıdır alıcı başka türlü banka kabul etmiyor diyor parayı üstüme çekemiyorum diyor biz diyoruz bankaya gidip ilk önce para bizim hesaba geçsin istıyoruz sonra tapuya gidip imzayı atıp verelim diyoruz şahsen ama banka kabul etmiyor nasıl olcak bu iş

300 lira masrafı bölüşmeyi teklif edin, kabul etmezse vazgeçin.

Benzer durumda olan arkadaşım var, tapuda tescil yapıldıktan kredisi onaylanmadı diye alıcı 2 ay süründürmüştü kendisini...

bir de blokeye benzer, daha tapuda tescille birlikte ipotek konulan ve direk satıcı hesabına para aktarılan bir kredi çeşidi vardı, o da olabilir.

• Aslında iyi bir yöntem fakat Dikkatli olmak lazım bununda hilesini bulurlar diye düşünüyorum. Belkide çoktan bulmuşlardır.
  • Belash B kullanıcısına yanıt
    Alıcı bloke çeki kabul etti ben parayı yanımda taşıyamam dedi ama bize noterden tasdikli bu ayın sonunda çıkıcağımıza dair sözleşme yaptırcakmış bunun karşılığında birde
    işler iyice kızıştı anlıcan kadının nasıl kıvırdığı ortaya çıktı en azından şimdi sence doğru bir seçimmi
  • Kadın kıvırmıyor...En doğal hakkı...Tapuyu aldı, iş bitti..Çıktım ,çıkıyorum , ev bulamadım, dükkanı taşıyacağım, deyip bir kuruş kira vermeden 6 ay bedava oturanlar var..O. nedenle tahliye taahhüdü almak isityor olabilir...Bende olsam sizde olsanız onu yaparsınız...Bence en doğal hakkı....Fazla ayrıntı ile uğraşmayın işi bitirin derim....Kolay gelsin...Hayırlı olsun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 9 Kasım 2013; 13:48:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Kadın kıvırmıyor...En doğal hakkı...Tapuyu aldı, iş bitti..Çıktım ,çıkıyorum , ev bulamadım, dükkanı taşıyacağım, deyip bir kuruş kira vermeden 6 ay bedava oturanlar var..O. nedenle tahliye taahhüdü almak isityor olabilir...Bende olsam sizde olsanız onu yaparsınız...Bence en doğal hakkı....Fazla ayrıntı ile uğraşmayın işi bitirin derim....Kolay gelsin...Hayırlı olsun..

Kadının kıvırması o anlamda deil bizi uğraştırması yoksa sözleşme illaki olcak ama nedemek ya ilk once tapuya gidelim imza atalım sonra gidelim para hesabınıza geçsin böyle bir davamı var sen alıcısın biz satan tapuda imzayı attıktan sonra parayı yastık altı yapmadıgın ne malum veya bankanın bizi uğraştırmıcağı ne malum bir pürüz çıktı falan filan diye sonuçta ev bankanın olcak bankayada güven olmaz bloke çek getircek vazgeç dedik vazgeçmedi yine evden ne kadınmış be

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ICromwelleI -- 9 Kasım 2013; 14:20:23 >

• Bu konulara karşılıklı güven duygusu çok önemli..En sağlamı bloke çek..Masrafı çok diyorsa ..Kadının elinden satış vadi yazısı. alacaksınız..Şu kadar parayı filanca yerdeki evimin satışını yapmak için falanca kişilerden teslim aldım..Satışı yapmayıp cayarsam aldığım paraya ilave olarak 10 Bin lira tazminat ödemeyi kabul ediyorum...Yazıp imzalasın.Yanında 18 yaşından büyük akrabası olmayan bir şahit olsun...Oda şahit olarak imza atsın.Tehdit altında imzaladım..Kendimde değildim...Denilemez...Tapuda devir yapıldığı andan itibaren bu belge geçersizdir...Yazacaksınız..Kadın kendi el yazısıyla yazıp bir şahitle birlikte imzalasın...Bu kadar...
  • Her durumda ahlaksizlik sahtekarlik yapilabilir. Onemli olan riski minimuma indirmektir. Blokeli cek te minimuma indirir.ama risk yok diyemeyiz. aracimi satarken notere gittik. Akilli telefondan banka hesabima paranin gectigini gordum. İmzami attim. Gene ayni sekilde yaparim. Evi alirken de parayi internet bankaciligi araciligi ile yatirdim. Evi satan adam da bankadan teyit etti imzasini atti. Sene 2013 oldu artik. Hersey cok kolay

• İlk defa bloke çek alcaz nasıl olcak bilmiyoruz hayırlısı diyelim
  • Bugüne tapuda işimizi bitirdik sabah 10 dan beri tapudaydık daha yeni gelebildik bir kac aracı devreye sokuldu falan satış işlemi gerçekleştirildi alıcı bize bankanın avukatı karşılığında blokeli çek verdi işlem tamamlandı oda bunun üstüne bize 1 aylık tahliye tahaütnamesi yaptırdı yani 1 günde hallettik işimizi sonrasında gittik bankadan hesap açtık daha sonrasında bir kaç evrakla hesabı falan açtık sonrasında bankanın memuru bize alıcının işlemleri bittikten sonra çekin üstündeki bloke kaldırılcak hesabınıza aktarım yapılcak dedi 1 saat veya 2 saat sonra 6 da hallettik işlerimizi toplamında 3 saat oldu hesaba geçmedi daha para toplam 134 bin tl geçicekti insan şüphe etmeden duramıyor daha haladaha alıcıya bişeymi imzalıyolar herhalde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ICromwelleI -- 11 Kasım 2013; 21:02:09 >
  • Çeki veren kişinin telefonla arayıp çalındı diye ihbar etmesi işi kötü olmuş. Eğer böyle bir durum olursa çok uğraştırır. Eski yöntem devam ediyor mu * Hesap blokeleyerek şartlı satış yapmak?
  • Yarın evimi satacağım alıcı 350 binlik kredi aldı yarın tapuda banka avukatı bana bloke çek vericekmiş,gerçi avukatı baroda aratıp sicilini kontrol ettim bi sorun yok da çeki alınca neye dikkat etmeliyim?
  • konuyu kısaca özetleyeyim;

alıcı ve satıcı birlikte bankaya gider...

alıcının hesabındaki paraya blokeli çek hazırlatılır(satıcının adına)...

çek alıcıda durur...

daha sonra tapu yada notere gidilir...

çeki alıcı satıcıya verir ve imzalar atılır....

daha sonra satıcı bankaya giderek çekini bozdurur ve parasını alır...

olası risk 1: çek karşılıksız çıkabilir mi? HAYIR ÇIKAMAZ, hesaptaki paraya karşı çek düzenlenir, karşılığı mutlaka vardır..

olası risk 2: alıcının hesaptaki parasına haciz gelirse satıcı parasını alamaz mı? HAYIR ALIR, alıcının hesabına haciz gelse bile blokeli hesaptaki parayı etkilemez, etkilese bile ilk alacaklı her zaman adına blokeli çek düzenlenen satıcıdır.

olası risk 3: imzalar atılırken alıcının cebinde daha önceden hazırladığı ikinci bir sahte çek olamaz mı? HAYIR DÜŞÜK BİR İHTİMAL..bankaya beraber gittiğimiz için çek ikimizin gözü önünde hazırlanır ama yinede emin olmak istiyorsak bankada çekin bir resmini çekip çek numarasını kaydedebiliriz...

olası rsik 4: çek hazırlandıktan sonra satıcı satmaktan vazgeçerse alıcı parasını bankadan alamaz mı? HAYIR ALIR, satıcının vazgeçmesi durumunda alıcı çekle beraber bankaya gider ve çeki iptal ettirir..para hesabına tekrar geçer

olası risk 5: imzalar atıldıktan sonra satıcı çekle beraber bankaya giderken alıcı bankayı arayıp çekin çalındığını söylese satıcı parasını alamaz mı? HAYIR ALIR ama anladığım kadarıyla çalınma iddiası durumunda banka parayı vermeyebilir, olay mahkemeye intikal eder ama her halukarda satıcı tazminatıyla beraber en sonunda parasını alır...alıcının böyle bir hamle yapması kendisi açısından sıkıntı doğurur...

olası risk 6: imzalar atılırken alıcı satıcıya çeki verse ama satıcı imzayı atmayıp çeki alıp bankadan parayı çekebilir mi? TAM EMİN DEĞİLİM AMA satıcı derhal bankayı arayıp gasp edildiğini söyleyerek hesaptaki parayı dondurabilir, olay mahkemeye intikal eder, ve mahkeme sonucunda satıcı ciddi bir cezayla karşılaşır...

• adam gibi ev ve araba satmanın güvenilir bir yolu yok. Çok acı bir durum bu.
    Blokeli çek de hikaye, O blokenin kaldırılması evin satılması koşuluna bağlı olması lazım, ama ortada öyle bir koşul yok.
  • konuyu hortlatıyorum ama şöyle bişi buldum. belki işine yarayan çıkar:

https://www.taputakas.com.tr/
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.