Şimdi Ara

biyoloji sorusu oss

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • fen 1 de enzimlerle ilgili bi soru vardı 3. öncüll diyordu aktivasyon enerjisi filan o neden yanlış acıklayan olursa?

• Tartışmalı sorulardan biri dostum o.

Soru kökünde reaksiyonun başlamış olup olmamasını söylemesi gerekiyor. Çünkü enzimlerin aktivasyon enerjisini düşürücü özelliği var, organik katalizörler. Buna bağlı olarak aktivasyon enerjisini aşan tanecik sayısı artar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 17 Haziran 2009; 19:58:24 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ::AlacaKaranlıkT!M::

Tartışmalı sorulardan biri dostum o.

Soru kökünde reaksiyonun başlamış olup olmamasını söylemesi gerekiyor. Çünkü enzimlerin aktivasyon enerjisini düşürücü özelliği var, organik katalizörler. Buna bağlı olarak aktivasyon enerjisini aşan tanecik sayısı artar.

fen-1 den 9 doğru 4 yanlışım var

4 ünden 1 de o biliyor musun alacakaranlık

ya varya, türkçe hariç yaptığım bütün yanlış sorulara itiraz var.
  • Bende bu soruya 1-2-3 demiştim. Cevabın 1-2 olduğunu görünce çok şaşırdım. İnşallah bu soru E şıkkı olarak değiştirilir.
  • bir eşit ağırlıkçı olarak biyolojime güvenirim, bende E dedim.

ama şık değiştirme olacağını ben sanmıyorum.

Alacakaranlık, sen ne dedin
  • quote:

Orjinalden alıntı: judith

bir eşit ağırlıkçı olarak biyolojime güvenirim, bende E dedim.

ama şık değiştirme olacağını ben sanmıyorum.

Alacakaranlık, sen ne dedin

Ben de E dedim. Soruyu kimyadaki reaksiyon hızından düşündüm.

Fakat burada reaksiyonun başlayıp başlamaması önemli. Eğer reaksiyon zaten başlayıp devam edip, enzimler sonradan kullanılıyorsa etkilemez. Fakat kimyadaki katalizörlü reaksiyonların özelliklerini düşündüğümüzde 3. öncül de doğru oluyor.

FEM de şöyle bir açıklama yapmış:

4) FEN-1 / 22.soru (Biyoloji)

Bu soruda, bakış açısına göre III. öncülün ifade ettiği anlam değişmekte, buna göre doğru cevap seçeneği de değişmektedir. Soruda verilen “enzimlerle gerçekleşen belirli bir tepkime...” ifadesinden iki sonuç çıkarılabilmektedir. Birincisi: İlgili reaksiyon başlamış ve devam etmekte olan bir reaksiyon olabilir. Bu durumda reaksiyon başlamış olduğundan III. öncülde verilen “reaksiyon için gerekli aktivasyon enerjisi miktarı” özelliği reaksiyon hızını ve oluşan ürün miktarını etkilemez. Bu durumda doğru cevap, “C” seçeneği olur. İkincisi: Soruda genel anlamda enzimatik reaksiyonların özellikleri ifade edilmiş olabilir. Bu durumda reaksiyon için gerekli olan aktivasyon enerjisi miktarı, birim zamanda oluşacak ürün miktarını, dolayısıyla reaksiyon hızını etkileyecektir. Buna göre de doğru cevap “E” seçeneği olmaktadır. Bundan dolayı bu soru çelişkilidir.

(Kaynak:http://www.fem.com.tr/Haberler.aspx?Haber=401)

• evet benim bu sorum yanlış
    ben de e demiştim
    bence de 3. öncülde başlamış reaksiyon demesi gerekiyordu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    MATEMATİK SORUSU ?
    11 yıl önce açıldı
    Geometri sorusu
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ağırlık merkezi sorusunda bayağı durakladım. yani çok mu zor oraya türdeş yazmak. bu kadar hazırlanılan kaç ay ter döktüğümüz bir sınav bu kadar mı önemsiz bu adamlar için anlamıyorum ki. gelelim bu soruya. C ile E arasında kaldm. mantık olarak direk E ye gidiyor insanın eli. ama birazda mantık kurdum; hani şöyle düşündüm, reaksyona enzim girince aktivasyon miktarı belirli bi miktar oluyo. yani ne kadar verirsne ver aktivasyon enerjisi dediğimiz tepkimeyi başlatan enerji değil mi? geri kalan kısmını enzimler halletmiyo mu? tabiki ösymyi savunmuyorum soruda kesinlikle çelişki var ancak böyle düşününce cevap C gibi. başka yoldan düşününce de E çıkıyor ilginç. ulan hep yaptığım sorulara yanlış itirazı yapılmış, birazda yanlış yaptıklarıma itiraz etselerdi

• İyi de enzimler aktivasyon enerjisinin yerine geçmiyor mu ki zaten.
  • quote:

Orjinalden alıntı: cidik

ağırlık merkezi sorusunda bayağı durakladım. yani çok mu zor oraya türdeş yazmak. bu kadar hazırlanılan kaç ay ter döktüğümüz bir sınav bu kadar mı önemsiz bu adamlar için anlamıyorum ki. gelelim bu soruya. C ile E arasında kaldm. mantık olarak direk E ye gidiyor insanın eli. ama birazda mantık kurdum; hani şöyle düşündüm, reaksyona enzim girince aktivasyon miktarı belirli bi miktar oluyo. yani ne kadar verirsne ver aktivasyon enerjisi dediğimiz tepkimeyi başlatan enerji değil mi? geri kalan kısmını enzimler halletmiyo mu? tabiki ösymyi savunmuyorum soruda kesinlikle çelişki var ancak böyle düşününce cevap C gibi. başka yoldan düşününce de E çıkıyor ilginç. ulan hep yaptığım sorulara yanlış itirazı yapılmış, birazda yanlış yaptıklarıma itiraz etselerdi

toplamda 10 yanlışım var

5 ine itiraz var

• quote:

Orjinalden alıntı: GothicRock

İyi de enzimler aktivasyon enerjisinin yerine geçmiyor mu ki zaten.

Aktivasyon enerjisini düşürürler.

Bir reaksiyon katalizör olmasa da başlar, devam da eder. Fakat enzimler organik katalizörlerdir. Reaksiyonun aktivasyon enerjisini düşürürler.
  • bende o soruya E dedim.
  • benim de tek fen 1 yanlışımdı. bence bir öğrenciden beklenecek oldukça gereksiz bir ayrıntı. zaten sınavın topu bu mantıkla hazırlanmış. mesela ben doğru yaptım ama o transformatör sorusunu hayatımda hiç görmedim. ya da o elektroskoplu soruyu. ayrıca 1 tane dinamik bile sormayıp 2 tane iş güç enerji sormak nasıl bir mantıktır? her sene çıkan bu kadar temel bir konu soru sayısı azalınca nasıl çöpe atılır anlamış değilim
  • quote:

Orjinalden alıntı: ::AlacaKaranlıkT!M::

FEM de şöyle bir açıklama yapmış:

4) FEN-1 / 22.soru (Biyoloji)

Bu soruda, bakış açısına göre III. öncülün ifade ettiği anlam değişmekte, buna göre doğru cevap seçeneği de değişmektedir. Soruda verilen “enzimlerle gerçekleşen belirli bir tepkime...” ifadesinden iki sonuç çıkarılabilmektedir. Birincisi: İlgili reaksiyon başlamış ve devam etmekte olan bir reaksiyon olabilir. Bu durumda reaksiyon başlamış olduğundan III. öncülde verilen “reaksiyon için gerekli aktivasyon enerjisi miktarı” özelliği reaksiyon hızını ve oluşan ürün miktarını etkilemez. Bu durumda doğru cevap, “C” seçeneği olur. İkincisi: Soruda genel anlamda enzimatik reaksiyonların özellikleri ifade edilmiş olabilir. Bu durumda reaksiyon için gerekli olan aktivasyon enerjisi miktarı, birim zamanda oluşacak ürün miktarını, dolayısıyla reaksiyon hızını etkileyecektir. Buna göre de doğru cevap “E” seçeneği olmaktadır. Bundan dolayı bu soru çelişkilidir.

(Kaynak:http://www.fem.com.tr/Haberler.aspx?Haber=401)

lgili reaksiyon başlamış ve devam etmekte olan bir reaksiyon olabilir. Bu durumda reaksiyon başlamış olduğundan III. öncülde verilen “reaksiyon için gerekli aktivasyon enerjisi miktarı” özelliği reaksiyon hızını ve oluşan ürün miktarını etkilemez.

olayını anlayamadım cidden böyle bir şey var mı?
    bir kimyasal tepkime ilerlerken gerekli tanecikler birbiriyle çarpışır, enerjileri belli bir eşik değeri aşan çarpışmalar ürünle sonuçlanabilir, katalizör (ya da enzim) ortama eklenince ise bu aşılması gereken eşik değer düşer, yani eskiden ürün oluşturabilmeye yetemeyecek bir enerjideki çarpışma, yeni durumda ürün oluşturabilir. Şimdi katalizörü tepkime ortamına önceden ya da sonradan eklemenin ne önemi var?

Biyolojide kimyadan farklı olarak böyle bir bilgi mi var? Bir enzim, tepkime başladıktan sonra ortama giremez mi? Hatta enzimler/katal.ler için tepkimleri başlatmaz, başlamış tepimeleri hızlandırır demez miyiz, yanlış mı hatırlıyorum yoksa..

aydınlatırsanız sevinirim.

• Ben de E yaptım o soruyu ve cevabı görünce çok şaşırdım. Umarım iptal edilir.
  • soruyu görürü görmez yanlış demiştim...:D bilgi eksikliği var .devam etmekte olan bir reaksiyonda mı yoksa başlamamış bir reaksiyonda mı?
    bence iptal edilir
  • soru da eksiklik var kesinlikle ben daha önce o tarz bi soru çözmüştüm reaksiyonun devam ettiğini düşünerek yapıyodun.c yaptım ben de hiç düşünmeden

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Coffey -- 18 Haziran 2009; 11:34:00 >
  • Bencede cevap 1.2.3 ben böyle öss sınavının ta ...
  • Bnde bu sene kardeşimden dolayı bayagı ilgili oldugumdan bikça şey söleyeyim enzimin ortama ilave edilmiş olması yeterlidir tepkimenin başlamamış ya da devam ediyor olması önemli değildir çünkü enzim aktifleşme enerjisini düşürerek eklendiği andan itibaren birim zamanda eşik enerjisini aşan tanecik sayısını dolyısıyla tepkime hızını artırır soruda sorulan da bu ancak ösym saçmalayarak cevaba c demiştir çok garip tekrar diorum tepkime başlamışta olsa cvp bu başlamamışta olsa cvp bu ancak ösym bunu kabul etmez ve iptal etmez kardeşimde e demiş şaşırdım zaten c die cevap görünce garip
  • biyoloji hocamıza sordum ve net bi yanıt aldım. şöyle düşünün, glikolizi başlatmak için kaç atp harcanır? 2. bu aktivasyon enerjisidir işte. peki bunun ne önemi var reaksiyon hızıyla? yok. çünkü bu değer sabittir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.