Bildirim
BİYOLOJİ SORULARIM {YARDIM}
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
13 tane beyler şimdiden teşekkürler. -
Son soru B mi diğerlerine bakamadım ama
B ise biz toplam adenin temin sayısını biliyoruz bunlar arasındaki H bağı sayısını bulabiliriz. Toplamını bulmak için de toplam guanin sayısına ihtiyaç var toplam guanin bilirsek onunda H bag sayısını hesaplariz böylece toplam H bağı sayısı hesaplanır
Inşallah dogrudur cevap
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
1. Soru
I= Eger nukleotit sayilari ayniysa fosfat sayilari da ayni olmak zorundadir
II= DNA'daki pentoz cesidi demis, sadece bir cesit seker vardir DNA'da.
III= Timin bazi sayisi da elbette farkli olabilir. -
üzerinde 7. yazan soruyu açıklayayım diğerlerine bakamadım maalesef
BAZLAR, beş karbonlu şeker ve fosfatla birleşerek NÜKLEOTİTLERİ oluşturur
DNA'nın protein sentez için şifre veren bölgesinde üçlü nükleotit dizilerine KOD denir
Gen, bir protein için şifre veren kodların birleşiminden oluşan dna bölgesidir.
Genlerin ve protein sentezi için şifre vermeyen kısımların birleşimiyle dna oluşur
dna çeşitli evrelerde katlanır histon proteinleri ekleniri nükleozom oluşturur vs. vs. kromozom halini halır
O zaman cevap:
Baz- Nükleotit - Genetik Kod - Gen - DNA - Kromozom
C yani -
quote:
Orijinalden alıntı: beyzarda
Son soru B mi diğerlerine bakamadım ama
B ise biz toplam adenin temin sayısını biliyoruz bunlar arasındaki H bağı sayısını bulabiliriz. Toplamını bulmak için de toplam guanin sayısına ihtiyaç var toplam guanin bilirsek onunda H bag sayısını hesaplariz böylece toplam H bağı sayısı hesaplanır
Inşallah dogrudur cevap
yok hocam C bende senin gibi düşündüm -
alttan 2.satır ortadaki soru, soru 1 yazan şöyle
DNA bildiğin üzere iki zincirden oluşuyor ve bazı temel kurallara göre nükletoti dizilişi gösteriyor (Chargaff rules) bir zincirdeki nükletoti sayısı = karşı zincirdeki nükleotit sayısına eşit. A-T G-S karşılıklı gelir, adenin sayısı timine; guanin sayısı sitozine eşitti. Ayrıca bir nükletotin yapısında 1 baz 1 şeker 1 fosfat vardır. Soruyu çözmek için gereken tüm bilgilere sahibiz. Tek zincirdeki şeker sayısını biliyorsak bu zincirdeki nükletot sayısına da erişiriz fosfat sayısına da (! şeker=1 fosfat = 1 baz = 1 nükleotit) 2 ve 4 var. 1.öncülde baz çeşidi demiş tüm dna'larda adenin timin guanin sitozin bazı bulunur bunu bilmek için nükletoti sayısına ihtiyacımız yok. Nükleotit sayısını biliyoruz ama toplam sayıyı biliyoruz burdan adein nükleotitini bulamayız bize bunla ilgili bir ipucu vermemiş. -
Hazır görmüşken pm bakarmısınz :) -
uppp -
Hocam şey mi acaba toplam fosfat sayısı Toplam baz sayısına eşitse guanin sitozin toplamını bulabildigimiz için H sayısını da bulabiliriz bence
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yardım beyler.. -
2- Nükleotitlreinden oluşumu sırasında açığa çıkan su miktarını bulmak için n-2 formülünü kullanmalıyız. Yani n nükleotit bir nükleik asiti meydana getirirse n-2 molekül su açığa çıkar. Çünkü DNA çift zincirli.
I. n-2=34 ise n=36dır
II.mRNA ise tek zincirli olduğundan açığa çıkan su miktarı n-1dir.
n-1= 18 ise n=19
III.Yine DNA demiş. n-2 = 118, n=120
IV.mRNA denmiş. n-1=39 , n=40
http://sketchtoy.com/64005288 -
3- Bu tip sorularda normal çaprazlama yapyıroum ben. Ağır azota A, hafife a diyorum.
http://sketchtoy.com/64005349
Şekilde de görüldüğü gibi birer zincir A korunacak ve her seferinde bu gelecek kuşaklara aktarılacak.
Dolayısıyla melez olan DNA sayısı her kuşakta 2 olacak.
Bu sebeple de oran 1 -
4- RNA ve DNA'nın nükleotitleri farklıdır. Dolayısıyla DNA'daki nükleotitler ile RNA yapılamaz. Çünkü DNA deoksiriboz şekerini içerirken RNA riboz şekerini içerir. Dolayısıyla DNA istediği kadar sindirilsin, mRNA yapımında o nükleotitleri kullanamayız. Dolayısıyla sindirilen 60 nükleotitlik mRNA nükleotitlerini kullanabiliriz. 60 nükleotitlik mRNA ise 60/3'ten 20 kodona denk gelir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SayisalMan -- 22 Aralık 2014; 23:15:27 > -
5- Baz- Nükleotit- Genetik kod- Gen- DNA- Kromozom şeklinde sıraladım ben. 2. ve 5 sıradakiler nükleotit ve DNA oluyor bu duruma -
6- Sayı tam okunmuyor ama soru çözülebiliyor sanırım.
Anlamlı zincirden sentezlenen mRNA 'da 900 A, 300U var ise DNA'nın anlamlı zincirinde 900T, 300 A vardır. Bunun karşısındaki zincirde ise 900A, 300T vardır.
Dolayısıyla DNA ' nın eşlenmesi sırasında 1200 Adenin ve 1200 timin gerekecektir. Buna tek uyan şık da A seçeneği -
7- Kloroplast organelinde DNA ve ribozom bulunabilir. Bu DNA sayesinde kloroplast kendini eşleyebilir, yani DNA kendisini eşleyebilir. Ribozom bulunması sebebiyle de transkripsiyon ve translasyon gerçekleşebilir. Yani kloroplast bu tanıma uyar.
Golgi aygıtında ise DNA bulunmaz, dolayısıyla replikasyon gerçekleşemez. Golgi bu tanıma uymaz.
Çekirdekte ise transkripsiyon ve replikasyon görülür, fakat translasyon sitoplazmadadır.
Bu yüzden yalnız1 -
8- Oluşan mRNA'daki bilgileri neden vermiş anlamadım.
Verilen DNA zincirinde 3000 fosfat varsa bu zincirden 1000 adet kodon oluşabilir. Dolayısıyla 1000adet şifre, kodon oluşturabilir. -
9- Burada DNA'nın nükleotitlerine kadar sindirildiğini düşünüyorum. ( eğer baz ve fosfatı baz alırsak cevap şıklarda olmuyor.
Dolayısıyla DNA'nın sentezi sırasında n-2 su çıkar. bunu ilk soruda yazmıştım.
100 nükleotitten 100-2= 98 su.
100 glikozdan 100-1= 99 su.
30 molekül yağdan ise 30.3= 90 su. Çünkü 1 nötral yağ oluşumunda 3 ester bağı , dolayısıyla 3 su vardır.
Toplamda ise 98+99+90= 287 molekül su oldu.
287 molekül su ise kaç aminoasitlik proteini sindirir diyor.
n-1=287 ise n= 288 aminoasittir. -
10- grafikteki veriler tam okunmuyor hocam.
11- Şeker sayısı biliniyorsa o zincirdeki fosfat sayısı ve nükleotit sayısı bilinebilir. Çünkü bir nükleotit fosfat, baz ve şekerden meydana gelir.
Dolayısıyla Toplam nükleotit saysını ve toplam fosfat sayısını bilebiliriz.
Organik baz çeşidi sayısını ise bilemeyiz. 4 çeşit nükleotit var bunu biliyoruz, A G T ve C. Fakat bu verilen zincirdeki nükleotitlerin hepsi A da olabilir. Bu yüzden bunu bilemeyiz.
Adenin bazı sayısını bilmek için ise bilgi yetersiz. Bunun için diğer nükleotitlerin kaçar tane olduğuyla ilgili de bilgi vermeliydi
Benzer içerikler
- 70 obp kaç bin geri atar
- lgs de kamera var mı
- tanık gösterme ve örnekleme arasındaki fark
- fonksiyonel gruplar kaynama noktası sıralaması
- fen bilimleri dershanesi yorumlar
- telegram indirim kanalları
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X