Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (83. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5.644
Cevap
276
Favori
344.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8182838485
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Biri bu bireysel emekliliğin adı üstünde "emeklilik" kısmını anlatabilir mi? Neden "birikim" sistemi değil de "emeklilik" demişler ;)
  • Joseph_uA J kullanıcısına yanıt
    1. Mesleğim öğretmenlik. Bizim okulda ogrettigimiz konuları herkes bilir fakat bizim gibi öğretmez. Profesyonel bir fon yöneticisi eğer bu meslekten para kazaniyorsa her koşulda bu konuda amatör birinden fazla kazanmali. Ayrıca büyük fonlar büyük miktarda alıp sattıkları için daha özel dolar/altın faizleri veya alış satış fiyatları var. Bir tane fon değil hepsi amatorden az kazaniyorsa ben bunda bit yeniği ararım. Tabi emekçi den çok bankada. Bu konuda bankaların sabıka dosyasına da girmiyorum.



    2. Bes tabiki uzun vadeli birikim. Yaz tatili için para biriktirmeye bes alınmaz. Gayrimenkul almak da uzun vadeli bir birikimidir. Emekli olunca ek bir gelir sağlar. Paramı bankaya emanet Edip olur olmaz kesintiler yapılacağına gayrimenkule yatirmayi tercih ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • halilcc kullanıcısına yanıt
    Bes'te alınan altın hisse senetlerinin işlemleri günlük olarak mı yapılıyor.
  • gosHawk. kullanıcısına yanıt
    Fon alım-satım işlemleri hafta içi her gün aynı sabit saatte günlük olarak yapılıyor (öğleden önce). Fakat kastettiğiniz fon değişikliği yapıldığı zaman için ise aynı şey geçerli değil. Fon değişiklikleri talepleri yapıldıktan sonra eski fondan-yeni tercih edilen fona geçilirken her şirketin farklı fonlar için farklı işlem günleri ve zamanları var. Bunu şirketinizin BES ile ilgili sitesi veya yetkililerini(müşteri hizmetleri vb.) arayarak öğrenebilirsiniz.
    Altın ve döviz fonlarından başka fonlara veya başka fonlardan onlara geçiş süresi genellikle sizin fon değişiklik emri verdiğiniz tarihten sonra +2 veya +3 iş günü oluyor.
  • mehmetyilmaz77 M kullanıcısına yanıt
    1. Profesyonellik açısından temelde haklısınız. Ama yine de o işi yapandan daha iyi işi bilebilmek mümkün. O kadar büyük,komplike ve yıllarca alınan eğitime endeksli değil bu işten anlayabilmek. Ama tabi ki genelleme yaparsak doğrudur bir fon yönetici ya da bir bankacı kadar bilgili olmak ya da işin püf noktalarını bilme durumu olmayabilir. Ama bahsettiğimiz altın ya da döviz fonları zaten %90-%95 bunlara endeksli ise yaklaşık aynı oranda kazandırıyor ya da kaybettiriyor. Daha fazlasını sağlaması için başka şeylere olabilecek bağımlığı artması (bu riski arttırmak ve insanların altın ya da dövizi tercih etme sebeplerine ters bir durum zaten) ve onların altın ve dövizden çok kazandırması lazım. Bu çok düşük bir ihtimal.
    Şuna katılırım ; iyi yönetilmeyen çok fazla şirket ve çok fazla fon var. Yetersizliği olan bir çok fon yöneticisi var. O ayrı tartışılması gereken bir konu. Sizin kastettiğiniz bu ise çok doğru. Ama döviz ile ya da altın ile kafa kafaya giden fonların eleştirilmesine katılmıyorum. BES'in + avantajı ya da tercih edilmesi ya da edilmesi için uğraşılması bu fonlarda daha fazla kazandırması değil. Dolar alırım ya da altın alırım mı diyorsun, buyur al abi denmiş oluyor. Kaybı veya kazancıda neredeyse aynı oluyor. Kazandırdığı nokta %25 devlet katkısını vermesi , kazandırdığı nokta bu parayı bugün harcayacak bir çok insan için harcamadan tasarruf ettirip geleceğine aktarması.


    2.Elmayla armutu karşılaştırıyorsunuz.
    Şuanda piyasaların sıkıştığı, inşaat sektörünün ciddi olumsuz etkilendiği bundan birkaç sene öncesindeki gibi topraktan alınan bir gayrimenkulün teslim edildiği zamanda %100 değerlenmesi gibi durumlar her ne kadar şuan için olmuyor olsa da bütün birikim alternatifleri arasında en iyisinin gayrimenkul olduğuna katılırım. Şahsi kanaatim faiz, döviz, altın aklınıza ne geliyorsa hepsinden daha iyi olduğu yönünde hem orta vade hem de uzun vadede. Bütün enstrümanlar içerisinde doğru tercihler yapıldığını varsayarak söylüyorum. Ama elmayla armutu karşılaştırmış oluyoruz burada. Gayrimenkul yatırımı dediğiniz olay ayrı bir şey, burada bi 80 sayfada ona yazarız. Ayrı bir sistemi var, ayrı bir parası var :) Gayrimenkule yatırım kalkıp da faizle kredi çekerek olmaz. Her ay küçük meblağlarda taksitle olmaz. Bes'de bahsettiğimiz paralar ortalama 150-2000 lira. Maksimum devlet katkısı aylık 2000 lira için yapılıyor. Bu parayla da gayrimenkul yatırımı olmaz. Yani 2 sini karşılaştırmamız abes olur. Bütçeler , gereklilikler ve sistem çok farklı. Gayrimenkule yatırmayı tercih ettiğiniz bu para ise size hiçbir şey katmaz, zaten yatırabileceğiniz yer bulamazsınız.
    Haddime olmayarak iyi niyetle size tavsiyem gayrimenkule yatırabiliyor durumunuz var ise siz yine gayrimenkule yatırın, kendi bütçeniz doğrultusunda da bir bes açıp altın fonunu seçip her ay para yatırıp 10 sene ve 56 yaşına geldiğinizde alın. Emin olun bu birikiminizden de pişman olmazsınız hocam.




  • BES hayatimda gordugum en sacma sistem, onun yerine Birikmli altin fonu, veya yabanci sirket fornalri alin daha mantikli

    la bi hesap yapin
  • Genel bir cümle yazmak istiyorum, her hangi bir kişiye özel değil demek istediğim ama aslında hepimize :)

    Biz toplum olarak gerçekten ciddi bir şekilde tüketim bağımlısı olduk. Sadece harcıyoruz. Hatta o kadar harcıyoruz o kadar tüketim bağımlısı olduk ki sahip olduğumuzu elimizdekini değil
    Olmayanı ve belki de olmayacak olanı bile harcıyoruz. Kredi kartı borçları, bir dünya faiz ile krediler vs vs. hepsi bunların ürünü.

    Şimdi bütün tüketim çılgınlığı içerisinde, insanların ayaklarını yorganlarına uzatmaya gayret bile etmediği bir dönemde tasarruf yaptıran, soru işaretli olan yarınımız için ya da evlatlarımız için bize birikim yaptıran üstelik üstüne %25'de teşvik olarak devletin verdiği bir emeklilik enstrümanından bahsediyoruz. Tabi ki sistemi daha iyi hale getirmeye çalışmak gerek ya da en verimlisi için konuşmak gerek aynı zamanda fikir de danışmak gerek birbirimize ya da daha yetkili bilgili gördüklerimize. Ama eleştirilerimizin yapıcı olması lazım. Aslında tam bahsettiğim bu tüketim toplumu olup birikim yapmayı bilmemekten ya da yarını değil sadece günü düşünme durumunun işimize gelmesinden dolayı ön yargılar ya da biraz acımasızca veya mantık dışı eleştiriler oluyor :) ;) malesef.




  • 26.09.2018 itibariyle BES durumum. Altta fonların yılbaşından bu yana getirisini de
    paylaştım

     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları




  • Joseph_uA J kullanıcısına yanıt
    1. Fon yöneticilerinin yetkinliğini ölçmek haddim değil. Fakat ücret ortada bir hizmet olduğu zaman hizmetin karşılığı ödenen bir şeydir. Ben kesilen paralar kadar bir hizmet verildiğini düşünmüyorum. Bilmediğim bir alan, belki harıl harıl bir çalışma var ama bize anlatılmıyor bilmiyorum. Benim gördüğüm dolar/ altın alıp satmak herkesin kolaylıkla yapabileceği bir iş. Bu uzmanlar profesyonellikle doğru zamanda al sat yapmış olsalar döviz ve altın in normal getirisinden fazla kazandirmalari gerek. Bilgisi zayıf olan birkaç tanesi böyle olsa onu da anlarım fakat hepsi normal getirinin altinda.



    2. Gayrimenkul yaptırımı illaki çok yüksek miktarlarda olmuyor. İkibin liralik aylık birikim 4 yilda 96 bin oluyor. Kriz dönemlerinde düşen fiyatlarla 100-150 bin arası ev alınabilir. Aradaki fark faizler yüksek de olsa kısa vadeli ufak kredilerle çok faiz ödemeden halledilebilir. Kira muhtemelen faizi ödeyecektir.



    3. Yaşınız musaitmi bilmiyorum ama vaktiyle zorunlu tasarruf fonunun nasıl kuşa cevirilerek ödendiğini gördük zamanında. Bankaların içlerinin nasıl boşaltıldığını da. Şu anda kanunlar bunlara izin vermeyecek şekilde düzenlendi ama kanunların bir gecede nasıl değiştiğini görüyoruz bu günlerde. Bankalara ve devlete güveniyorum demeyi çok isterdim. Tüketim toplumu olmamızın ve birikimimizin az olmasının en önemli sebebi de bu. Birikimin ve geleceğin durumu muallak oldukça kendimizi anı yaşamaya ve tüketmeye veriyoruz. Birikimi ile araba almayıp bankada tutan zararda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: wellwet

    Biri bu bireysel emekliliğin adı üstünde "emeklilik" kısmını anlatabilir mi? Neden "birikim" sistemi değil de "emeklilik" demişler ;)
    Galiba işin o kısmı ticari bir isimlendirme
    "Emeklilik" gibi değil bu sistem. yani 10 sene para yatırmayla emekli olmuyoruz

    Ama birikim sistemi deselerdi biz Türklerden kimse para yatırmazdı galiba :)
  • Arkadaşlar merhaba,
    BES'e girmeyi düşünüyorum. Bir kaç soru var.
    1) Zorunlu BES'te çıktım. Eski haberlere baktığımda "zorunlu besten çıkan 2 yıl bese giremeyecek" diye. Bu geçerli mi?
    2) Zorunlu BES'te 3 yıl kalma zorunluluğu getiriliyor. Çıktığımız halde 3 yıl için bizi tekrar BES'e dahil edecekler mi?
    3) Eğer BES yaptırırsam ayrıca zorunlu BES'e girişimiz olacak mı?
    4) Anadolu Hayat düşünüyorum. Sizin tavsiyeleriniz nelerdir. Kesinti durumları nelerdir?
  • cosef kullanıcısına yanıt
    Bence ticari bir isimlendirme değil düpedüz kandırma!

    Bu sistem, yastıkaltı parayı, düşük getiriyle finans sektörüne aktarmanın başka bir adı. %25 devlet katkısına rağmen sistemin getirisi yıllık %25i bulmuyor. Biz de kendimizi "para biriktiriyoruz" diye avutuyoruz.

    Adının yalan olması bile ayrı bir hikaye, sistem çıktığından beri (10yıldan fazladır sistemdeyim, 2025de sistemden "emekli" olacağım) maaş garantisi düzenlemesi yapılacak diye söylenti var, sigorta şirketleri buna yanaşmıyor (bir ara garantinin sisteminde ölene kadar maaş hesaplaması yapıyorlardı, 97 yaşında öleceğinizi hesaplayıp ona göre hesaplıyordu sistem ve 100bin birikime aylık 500 TL gibi bir maaş çıkarıyordu, sonradan kaldırdılar). Yani emekli olduğunuzda birikmiş paranızı alın gidin diyorlar ya da mevduat faizi gibi bir rakama faiz verelim. Yıllarca onların sistemini finanse etmeniz ayrı cabası.

    Nisan gibi çıkmaya niyetlenmiştim, keşke çıksaydım, o zamanki birikimim, kesintiler düştükten sonra 15,000 USD kadar ediyordu, şimdi 10,000 USD ancak ediyor...

    Kimseye tavsiye etmem, birkimli hesap açsınlar, her ay 50-100 USD koysunlar çok daha iyi...




  • Örnek Fon Dağılımı Verebilecek Olan Varmı Riskli Olmayan Ancak Azda Olsa Getiri Sağlayabilen Uzun Vadeli ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dordi11

    Örnek Fon Dağılımı Verebilecek Olan Varmı Riskli Olmayan Ancak Azda Olsa Getiri Sağlayabilen Uzun Vadeli ?
    Uzun vadede her zaman kazandırır. Az da olsa değil güzel kazandırır. Altın'a devam. At altın fonuna, unut gitsin gerisini.
  • cosef kullanıcısına yanıt
    2013 yılından beri bende VAKIFEMEKLİLİK BES içerisindeyim yaklaşık 1 yıl dondurmuştum yani 5 yıldan fazla ödemem mevcut...

    Şuana kadar devlet katkısı hariç yatırdığım tutar 10.877 TL getirisi ise 5.759 TL...

    Buna göre %50den fazla oranda param değer kazanmış ama benimde aklım bu ara fon değişikliği konusunda...

    Fon karşılaştırma yaptığımda hem yıllık olarak hem de 3 yıllık veya 5 yıllık kar oranlarına baktığımda..

    Bu verilere göre KAMU DIŞ BORÇLANMA fonu en fazla getirisi olan fonların başında geliyor...

    Bu konuda sayfalarca yazı var ve ben çoğunu okudum ama kamu dış borçlanmaya yönelen veya bu fonu öneren çok az...

    Sizin bankanızı bilmiyorum ama sizde de KAMU DIŞ BORÇLANMA fonu en yüksek getiriye sahip olanı...

    Acaba niye kimse bu fon bu kadar çok getiri yaparken bu fonu tavsiye atmiyor veya bu fona yönelmiyor?...
  • UsualSuspecTR kullanıcısına yanıt
    5 yıllık enflasyon ile karsilastirdiz mu getiriyi? Enflasyonun altında getiri kazanç olamaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mehmetyilmaz77 M kullanıcısına yanıt
    5 yılda paranın % 50 artması tabiki 5 yıllık enflasyon oranının altında kalıyor. Bu yıl bile % 20 küsürlerden bahsediliyor 5 yıllıksa % 70 civarlarında olabilir. Bu durumda kazancım tabiki enflasynun altında kalmış...

    Benim sorduğum soru KAMU DIŞ BORÇLANMA FONunun neredeyse her bankada en çok kazandıran ilk 3 fonu olmasına rağmen çok az kişinin bu fonu tercih ediyor olması...

    BES sistemisisteminde VAKIFEMEKLİLİK teyim ve fon getirilerinin oranlarına 1 yıllıkta baksam 3 yıllıkta 5 yıllıkta baksam en çok kazandıran KAMU DIŞ BORÇLANMA fonu. VAKIFEMEKLILIK te yaklaşık 5 yılda % 150 kazandırmış 3 yılda % 90 kazandırmış ama nedense çok az kişi bu fonu öneriyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UsualSuspecTR -- 14 Ekim 2018; 21:37:56 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar Merhaba bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. Acaba bes sözleşmelerimize worldpuan , bonus , maxipuan vs. aktarımı yaptığımızda aktarılan puan içinde devlet katkısı kazanıyormuyuz ?

    Örneğin ; Bİreysel emeklilik sözleşmeme 1.000 TL değerinde puan yüklediğimde bunun için 250 TL devlet katkısı yatar mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: UsualSuspecTR

    2013 yılından beri bende VAKIFEMEKLİLİK BES içerisindeyim yaklaşık 1 yıl dondurmuştum yani 5 yıldan fazla ödemem mevcut...

    Şuana kadar devlet katkısı hariç yatırdığım tutar 10.877 TL getirisi ise 5.759 TL...

    Buna göre %50den fazla oranda param değer kazanmış ama benimde aklım bu ara fon değişikliği konusunda...

    Fon karşılaştırma yaptığımda hem yıllık olarak hem de 3 yıllık veya 5 yıllık kar oranlarına baktığımda..

    Bu verilere göre KAMU DIŞ BORÇLANMA fonu en fazla getirisi olan fonların başında geliyor...

    Bu konuda sayfalarca yazı var ve ben çoğunu okudum ama kamu dış borçlanmaya yönelen veya bu fonu öneren çok az...

    Sizin bankanızı bilmiyorum ama sizde de KAMU DIŞ BORÇLANMA fonu en yüksek getiriye sahip olanı...

    Acaba niye kimse bu fon bu kadar çok getiri yaparken bu fonu tavsiye atmiyor veya bu fona yönelmiyor?...
    benim fonum KAMU DIŞ BORÇLANMA araçları

    Ben önceki sayfalarda tavsiye ettim




  • UsualSuspecTR kullanıcısına yanıt
    1/4 ünü kamu dış borçlanmaya gömmüşüm.
  • 
Sayfa: önceki 8182838485
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.